[ Wlada @ 18.02.2006. 13:40 ] @
Treba mi da sačuvam vreme u obliku 00:00:000 tj. minuti:sekunde:stotinke. Da li je to moguće sa tipom Date/Time, a da se pritom ne pamte datum i časovi? |
[ Wlada @ 18.02.2006. 13:40 ] @
[ nidisa @ 19.02.2006. 12:09 ] @
'deklarisi varijablu kao
Dim strDatum as String 'onda joj dodjeli vrijednost strDatum = Me.txtDatum.Value 'zatim je formatiraj strDatum = Format (strDatum, "mm:nn:ttt") mislim da bi ovo trebalo da radi [ izonic @ 19.02.2006. 13:02 ] @
Uopste nije bitno kako ces ga sacuvati u bazi neka bude datum i vrijem a u polju u kojem ga prikazujes vjerovatno je bitno pa formatiraj to polje prema gore navedenim instrukcijama.
[ Wlada @ 19.02.2006. 13:43 ] @
Dobro, ali access mi automatski stavlja datum unosa. I sad ako ja sortiram onda mi ne sortira po vremenu, nego po datumu, pa onda po vremenu. Ja baš ne želim da čuvam datum i čas, već samo minute, skunde i stotinke. Izgleda da će morati da bude string. Samo ću morati da vidim kako će da ide sortiranje u tom slučaju.
[ nidisa @ 20.02.2006. 10:48 ] @
u tom slucaju moras problem da rijesis u tabeli.
Naime u koloni gdje zelis da cuvas vrijeme moras da promijenis format: npr: "vrijeme" odaberi da bude "date/time" onda idi u properties tog polja i u "format" odaberi "Long Time" ili "Short time" sta ti vec treba.... [ Zidar @ 20.02.2006. 13:58 ] @
Samo jedna mala ispravka:
Citat: 'deklarisi varijablu kao Dim strDatum as String 'onda joj dodjeli vrijednost strDatum = Me.txtDatum.Value 'zatim je formatiraj strDatum = Format (strDatum, "mm:nn:ttt") Zasto Citat: Dim strDatum as String Umesto toga stavi Code: Dim strDatum as DataTime Access ima DataTime tip podataka i treba ga koristiti za cuvanje podataka datumima i vremenima. Zasto? Zato sto sa DataTime mozes da radis aritmetiku, na primer da oduzmes dva datuma ili dav vremena i da dobijes razliku. Sa string data tipom to vec malo teze ide. Kako sacuvati samo minute, sekunde a ignorisati dane? Datumski tip podataka jeste u stvari realan broj, gde celi deo predstavlja sate a decimalni sate, minute, sekunde i delove sekundi. Posto je u pitanju realni broj, mozes da napises nesto kao: SatiMinuti = datDatum - INT(datDatum) ===> ovo ti daje decimalni deo Ako to zelis da vidis u formatu "mm:nn:tttt" probaj na primer FORAMT(SatiMinuti,"mm:ss:nn") ====> proveri u Help kako se tacno funkcijom Format formatiraju vremenski podaci, nisam siguran za ono nn. [ izonic @ 20.02.2006. 23:53 ] @
Nemas potrebe za stringom.
Mozes u Query-u iz tog polja napraviti i tri polja ako ti treba pa jedno formatirati kao datum drugo kao vrijeme sat min sec i trece kao min isec. Za sortiranje tih polja netreba govoriti jasno je. [ Wlada @ 23.02.2006. 16:18 ] @
Hvala na idejama. Probaću nešto od ovoga.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|