[ anon75319 @ 18.02.2006. 21:43 ] @
Treba mi dobra knjiga koja objašnjava linearnu algebru.
Na razini 1. razreda srednje škole...
Ako tako nešto postoji molio bih da mi date link ili nesto drugo.
[ Alexsis @ 29.03.2008. 22:59 ] @
http://lavica.fesb.hr/~slap/

msever.fizika.org/predavanja/LA2%20-%20skripta.pdf

Jel zna neko za neku kvalitetnu zbirku sa resenim zadacima i objasnjenjima iz ove oblasti?
[ Miladinovic @ 02.11.2008. 20:05 ] @
Pozdrav,

Da ne bih otvarao novu temu, jer verujem da je pitanje prosto, naime interesuje me šta su sopstveni vekotri matrice, oderedio sam karakeristični polinom neke zadate matrice i iz tog polinoma se vide sopstvene vrednosti iste, e sada me zanima kako odrediti sopsvene vektore?
[ peddja_stankovic @ 02.11.2008. 21:41 ] @
zameni jednu sopstvenu vrednost u sistem (A-lamda*I)*(x,y,z)^T=(0,0,0)^T tako sto prakticno koeficijentima na glavnoj dijagonali oduzmes tu sopstvenu vrednost i kazes =0. takav sistem mora da ima beskonacno mnogo resenja sa jednim ili vise parametara alfa, beta ... Ako ima na primer parametarsko resenje (alfa,2*alfa,3*alfa) uzmi alfa=bilo_koji_broj_sem_0=naprimer 1.

onda je sopstveni vektor (1,2,3).

Ako dobijes beskonacno omnogo resenja sa 2 slova alfa i beta dobices i dva sopstvena vektora tako sto jedan vektor dobijas za na primer alfa=1 i beta=0 a drugi sopstveni vektor za alfa=0 a beta=1.

moras tako zameniti sve sopstvene vrednosti i na opisan nacin podobijati sve sopstvene vektore

[ Miladinovic @ 03.11.2008. 15:21 ] @
Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru!
[ devetkamp @ 15.12.2012. 12:06 ] @
Jel moze pomoc oko dokaza teoreme...
[ Sonec @ 15.12.2012. 13:25 ] @
Da preformulisem pitanje:
Neka su i dva sistema vektora vektorskog prostora . Ako je i linearno nezavisan, onda je . (gde je sa obelezen skup svih linearnih kombinacija vektora iz (iliti, linearni omotac skupa )

Dokaz: Indukcijom po . Neka je , tada je i . Pretpostvimo da je i posmatrajmo sistem . Tada je i znamo da je linearno nezavisan sistem, pa je , pa je i , sto je kontradikcija jer u linearno nezavisnom sistemu ne moze da bude nula vektora.

Pretpostavimo da je tvrdjenje tacno za sve pocetne sisteme sa manje od vektora i neka je . Tada znamo da vazi:

.....
,

odnosno

Dakle, .

to sledi da za neko vazi

Posmatrajmo sistem:

.....

Pomnozimo prvu jednacinu sa i dodajmo drugoj, ponovimo postupak za preostale jednacine (u poslednjem koraku cemo pomnoziti prvu jednacinu sa i dodati je poslednjoj jednacini)

Dobijamo nov sistem:

...

Primetimo da se nigde ne pojavljuje .

Kako je linearno nezavisan, to je i sistem linearno nezavisan.

Takodje, , pa je i , te mozemo primeniti induktivnu hipotezi, pa vazi , odnosno
[ Nedeljko @ 15.12.2012. 14:22 ] @
Postoji lema o zameni iz koje ovo sledi i to ne samo u konačnom slučaju.

Pretpostavimo da su sistemi oblika i , pri čemu može biti i . Ako je , onda tvrđenje neposredno sledi jer je . Pretpostavimo zato da je .

(1) .

Obzirom da je sistem linearno nezavisan, vektor je različit od nule. Stoga postoji neko takvo da je . Razmotrimo sistem

.

Na osnovu izbora vektora svaki element sistema pripada linearnom omotaču sistema .

Takođe, sistem je linearno nezavisan. U protivnom važi

,

pri čemu bar jedan od skalara nije nula. Zbog linearne nezavisnosti sistema mora biti , pa je

,

za neke skalare . Međutim, na osnovu (1) je

,

odnosno vektor je linearna kombinacija preostalih vektora sistema , što ej u suprotnosti sa njegovom linearnom nezavisnošću.

Neka je sistem koji se dobija od sistema zamenom vektora na mestu sa . On ima isti lineani omotač kao . Zaista, vektor je linearna kombinacija vektora sistema , a vektor je linearna kombinacija vektora sistema na osnovu izbora vektora i .

Neka je sistem koji se dobija zamenom vektora na mestima i u sistemu . On ima isti linearni omotač kao i sistem pa samim tim i .

Međutim, sistemi i imaju prvih elemanata zajedničkih. Produžavajući ovaj postupak dolazimo do slučaja , koji je rešen.
[ darkosos @ 15.12.2012. 23:51 ] @
Nisam siguran, ali zar nije ? Prva nejednakost je posledica toga da je generator set (valjda se tako zove, zaboravio sam) uvek ima elemanata bar koliko i baza VP. Druga je posledica toga sto se svaki moze izraziti preko linearne kombinacije pa znaci da generise VP koji je nadprostor od onog koji generise . I na kraju, posto je skup linearno nezavisnih vektora, on je manji ili jednak bazi prostora .
[ Nedeljko @ 16.12.2012. 01:41 ] @
Sve je to tačno, ali se pozivaš na pojam dimenzije koji se uvodi kao broj elemenata baze, a na osnovu teoreme da sve baze imaju isti broj elemenata. Ovde se radi o dokazu tvrđenja na osnovu koga se dokazuje da sve baze imaju isti broj elemenata.