[ istrazivac @ 10.07.2001. 02:48 ] @
Da li neko zna ovoga puta neku biblioteku,naravno freeware,za pop3 i smtp,odnosno za slanje i primanje e-maila,posto hocu i tu mogucnost da ugradim u jedan programcic,znaci da ima u sebi i jedan mali,jednostavan e-mail klijent.Hvala unapred !
[ Vojislav Milunovic @ 10.07.2001. 12:58 ] @
Ne verujem da tako nesto postoji ;o)
Ali to se da lako implementirati koristeci socket/read/write/connetc syscall-ove +- malko razumevanja tih protkola...to je za UNIX

A za win mislim da ima takih funkcija sto je stvarno smesno...mislim svaki kreten u win moze da napise svoj program za slanje poste u 2-3 linije koda ;o(
[ Gojko Vujovic @ 10.07.2001. 13:35 ] @
A šta to je loše ako je 2-3 linije koda.. nego šta, treba da bude 50 da bi ti to priznavao??
[ tOwk @ 10.07.2001. 14:10 ] @
Stvar je u tome što je POP3 protokol toliko jednostavan, kao i SMTP da stvarno nema potreba za upotrebom ikakvih biblioteka. Ako se neko već bavi pisanjem mrežnog softvera, zna kako da uspostavi TCP/IP konekciju. Posle toga, jedino treba slati komande kao što su USER, PASS, LIST, RETR, DELE i druge (za POP3), odnosno HELO, MAIL FROM, RCPT TO, DATA i druge (za SMTP).

Ukoliko je komanda uspešno izvršena, prvi karakter koji POP3 server vrati će biti +, odnosno - ukoliko nije uspešno izvršena, a za SMTP će status kod biti 2xx (znači prvi vraćen karakter će biti 2).

Prema tome, jedino što je potrebno za pravljenje programa koji pristupa pop3/smtp serverima je poznavanje sockets programiranja (na Windows-u može i Winsock, iako i tu postoje svi BSD socket pozivi identični onima na *nix-u).

Naravno, uvek postoji i mogućnost nabavke biblioteka kojima se da ime servera, port, i pošalje komanda "GetMessages", i on skine poruke i smesti ih u svoj bafer. Međutim, POP3 je toliko jednostavan, da za to stvarno nema potrebe.

A čini mi se da je predator hteo da istakne da na Win-u već sigurno postoje biblioteke kojima se to upravo na gorepomenuti način i radi, pa prema tome tu i nema gotovo nimalo programiranja. Jer, ukoliko za ovako jednostavne stvari tražimo biblioteke, kako bismo se snašli sa nešto komplikovanijim problemima (ovde sam možda i pogrešio).

Toliko.
[ Vojislav Milunovic @ 10.07.2001. 16:09 ] @
Ne ja ne kazem da mora da bude 50 linija koda ali me nervira kad vidim da novopeceni Delphi i VC++,VB programeri pisu programe za internet kao...
Moja univerzalna verzija SMTP i POP3 klijenta je gotova...download

Sta tu ima tesko...a fora je da covek sam napravi rutine za rad sa tim prokolima...+ sto su laki onda to ne bi trebalo da predstavlja problem...a uvek za standarde ta dva protokola va;ja procitati RFC