[ EagleOne @ 19.02.2006. 23:39 ] @
Svi ste vec culi za slucaj pojave kravljeg ludila (BSE) kod nasih komsija, sta mislite da li ste nekada mozda pojeli meso "lude" krave? Ovo pitam jer nisam siguran u pouzdanost kontrole uvoza mesnih namirnica u nasu zemlju pogotovo u vreme kada je ova bolest bila u piku, kada je Evropa u pitanju. Desavalo se da sve zivotinje ne budu spaljene, a nije bilo lako uci u trag mesnim preradjevinama. Iako nisam upoznat sa stanjem kod nas sto se tice uvoza visko kvalitetnih grla (kako je u Hrvatsku i dospela bolest), verujem da tu ne prednjacimo, sto moze biti olaksanje. Ali kako mi je najbolji drug veterinar naslusao sam se svakakvih prica, od zataskavanja raznih bolesti na nivou kucne poljoprivrede, do katastrofalnog odnosa prema zivotinjama kada su neke farme u pitanju. Koliko vremena je potrebno da se bolest manifestuje kod zivotinja, a koja je maksimalna starost grla koja zavrsavaju u klanici ? Jer cini mi se da su dijagnostifikovani slucajevi uglavnom bile zivotinje koje se koriste za muzu, koje pretpostavljam imaju duzi zivotni ciklus. Kod ljudi je period inkubacje, procenjuje se, u proseku 16 godina, slucajevi kod kojih je poslednjih godina dijagnostifikovana ova nezileciva encefalopatija su pokupili/pojeli ovaj zlokobni protein 80'tih godina, pitanje je sta nas onda ocekuje u godinama koje slede, za 10-15. Takodje imam pitanje za poznavaoce tehnologije prerade, gde zavrsavaju kicmeni stub i lobanja zivotinja ? Potencijalno najinfektivniji organi su upravo kicmena mozdina i mozak. |