[ v_b @ 20.02.2006. 13:24 ] @
Ove godine se, svi dobro znamo, navrsava 150 godina od rodjena naseg velikog naucnika. Moja ideja je sledeca: Manje vise smo upoznati sa Teslinim naucnim dostignucima i patentima (mada i to je tema za sebe, poredeci njegov doprinos covecanstvu u poredjenju sa Edison, Ajnstajn, Markoni... ) ali po mom misljenju jako malo znamo o Tesli kao coveku. Mozemo ako se slazete da otvorimo ovu temu (ili neka ide u neku srodnu mada vidim da ima tema samo posvecenja 50-godisnjici njegove smrti) jer smatram da ovde ima dosta pametnih ljudi koji ce moci da odgovore na neka moja pitanja. Evo za pocetak jedno pitanje koje kopka moj mozak vec duze vreme. Zasto je Nikola Tesla kremiran??? Po cijem nalogu, odobrenju, interesu itd itd. Znamo (po zvanicnoj verziji) da to nije bila njegova licna zelja (ako nije). Po zvanicnoj verziji njegovu kremaciju je odobrio njegov najblizi rodjak Sava Kosanovic(mada svi znamo za sta zvanicne verzije zluze). Tesla za zivota nije zatrazio niti dozvolio niti jednom jedinom lekaru da ga pregleda, da vidi sta se to krije unutra unutar velikog naucnika, pa cak ni po njegovoj smrti. Mozda zvucim malo cudno ali smatram da ima jako jako mnogo misterija vezanih kako za Teslu kao coveka tako i za njegov naucni rad. Ako nista drugo hajde da damo nas doprinos obelezavanju rodjenja jednog od najvecih umova koje je nasa covecanstvo ikada imalo (svi znamo kako se recimo ove godine obelezava 250. godina od rodjenja Mozarta i kako su obelezavane godisnjice velikih umova). Nikola Tesla to zasluzuje i nasa je obaveza da se oduzimo ovom velikom umu i coveku. Pozdrav svima |