[ Bojan Basic @ 22.02.2006. 00:03 ] @
[ Bojan Basic @ 22.02.2006. 00:03 ] @
[ uranium @ 22.02.2006. 08:50 ] @
[ Bojan Basic @ 22.02.2006. 09:07 ] @
[ Bojan Basic @ 22.02.2006. 20:28 ] @
[ Bojan Basic @ 02.03.2006. 22:55 ] @
Još veći napredak - konačno sam rešio zadatak! Mislim da je ovo definitivno zadatak koji me je najviše izmučio ikada, ali sad mu je došao kraj.
Nadam se da se niko neće ljutiti što odmah objavljujem rešenje umesto da još malo sačekam, ali ipak, možda je neko već i probao da ga uradi pa nije uspeo, ko hoće još malo da se muči sam neka još ne čita ovo što ću napisati, a ja sam nestrpljiv da podelim ovo, po mom (neskromnom) mišljenju, zaista sjajno rešenje. Samo da napomenem da ćete verovatno videti nebulozne tehnike koje nijedna normalna osoba ne koristi prilikom rešavanja funkcionalnih jednačina, ali eto ja ih koristio :) Dakle, svi vi koji hoćete još malo da pokušavate sami ovo je pravi momenat da prestanete sa čitanjem, svi ostali nastavite :) Najpre navodim rezultat: Data funkcionalna jednačina ima rešenja za i samo za neparne ![]() ![]() Rešenje ide u 3 dela. 1) Neparno ![]() ![]() Kolega uranium je ovo već napisao, ali ponoviću kompletnosti radi. U ovom slučaju funkcionalna jednačina ima jedno rešenje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) ![]() Malo ću izmeniti oznake radi lakšeg snalaženja. Dokazaću sledeće: Ne postoji funkcija ![]() ![]() gde je ![]() Dokaz: Najpre indukcijom po ![]() ![]() Pretpostavimo da postoji broj ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pa dobijamo kontradikciju. Dakle, tvrđenje zaista važi za ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Primetimo da ako ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neka je niz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uvrštavajući ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Parno ![]() Evo ga ono baksuzno :) Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pretpostavimo da je periodična. Tada uzima konačan skup vrednosti. Neka je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pretpostavimo da se samo ![]() ![]() ![]() S druge strane, takođe važi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dakle, bar još ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Time je dokazano da je ![]() Neka je, dalje, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Za ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dakle, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moj duboki naklon i beskonačno divljenje svima koji su uspeli da ovo pročitaju do kraja :) Ako neko uspe da nađe jednostavnije rešenje od ovog ili bar da uprosti neki korak rešenju neka se ne ustručava da to ovde napiše, ja eto nisam uspeo. Naravno, kao i uvek ću rado otkloniti bilo kakve eventualne nejasnoće u vezi sa ovim mojim rešenjem. [ srki @ 23.03.2006. 08:48 ] @
Eh, konacno da dam komentar na ovo resenje. Nekoliko puta sam krenuo da citam ali posto je dosta obimno onda sam uvek odlagao za neki drugi put iako si pretpostavljam bio nestrpljiv da cujes komentare :-) Sada sam konacno resio da ga pazljivo procitam ali nisam skroz zavrsio jer sam na sredini naleteo na problem:
Citat: Bojan Basic: Neka je niz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uvrštavajući ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne razumem ovaj dokaz. Mislim da si dokazao samo da ako za neko n vazi ![]() ![]() Ako smatras da nije tako onda ovaj dokaz vazi i za k=-1 (svi uslovi dokaza su zadovoljeni) ali za k=-1 ipak postoji resenje odnosno za k=1 u izmenjenom obliku zadatka: ![]() [Ovu poruku je menjao srki dana 23.03.2006. u 11:44 GMT+1] [ uranium @ 23.03.2006. 09:59 ] @
Meni se čini da je dokazano
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ako je ![]() ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao uranium dana 23.03.2006. u 11:03 GMT+1] [ Bojan Basic @ 23.03.2006. 20:18 ] @
Citat: srki: Eh, konacno da dam komentar na ovo resenje. Nekoliko puta sam krenuo da citam ali posto je dosta obimno onda sam uvek odlagao za neki drugi put iako si pretpostavljam bio nestrpljiv da cujes komentare :-) Iskreno, jesam bio malo nestrpljiv, uvek volim da pročitam komentare (bilo pozitivne ili negativne) na neko moje rešenje (naravno, niko nije obavezan da odgovara, svako ima izbor šta će da čita a šta neće), ali ako si ciljao na ono što sam posle nekoliko dana obrisao svoju poruku pa je ponovo poslao to je stvarno bilo slučajno, hteo sam da ispravim sitnu grešku u kucanju pa sam greškom obrisao celu poruku. Uranium je dobro shvatio glavnu ideju te indukcije: pošto je niz ![]() ![]() Razumem šta mi tačno zamerate, ali ponovo sam prekontrolisao taj deo rešenja i mislim da je ipak korektno. Naime: ![]() U svakoj indukcijskoj iteraciji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naravno, ako i dalje nije jasno slobodno se javite pa ćemo još prodiskutovati. [ uranium @ 23.03.2006. 22:05 ] @
[ srki @ 24.03.2006. 00:54 ] @
Citat: Bojan Basic: ali ako si ciljao na ono što sam posle nekoliko dana obrisao svoju poruku pa je ponovo poslao to je stvarno bilo slučajno... Ma ne, nije mi to palo na pamet, rekao sam to jer si se zaista potrudio da napises resenje i logicno je da ocekujes povratnu informaciju (svako bi to ocekivao). Nadam se da me nisi pogresno shvatio, izvinjavam se zbog offtopic-a. Citat: To je to! Svaka cast na resenju! Nije bilo tesko dokazati da je funkcija injekcija ali sam se posle zaglavio i nije bilo sanse da mrdnem :-) [Ovu poruku je menjao srki dana 24.03.2006. u 07:20 GMT+1] [ Bojan Basic @ 24.03.2006. 09:25 ] @
Ma nema problema, meni prvom je malo glupo izgledalo što posle nekoliko dana šaljem poruku maltene identičnu kao onu prethodnu pa sam zbot toga pomislio da si možda na to mislio :)
Citat: srki: Nije bilo tesko dokazati da je funkcija injekcija ali sam se posle zaglavio i nije bilo sanse da mrdnem :-) Uh, taj deo je stvarno konfuzan, slažem se. Ako te stvarno zanima meni nije teško da objasnim svaki detalj na kom si se zaglavio, slobodno napiši, ali ako ipak misliš da je previše egzotično opet se ne ljutim, kao što rekoh u prošloj poruci svako bira šta ga zanima a šta ne :) [Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 24.03.2006. u 10:27 GMT+1] [ srki @ 24.03.2006. 11:11 ] @
Citat: Ako te stvarno zanima meni nije teško da objasnim svaki detalj na kom si se zaglavio, slobodno napiši Ma ne, nisam se zaglavio, shvatio sam tvoje resenje nego kazem da kada sam ja pokusavao da resim zadatak onda sam dosao dotle da je funkcija injekcija (to nije bilo tesko) ali posle nisam mogao da mrdnem odatle. Sada kada sam video tvoje resenje mogu samo da ti cestitam :-) [Ovu poruku je menjao srki dana 24.03.2006. u 12:20 GMT+1] [ Bojan Basic @ 24.03.2006. 14:28 ] @
Citat: srki: onda sam dosao dotle da je funkcija injekcija (to nije bilo tesko) Kad smo već kod toga zanima me da li ti je rešenje isto kao moje? Ja sam najpre pogrešno mislio da sam to dokazao (posle sam našao očiglednu grešku), pa sam posle mislio da je lako i odlagao sam za kraj, i na kraju sam se zapetljao i nisam našao ništa jednostavnije od onog što piše gore. Ako imaš jednostavnije rešenje tog dela zadatka bilo bi lepo da i to vidimo. [ Bojan Basic @ 08.03.2007. 11:11 ] @
Nešto sam ponovo čitao ovaj zadatak i primetio sam neshvatljivu grešku. Na sreću, može se (relativno jednostavno) ispraviti, pa to ovom prilikom činim.
Citat: Bojan Basic: To dalje znači ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jasno, skraćivanje izraza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Primetimo da je nemoguće ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ darkon @ 11.03.2007. 11:56 ] @
Nešto mi nije jasno u ovom rešenju.
Ako sam dobro shvatio, umesto dokazivanja originalnog zadatka, ti dokazujes konkretniju tvrdnju: Funkcionalna jednačina ![]() ![]() ![]() Zatim su pronađene funkcije za slučajeve ![]() ![]() Ostalo je da se dokaže nepostojanje funkcije za slučaj 2) ![]() ![]() ![]() Zapeo sam već kod slučaja 2). Nije mi jasan dokaz tvrđenja (**). Možeš li to malo pojasniti? [ Bojan Basic @ 11.03.2007. 18:48 ] @
Citat: darkon: Nešto mi nije jasno u ovom rešenju. Ako sam dobro shvatio, umesto dokazivanja originalnog zadatka, ti dokazujes konkretniju tvrdnju: Funkcionalna jednačina ![]() ![]() ![]() Zapravo, nije to ništa konkretnije, ne može se dati manje konkretan a potpun odgovor. Pitanje je „kad ima rešenja“, a ja odgovaram kad ih ima i dokazujem da ih zaista ima samo tad (tj. da nisam nešto propustio). Citat: darkon Nije mi jasan dokaz tvrđenja (**). Možeš li to malo pojasniti? Svakako, vrlo rado (sasvim sam svestan zapetljanosti dokaza, pa mi je drago kad neko uopšte pokuša da ga pročita i shvati; na kraju krajeva, ipak sam na njega potrošio neko vreme svoga života, pa ne bi voleo da prođe nezapaženo ![]() Tvrđenje ![]() ![]() ![]() ![]() Za ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U indukcijskoj hipotezi pretpostavimo (standardno) da tvrđenje važi za sve brojeve manje od ![]() ![]() Slično kao prilikom dokaza baze indukcije, pretpostavimo suprotno, tj. da je među brojevima ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovom kontradikcijom se i završava dokaz tvrđenja ![]() ![]() Možda sam se sad previše raspričao, ali „od viška glava ne boli“. Čekam dalja pitanja, ako ih bude bilo. ![]() [ srki @ 14.03.2007. 04:46 ] @
Citat: Bojan Basic: Citat: srki: onda sam dosao dotle da je funkcija injekcija (to nije bilo tesko) Da, dugujem ti odgovor, potpuno sam zaboravio na ovu temu. Imam jednostavnije resenje inace ne bih rekao da je lako ![]() Ti si dokazao (pod pretpostavkom da f-ja nije injekcija) da je ![]() ![]() ![]() ![]() Evo kako sam ja odatle resio : primetimo da iz ![]() ![]() ![]() ![]() Dalje primetimo da je ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao srki dana 25.03.2007. u 13:55 GMT+1] [ Bojan Basic @ 15.03.2007. 16:04 ] @
Svaka čast! Vredelo je čekati godinu dana za ovo pojednostavljenje. :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|