[ konislav @ 22.02.2006. 00:38 ] @

Dali je moguce blokirati ili jos bolje lozinkom zastitit upotrebu pojedinih opcija u meniju kod EXCEL-a ?

[Ovu poruku je menjao konislav dana 22.02.2006. u 01:41 GMT+1]
[ Jpeca @ 22.02.2006. 09:40 ] @
Postoji zaštita na nivou ćelija/listova. Tu se mogu zabranit neke aktivnosti sa ćelijama: izmena, formatiranje, brisanje redova/kolona, umetanje redova kolona ... - ce spisak ćeš videti u dijalogu Tools/Protect Sheet.

Drugi način je da napraviš svoje menije umesto standardnih (Tools/Customize) pa ih u događaju Workbook_Activate uključiš prilikom aktiviranja tabele a sakriješ standardne.

Na primer ova komanda briše File meni
Code:

Application.CommandBars("Worksheet Menu Bar").Controls("File").Delete

A ova ga dodaje
Code:

Application.CommandBars("Worksheet Menu Bar").Controls.Add Type:= _
        msoControlPopup, ID:=30002, Before:=1

[ konislav @ 25.02.2006. 01:06 ] @

Kod ove komande javljaju se dva poblema :
- prvi je da kod vracanja " data " ne moze izvrsiti komandu ( bar kod mene )
- drugi je sto kod ovih komandi ozbrisana opcije ostaje obrisana i kod dalje upotrebe
Excela , a ne samo za taj dokument .
Probao sam da napisem komandu da se kod otvaranja dokumenta zabrana sama
aktivira , a kod zatvaranja sama deaktivira ( vrati obrisano ) ali nesto mi ne
funkcionise .
[ Jpeca @ 27.02.2006. 07:52 ] @
Dobro si razumeo - mora da se vrati prilikom izlaska - zato sam i napisao obe komande. Kod druge komande bitan je ID menija koga vraćaš. Najlakše - snimi makro od akcija koje ručno odradiš. U prilogu je primer za automatsko isključivanje Data menija.
[ Tosa123 @ 10.01.2010. 17:14 ] @
Pošto sam početnik u korišćenju makroa u Excel pokušao sam da na osnovu ovde prikačenog fajla sakrijem pojedine opcije u meniju.Ali na nesreću zbog mog neznanja uspeo sam da sakrijem opciju format i nikako ne mogu da je povratim. Sada pri startovanju excela te opcije više nema.Na prikačenom fajlu se vidi kako izgleda kada otvorim excel.To se isto dešava i ako otvorim bilo koji moj excel fajl ili fajl koga skinem sa ovog foruma. Može li mi neko pomoći da povratim opciju Format
[ Jpeca @ 10.01.2010. 18:09 ] @
1/ Iz Tools menija izaberi Customize
2/ Klik na karticu Toolbars da se prikaže
3/ U spisku na dnu naći ćeš stavku Worksheet Menu bar, označi je
4/ Klik na Reset

Rad sa menijima i toolbarovima kroz VBA u potpunosti je promenjen u verziji 2007, pa ne znam koliko ima vreme trošiti na tome. Ukoliko te ipak interesuje pogledaj http://support.microsoft.com/kb/830502