[ Pigoza @ 23.02.2006. 16:43 ] @
Sta zapravo znaci Bi-wirlles zvucne kutije?
Znam da postoje zvucnici sa duplim namotajem-recimo 2X4 oma 100W,jel to znaci da imaju recimo bas zvucnik na jednom terminalu-paru zica, a na drugom visokotonac,pa ih prikljucujemo na BI-AMP sistem, ili na jedom paru zica dodamo bipolar kondenzator redno jednoj zici i to paralelno vezemo sa postojecim drugim parom zica sa basa i dobijemo klasoican sistem, ako nam je to cilj, mada mislim da se koriste u prvoj varijanti-jel se i oni nazivaju bi-wirlees zvucnici?.
Ali mislim da zvucne kutije sa nazivom Bi-wirlles, ako sam pravilno napisao, znaci da u kutiji ne postoji skretnica, vec da se zvucnici priklljucuju na BI-amp sistem, takodje recimo postoje BI-Wirlles kutije sa 2-way,2,5 way.3way sistemom ...itd, a buduci da su bi-wirlles znaci da ako je 3way sistem u pitanju postoji skretnica za recimo woofer i srednjotonac-jedan par zica, a drugi je za visokotonac?
Jesam li u pravu i mozete li mo to ukratko pojasniti-sta je to Bi-wirlles kutije, i dali mogu da se prikljuce na standardne-klasicne pojacivace,buduci da nisam naisao na pojacivace koji rade u BI-Amp modu ili su vrlo retki?
[ Veljkovic83 @ 02.03.2006. 18:50 ] @
Sto se tice ovog zadnjeg upravu si a retki su zato sto sto kostaju po nekoliko hiljada evrica.

koliko ja znam ne zovu se bi-wireless nego bi-wireing zvucnici i imaju skretnicu.
kada se prikljucuju na klasicno pojacalo stavlja se kratkospojnik na low+ i hi+ kao i na low- i hi- sto kutija ima i sama fabricki pa se po potrebi skida.
pre neki dan sam prodao jedan takav par. a sto se takvih pojacala tice nisam imao priliku da slusam ni jedno (tako da ne znam da li vredi tolike pare) ali predpostavljam da idu onom logikom da se tranzistor kao pojacavacki element ne ponasa isto na svim frekvencijama pa se zato rade dva odvojena pojacavaca za svaki kanal.

[ Guertch @ 03.03.2006. 22:44 ] @
Bi-Amp pojacalo nije nikakva egzotika niti mudrost.
To su dva pojacala na aktivnoj skretnici i to je to.
Jedno pojacalo za jedan zvucnik, drugo za drugi.

Kod 3way Bi-Amp-inga - (malo cudno) - bio si blizu, nije woofer i srednji na jednom paru pa visoki na drugom nego obrnuto. Na jedno pojacalo (1 par zica) kacis woofer i tako dobijas aktivni woofer, a sa drugog para kacis na pasivnu skretnicu za srednji i visoki. Moze teoretski i onako kako si ti naveo ali to se ne praktikuje.

2.5 way - koliko ja znam ne postoji - mozda si mislio na 2.1 sistem to je nesto drugo.
Evo vrlo lakog objasnjenja 2.1 sistema:
2.1 sistem je su zapravo u neku ruku obogaljeni trosistemski zvucnici.
Umesto 2 woofera, 2 srednja i 2 visoka, imas 1 "super woofer" (uglavnom tako nazvan iz komercijalnih razloga) i dva dvosistemca koji mogu biti bez i sa donjim rezom, uglavnom su bez kako bi bilo vise basa, jer "super woofer" (ili kako god ga zovu) ima rez do 150Hz ili manje, gde je zvuk mono a mali dvosistemci od recimo 50Hz itd (kako je vec rezano na vise), pa onda zvuk deluje bogatije sa vise basa (malo laicki receno).
Ovakav sistem ima svoje prednosti uglavnom i najvise u ekonomskom smislu (jedan woofer kao najskuplji zvucnik u sistemu, i najveci, umesto dva) i prostornu prednost, 2.1 sistem je mnogo manji nego trosistemci - ali to ne mora da bude pravilo.

Malo sam smorio ali moram i ja malo da "filozofiram" i da se pravim pametan
Pozdrav.
[ Guertch @ 03.03.2006. 22:50 ] @
Da a Bi-Wire je obicna glupost. To su obicne kutije sa pasivnom skretnicom - nikakva egzotika, fora je samo da se do njih vode 2 para kablova kako bi se svaki zvucnik "napajao" sa svog kabla. Neko se nece sloziti sa mnom i reci ce da ima razlike ali ja cu da kazem: da ima, ALI samo kod kvalitetnijih zvucnika, nesto cisto sumnjam da ce neko cuti razliku ako na Sal-u uradi Bi-Wire, zar ne?
Poz!