[ milemile @ 25.02.2006. 21:14 ] @
Imam problem sa windowsom xp elem kada ukljucim racunar dugo stoji ono windows Xp ona plava trakica pretrci tacno 25 puta a kod ostalih je to znatno brze. Gledao sam na forumu ali nisam nasao nesto ovako ima li pomoci i kako to resiti.
Hvala!!
[ Acika @ 25.02.2006. 22:10 ] @
Proveri u kucistu da li su ti svi uredjaji dobro povezani, jel si skoro reinstalirao sistem... Konkretno ja mislim da je to zbog hard diska, znaci proveri kablove...
[ miki_ja @ 25.02.2006. 23:16 ] @
25 puta je baš mnogo, znači nešto nije u redu. Normalno je da prođe oko 7-8 puta.
Evo ti jedan savet, kad rešiš problem (a možeš pokušati i odmah), da tu "trakicu" nateraš na 1-2 puta. Jednostavno instaliraš Registry Mechanic 5, možeš ga naći ovde (a za registraciju ćeš morati sam da se pobrineš :) ). Videćeš rezultat posle optimizacije koju on izvrši. Recimo, kod mene trakica prođe jedan ipo put i sistem se podiže.
[ Go(R)@N @ 25.02.2006. 23:52 ] @
Mozes da ubrzas podizanje sistema i u BOOT.INI-ju tako sto ces vrednost 30 za Timeout promeniti na 3 sec.

[Ovu poruku je menjao Go(R)@N dana 26.02.2006. u 00:54 GMT+1]
[ prsic @ 26.02.2006. 00:40 ] @
@miki_ja

Ako je to tacno sto kazes za Registry Mechanic da moze tako dobro da optimazuje ja definitivno prelazim na njega :)
[ lukkka @ 26.02.2006. 00:46 ] @
Ovo sam vec postirao ali 'ajde....

1. Otvorite 'Notepad' i upisite "del c:\windows\prefetch\ntosboot-*.* /q" (naravno, bez znaka navoda). i sacuvajte to kao "ntosboot.bat" u root-u C diska.
2. U 'Start' meniju kliknite na 'Run' i ukucajte "gpedit.msc". Pod 'Computer Configuration' kliknite na 'WIndows Settings'i onda u desnom panelu dupli klik na 'Scripts'(Startup/Shutdown) i onda 'Shutdown'.
3. U novootvorenom prozoru kliknite na dugme 'Add', pa na 'Browse' i nadjite fajl koji ste malopre kreirali (ntosboot.bat). Jos nekiloko klika na 'OK' i to je to.
4. Otvorite 'Device Manager' (u 'Run' kucajte "devmgmt.msc") i onda dupli klik na 'IDE ATA/ATAPI controllers'. Desni taster na 'Primary IDE Channel' i onda na 'Properties'. Selektujte 'Advanced Settings' i onda za 'device 0' i 'device 1' izaberite 'none' umesto 'Auto detection' za 'device type' (ukoliko postoji mogucnost) i klik na 'OK'.
5. Ponovite 4. korak i za 'Secondary IDE channel'.
6. Resetujte racunar.
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2006. 01:26 ] @
Pa to ima u FAQ
postovao je Nabukodonosor odavno ;)
[ JOJO847 @ 26.02.2006. 12:52 ] @
A koja ti je konfiguracija? Kako se "vozi" inače?
[ prsic @ 26.02.2006. 20:56 ] @
Citat:
lukkka: Ovo sam vec postirao ali 'ajde....

1. Otvorite 'Notepad' i upisite "del c:\windows\prefetch\ntosboot-*.* /q" (naravno, bez znaka navoda). i sacuvajte to kao "ntosboot.bat" u root-u C diska.
2. U 'Start' meniju kliknite na 'Run' i ukucajte "gpedit.msc". Pod 'Computer Configuration' kliknite na 'WIndows Settings'i onda u desnom panelu dupli klik na 'Scripts'(Startup/Shutdown) i onda 'Shutdown'.
3. U novootvorenom prozoru kliknite na dugme 'Add', pa na 'Browse' i nadjite fajl koji ste malopre kreirali (ntosboot.bat). Jos nekiloko klika na 'OK' i to je to.
4. Otvorite 'Device Manager' (u 'Run' kucajte "devmgmt.msc") i onda dupli klik na 'IDE ATA/ATAPI controllers'. Desni taster na 'Primary IDE Channel' i onda na 'Properties'. Selektujte 'Advanced Settings' i onda za 'device 0' i 'device 1' izaberite 'none' umesto 'Auto detection' za 'device type' (ukoliko postoji mogucnost) i klik na 'OK'.
5. Ponovite 4. korak i za 'Secondary IDE channel'.
6. Resetujte racunar.

Posle ove operacije windows nije mogao da se restartuje softwerski nego sam morao manuelnim put [na dugme] i tako svaki put dok nisam izbrisao...
[ milemile @ 26.02.2006. 22:41 ] @
Imam p4 i 512DDr HD Maxtor 120GB
[ jevtabg @ 27.02.2006. 08:51 ] @
deinstaliraj sve programe i igrice koje ne koristis
Disk cleanup
defragmentacija - Diskiper 9 pro
Ciscenje virusa - NOD32
Ciscenje baze registry - Reg Supreme,JV16 powertools
Podesavanje servisa - Tweak XP ili rucno
Desni klik na My computer - propertis - advanced ,pod odeljkom Performance kliknes settings i Adjust for best performance - apply - OK
Pa nadjes folder C/Windows/Prefetch i obrises sav njegov sadrzaj
Pa desni klik na C particiju Propertis - Disk cleanup - More options - pa na trece dole system restore udaris cleanup i pocistis sve tacke vracanja osim poslednje,tako se obicno ocisti po nekoliko GB sa harda.
Pa u registry bazi
HKEY_CURRENT_USER-Control panel - Desktop nadjes kljuc WaitToKillServiceTimeout i promenis mu vrednost u 3000
Pa HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control nadjes WaitToKillServiceTimeout i promenis vrednost na 5000 da ubrzas gasenje racunara

Ides na Start - Run - kucas msconfig i iskljucis sve nepotrebne programe koji se pokrecu zajedno sa racunarom.
[ time @ 27.02.2006. 09:02 ] @
pa zar mu u tom slucaju nije jednostavnije ubaciti novi vin?ovo sto ti je prsic rekao provereno radi.meni je "crv" prolazio oko 7 puta a sada 1.5 puta.neverovatno ali tako je.
sta li se u tom tweaku zaista dogadja?