[ pisac @ 27.02.2006. 00:10 ] @
Dakle, treba mi preporuka za stabilnu matičnu ploču i procesor za novu konfiguraciju koju želim da sklopim za svakodnevni rad. Tražim proverenu kombinaciju, od nekog ko ima iskustva. Inače, zbog nekog posla kojim se bavim (mreže, itd...), koristim nekoliko virtuelnih mašina istovremeno (windows 2003 sever, windows XP, linux slackware, linux suse, itd...), i uz to još desetak otvorenih prozora, i pri tome NE TRPIM nikakvo čekanje ili drljanje po hard disku, a narocito nedaj-boze zaglavljivanje. Tako da mi treba stabilna konfiguracija sa mnogo memorije, ali brzina procesora nije toliko presudna (s tim da nikako ne dolazi u obzir neka osiromašena verzija tipa Celerona ili slično). Stavicu RAM 2-4GB kingston (ili bolja, ali koja?), i nekoliko HD-ova od kojih će neki biti u RAID-u (znaci, treba mi što više HD konektora ATA/SATA sa RAID kontrolerom), pri tome imam dosta PCI kartica koje necu da bacim. 1 Firewire je neophodan (povremeno divx-ujem nesto sto skinem sa mini-DV kamere), kao i audio (2-kanalni je sasvim dovoljan), a i 1 serijski port je obavezan (2 porta je prednost). Mreza 1Gb/s me uopšte ne zanima (mada ne smeta), a PCIexpress isto tako (moja AGP Nvidia MX440 je zasad sasvim dovoljna za sve prozore koje otvaram) . I sad, najbitnije: KOMPJUTER MORA DA BUDE JAKO TIH, i to je najznacajnija stavka! Znači nikakva ultra-turbo overklok konfiguracija koja će da mi huči ko hidrocentrala cele noci. Razmišljao sam ranije o P4P800-E DELUXE, uz odgovarajuci procesor, ali tu plocu ne mogu da nadjem , a sem toga cuo sam price da se ovi preskoti mnogo greju pa im je potreban bučan usisivac u kucistu, a nortvude je opet teško naci. Odgovarajuca MB za AMD bi bila K8N-E DELUXE uz neki 754 Atlon 64, koja uzgred ima Cool&'n'Quiet, ali opet nemam nikakva iskustva sa AMD-om pa ne znam da li je zaista sve tako lepo, stabilno, i tiho, kao sto se reklamira, a sem toga ne znam ni da li se i ta ploca moze jos naci u radnjama? Video sam neke P5 mašine koje su vrlo tihe, ali oskudevaju u PCI slotovima a i ATA ili RAID kontrolerima, pa se tu nisam pronasao (možda nisam dovoljno video) :-) Dakle: savet, iskustva? [Ovu poruku je menjao pisac dana 27.02.2006. u 01:15 GMT+1] [Ovu poruku je menjao lancia88 dana 27.02.2006. u 11:34 GMT+1] |