[ pisac @ 27.02.2006. 00:10 ] @
Dakle, treba mi preporuka za stabilnu matičnu ploču i procesor za novu konfiguraciju koju želim da sklopim za svakodnevni rad. Tražim proverenu kombinaciju, od nekog ko ima iskustva.

Inače, zbog nekog posla kojim se bavim (mreže, itd...), koristim nekoliko virtuelnih mašina istovremeno (windows 2003 sever, windows XP, linux slackware, linux suse, itd...), i uz to još desetak otvorenih prozora, i pri tome NE TRPIM nikakvo čekanje ili drljanje po hard disku, a narocito nedaj-boze zaglavljivanje. Tako da mi treba stabilna konfiguracija sa mnogo memorije, ali brzina procesora nije toliko presudna (s tim da nikako ne dolazi u obzir neka osiromašena verzija tipa Celerona ili slično).

Stavicu RAM 2-4GB kingston (ili bolja, ali koja?), i nekoliko HD-ova od kojih će neki biti u RAID-u (znaci, treba mi što više HD konektora ATA/SATA sa RAID kontrolerom), pri tome imam dosta PCI kartica koje necu da bacim. 1 Firewire je neophodan (povremeno divx-ujem nesto sto skinem sa mini-DV kamere), kao i audio (2-kanalni je sasvim dovoljan), a i 1 serijski port je obavezan (2 porta je prednost).

Mreza 1Gb/s me uopšte ne zanima (mada ne smeta), a PCIexpress isto tako (moja AGP Nvidia MX440 je zasad sasvim dovoljna za sve prozore koje otvaram) .

I sad, najbitnije: KOMPJUTER MORA DA BUDE JAKO TIH, i to je najznacajnija stavka! Znači nikakva ultra-turbo overklok konfiguracija koja će da mi huči ko hidrocentrala cele noci.

Razmišljao sam ranije o P4P800-E DELUXE, uz odgovarajuci procesor, ali tu plocu ne mogu da nadjem , a sem toga cuo sam price da se ovi preskoti mnogo greju pa im je potreban bučan usisivac u kucistu, a nortvude je opet teško naci.

Odgovarajuca MB za AMD bi bila K8N-E DELUXE uz neki 754 Atlon 64, koja uzgred ima Cool&'n'Quiet, ali opet nemam nikakva iskustva sa AMD-om pa ne znam da li je zaista sve tako lepo, stabilno, i tiho, kao sto se reklamira, a sem toga ne znam ni da li se i ta ploca moze jos naci u radnjama?

Video sam neke P5 mašine koje su vrlo tihe, ali oskudevaju u PCI slotovima a i ATA ili RAID kontrolerima, pa se tu nisam pronasao (možda nisam dovoljno video) :-)

Dakle: savet, iskustva?

[Ovu poruku je menjao pisac dana 27.02.2006. u 01:15 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao lancia88 dana 27.02.2006. u 11:34 GMT+1]
[ Vill @ 27.02.2006. 09:17 ] @
Pazi, po nacinu tvog pisanja, kapiram da ti novci bas i nisu problem, pa se
na tu kompnoentu necu pravise oslanjati.

Prva stvar, dobro je sto zels da napravis raid, to je definitvno boljitak u
poslu kojem kazes da radis na masini. SA te strane svaka malo bolja ploca ce
ti izaci u susret. Za fire wire opciju, tu ulazimo u fensi podrucje ploca,
tipa to nema svako. Znaci, iz prve ruke, cu ti dati spisak za ploce AMD,
snjima vise imam dodirnih tacaka (nesto da ti nagovestim, intel procesori su
globalu, tako kazu, bolji za video obradu, to ne znam iz iskustva, ali evo
na primer, kada overklokujem na 3200 svoj a642800+ on u windows muvi mejkeru
iskompresuje film od 3 sata i mnogo efekata za neki 40 min do 1 sata, pri
tom, temp, ne predje 45 stepeni, sa box kulerom kome sam stavio jedan
potenciometar (zbog buke da smanjim obrtaje) i 2000rpm<- znaci tiho, to je
stvarno dobra AMD izmisljotina taj kuliraj i cuti tehnologija, stvarno su im
ladovina procesore, naravano ti mozez uzeti neki vruc intel pa da stavis
neku ves masinu na njega (nema vredjanja, upotrebio sam smo reda velicine
kuleri tipa Vortex, i sl) i on ce tada biti tih)
Preporucicu ti da uzmes 939 podnozje i jaci procesor, jer ja ima 754, i
zavrsava mi posao (na Gigabajt k8ns (koja ima sve sto ti trazis sem 4
sata(ima 2) i fire wire) i kosta 63 e) znaci ove plocise sto sam ti naveo su
za to sto tebi treba, naravno uz njih neki a64 3500+ ili jaci se podrazumeva

Znaci, ne mogu da verujem, glupi konfygurator (program sa
www.konfygurator.com) sada cu ti samo prekucati oznake. Svaka je odlicna,
jer su to generalno, visa klasa, znaci nema sale, svi imaju fire wire i
ostalo sto si trazio, poslednju sam i uzivo video i osetio, ona je 754
podnozje i ima agp. Ploca je stvarno vrhunska, u pravom smislu te reci, samo
mislim, nisam 100% siguran, ima 1 serijski, mislim:(. Sve sem poslednje
ploce su nforce 4, poslednja je nforce 3

Abit ax8
Msi krn neo2 ptainium 939
K8 gigabajt GA_K8NPSLI 939
GA k8nultra 9
MSI K8N SLI, ULTRA PLATINIUM K8
MSI K8N NEO PLATINIUM K8, NFORCE3

U glavnom imaju po 3 godine garanciju.

Sto se memorije tice, ako ces da budes bezobrazan, otidji negde i trazi geil
ili kingston xyper x, sa setovanjim 2-2-2-5. Ili samo reci koja su
setovanja, a ljudi ce znati sta trazis. Napomena, milslim da takva memorija
kosta BOGA OCA, ali uz AMD procesor bi legla ko kerozin u formulu 1
[ JOJO847 @ 27.02.2006. 12:41 ] @
heh...tiho racunalo:
-Dobro kuciste ( thermaltake ARMOR npr ) u koje se mogu instalirati "veliki" ventilatori za prozracivanje
-graficka i chipseti s pasivnim hladnjakom (izbjegavati 4×4 ventilatore)
-kvalitetno napajanje s regulacijom broja okretaja ( preporucljivo da ima 12cm ventilator)
recimo, to su neke osnovne stvari.

[ pisac @ 27.02.2006. 12:55 ] @
Kućište ću uzeti Čiftek sa velikim ventilatorom, grafičku imam AGP pasivno hladjenu, a ako baš budem morao da kupim PCIe onda ću birati samo one bez ventilatora i pri tome bez crvenog usijanja :-)

Nego, ovde sad tražim savet baš samo za ploču i procesor (i kuler) tako da budu što tiši... a da budu superstabilni i imaju sve što mi treba što sam naveo (a treba mi mnogo). Znači, baš isključivo tiha (pasivno hladjena?) ploča, i hladan procesor, ili veeeeliki tih kuler na vrelom procesoru samo ako nema drugog rešenja.
[ StORM48 @ 27.02.2006. 16:56 ] @
To što Ti tražiš, ne postoji.

Sve i da Ti kompletno hlađenje bude pasivno, više HDD-ova proizvodi nesnosnu buku kada rade zajedno (što je neminovno kod konfiguracija sa RAID-om i još nekoliko dodatnih diskova).

Inače, procesor nije toliko nebitan kada se radi sa VPC klijentima, jer se threadovi izvršavaju paralelno, sve dok su barem dva virtuelna sistema aktivna u isto vreme.

Više memorije se podrazumeva, naravno.

Citat:
pisac: NE TRPIM nikakvo čekanje ili drljanje po hard disku, a narocito nedaj-boze zaglavljivanje.

Iz ovoga zaključujem da dosad nisi baš imao neka velika iskustva sa VPC alatkama, ili grešim?

Oranje je sastavi deo multithread VPC rada. Kako misliš da svaki sistem funkcioniše, a da ne pipa disk. Zato se i preporučuje RAID za svrhe testiranja u VPC okruženju.

Definiši malo bolje konkretne uslove rada ~ koliko sistema istovremeno obično nameravaš da pokreneš, šta se na njima izvršava itd.

Pozdrav
[ pisac @ 27.02.2006. 19:29 ] @
Citat:
StORM48:više HDD-ova proizvodi nesnosnu buku kada rade zajedno

Nesnosnu? :-) Pa trenutno imam 4HD-a u jednom kompjuteru, još po jedan u druga dva kompjutera, a ventilator kućišta prvog kompjutera (inače zaista vrlo tih što se tiče lagera i ekscentričnosti) proizvodi veću buku (hučanje vazduha) od svih 6 HD-ova zajedno. Uzgred, zavisi i koji HD kupiš, neki imaju zaista bučne motore, a na nekima se čuje samo glava kad drlja.

Ubaci tvoj HD na neki linux pa probaj hdparm -M 128 /dev/hda, pa da te čujem onda.

Citat:
StORM48:Inače, procesor nije toliko nebitan kada se radi sa VPC klijentima, jer se threadovi izvršavaju paralelno

Nisam rekao da je nebitan, samo da je manje bitan od buke, RAM-a, RAID-a, i cene :-)

Citat:
StORM48:Oranje je sastavi deo multithread VPC rada. Kako misliš da svaki sistem funkcioniše, a da ne pipa disk. Zato se i preporučuje RAID za svrhe testiranja u VPC okruženju.

Zato i stavljam RAID i 3GB memorije, da bi oranje bilo što manje, a uz komandu koju sam ti naveo gore (koja uzgred usporava HD za 10%) oranje se neće ni čuti.

Dakle, tražim samo predlog za MB i CPU koji ispunjavaju sve što mi je potrebno, a sve ostale komponente i problemi (kao što je dotična buka HD-a) su moja briga.

;-)
Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao pisac dana 27.02.2006. u 20:33 GMT+1]
[ cnc-project @ 27.02.2006. 21:19 ] @
http://www.tyan.com/

dual opteron
...ovo http://www.tyan.com/products/html/tigerk8ssa.html

ili nešto drugo ?

lajk dis ... http://www.tyan.com/products/html/opteron.html

[Ovu poruku je menjao cnc-project dana 27.02.2006. u 22:24 GMT+1]
[ StORM48 @ 28.02.2006. 03:11 ] @
@pisac

Po uvodnoj poruci bi se naslutilo da nekoliko diskova (koje treba da podmiri "što više" konektora) predstavlja značajno više od 4. Ja u jednoj mašini neprestano imam NAJMANJE 4 diska (nekad i 6-7) i jedino što se iz kućišta čuje su baš diskovi, odnosno njihovo zujanje. Jednostavan test - poguraj mašinu u stand-by i tek onda ćeš videti koliko su bučni. Zvuk se smanji za 2/3. :(

Utišavanje usporenjem nisam probao, moram priznati, osim u slučaju Maxtora i njegovog "Quiet" režima.

Računaj da 3GB memorije predstavlja malo pipaviju kombinaciju, nego što izgleda na prvi pogled. Mnoge ploče su limitirane na teorijskih 3GB, a dobar deo njih nije sposoban da izgura takvu kombinaciju bez korišćenja metode "proba-greška". To ne znači da bi Ti mogao da imaš probleme, ali sa tim se mora računati pri nabavci.

Za koju god ploču da se odlučiš, insistiraj na informacijama o dozvoljenim kombinacijama modula i njihovim karakteristikama. Zašto je to tako, mogli bismo da pitamo one koji konstuišu ploče, ali da se potencijalni problemi mogu javi - mogu.

Još nešto: napiši da li već imaš diskove ili ih nabavljaš, pošto od toga zavisi ploča - ako kupiš nešto što fizički ne zadovoljava potrebe (čitaj: manjak kontrolera i adekvatnih konektora), onda će biti "džaba ste krečili". Znači, akcenat na ATA, SATA ili mešano?

Iako mnogi vole da preporučuju i gde treba i gde ne treba, ovde bi zaista dobro došao neki od Dual Core procesora, zbog specifičnosti posla koji će obavljati. Mada, pitanje je i koji VPC softver koristiš i da li je on sposoban da iskoristi tako nešto. HT u startu otpiši, pošto ta "tehnologija" (ili šta je već ta stvar) pravi više problema nego što je korisna.

Tyan ploča bi bila excellent choice, ali uvek stoji pitanje isplativosti - bez obzira na raspoloživ novac. Neko ko ima para, svakako neće kupiti Formulu 1 da bi otišao jednom nedeljno do pijace, iako bi mogao, na primer. Tako je i ovde, Tyan je proizvod namenjen za stvarno velika opterećenja, ali i po (često nesnosno) velikoj ceni.

Za CPU kuler preporučujem pasivni ThermalTake Silent Tower kuler i (ako je temperatura ipak kritična) dodatni 120mm ventilator namontiran na TT. Ovo je super tiho hlađenje, inače najtoplije komponente ;)

Od Chiefteca se baš i nećeg naslušati tišine, mada je ipak tiši od većine običnih. Ako možeš, izaberi CoolerMaster Silent 450W sa 120mm ventilatorom, koje čuješ jedino ako si supermen. Idealnije rešenje od ovog bi bio Antec Phantom, pasivno 350W napajanje, ali kako mu je cena doslovno bezobrazna (oko 220 evra), a rezerva snage ipak mala za high-end mašinu, to pada u vodu.

Pozdrav