[ silber @ 27.02.2006. 11:30 ] @
| Citat: Major highlights in the release include KDE 3.4.3, GNOME 2.12.2, XFCE 4.2.2, GCC 3.4.4 and a 2.6.15 kernel. This is also the first release with the Gentoo Linux Installer officially debuting on the x86 LiveCD, which will fully replace the Universal and PackageCD set. The LiveCD also features a fully-fledged Gnome environment. Later releases will include KDE support as well as a new LiveDVD.
The PPC64 team has made significant improvements in its release media. IBM's hardware donation to the team greatly helped this and ensured a smooth release. The CDs feature 64-bit kernels and 32-bit userlands rather than the previous pure 64-bit environment. Optimized stages are available for the G5 and POWER5 processors, making Gentoo the first distribution compile time optimized for the POWER5 processor via a power5 profile. The new release includes an experimental CD with full framebuffer support for dual-core G5 machines along with thermal management features. This makes Gentoo the first to market with release media with this level of support.
PPC and PPC64 profiles received further reorganization. They now match those of other 32/64-bit architectures such as SPARC and MIPS, unifying the look of the tree and allowing easier creation of specific profiles (for example, for server use) in the future. The PPC discs improve support for newer Apple laptops such as the last series of PowerBooks, which 2005.1 did not support, and feature improved OldWorld support with BootX on the universal CDs. The PPC team now produces the PackageCDs in a G4 and a ppc-generic configuration, especially useful for older and slower machines.
The Hardened team is pleased to release both 2.4 and 2.6 kernel targeted stages for the x86 platform. The previously experimental non-multilib AMD64 stages are now part of the 2006.0 release, while Hardened Gentoo with multilib on AMD64 has become possible and the team is releasing experimental stages.
The 2006.0 AMD64 release moves EM64T support out of the experimental realm. The InstallCDs feature support for NVIDIA SATA and for SysKonnect Yukon2 network cards as well as the inclusion of 32-bit Java Support. An experimental LiveCD is also available, featuring the Gentoo Linux Installer.
The Alpha team now provides split NPTL profiles as part of the 2006.0 release -- NPTL must use a 2.6 kernel, and those who require a 2.4 kernel or do not wish to enable NPTL can use the no-nptl subprofile instead to not take advantage of the new threading model. Stage tarballs are now provided for both variants, and the InstallCD provides both 2.4 and 2.6 kernels.
SPARC has moved to GCC 3.4.5 from the older 3.3 series and also to glibc 2.3.5 from 2.3.3 -- the profile features a 2.6 kernel and headers. However, this feature remains experimental and the SPARC team built the release media with the 2.4 subprofile. Testing from SGI Quality Assurance allowed the IA64 team to update its InstallCD to boot on SGI Prism machines.
Gentoo Linux is a community-driven project committed to producing a high-quality open source distribution; more information regarding this release, such as detailed release notes will be available on the Gentoo Release Engineering team's project page.
http://www.gentoo.org/main/en/where.xml
[Ovu poruku je menjao silber dana 28.02.2006. u 09:19 GMT+1] |
[ popacp @ 27.02.2006. 16:00 ] @
Konačno i mi imamo grafički instaler!!!
[ Miroslav Strugarevic @ 27.02.2006. 16:49 ] @
I to GTK-2 i Dialog based instaler.
[ Miroslav Strugarevic @ 02.03.2006. 19:01 ] @
Probao sam 2006.0 i nisam oduševljen. Pod VMWare-om se xorg podiže bez problema, dok mi na živo xorg prikazuje crni ekran. Koliko sam uspeo da pohvatam po forumima installer nekome radi odlično nekome ne radi uopšte kao što je kod mene slučaj..
Vizuelno installer ne izgleda perfektno, ali ako se uzme u obizir da je još uvek u nekoj beta fazi onda i nije tako loše. Nadam se da će sledeće verzije biti mnogo bolje i vizuelno i funkcionalno.
[ popacp @ 04.03.2006. 12:02 ] @
Meni se iskreno sviđa izgled instalera (možda zato što sam zaluđen za GTK), ali ne sumnjam da je pun sitnih bagova, to ostaje da se ispravi, i verujem da hoće.
[ Miroslav Strugarevic @ 04.03.2006. 12:31 ] @
I ja volim GTK+, ali installer nije urađen po HIG-u, ako to isprave bice odlicno, naravno i sitne bagove.
[ popacp @ 09.03.2006. 18:23 ] @
A zašto bi instaler trebao da bude urađen po HIG-u. Krajnje nepotrebno!
[ anon28907 @ 09.03.2006. 18:36 ] @
ma, samo da ima instaler 
[ Miroslav Strugarevic @ 10.03.2006. 00:59 ] @
Ne kažem da je to nešto mnoogo bitno, ali bi svakako bilo lepo videti installer-ov GTK interfejs urađen po standardu. Naravno prvobitna je funkcionalnost i stabilnost instalera koja je u ovom trenutku loša, barem u mom slučaju. Ali dobro, verzija 0.3 sve govori.
[ Tyler Durden @ 10.03.2006. 10:05 ] @
Ja sam upravo skinuo 2006.0 pa cu ovaj vikend da probam...
[ Tyler Durden @ 11.03.2006. 10:17 ] @
Eh, a bas sam mislio kako cu ja proci bez problema.
Nece da se instalira uopste! Prodjem kroz instaler do kraja i kada kliknem install on samo u onom log prozoru izbaci da je setovao root lozinku i tako stoji...?
btw, meni se graficki instaler bas svidja i vise je nego jednostavan.
[ Tyler Durden @ 11.03.2006. 20:20 ] @
hm, ja cak nisam ni uspio da instaliram :(
Jednom nije htio da formatira particiju pa je jednom prijavio install failed kod instalacije kernela, ali svaki put mi obavezno stane kod instalacije bootloadera, koji god da probam (lilo ili grub).
Mozda da stavim da se ne instalira nijedan, ali nisam siguran kako bi kasnije ulazio u sistem.
Uglavnom, dosta lose :(
[ popacp @ 15.03.2006. 14:01 ] @
Pa može iz konzole da se sredi, ali opet treba bar osnovno znanje o lilo loaderu (malkice lakši za upotrebu).
[ Tyler Durden @ 18.03.2006. 22:59 ] @
Nisam siguran ni da bi instalacija prosla i tako... :(
Da ne grijesim dusu mozda je moj CD bio sjeban na koji sam rezao mada ne vjerujem.
I jos jedna stvar. Cak i ova predefinisana instalacija, sa paketima, mnooogo dugo traje. Debian, osnovni sistem se instalira za 20 minuta.
[ tdjokic @ 18.03.2006. 23:38 ] @
"Kororaa is a pre-configured binary install method for Gentoo Linux, complete with a fully automated dialog installer. It comes with a pre-configured KDE system and, being based on Gentoo, it sports the full power of portage and other great features. It takes the best open source packages and combines them into one very powerful and quick Linux desktop. Kororaa is designed to have programs to support a wide range of everyday tasks like email, web browsing, instant messaging, and multimedia support for photos, videos, TV, music, burning, etc." :-) :-) :-)
http://kororaa.org/static.php?page=static060311-170736
What is Kororaa?
Saturday, March 11, 2006, 05:08 PM
What's different?
For Kororaa we wrote an install script to go along with our install method which takes care of most of the manual configuring required under the Gentoo method;
The Kororaa build is derived from Bob P's Stage 1/3 install method;
Also, we have pre-defined a wide suite of KDE based (and now also Gnome based) applications for your use and designed the entire system specifically for these;
We have also added a large number tweaks and automations along the way to assist in the Kororaa experience.
Znam da ovo za pravoverne Gentoo-ovce deluje smesno, ali je meni pomoglo da se prvi put sretnem sa Gentoo-om. Instalacija laka i brza i sve fino. Napisao sam neke detalje u temi "Gentoo na brzake, za djake i seljake" - toliko sam bio radostan sto mi je uspelo da sam morao malo da se glupiram. Instalacija traje oko 1 sat.
[ [eDo] @ 22.03.2006. 16:18 ] @
Skinuo sam livecd iso 2006 i prodje sve bootovanje podizanje i kad dodje do 100 ugasi se monitor :( imam nvidia geforce 4 na svim kompovima tako da nisam isprobao da li je samo do te kartice.
[ vladared @ 26.03.2006. 14:55 ] @
Baš me interesuje, probao sam mnogo linuxa ali gento nikako. Šta je to što ga izdvaja od drugih i po čemu je bolji????
[ tdjokic @ 26.03.2006. 15:06 ] @
Ovo mu je kratak opis na distrowatch.com:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=gentoo
"Gentoo Linux is a versatile and fast, completely free Linux distribution geared towards developers and network professionals. Unlike other distros, Gentoo Linux has an advanced package management system called Portage. Portage is a true ports system in the tradition of BSD ports, but is Python-based and sports a number of advanced features including dependencies, fine-grained package management, "fake" (OpenBSD-style) installs, safe unmerging, system profiles, virtual packages, config file management, and more."
Mnogi ga smatraju odlicnim ali ga takodje izbegavaju, jer mu instalacija traje par dana(?). Ovde http://www.osnews.com/story.php?news_id=12129 imas zanimljiv osvrt jednog korisnika Slackware-a koji je probao Gentoo i iznosi svoja iskustva.
Zbog raznih "kolateralnih" problema sa njim, ljudi vec izvesno vreme pokusavaju da naprave nesto krace i brze. Takvih distribucija ima vec tri.
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 26.03.2006. u 16:07 GMT+1]
[ vladared @ 26.03.2006. 16:28 ] @
ugh,
ovo što sam pročitao mu dođe kao mazohizam u 10 slika. Oket kapiram, jedan distro koja nudi apsolutnu kontrolu, ali po koju cenu??? Sediš deo po deo kompajliraš dok ne dođeš do cele slike. Koliko je taj proces pojednostavljen (ili kada malo bolje razmislim da li je taj proces pojednostavljen) sa ovim novim GTK2 instalacionim pristupom. Vidim mnogo se ljudi žali na forumu baš oko toga, da li to znači old fashon metod bez njega bolje funkcioniše? Odnosno da li je uopšte tako nešto moguće?
[ vladared @ 26.03.2006. 20:28 ] @
povlačim da je to mazohizam. upravo sam pregledao tour u slikama kako izgleda instalacija preko gtk engina. želeo bih da probam ali za mene je to dosta novo (9 godina iskustva na svemu i svačemu iz sveta linuxa ali ovo još definitivno probao)
nego pitanje potreban samo live cd ili još nešto? u koraku izbora stagea ako se izabere stage 1 to znači da će sve kompajlirati? odakle vuče sa cd-a ili sa neta? ?? u svakom slučaju sada svlačim sa neta live cd...
[Ovu poruku je menjao vladared dana 26.03.2006. u 21:29 GMT+1]
[ tdjokic @ 26.03.2006. 20:47 ] @
Citat: vladared: povlačim da je to mazohizam. upravo sam pregledao tour u slikama kako izgleda instalacija preko gtk engina. želeo bih da probam ali za mene je to dosta novo (9 godina iskustva na svemu i svačemu iz sveta linuxa ali ovo još definitivno probao)
nego pitanje potreban samo live cd ili još nešto? u koraku izbora stagea ako se izabere stage 1 to znači da će sve kompajlirati? odakle vuče sa cd-a ili sa neta? ?? u svakom slučaju sada svlačim sa neta live cd...
Ljudi kazu za taj novi instaler da ne valja. Ti valjda skidas bas to. Ranije je bio princip instalacioni CD pa valjda dodatni CD-i sa paketima. Sada su uveli Live, koji ljudi bas redom kritikuju.
Kororaa radi na stariji nacin. Ima Live, ali to je samo Demo, sa njega se ne instalira. Ja sam skinuo 1 CD = univerzalni instalacioni + 1 CD, 32-bitni, sa paketima za KDE. A imaju i 64-bitne pakete i sve to i za KDE i za Gnome. Ali, kao sto neko rece, to je odvojeno od Gentoo, samo lici na njega. Kororaa instalira sve za 60-tak minuta, jer je sve vec kompajlirano i sve ide automatski.
[ Miroslav Strugarevic @ 26.03.2006. 21:13 ] @
Za mene je gentoo najbolji distro koji sam ikada probao.Treba ti malo vremen za instalaciju osnovnog sistema, posle ide lako, emerge i čekaš da bude gotovo. Jedina mana je ta što ti treba brz internet i brza mašina.
[ Tyler Durden @ 27.03.2006. 08:08 ] @
Ja ga picim na duronu od 850mhz :D
Bas za vikend sam uradio emerge -e system i emerge -e world. Otprilike se kompajliralo oko 48 sati, 96 paketa u system i 387 u world ;)
[ tdjokic @ 27.03.2006. 13:19 ] @
Jedno banalno pitanje sa Banjice (znate ono - klizista, naginju se stubovi dalekovoda, nema struje): sta se dogadja sa emerge ako u toku rada nestane struje - sve ponovo ili kako?
[ Tyler Durden @ 27.03.2006. 14:09 ] @
sve ponovo
[ vladared @ 27.03.2006. 14:27 ] @
upravo sam zapoceo svoju prvu instalaciju gentoo-a u zivotu. cim sam krenuo odmah sam naleteo na jedan problem sve mi je vise manje dobro prepoznao ali kada se trebao podici graficki server nije hteo.hajde to sam brzo resio (u xorg.confu sam promenuo refresh rate i stavio umesto vesa drivera nv - imam NVIDIA FX 5600) i oborio graficki server sa standardnim ctrl+alt+backspace i vola... startova se live. startovao sam instaler i stigao do izbora stagea, kad tu novi problem. niko mi nerece da stage file-ove treba da skinem sa neta. eeeee onda nesto sto me je odusevilo, dok se gonto instalira ja preko njegovog live cd-a mogu da surfujem na netu *na kraju krajeva tako ovo i pisem. Imam i fire fox tako da cak ni download nije problem, skidam stage 1 file jer sam resio pa koliko treba... za sada ide u smeru kako treba. ne zalim se...
[ tdjokic @ 27.03.2006. 18:08 ] @
Jao Vlado, ti se bas zainatio! Nemoj posle da nas psujes. Iskusni ljudi kazu da instaler nije doradjen, vecina je imala probleme, sto ja licno ne mogu ni da potvrdim, ni da negiram - nisam to ni pogledao, osim sto citam njihove clanke:
"I've been using it as my primary desktop operating system for a year and a half, though, and I've been running my main Web/email/database server on it since October of 2004.
.......
The new Gentoo installer is a step in the right direction, but it's not production-ready just yet." ( http://www.softwareinreview.com/cms/content/view/31/1/)
Citat: Tyler Durden: sve ponovo
Hvala.
[ vladared @ 27.03.2006. 20:27 ] @
he he he, sta ces ovan u podznaku lav... ne znas koja je gora kombinacija.
usvakom slucaju prvi put je pukel (nazalost nisam se setio da zapisem koja je poruka tamo bila postavljena, znam da nesto nije valjalo oko emerge sistema. Resio sam da probam, ako ne bude islo vedeo sam neka install uputstva na ovom forumu a i na mirroru neke instal cd mogu i to probati.
usput. ja sam lala i to 100%, so bi rekli ravan banat sirok srem... ladne vode. nemoras se bojati da cu bilo koga pljuvati, ali kada mi je stalo da probam. sve do sada sto sam probao je raidlo na mojim masinama (od jednostavnog xandrosa do FreeBSD i Solarisa)... ovo je za mene samo izazov, a ako mi se svidi i dugotrajno resenje... do prve sledece prilike
ej pa sada sam zapazio ima ovde instaler i iz komandne linije...
[Ovu poruku je menjao vladared dana 27.03.2006. u 21:29 GMT+1]
[ vladared @ 27.03.2006. 20:36 ] @
koji ne radi... hmmm... dobro idemo dalje. da vidimo. krecem od pocetka...
[ loonies @ 27.03.2006. 20:58 ] @
Citat: Kororaa radi na stariji nacin. Ima Live, ali to je samo Demo, sa njega se ne instalira. Ja sam skinuo 1 CD = univerzalni instalacioni + 1 CD, 32-bitni, sa paketima za KDE. A imaju i 64-bitne pakete i sve to i za KDE i za Gnome. Ali, kao sto neko rece, to je odvojeno od Gentoo, samo lici na njega. Kororaa instalira sve za 60-tak minuta, jer je sve vec kompajlirano i sve ide automatski.
cek, cek, polako...
Ja sam isto krenuo da skidam Gentoo livecd-i686-installer-2006.0.iso.
Da li mogu da instaliram sa njega, Ili treba da skidam univerzalni + pakete + ko zna jos sta?
Jednom sam radio instalaciju Gentoo oko 3 dana (dok mi je sve kompajlirao), ali sam imao error 15 u grubu koliko se secam, pa sam ga pregazio nekom drugom distribucijom. I sad bas kada sam mislio da instaliram Gentoo preko grafickog instalera, kazes da skidam pogresan iso ili cu moci i sa tim da probam?
Valjda ce biti nesto od Gentoo :))))
Pozz
[ tdjokic @ 27.03.2006. 23:50 ] @
Citat: loonies: cek, cek, polako...
Ja sam isto krenuo da skidam Gentoo livecd-i686-installer-2006.0.iso.
Da li mogu da instaliram sa njega, Ili treba da skidam univerzalni + pakete + ko zna jos sta?
Evo, pogledaj ovde sta i kako:
http://www.gentoo.org/main/en/where.xml
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/2006.0/index.xml
Ne znam ja nista o pravom Gentoo, ja sam samo probao Kororaa, onaj automatski, nista vise.
[ vladared @ 29.03.2006. 05:11 ] @
šmrk... grafički instaler je shittttttttt.... Prosle nekih 36h pokušaja jednostavno nije hteo da proradi...
Da li se može gentoo instalirati sa live cd na klasičan ili moram da skidam install cd pa universall ili kako već je procedura????
[Ovu poruku je menjao vladared dana 29.03.2006. u 06:18 GMT+1]
[ pawo @ 29.03.2006. 08:29 ] @
Citat: vladared:šmrk... grafički instaler je shittttttttt.... Prosle nekih 36h pokušaja jednostavno nije hteo da proradi...
Da li se mo�e gentoo instalirati sa live cd na klasičan ili moram da skidam install cd pa universall ili kako već je procedura????
[Ovu poruku je menjao vladared dana 29.03.2006. u 06:18 GMT+1]
Ako ti posle 36h nije proradio Gentoo, treba da 'pazljivo' procitas koje pakete sa CD-a mozes da instaliras, a koje ne !
Ja sam mahinalno prvi put probao da instaliram sve ponudjeno. Nisam uspeo !
Zato sam sutradan instalirao ono sto se moze instalirati i on je proradio u GNOME okruzenju.
Posle toga radi emerge -u <sta_ti_treba>.
Meni je emerge -u kde radio oko 14h.
Nije bas toliko tesko instalirati Gentoo ... :)
[ vladared @ 29.03.2006. 15:04 ] @
hmmm, moraću da probam polako, možda sa onim što mi on automatski ponudi... no to možda za vikend jer sada imam drugih poslova... šta ćrš. veliko prolećno spremanje u firmi...
[ Miroslav Strugarevic @ 29.03.2006. 17:13 ] @
Da bi instalirao neke pakete preko gtk installer-a u 2006.0 moraš imati internet konekciju, dok za većinu paketa ne moraš.
[ Apatrid @ 30.03.2006. 06:11 ] @
Citat: Tyler Durden: sve ponovo
Molim?!
¨emerge --resume¨, i samo zadnji paket (čije je prevođenje prekinuto kad je "nestala struja") mora da se prevede iz početka, ostatak paketa će prevesti kao da se ništa nije desilo.
[ vladared @ 30.03.2006. 07:44 ] @
problem je u tome što ja imam internet konekciju, ali nije hteo da se instalira. Ostaje mi samo jedna varijanta da probam sa default paketima, pa onda paket po paket da instaliram. Koji su potrebni flagovi za AMD 2000+ ?
[ Tyler Durden @ 30.03.2006. 08:18 ] @
Citat: Apatrid: Molim?!
¨emerge --resume¨, i samo zadnji paket (čije je prevođenje prekinuto kad je "nestala struja") mora da se prevede iz početka, ostatak paketa će prevesti kao da se ništa nije desilo.
Jesi siguran za to?
Znam ja za resume, ali to vazi samo ako ti se prekine kompajliranje zbog nekog errora ili los md5 checksum ili tako nesto.
Cak mi se cini i da ako prekines kompajliranje i onda zatvoris tu konzolu, terminal da opet neces moci da uradis resume?
Bas cu da probam sada ovo sto si rekao.
[ Stator @ 30.03.2006. 09:40 ] @
Jap emerge --resume bi trebao da odradi posao uostalom ja sam tako radio ono kompaliram smuci mi se ugasim komp odspavam i onda nastavim sutra :)
[ loonies @ 30.03.2006. 15:49 ] @
Sve pise, samo treba procitati
Podigao sam Live system i pokrenuo graficki installer prosao sva ona pitanja (uzimao sam sve konzervativne vrednosti samo da mi prodje install) i na kraju cvrc, nista...
U logu stoji
"Vreme: Set root password.."
"Vreme: Root password changed.."
ili tako vec nesto
i progress bar stoji mutav
Waiting..
Installing..
ili tako vec nesto
CD rom nista, HDD diode i krljanje nista, CPU 0% - 5%, dok i dalje mogu da citam dokumentaciju sa diska itd...
Pa probam tako nekoliko puta i uvek isto...
P.S.
Kod particionisanja sam vec imao disk podeljen od prosle distribucije na /boot 32Mb i / ostatak prostora.
I kada sam kliknuo na /boot particiju da joj zadam mount point, format itd sam mi je promenio velicinu na 59Mb ???
Medjutim idem na OK, pa ponovo kad se vratim na propertes bude sve ok tj stoji 32Mb. Mada i ne moze da bude vise od 32, jer nema ni mesta
[ Tyler Durden @ 30.03.2006. 15:57 ] @
Jesi izabrao GRP instalaciju?
[ aivke @ 30.03.2006. 16:14 ] @
Evo i ja probao da instaliram Gentoo i sve je proslo u redu do podizanja sistema, javlja mi:
localhost login:
Password:
A samo sam ubacio lozinku root. O cemu se radi, sta da radim dalje.
Isto mi se desilo i sa Debijanom pa sam odustao i nastavio sa XP-eom.
Ne da da ga napustim.
[ Miroslav Strugarevic @ 30.03.2006. 17:43 ] @
Live CD nema root lozinku tako da nema potrebe za upisivanjem iste..
vladared: moja preporuka je da ti lepo uzmeš stariju verziju Gentoo Linux-a i da instaliraš to na stari način (jeste komplikovaniji, ali odlično vrši posao), posle uradi nadogradnju na noviji.
[ aivke @ 30.03.2006. 19:00 ] @
Da, ali ja sam instalirao na disk.
A prilikom instalacije uneo sam root lozinku, korisnika nisam jer je dolazilo do greske po zavrsetku instalacije.
I znaci po zavrsetku instalacije na disk i restarta ide podizanje sa tvrdog diska i javlja se
localhost login:
Password:
a ako unesem lozinku za root javlja gresku i opet isto
localhost login:
Password:
[ loonies @ 30.03.2006. 22:04 ] @
Citat: Tyler Durden: Jesi izabrao GRP instalaciju?
Naravno. Citao sam handbook sa diska i help u okviru instalacije, paralelno sa instalacijom.
[ vladared @ 31.03.2006. 05:04 ] @
paaa bilo je i vreme
upravo se javljam sa mog novog Gentooa 2006.0. Ko kaze da nema sira????
[ vladared @ 31.03.2006. 05:37 ] @
Citat:
Kod particionisanja sam vec imao disk podeljen od prosle distribucije na /boot 32Mb i / ostatak prostora.
I kada sam kliknuo na /boot particiju da joj zadam mount point, format itd sam mi je promenio velicinu na 59Mb ???
Medjutim idem na OK, pa ponovo kad se vratim na propertes bude sve ok tj stoji 32Mb. Mada i ne moze da bude vise od 32, jer nema ni mesta
loonies
sa obzirom da sam je upravo instalirao i ja sam citao handbook. u njemu pise preporucena velicina /boot je 100M *toliko je i kod mene...
GRP i Dynamic sam morao drzati striklirane i kod izbora paketa nisam uzimao nista sto pored sebe nije imalo GRP oznaku... Probaj
[ aivke @ 31.03.2006. 14:35 ] @
Pa dobro momci da li smrdim ili sam sugav!!! Niko da mi odgovori.
Vidim da su neki instalirali. Pa da li se kod vas ovo javlja???
[ loonies @ 31.03.2006. 14:47 ] @
Citat: vladared: loonies
sa obzirom da sam je upravo instalirao i ja sam citao handbook. u njemu pise preporucena velicina /boot je 100M *toliko je i kod mene...
Hm.. 32M mi je ostalo od kada sam instalirao gentoo 2005.1, jer je tamo pisalo preporuceno 32M. Sve ostale distribucije posle toga sam tako instalirao /boot 32M i ostalo za / i sve su radile.
Mozda mi je bas zbog toga brljavio sa velicinama.
Citat: vladared:
GRP i Dynamic sam morao drzati striklirane i kod izbora paketa nisam uzimao nista sto pored sebe nije imalo GRP oznaku... Probaj
Naravno! Pise ako nemas konekciju da stikliras GPR i Dynamic.
Idem restart pa ponovo da probam.. 
[ Miroslav Strugarevic @ 31.03.2006. 17:04 ] @
aivke: Nisam siguran da te dobro razumem. Ako ti root password nije podešen kako treba, onda boot-uj linux u single user mode-u i promeni sifru preko passwd programa. Više informacija ovde.
[ vladared @ 31.03.2006. 18:15 ] @
aivke
nisi šugav nego jednostavno ne razumem šta si hteo da kažeš- Meni je jednostavno sve prošlo, posle instalacije nisam morao uopšte da menjam šifru.
Ako je to onaj deo prilikom instalacije jednostavno se ukuca šifra roota pa tek onda se doda user... Ništa nije bilo komlikovano valjda zato te ni ne razumem...
Inače nije preporučeno ako nemaš konekciju nego ako instaliraš iz gtk instalera da se ponašaš kao da nemaš konekciju pa kasnije da sve preurediš.
[ loonies @ 03.04.2006. 10:55 ] @
Nije mi uspela instalacija, isti slucaj. Stoji
Waiting..
Preparing..
Nevermind 
[ drismet @ 03.04.2006. 11:24 ] @
I meni se ne instalira na Vmware ako je root particija reiserfs.
[ Miroslav Strugarevic @ 03.04.2006. 14:47 ] @
Ja nisam uspeo ni 2005.1 da instaliram pod vmware-om. Grub mi je pravio probleme.
[ vladared @ 03.04.2006. 14:48 ] @
aaaa pade mi nešto na pamet.
da slučajno pokušavaš da instaliraš linux na particiju bez formatiranja. primetio sam prvi put kada sam gentoo pokušavao da instaliram da nije hteo da se instalira dokle god sam čuvao / i /boot particiju. Čim sam mu zadao varijantu da se isformatira proradio je iz cuga...
[ vladared @ 03.04.2006. 15:28 ] @
Miroslave,
možda jednostavno gentoo ne podržava instalaciju pod virtalnim mašinama. Zašto jednostavno ne odvojiš jednu particiju za linux i instaliraš je tamo direktno.... Sigurno je bolje od bilo koje vm...
[ Miroslav Strugarevic @ 03.04.2006. 15:30 ] @
Očigledno je da je takva situacija, mada nije mnogo ni bitno..
[ vladared @ 04.04.2006. 19:39 ] @
mrzime da otvaram novu temu a i ovde negde to spada... kada se redi update sa:
#emerge --update --deep world
da li on updatuje samo pakete koji su se pojavili noviji ili kompletno sve pakete.
Drugo pitanje... Nije mi najjasnija razlika između sledećih naredbi:
#emerge --rsync
#emerge --sync
#emerge --webrsync
i kada je ovo potrebno raditi...
[ loonies @ 05.04.2006. 00:22 ] @
Citat: vladared: aaaa pade mi nešto na pamet.
da slučajno pokušavaš da instaliraš linux na particiju bez formatiranja. primetio sam prvi put kada sam gentoo pokušavao da instaliram da nije hteo da se instalira dokle god sam čuvao / i /boot particiju. Čim sam mu zadao varijantu da se isformatira proradio je iz cuga...
Kada instaliram OS uvek imam obicaj da formatiram te particije. Batalio sam za sad gentoo dok ne budem imao vise vremena da se uhvatim u kostac sa tim 
[ Tyler Durden @ 05.04.2006. 09:11 ] @
Citat: vladared: mrzime da otvaram novu temu a i ovde negde to spada... kada se redi update sa:
#emerge --update --deep world
da li on updatuje samo pakete koji su se pojavili noviji ili kompletno sve pakete.
Drugo pitanje... Nije mi najjasnija razlika između sledećih naredbi:
#emerge --rsync
#emerge --sync
#emerge --webrsync
i kada je ovo potrebno raditi...
Updatuje samo pakete za koje nadje noviju verziju.
Nisam siguran za ovo drugo. Mislim da nema neke razlike izmedju ovih komandi.
[ Miroslav Strugarevic @ 05.04.2006. 09:52 ] @
Komanda emerge --sync služi za osvežavanje portage-a.
[ Tyler Durden @ 05.04.2006. 15:19 ] @
Da li je neko radio upgrade na xorg7 i kako je prosao sa tim, tj. je li bilo kakvih problema? Ja se meracim da to uradim, ali mi frka :)
[ Miško Stefanović @ 07.04.2006. 18:53 ] @
@Tyler Durden
Prilikom instalacije sam izabrao ~x86 granu i instalirao Xorg 7.0. Radi dobro ali bar za ATI kartice još nema drajvera tako da imam samo indirektni 3D rendering. Što se tiče NV kartica to ne znam pošto je nemam. Možda treba još malo sačekati sa upgrade-om.
@vladared
#emerge --rsync daje invalid option
#emerge --sync sinhroniše portage-tree koliko znam deltas paketima i treba je raditi jednom dnevno ili bar jednom u par dana. Inače meni služi za nerviranje jer jednostavno ne uspevam da je realizujem.
#emerge --webrsync treba da se napiše #emerge-webrsync i ona radi isto što i predhodna samo koristi wget i traje duže. Ja je koristim jer ne mogu ovu predhodnu.
[ vladared @ 07.04.2006. 21:03 ] @
kada se radi update paketa na kompu da li je posle
emerge --update --deep world
uvek (ili da li je uopšte) potrebno odraditi
emerge --deepclean
revdep --rebuild
Koliko sam kapirao ove dve naredbe uklanjaju stare veze i kreiraju nove međuzavisnosti, ili je to možda već uradila ona prva naredba --update...
Evo samo još ovo i više nikog ne gnjavim... 
[ Miško Stefanović @ 08.04.2006. 11:00 ] @
Prvo sa Gentoo-m moraš biti pažljiv u primeni takvih komandi jer treba biti veliki poznavalac sistema pa da tačno znaš šta će biti kada se izvrše.
Moj iskren savet je da sve prvo probaš sa opcijom --pretend i vidiš šta će se sve događati a u slučaju prve naredbe i vidiš eventualne blokere i odlučiš šta sa njima i kako da rešiš problem (google).
emerge --deepclean veoma opasna naredba, prvo pročitaj sve što nađeš o njoj i tada odluči da li da je uopšte kao početnik koristiš jer se može dogoditi da ostaneš bez važnih paketa, za sada na tvom mestu ja je ne bi koristio.
revdep --rebuild je potrebno koristiti upravo zbog toga što si opisao.
Bolje je da i dalje pitaš nego da se tvoje oduševljenje Gentoo-om pretvori u razočaranje.
[ Tyler Durden @ 10.04.2006. 10:39 ] @
Samo da kazem da je upgrade na xorg7 prosao bez ijednog problema....
[ Miško Stefanović @ 14.04.2006. 09:50 ] @
Čisto informativno da li si uradio modularni upgrade?
Ako jesi a tvoja kartica je na spisku podržanih za XGL bilo bi interesantno da probaš da instaliraš XGL i javiš kako je prošlo.
Moja ATI Radeon 9200 nije podržana pa ja ne mogu da probam. Inače Kororaa live XGL sa installerom mi radi dobro na laptop-u ali kad instaliram na hdd to
je toliko nestabilno da je neupotrebljivo i prvi restart dovodi do kernel panic. Možda ga muči 1280x800 ili ko zna šta ali kao live radi baš u toj rezoluciji.
Uzgred XGL je stvarno moćan, atraktivan i fancy.
Pozdrav.
[ silber @ 14.04.2006. 12:26 ] @
Evo da i ja iznesem svoje iskustvo sa Gentoo 2006.0 instalacijom. Krenuo sam install iz konzolnog moda posto sam vec naisao na losa iskustva sa grafickim instalerom. Particionisao sam hdd (prema savetima iz handbooka), podesavanje je proslo u najboljem redu. Medjutim krece instalacija i prijavljuje poruku tipa "instalacija je gotova tek sto je pocela (to nije dobar znak)". Restartujem ja instalaciju kad ono na tom hddu nema NTFS data particije. Odradio sam recovery ali mi je to oduzelo dosta vremena i batalio novi Gentoo.
[ vladared @ 14.04.2006. 13:58 ] @
a sta si to radio kada si morao da pokrenes instalaciju iz konzole?????
[ silber @ 14.04.2006. 18:42 ] @
Nisam morao, vec sam tako zeleo. Graficki insteler je u 0.3 verziji tako da mi je ovo bila sigurnija solucija.
[ Miroslav Strugarevic @ 14.04.2006. 18:47 ] @
Ne razumem zbog čega svi hoće taj grafički instaler koji još uvek ne radi kako treba. Sigurnije je instalirati neku stariju verziju iz konzole po upustvu nego se zezati sa tim novim instalerom. Kad dođe u tu fazu da bude 100% upotrebljiv onda što da ne.
[ vladared @ 14.04.2006. 19:09 ] @
pa znas kako. graficki instaler je upotrebljiv ako pazljivo procitas uputstvo. dakle samo stage 3, mora biti dynamic i GPR ukljucen i ne birati ni jednu opciju koju ovu oynaku nema pored sebe jer nije prisutna na cd-u. . Kada sam jednom ovo provalio samo sam ponovo reinstalirao samo sa minimum opcija, jer nekako mi se svidja ona varijanta linux from strach koju on nudi. dakle nije uopste tesko i jedini pravi bug koji sam imao je onaj koji je bio na samom startu sto nisam mogao zbog definicije graficke da je vesa da startujem instaler, ali to sam iz konzole sa nano sredio....
[ Miško Stefanović @ 14.04.2006. 19:36 ] @
Ma može installer i žešće da se upotrebi ako imaš brzi net. Osnovno je da dobro isplaniraš prostor na disku. Ako doslovce pratiš handbook potrebne su tri particije, a čovek je imao NTFS data, pošto se javlja iz Debiana i verovatno ima i neki Win instaliran, a ima recimo samo 1 hdd eto belaja,
1. particija Win
2. particija NTFS data
3. recimo extended sa swap i / za Debian
4. prazan prostor, predviđen za Gentoo.
Šta može da uradi, da prazan prostor stavi kao / za Gentoo i koristi swap Debian-a. Naravno ovo je samo predpostavka jer je Gentoo pokušao da se udene u 4 parcije ali nije uspeo i tako je stradala NTFS particija.
Voleo bi ako bi čovek napisao stanje na disku pre početka instalacije tako da buude sve jasno.
Ja sam installer koristio na par računara i bilo je manjih problema ali bitno je da se instalira core system sa grub-om a ostale pakete je lako dodati.
[Ovu poruku je menjao Miško Stefanović dana 14.04.2006. u 20:38 GMT+1]
[ vladared @ 14.04.2006. 20:29 ] @
slazem se da se moze isprobati i ta varijanta, ali ja sam je probao kod mene (net je na 256k) i jednostavno bi se ubio odmah iza formatiranja i mountovanja particija. jedino kako mi je ispravno radio je ako sam doslovno sledio ono sto su napisali, ali sam sledio ovo upravno sto si ti uradio samo sam instalira grub i core (i gnome posto ga ne koristim nesto) i onda sam sve ostalo instalirao preko emerge. jedan od retkih linux distro koji mi je 100% zadovoljio moje kriterijume. (samo nesto mi brzo napuni hard). upravo je moje pitanje vezano za to (imam nekih 15 G izdvojeno samo za gentoo), instalirao sam ono sto i u drugim sistemima inace instaliram (od progreamskih paketa i podrske) a on mi napuni hdd. da li je to problem u mom losem planiranju ili mi on negde cuva ostatke onoga sto sam emergeova sa neta. (ovo je bez home particije za koju je 25G)
[Ovu poruku je menjao vladared dana 14.04.2006. u 21:30 GMT+1]
[ Miško Stefanović @ 14.04.2006. 21:51 ] @
@vladared
Ma što se prostora tiče imaš ga sasvim dovoljno, možda ti samo deluje ako si izabrao ext3 za root, ali svi veliki downloads idu na home. Evo baš sam pogledao moj root koji je 35G uz kompletan KDE i GNOME i OpenOffice itd. jedva da je zauzeo 4G na reiserfs.
Pazi, ja sam izabrao ~x86 granu i instalirao Xorg 7.0 uz KDE-3.5.2 i kernel 2.6.16 bez problema. Važno je da se ne izaberu paketi koji se međusobno blokiraju i što manji broj recimo xorg i gnome a ostalo kasnije svučeš sa neta. Moja cela instalacije je trajala oko 22 sata. Jedna od mana installera je ako pukne instalacija emerge --resume ne pomaže već mora sve iz početka. Zato i kažem core system a to je praktično kako se nekad instaliralo pa su se paketi dodavali po potrebi. Druga mana je što tek kad krene emerge on proverava međuzavisnosti a ne kao drugi distroi koji to urade odmah pri izboru paketa. Ali zato su prednosti takve da jednom instaliran Gentoo nema potrebe da se ponovo instalira jer sam sebe ažurira, odnosno ti ga ažuriraš, a ako nešto krene naopako svaki live distro može da se koristi za popravku. Možda je zato ovaj installer i izazvao mnoge ljude da se odluče da probaju Gentoo, mada stoji da je najjača stvar instalacija stage1 iz stage3 što bi moglo da se izvede sa minimal boot cd-om.
Da rezimiramo, pažljivo planiranje prostora na disku (mislim na limit od 4 primarne particije) i minimalni izbor paketa i instalacija mora da uspe.
Mada 256k nije sporo mora da je bio još neki razlog jer download nije prevelik, naravno za ADSL ili neki wireless, stage3 reda 100M, snapshot reda 22M i kernel source recimo 50M traje ali se isplati. Dobro ja imam 756k pa možda malo i preterujem. Nije mi jasno kako se ubio, izabereš mirror i stage, izabereš mirror i shapshot, gentoo-sources i ostalo je lako. Ako je stabilna grana kernel je 2.6.15 a ako je ~ 2.6.16 i to je to, ostalo on sam odradi pa sad koliko traje traje.
[ silber @ 14.04.2006. 22:39 ] @
Citat: Voleo bi ako bi čovek napisao stanje na disku pre početka instalacije tako da buude sve jasno.
Imam dva hdda, prvi od 80 GB i drugi od 20 GB. Na prvom je bila sistemska windows particija od 15 GB i ntfs data particija od 50 GB. Mali disk je bio prazan pre instalacije. Na preostalih petnaestak GB velikog hdda postavljena je boot particija za gentoo od 100 MB i ext3 sistemska. Na malom disku je postavljen 2 GB swap. To bi bilo to ;)
[ vladared @ 15.04.2006. 05:20 ] @
@silber
nadam se da si onaj ostatak na malom hd hteo da iskoristis kao recimo home... Ako to uradis ne vidim zasto ne bi moglo da se instalira. Slicna je konfiguracija kod mene i ja sam ga uspeo instalirati iz cuga... (da nisi probao samostalno da instaliras flagove?). Jos jedno pitanje, nemoj da se odmah ljutis ako mislis da je glupavo. Ako nisi radio klasican Stage 3, da li si imao startovanu vezu sa internetom?
nista probacu neke stvari da odradim.... sada bas sam uzeo na jednoj drugovoj masini da instaliram gentoo. postavio mi je pitanje na koje ja nisam znao odgovor (a ima veze sa pitanjima koje sam ranije postavljao)...
Kada se radi emerge --update --deep world ... sta se dogadja sa starim paketima? da li se oni automatki brisu ili ostaju na hardu? ako ostaju (a posto ne preporucujete emerge --deepclean) kako se onda brisu? Na kraju krajeva (posto sam kod sebe kuci odabrao stabilnu varijantu instalacije, pa posle toga odradio update... da nije mozda to razlog zasto mi se ispunio hd. Doduse ima jedna cinjenica koju ne mogu da poreknem. Jako mi se svidja ovaj gentoo sistem portagea gde su ti malte ne dostupni svi slobodni programi (nekoliko desetina, da ne kazem stotina hiljada), mozda me je i to malo ponelo, jer sam odjednom zeleo da imam sve na koje sam se navikao radeci na drugim distroima (a bese ih mnogo)...
[ vladared @ 15.04.2006. 06:17 ] @
@Miško Stefanović
Pa sada zvanicno da ti kazem, ne ide. probao sam da umsto kernela sa live cd-a stavim kernel koji je numerisan pod gentoo-sources. On ga je skinuo, konfigurisao, kompajlirao, ali kada je pokusao da ga instalira nije mogao. Nema dozvole?!
Dakle za sve one koji bi eventualno pokusali da instaliraju preko grafickog instalera ovo je moja poruka.
Na www.gentoo.org imate postavljen handbook. Drzite ga se doslovce i instalirace te gentoo bez vecih problema. Kasnije se lako moze preko emergova skinuti
[ silber @ 15.04.2006. 08:21 ] @
@vladared koristio sam klasican stage3, ne znam zasto si se uhvatio za to jer ako se izabere nesto sto mora da se instalira sa mreze instalacija ce stajati u mestu ;-) Btw: ja imam ruter tako da sam stalno povezan sa internetom bez obzira na sistem.
[ Miško Stefanović @ 15.04.2006. 09:29 ] @
@vladared
-Ako u make.conf imaš liniju AUTOCLEAN="yes" onda se stare verzije auutomatski brišu.
-Kako se loguješ u livecd kao root ili kao korisnik (gentoo ili vlada ili...)? Root login ume da dovede do tih problema. tj. da nemaš dozvole, odnosno da instalacija pukne. Ja upravo na jednom laptopu obavljam instalaciju kako sam opisao i sve štima. Počeo sam sinoć nešto pre ponoći i ostalo je još nekih pedesetak dodatnih paketa od 218. Sve skida sa net-a i instalacija ne stoji.
@silber
Mala je verovatnoća da livecd ne prepozna tvoju mrežnu karticu i preko dhcp je kofiguriše za instalaciju. Da li možeš da surfuješ po net-u sa livecd-a? Ako možeš installer će skidati paket po paket i instalirati, pogotovu što imaš flatrate uslovi su ti idealni za instalaciju sa net-a.
Po tvom opisu što se tiče particija je sve ispravno, mada bi ja na tvom mestu kompletan Gentoo stavio na drugi hdd jer mu je potrebno 4G a ti imaš pet puta više prostora. Tada je svejedno koji installer koristiš jer su ti podaci na prvom disku bezbedni. Prostor na prvom disku uvek možeš da iskoristiš po želji.
[ silber @ 15.04.2006. 21:15 ] @
Da, live cd prepoznaje mrezu iz prve. Nazalost ja imam jako slab procesor celeron 633 MHz tako da sam sa Gentoo planirao samo malo da se igram. Imam flat vezu, vise mi odgovara Debian, savrseno radi plus ne treba mi brz procesor sve instaliram iz binarnih paketa.
[ vladared @ 15.04.2006. 21:20 ] @
nikakvno logovanje samo obicno enter...
zanimljivo mi je to u citavoj prici sto mi nije hteo instalirati grub dokle god nisam skinuo kvakicu sa unstable varijante (zeleo sam da odmah imam pristupa kde 3.5.x i tome slicno). Jednostavno bi stigao do gruba i pukao. Jedino mi installer radi ako idem onako kako su opisali u uputsvu i nikako vise... Ova primedba se odnosi i na super moderni gtk i na ovaj drug iz konzole...
Kako se dodaje ta opcija za unstable??? u /etc/make.conf ili negde drugde... Da li posle toga treba raditi emerge --sync (pretpostavljam da treba da bi i on u svoju bazu ovo ubelezio)?...
[ vladared @ 15.04.2006. 21:26 ] @
@silber
nemoj da mislis da pametujem, ali mislim da mnogo gresis... Ako vec imas takve uslove onda ti je gento mnogo idealniji, samo treba da koristis stage 1 i da ides klasicnom metodom. Koliko sam ja upoznat sa gentoo-om (a koristim ga samo 3 nedelje) to je jedan distro koji malte ne se ne mora zvati distroom jer svako pravi svoju verziju. (tako zvani lfs - linux froma stratch). Cini mi se da je tako napravljen da se moze poterati na p1 procesoru bez bilo kakvi problema, ali naravno koriscenjem nekih od okruzenja koje slabije opterecuju resurse... Tako tvoja makina od 633Mhz verovatno je 2 - 3 puta jaca od tog minimuma, pa ti razmisli da li je bolji debian. Jos ako dodas mogucnost da se nastavi instalacija svakog programa sa neta gde bi ga direktno prilagodjavao svojoj masini. To ti ne moze ponuditi ni jedan binarni paket...
[ silber @ 15.04.2006. 23:19 ] @
A posledica toga ce biti neko minimalno ubrzanje u sintetickim testovima :)
Sto ce reci, u prakticnoj upotrebi (podrazumevamo brz racunar) gentoo se isplati zato sto se maksimalno optimizuje ali ne potrosi se mnogo vremena. Meni to ubrzanje sistema nece znaciti u odnosu na vreme instalacije/kompajliranja softvera.
[Ovu poruku je menjao silber dana 16.04.2006. u 00:21 GMT+1]
[ Miško Stefanović @ 16.04.2006. 11:12 ] @
@silber
Kororaa je optimizovana baš za P3 i za sat vremena imaš potpuno funkcionalan Gentoo sa svim mogućnostima daljeg upgrade sistema. Gentoo nije za igru jer je preozbiljan sistem, odlično dokumentovan sa obiljem paketa tako da je mala verovatnoća da ono što ti treba nema. Sa dobrim net-om koji imaš jednom instaliran Gentoo može da bude uvek up to date, bez potrebe za novom instalacijom. Vremenom vidiš šta da optimizuješ pa brzina nije baš samo sintetički vidljiva. A onda se navučeš na Gentoo i zaboraviš na druge distroe.
@vladared
Stage 1 je developer stage i nije za svakodnevne korisnike, vidim da si vrlo uporan i voliš izazove pa ti probaj da instaliraš stage 1, koji inače služi da se razvije stage 3. Ipak mislim da je za tebe trenutno interesantniji stage 4 čisto zbog bezbednosti.
Dovoljno je da liniju koju sam ti napisao ubaciš u make.conf i svaki sledeći update će da očisti starije pakete, ako je to ono što si pitao.
Zanimljivo je da i to može da se reši (grub) upravo klasičnom metodom, otvoriš konzolu i kao sudo montiraš /mnt/gentoo, /mnt/gentoo/boot, chroot /mnt/gentoo /bin/bash, env-update && source /etc/profile i nastaviš ručno tamo gde je puklo i to kao root. Ujedno ispraviš gluposti u fstab tipa fat32 ako imaš neku takvu particiju koju želiš da mount-ješ, edituješ make.conf po svojim potrebama na primer LINGUAS="sr sr@Latn" itd. Ovo što pišem radiš u livecd tako da imaš funkcionalni Gentoo dok on radi svoje. Važno, genkernel-3.3.11c ima bug i ako je on instaliran sistem ne će biti bootabilan obavezno emerge genkernel-3.3.11d i rekompajlirati kernel.
[Ovu poruku je menjao Miško Stefanović dana 16.04.2006. u 12:13 GMT+1]
[ vladared @ 16.04.2006. 11:43 ] @
da da... upravu si 100%.
samo sada imam vec funkcionalan gentoo i ne bih ponovo da ga instaliram. Upravo na onaj nacin koji sam napisao sam resio i problem pristupa novim stvarima (sada se patim sa instalacijom kernela 2.6.16).
Programi su mi se nagomilali (hd mi se napunio) zbog nepostojanja vec pomenute linije, a ja odradio kompletan update od 139 paketa... No resio sam problem veoma jednostavno emerge -c i caoooo. Vise taj problem necu imati..
[ silber @ 16.04.2006. 18:55 ] @
@Miško Stefanović igrati se sa sistemom = isprobati isti i mozda ga koristiti kao glavni sistem na racunaru (to mu dodje sleng) ;-)
Navedi mi dobar razlog zasto bih umesto debiana presao na Gentoo (a da pritom ne izgubim sve particije na disku na koji ga instaliram).
[ vladared @ 16.04.2006. 20:57 ] @
izvini silber što se mešam u pitanje koje si postavio tačno određenoj osobi, ali...
Ne vidim zašto bi bilo ko tebe trebao da ubeđuje da pređeš na bilo koji sistem. To je stvar ličnog izbora. Gentoo je takav sa svim svojim prednostima (brzina, stabilnost, dostupnost velikog broja programa), ako do sada nisi video koje su njegove prednosti ne vidim zašto bi sada to primetio. Mane... Naravno da ih ima, sati, dani, nedelje.. provedene za njegovo konfigurisanje i brz net koji je potreban da bi to nastavilo da fercera kako treba. Ali verovatno ga naučiš upravo zbog toga ceniti još više... I naučiš da radiš na bilom kom linuksu. Koliko sam samo naučio za ove 3 nedelje... (Čisto informacije radi radim pod linuksom od 1997 godine)...
[ Miroslav Strugarevic @ 17.04.2006. 01:23 ] @
Uspeo sam da instaliram Gentoo 2006.0 uz pomoć GTK instaler-a. Problem je bio u loše podešenoj mreži i zbog toga instaler nije hteo da funkcioniše kako treba. Ipak nisam oduševljen, instalacija base sistema, xorg-a, gnome-a, openoffice-a i još par programa je trajala oko dva i po sata. Poprilično se odužilo. I još nešto, zvuk ne radi. Nisam uspeo da nadjem drajvere za zvučnu, možda su mi promakli? Takođe source kernel-a ne postoji po default-u tako da kompajliranje drajvera ne dolazi kao mogućnost.
[ vladared @ 17.04.2006. 06:28 ] @
jedno pitanje...
u /var/tmp/portage ostaju direktorijumi od emergovanja. da li se oni kasnije slobodno mogu brisati ili imaju neke veze sa nečim? Po nekoj logici da imaju neke veze ne bi ih smeštali u tmp, ali da nema onda bi ih sam brisao...
[ drismet @ 17.04.2006. 13:13 ] @
Ranije u ovoj temi rekao sam da gentoo live cd instaler ne instalira ako je root particija reiserfs . Sada sam malo testirao, i uocio da gentoo instaler ne formatira uopste novu particiju. Zato sam fdiskom napravio particije formatirao sa reiser fajl sistemom (mkreiserfs), i pokrenuo instaler. Evo sada se instalira base sistem(na VMware).
[Ovu poruku je menjao drismet dana 17.04.2006. u 14:54 GMT+1]
[ silber @ 17.04.2006. 14:41 ] @
@vladared u pravu si, potpuno se slazem sa tvojom konstatacijom da mene ne treba ubedjivati, ukusi su razliciti.
Citat: Ako vec imas takve uslove onda ti je gento mnogo idealniji, samo treba da koristis stage 1 i da ides klasicnom metodom.
Ali isto tako ne mogu da poverujem da si toliko iskusan kada ovo odvalis i ostanes ziv. Onda je to samo bacenih 9 godina rada na racunaru ako do sada nisi ukapirao ovakve trivijalne stvari ;-)
[ vladared @ 17.04.2006. 16:28 ] @
Izvini a šta sam lupio????
Usput što se Gentoa tiče po prvi put sam se sa njim susreo krajem marta kada se pojavila ova verzija tako da ne spadam u stručnjake što se toga tiče. Što se linuxa tiče... Pa to ne bi da diskutujem sa tobom, niti si merodavan, niti me poznaješ da takvu jednu glupost koju si odvalio može da stoji...
[ Miško Stefanović @ 17.04.2006. 16:31 ] @
@silber
Flame? Sleng? A ne, bez mene.
@Miroslav Strugarevic
vladared je to isto pitao i ima post o tome, lako ćeš ga naći.
Probaj emerge alsa-utils tu je alsaconf pa vidi, mislim da će proraditi i obavezno user-u dodeli pravo na audio grupu a i ostale koje su ti potrbne. Ovo je ipak brže od rekompajliranja kernela.
@vladared
Kernel 2.6.16, mislim da ćeš morati da pređeš na ~ granu i skineš source i eventualno genkernel ali vodi računa o verziji, nikako 3.3.11c. Komplajliranje je brzo i lako genkernel --udev all, mada je sad --udev praktično nepotreban. Kad dobiješ kernel koji radi ti ga rekompajliraj prema svojim potrebama. Naravno možeš i standardno sa menuconfig... a ne genkernel, od volje ti.
Ja bi te direktorijume ostavio, kao što ih i ostavljam.
[ vladared @ 17.04.2006. 16:37 ] @
Već sam odradio sve što se tiče ~ grane, međutim sada mi se zablokirao --update sistema, javalja neku ne kompatibilnost sa X11 serverom. Sa obzirom da sam morao u firmu ostavljam ovo za sutra ujutro pošto ne mislim da ću posle ponoći biti raspoložen da se igram sa time...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|