[ komplikator @ 28.02.2006. 07:09 ] @
Ovih dana radim s nekoliko baza tražeči idealno riješenje. Tražim jednostavnu bazu, po mogućnosti free no sa samo jednim jedinim ozbiljnim zahtjevom: ispravan croatian collation i podrška za UDF na tom istom polju. Izmaltretirao sam se s MySql-om v 4.1, Firebirdom 1.54 i 2.xb, PgSql-om v8.0. Svi imaju podršku za UTF no sortiranje na UTF-u je blago rečeno jadno. Jedini tko je malo odmakao je MySql no naravno, ne radi do kraja pravilno, pomješa slijed ČĆC i ŠS (obrne ih). Nakon svih muka ispostavilo se da pravilan collation koji preko ADO mogu bez muke vezati na Delphi i dobiti sve glatko i bez problema rade Access i MSDE. Pa u čemu je problem? Problem je što ne želim koristiti MS riješenja, bilo da se radi o MS bazama, bilo o ODBC layeru, želim bazu koju mogu zavrtjeti na linuxu itd, itd. Hajde, recite mi da nije sve beznadno i da imate riješenje sa ispravnim colationima koje radi. Pišem program u Delphiju i koristim tntWare UTF kontrole. Ako ih koristim s Accessom ili MSDE preko ODBC ne trebam raditi čak ni UTFEncode/decode. Pristupam li Firebirdu ili MySql-u. preko recimo ZEOS-a, preko IB komponenti i sl. opet "banana". Em moram sve živo konvertirati iz UTF u WideString, k tome još ni jedan collation ne radi kako spada. Imam već 5 potrošenih popodneva uzalud, kako bi zaključio da free sustavi ne podržavaju naš collation. Ili sam ja toliko glup da ne mogu pronaći "dobitnu kombinaciju" ? Kažem, bježim od MS-a. zbog "X" razloga. Idealan bi bio Firebird. I sve bi bilo jednostavno da nemam jedno polje koje mora biti UDF i mora biti sortirano po hrv. abecedi, to mi je osnovni uvjet zbog kojeg radim program. Dajte mi recite nešto pametno, molim vas! |