[ Zox @ 14.11.2002. 01:33 ] @
Elem situacija je sledeca: na kablu sam, LAN radi odlicno, ruteri, sviceri i ostala oprema je tu, fixni IP, iskustvo (?), itd... par servera sve radi ko zmaj. OS su ovom slucaju nebitni. (Sad samo 'fali ono: Ne treba mi nista, samo se hvalim...) Sta 'ocu? 'Ocu da dignem i jedan pravi mail kao i webmail server (ako uspem svi cete da dobijete webmail za svoje postojece adrese kao i WAP mail ) Problem? Problem je sa SMTP serverom. Naime ocigledno je da mi ISP blokira :25 u smislu dolazne konekcije, a rekao bih i sve portove ispod iljadarke. POP radi odlicno i sva posta pristigla za korisnike kako sa LAN tako i sa spolja biva isporucena korektno (naravno ne na :110 vec promenjenom ali korisnici to lako setuju u svojim mail klijentima). Imam registoravan domen kao i MX zapis setovan korektno na jednom od free DNS servisa, to je OK i sva testiranja SMTPa iz LANa prodju OK ali ne mogu da pridjem SMTP-u na :25 sa Interneta (putem testova ili cak putem prostog telneta na IP:25). Trenutno problem resavam tako sto sam promenio SMTP port mail servera (usput, koristim bez problema Proxy+ ali hocu da predjem na Merak mail server jer ima i webmail podrsku, preporucujem ga...) i to je ok medjutim neresiv problem je sto onda moj SMTP NE moze da komunicira sa drugim mail serverima u svetu. Standardni port na kojem mail serveri medjusobno komuniciraju i izmenjuju postu je naravno 25 (OK, i 366). Moje pitanje je, da li postoji ijedan nacin, posredstvom third-part resenja, setovanjem MXa, calisasa, bilo cega, da kad recimo Yahoo-ov mail server (npr korisnik sa yahoo-a salje mail korisniku na mom domenu) se obrati mom mail serveru i trazi da ga ovaj moj "slusa" umesto na :25 na recimo :3425? Ovo sam pitao na nekoliko stranih diskusija i to upravo posvecenih do-all-at-cable/adsl problemima ali samo slezu ramenima. Koliko sam nasao na Netu, uglavnom tvrde da je to nemoguce ali djavo mi ne da mira... Hvala unapred makar i na ideji. |