[ mrkidivx @ 03.03.2006. 14:18 ] @
DVD plejer NEO dvd-m51 je prestao da prepoznaje diskove dakle ubaci se bilo koji disk (DVD, divx, audio) a on samo zavrti dotični i stane.Probano je sa čišćenjem lasera ali ne pomaže, pre toga je radio normalno pa je onda sve teže prepoznavao diskove i sad neće uopšte.Sam DVD plejer nije mnogo korišćen.

Ima li nekog leka ili je otišo laser?
[ emirsarajevo @ 07.03.2006. 07:23 ] @
Pokusaj otvoriti player, pronaci pored samog lasera mali saraf i nastimaj "polozaj" lasera. Testiraj svakih 1/8 okreta po jedan cd ili dvd. Naravno, samo ako ti je garancija istekla.
Meni je to uspjelo prije par godina sa Aiwa linijom, koja jos radi, sve je to isto.
Ako ti ovo ne uspje, potrebno je da svoj player bacis sa sto vece visne i sto dalje, odes u market i kupis novi.
Pozdrav
[ MILIC @ 18.12.2009. 11:29 ] @
Ovaj moj slucaj je malo drugaciji kod mene prepoznaje cd audio diskove ali ne prepoznaje dvd ipak nije valjda isto pitanje laserskog citaca?
[ Mix994 @ 09.12.2021. 12:29 ] @
Zdravo 🙋‍♂️,
Nadovezao bih se na ovu stariju temu...
Naime imam neki problem sa DVD plejerom 🙈.
Inače, znam da sada to retko ko i koristi (možda više i niko) 🤷‍♂️, ali imam dobru kolekciju filmova pa bih pustio s vremena na vreme na njemu 😀.
Problem je taj što DVD ne prepoznaje narezane diskove, niti CD niti DVD, prepoznaje samo originalne diskove, dakle i CD i DVD ali samo originale. Pošto sam uglavnom nabavljao originalne filmove, nije mi padalo na pamet da proveravam ove narezane, nisam ni puno koristio taj plejer, kratko vreme je bio u upotrebi i uglavnom je stajao. Sad pokušah sa narezanim diskovima i ne prepoznaje niti jedan, dok originale sve, bez problema prepoznaje. Negde sam pročitao da je to takav model, predviđen za originale, ali čisto sumnjam, mislim da bi trebalo da prepoznaje sve diskove. Model tog DVD-a je "SONY DVP-NS300". Ako je neko imao takvog iskustva ili zna o kakvom je DVD-u reč, pomoć bi mi svakako dobro došla.
[ calexx @ 09.12.2021. 12:45 ] @
Mislim da je na početku bila priča o tome da neki brendirani plejeri čitaju samo originale, mada je sve to relativno. Iz poruke sam shvatio da nikada nijedan narezani disk nije radio ali si to tek skoro saznao. Da li su u pitanju diskovi koje si ti rezao na svom rezaču ili ima i nekih drugih? Da li si probao audio diskove, DVD rezan baš kao DVD Video ili na neki drugi način, da li koristiš normalne diskove a ne neke jeftine i sumnjive? Da li plejer apsolutno uopšte ne vidi narezane diskove ili ih vidi a ne svira?

Pusti neki test čitanja na kompu pa vidi da li je upis dobar, često taj problem smeta da se diskovi čitaju na drugim uređajima. Mislim da Nero ima to u paketu.

Ja imam nešto malo filmova i prilično koncerata na DVD ali moj Pionir DVD plejer sve čita ... mada mi PAL rezolucija više nije prihvatljiva. Sada mi je neki minimum 1080p mada i 720p završava posao ako nema bolje.
[ Java Beograd @ 09.12.2021. 12:48 ] @
Upravo tako.

Filmski producenti, su, pre pojavljivanja DVD-ja eksplicitno tražili da se omogući hardverska zaštita snimljenog materijala.
Tek kad je hardverska zaštita definisana, uvedena i isprobana - Holivud je počeo distribuciju filmova na DVD-ju.
Holivud je i tražio, izmešu ostalog, kapacitet od 100 min video zapisa, što je odgovaralo oko 4.7 GBy.
A prvo-predloženi kapacitet je bio oko 4 GBy i, jasno, nije ni ugledao svetlost dana.

O, kako su naivni bili, i kako su sve zaštite "pale u vodu" u extra brzom roku!

U početku, je svaki DVD player bio definisan samo za određenu zemlju / regiju, tako da DVD kupljen u SAD (na primer) ne bi mogao da se reprodukuje na Playeru koji je napravljen za Rusiju (na primer) i u Rusiji i prodat.
Sećam se kad sam kupovao prvi DVD player, mogao sam da biram "Za jugoistočnu Evropu" ili "model za ceo svet".

Naravno, nije to bila jedina zaštita, bilo je tu svačega ...

Pošto pominješ SONY player, verovatno imaš neki model koji je pravljen u početku DVD ere.

Posle je krenulo "veselje", DivX, AVI ... ripovanje, narezivanje ...
[ djoka_l @ 09.12.2021. 12:53 ] @
Naravno da ne može.
Originalni DVD format filmova ima sopstvenu strukturu i koristi MPEG-2 kompresiju, dok audio CD ima audio trake.
Sa druge strane, ono što kupiš od pirata, najčešće je u divx formatu (MPEG-4), šta više, na jedan DVD narežu 3-5 filmova. Muziku režu u mp3 formatu, a ne prave autio trake.
Svaki program za narezivanje diskova ima opcije gde ti biraš kakav format možeš da narežeš.

DVD plejer je u suštini kompjuter koji već ima predefinisane algoritme za dekompresiju i očekuje standardni format zapisa. Kompjuter, uz odgovarajući plejer i codec može da radi sa bilo kojim formatom, a ako neki format ne podržava u startu, skiniš odgovarajući codec.

[ Mix994 @ 09.12.2021. 13:01 ] @
Pa ovako, DVD nisam kupio nego dobio na poklon pre nekih 8 godina. Nisam puštao narezane diskove na njemu jer sam imao uglavnom originale. Ne kažem da nisu radili nikada narezani, možda jesu a možda i nisu, kažem da nisam isprobavao narezane. Kratko sam koristio taj plejer jer sam posle oko pola godine kupio računar, pa zatim lap top, i sve novije i novije, tako da taj DVD je ostao tako. Sad kad ubacim bilo koji narezani disk, nije bitno da li je narezan sa mog računara ili nekog drugog ne prepoznaje, diskovi koje sam ubacivao su u DVD formatu, sa menijem i to sve...pokazuje " No Disc" takođe i CD u Audio formatu pokazuje isto "No Dis" dok sa originalima, DVD ili Audio sve prepoznaje u par sekundi. Sad mislim da je zaštita regiona u pitanju, da li bi to moglo da se skine nekako ili ne znam, možda je do lasera?
[ Mix994 @ 09.12.2021. 13:02 ] @
Citat:
djoka_l:
Naravno da ne može.
Originalni DVD format filmova ima sopstvenu strukturu i koristi MPEG-2 kompresiju, dok audio CD ima audio trake.
Sa druge strane, ono što kupiš od pirata, najčešće je u divx formatu (MPEG-4), šta više, na jedan DVD narežu 3-5 filmova. Muziku režu u mp3 formatu, a ne prave autio trake.
Svaki program za narezivanje diskova ima opcije gde ti biraš kakav format možeš da narežeš.

DVD plejer je u suštini kompjuter koji već ima predefinisane algoritme za dekompresiju i očekuje standardni format zapisa. Kompjuter, uz odgovarajući plejer i codec može da radi sa bilo kojim formatom, a ako neki format ne podržava u startu, skiniš odgovarajući codec.


Upravo o tome sam napisao u prethodnoj poruci.
Narezani diskovi koje sam ubacivao su u DVD formatu sa MPEG-2 fajlovima i DVD menijem a CD u Audio formatu.
[ nenadovic85 @ 09.12.2021. 13:04 ] @
Pogledaj ovo: https://www.sony.com/electroni...rs/dvp-ns300/articles/00009197

Znači, kao što djole kaže, samo originali, ništa divx dixv mp3...itd..

Uprošteno, za muziku format .wav za video ne znam koja je ekstenzija, uglavnom original... Staro ti je to :)

Ali vidi i ovo, za tvoj model: "CD/DVD Player PROMO / Included components may vary by country or region of purchase: RMT-D126P, RMT-V126A, RMT-D126A, RMT-D126E, RMT-D126J"

Znači, možda treba neki country upgrade..
[ calexx @ 09.12.2021. 13:09 ] @
Citat:
Java Beograd: Pošto pominješ SONY player, verovatno imaš neki model koji je pravljen u početku DVD ere.
Moguće, vidim da se pominje 2001. godina ali je ozbiljniji, ima digitalne audio izlaze, komponentne i kompozitne video izlaze ... što nije bilo baš često.
Citat:
djoka_l: Naravno da ne može.
Originalni DVD format filmova ima sopstvenu strukturu i koristi MPEG-2 kompresiju, dok audio CD ima audio trake.
Sa druge strane, ono što kupiš od pirata, najčešće je u divx formatu (MPEG-4), šta više, na jedan DVD narežu 3-5 filmova. Muziku režu u mp3 formatu, a ne prave autio trake.
Ja sam u startu podrazumevao da je sve pravljeno po propisu, da je video DVD rađen baš kao takav, da su audio diskovi tako i narezani mada nisam gledao da li ovaj plejer i čita mp3 ili divix. Dobar podatak je da čita DVD/CD RW i nije baš ograničen na CD-ROM i DVD-R.
[ Java Beograd @ 09.12.2021. 13:12 ] @
Citat:
Mix994:Naime imam neki problem sa DVD plejerom 🙈.

Po svemu sudeći, nikakav problem nemaš, Sony radi odlično, ali samo ono čemu je namenjen!

Bravo za Sony, koji je još uvek u funkciji!
Jer, ja sam bacio 2-3 komada tih DVD playera, koji posle par godina izgube fokus lasera, i NIŠTA više nisu u stanju da pročitaju.
A, budimo iskreni, ni cena tih, bačenih, DVD playera nije bila neka.
[ bakara @ 09.12.2021. 13:16 ] @
.wav format je za kompjuter, a za diskove je .cda
[ Mix994 @ 09.12.2021. 13:16 ] @
Moguće je da je i napravljen samo za original diskove
Pokušaću sa tim region upgrade-om pa ako ne uspe, znači da je samo za originale. A to radi odlično.
[ calexx @ 09.12.2021. 13:19 ] @
Moj Pioneer DV-470 i dalje radi ali samo kao rezerva na kojoj svira muzika u slučaju da ne mogu da slušam sa kompa. Možda zato ovoliko dugo i traje. ;)
[ calexx @ 09.12.2021. 13:22 ] @
Citat:
Mix994:Moguće je da je i napravljen samo za original diskove :)
Pokušaću sa tim region upgrade-om pa ako ne uspe, znači da je samo za originale. A to radi odlično. :)
Još da napišeš koje i kakve diskove si probao. Region apdejt neće mnogo da pomogne, namenjen je samo za specifično narezana DVD Video izdanja ali bi disk morao da se bar vidi ako ne i svira.
[ Mix994 @ 09.12.2021. 13:26 ] @
Pa pustio sam film koji je kupljen u DVD klubu pre nekoliko godina, ne davno. DVD format, samo prekopiran od originala. A muzika je takođe prekopirana sa Audio diska u .cda formatu i ništa. MP3 uopšte nisam ni pokušavao do sada, 100% da i to neće prepoznati.
[ nenadovic85 @ 09.12.2021. 13:37 ] @
Koliko se sećam, ti uređaji imaju i neki kod za 'country' i imaš pravo tri-četiri puta da uneseš. Posle toga - ćao, nema više. Možda si ga ciglirao...
[ ademare @ 09.12.2021. 13:38 ] @
Tu postoje 2 stvari .

1. Stari plejeri ne zbog zastite , vec zbog tadasnje tehnologije ne citaju CD-R ni DVD-R . Razlikuje se stepen Refleksije svetlosti Originala i ovih snimnjenih . Pa ako laser nije dovoljno osetljiv , snimljeni imaju znatno manju refleksiju , onda ne cita .

To se proverava tako sto se u DVD stavi Snimljeni DVD ali po MPEG 2 standardima isto kao i original !

2. Codeci . Standardni DVD citaju samo MPEG 1 i MPEG 2 sto se tice filmova . Muzika takodje CDA standard .


Sve je moguce snimiti, svaki posteni program za snimanje ima konvertor WAV to CDA . Takodje i video convertori iz bilo cega u MPEG 2 .


[ Mix994 @ 09.12.2021. 13:48 ] @
Onda je to najverovatnije i problem. Jer sam maločas pogledao, ragion za koji je DVD namenjen je 2, a to je Evropa, znači da bi trebalo da prepoznaje naše diskove. Jedino izgleda da je do stare tehnologije problem. Pa me sad zanima, da li se to promenom lasera može rešiti?
[ Java Beograd @ 09.12.2021. 13:50 ] @
Ne može.
Čuvaj taj Sony i uživaj u originalnim filmovima koje imaš.
[ bakara @ 09.12.2021. 14:00 ] @
Ja imam 4 dvd plejera koja mi stoje i skupljaju prasinu a ti bi menjao laser
[ calexx @ 09.12.2021. 14:40 ] @
Citat:
Mix994:Pa pustio sam film koji je kupljen u DVD klubu pre nekoliko godina, ne davno. DVD format, samo prekopiran od originala. A muzika je takođe prekopirana sa Audio diska u .cda formatu i ništa. MP3 uopšte nisam ni pokušavao do sada, 100% da i to neće prepoznati.
Ovo ne mora ništa da znači, u tim klubovima uglavnom umeju samo da štancaju ali nemaju pojma o tehnologijama. Mada realno, ako ih prodaju, onda verovatno negde sviraju.
Kako je muzika prekopirana sa audio diska u .cda formatu? To si ti radio ili neko drugi? MP3 verovatno ne radi na tom plejeru.
Citat:
ademare:1. Stari plejeri ne zbog zastite , vec zbog tadasnje tehnologije ne citaju CD-R ni DVD-R . Razlikuje se stepen Refleksije svetlosti Originala i ovih snimnjenih . Pa ako laser nije dovoljno osetljiv , snimljeni imaju znatno manju refleksiju , onda ne cita .

Sve je moguce snimiti, svaki posteni program za snimanje ima konvertor WAV to CDA . Takodje i video convertori iz bilo cega u MPEG 2 .
Stari plejeri uglavnom umeju da čitaju DVD-R ali su zato DVD+R "pametniji" i program može da im ubaci flag DVD-ROM što je osnovni format. U jednoj od prethodnih poruka i piše koje vrste diskova ovaj plejer čita pa to nije problem.
Nema konvertora iz WAV u CDA, u pitanju su potpuno različiti format tj CDA uopšte nije kompjuterski format niti čitljiv. Za "čitanje" se koristi digitalna ekstrakcija audio diska u WAV a za narezivanje samo izabere audio CD i to je to. Mada se u principu sve svodi na isto.
Citat:
Mix994: Onda je to najverovatnije i problem. Jer sam maločas pogledao, ragion za koji je DVD namenjen je 2, a to je Evropa, znači da bi trebalo da prepoznaje naše diskove. Jedino izgleda da je do stare tehnologije problem. Pa me sad zanima, da li se to promenom lasera može rešiti?
Region 2 jeste naš, a pošto i ovde uglavnom tako prave filmove, ni tu ne bi trebalo da bude neslaganja. U to vreme su pravljeni custom firmweri za plejere čime bi bila otključana regionalizacija tj mogli su da sviraju svaki disk.

Da pitam još jednom, plejer uopšte ne reaguje kad ubaciš bilo koji narezan disk? Probao si da sam nešto narežeš ili da uzmeš od drugoga, a ti diskovi inače normalno rade na kompu?