[ B o j a n @ 14.11.2002. 19:43 ] @
Hej haj,

interesuje me koliko je u nasem zakonodavstvu ogranicenja u javnom objavljivanju sadrzaja koji se "smatra" za rasisticki, nacisticki, kao i za "uzdizanje" jedne rase ljudi, nad drugima, sto ne znaci i omalovazavanje drugih.

Koliko je to ograniceno u zakonskim okvirima, da li postoje kazne za hosting takvih sajtova, ili neke druge sankcije.

I jos nesto, da li se zakonska ogranicenja za "remetenje javnog reda u vidu nemoralnih radnji" odnose i na publikacije objavljene i na web-u ?

ps: pitanje sam postavio iz ciste radoznalosti, nikako iz subjektivnih razloga.

Peace niggaz':
http://www.BlackPeopleLoveUs.com/
l;)
[ Mihailo @ 15.11.2002. 00:43 ] @
Ovo je iz novog Zakona o javnom informisanju koji treba da bude usvojen.
Citat:
Zabrana “govora mržnje”
Član 86.

Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Član 87.
Lice na koje se kao pripadnika grupe lično odnosi informacija iz člana 86. ima pravo da podnese tužbu sudu protiv autora informacije i protiv odgovornog urednika javnog glasila u kome je informacija objavljena, kojom može da zahteva zabranu ponovnog objavljivanja pod uslovima iz člana 161. i objavljivanje presude na trošak tuženih.
Protiv autora i odgovornog urednika tužbu može podneti i svako pravno lice čiji je cilj zaštita sloboda i prava čoveka i građanina, kao i organizacija čiji je cilj zaštita interesa grupa iz člana 86.
Ako se informacija iz člana 86. lično odnosi na određeno lice, pravno lice iz prethodnog stava može podneti tužbu samo uz pristanak lica na koga se informacija odnosi.


Nisam siguran da li ovo može da se primeni i na Internet, ali u svakom slučaju nešto slično će biti i u zakonu koji bude regulisao ta pitanja na mreži. Ometanje javnog "reda i mira" nema veze sa publikacijama i Internetom, koliko ja kapiram.

Citat:
... kao i za "uzdizanje" jedne rase ljudi, nad drugima, sto ne znaci i omalovazavanje drugih.

Hehe...
Klasičan rasizam. Samim tim što tvrdiš da je jedna rasa bolja ove ostale moraju da budu loše, to je tako prosto i logično. Ili su belci najbolji, a ostali su "po default-u" ;)
[ B o j a n @ 17.11.2002. 01:50 ] @
Aha l;)
A da li podlzes pod takve "eventualne" sankcije ako objavis tekst na nekom inostranom sajtu, a sajt na srpskom + .yu domen? Naravno baveci se "rasnom situacijom" ovde, kod nas ?
[ InsurrectoR @ 18.11.2002. 00:05 ] @
aaa... znaci ti si taj sto deli rasno-orientisane (vezano za kineze) letke po NBG-u ;))))

mrvek, mrvek ...
... joj kada ti jednog dana nabacim jedno 10 camuga na gajbu !


[ B o j a n @ 18.11.2002. 00:30 ] @
insecure.org, howtypical.com, inace.net ja.com nisamtakav.mil.
btw.com, iloveblackpeople.com L;)
samosammalobioradoznao.gov
[ tOwk @ 24.11.2002. 00:29 ] @
Citat:
Srbi bolje govore hrvatski od Nemaca.


Imam poređenje nacija (Srba i Nemaca), i diskriminaciju u odnosu na jednu (u odnosu na koju, zavisi od toga jeste li Srbin ili Nemac :). Neće valjda da me uhapse kada taj novi zakon stupi na snagu.

Citat:
Muškarci su viši od žena.


Polna diskriminacija.

Treba li još?

Svaka težnja da se ustanovi ,,jednakost'' među ljudima je na samom početku osuđena na propast.

A koliko znam, u SAD-u ne postoji zakon koji zabranjuje bilo šta navedeno -- zabranjeno je samo činiti nešto van ,,prazne priče''. Imate tamo gomilu fašista, KKK, i gomilu crnja koji pričaju kako su im belci za sve krivi.

Odluka ISP-a da zabrane takve sajtove mi se čini da je deo ,,Internet bontona'', a možda grešim, pa me ispravite slobodno. Uglavnom, to ima smisla jer svaki sajt koji sadrži radikalne ideje će biti izložen eksponencijalno većem broju napada, a samim tim je i rizik za samog ISP-a, i usluge prema drugim klijentima. Oprostite što ne vidim ništa drugo do praktične strane ove odluke.

Pozdrav
[ B o j a n @ 24.11.2002. 14:20 ] @
Trebalo bi da se ugledamo na Amerikance. Freedom of speech !
[ tOwk @ 24.11.2002. 15:21 ] @
Da...
,,Svako ko se zove Bojan je #$!#$'' :)

I to se kod nas prevodi kao ,,sloboda brbljanja'' (stari izrazi)

A puna formulacija te slobode je ,,svako ima pravo da kaže šta misli, čak i ako ne misli''.
[ Ivan Dimkovic @ 24.11.2002. 17:48 ] @
Citat:
B o j a n:
Trebalo bi da se ugledamo na Amerikance. Freedom of speech !


Nema niko protiv "freedom of speech" sve dok ne ugrozavas osnovna ustavna prava drugih - a kako vecina normalnih (znaci, ne serijatskih, itd..) ustava ne pravi razliku u rasi/veri/polu onda postoje limiti :)

Postoji i 'organizovanje u cilju rusenja drzavnog sistema' itd.. mada su to obicno prazne floskule - sve sa dobrim advokatom moze da se istera na sudu :) Pitanje je koliko $ imas :)

[ B o j a n @ 25.11.2002. 11:09 ] @
Znaci, ako ja sutra na primer objavim text gde postavljam za sumnjivo dobrobit ciganskog naroda u nasem drustvu i njihovu parazitsku ulogu, ili slicnu "glupost", to znaci da krsim ustav ???
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2002. 11:31 ] @
Zavisi, ako neki rom ima vrlo dobrog advokata i ako je sudski sistem normalan, moze lako da se desi da ti izgubis takav spor jer si mu vredjao dostojanstvo, remetio dusevni mir, i tako dalje...

[ B o j a n @ 25.11.2002. 12:04 ] @
Da, zaista ... kad bi bilo :P Ali nije, jer jednostavno da su u mogucnosti da tako nesto urade, oni bi morali da imaju i status, tipa; gradjanin, ili azilant ( pre ce da bude ), sa imenom i prezimenom ... sto nas navodi na zakljucak da u XXI veku jos uvek imamo plemenske odnose paralelno sa nasim civilizovanim drustvom.

Da li je demokratija toliko slepa ? l;(


ps: Oni su *cigani*, a ne romi, tako sami sebe zovu, kao i sto i siptari zovu sebe siptarima, a ne albancima. Neke stvari treba zvati pravim imenima l;)

[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2002. 12:34 ] @
Cuj, Bojane - svaki Ciganin/Rom/... ili kako god vec hoces da ga zoves sa licnom kartom ima sva prava kao i ostali gradjani SRJ - dakle regulisana ustavom SRJ i koja se odnose na gradjane SRJ - ukoliko doticna persona nema LK, onda podleze istim zakonskim procedurama kao i svako ko nema identitet - kakve su procedure, zavisi od zemlje do zemlje. Ukoliko je rodjen na teritoriji SRJ, onda i nije tesko da dobije YU citizenship, ako zeli ili ako je primoran, recimo u slucaju krivicnog gonjenja, npr.

U Nemackoj je, recimo, procedura mnogo zajebanija :-) U USA bi trebalo da je slicna sa nasom, valjda..


Cak i da osoba nema drzavljanstvo ili resen status, po svim medjunarodnim konvencijama ona ima ista prava kao i svi ostali. Recimo, ja trenutno zivim u Nemackoj, nisam nemacki drzavljanin vec imam work i residence permit na 5 godina - ja, sa stanovista svih nemackih sluzbi (porez, policija, sud, zdravstveno osiguranje) imam ista prava kao i drzavljanin DE. Jedina prava koja su mi ogranicena su vezana za moj radni odnos - i ja jedino ne mogu da otvorim svoju firmu (>51 vlasnistva) ili da radim kao spoljni saradnik. No, te limitacije proisticu iz prirode moje boravisne vize. Takodje, nemam prava da glasam ili da imam DE licnu kartu i pasos, sto proizilazi iz cinjenice da nemam DE drzavljanstvo.

Citat:

kao i sto i siptari zovu sebe siptarima, a ne albancima


Koliko se secam, kosovski Albanci sebe zovu "Schipq...mrmlj nesto" ali ne vole kada ih Srbi nazivaju Siptarima - ili tako nesto - u svakom slucaju, ceo svet ih naziva "Albanians" pa bi smo mogli i mi tako - osim ako ne zelimo da koristimo albanske reci, a cenim da to nije bila tvoja poenta :-)

[ tOwk @ 25.11.2002. 16:27 ] @
Ivane, skrenuću ti pažnju na jedno, sveameričko ponašanje.

Naime, u Americi je uvreda (na rasnoj osnovi) crnca nazvati ,,crnim govnetom'', i to ne zbog govneta, pa čak je i zvanje ,,crnjo'' (nigga) nešto što se često poteže kao uvreda!

Međutim, nijedan belac se tamo nije uvredio na rasnoj osnovi kada mu je rečeno da je on ,,belja'', ili da je možda ,,belo g****'' (najverovatnije zbog veoma retke pojave belih govana :) -- čak ,,belja'' kao rasna kategorija i ne postoji (već su oni sa Kavkaza svi :).

Istorijski problemi koji važe u toj sredini (crnci tuguju što su crnci; belci vole što su belci), ne mogu i ne smeju se preneti na našu sredinu.

Crnja je i dalje crn, a belac je beo, i nikakve ,,afrike'' to ne mogu promeniti. Čak, crnci umesto da budu srećni što je u govoru njihovoj boji kože dodeljena dominantnost (crnac i belac daju mulata, kojeg opet svi zovu crncem, a nikada belcem), traže nešto drugo.

E sada, ista ta pojava gde se crnci moraju nazivati Afro-amerikancima se ispoljava i u tvojim rečima: ne zovite Šiptare ,,Šiptarima'', ili Cigane ,,Ciganima''. Nijednog Šiptara nisam upoznao koji mi se predstavio kao ,,Albanac'', a kako su oni ipak naši (a ne ,,celog sveta'') sugrađani, zvaću ih onako kako se meni predstave.

Uvredljivost tog izraza je nacionalne prirode (kao što je za Čeha uvreda reći da je možda Rus, tako je i za Srbina uvreda reći mu da je Šiptar; međutim, za Šiptara nije uvreda reći mu da je Šiptar), i vezana je za konkretnu sredinu. Nama Šiptari nikada nisu bili robovi (kao ni Cigani), ali su živeli drugačijim načinom života. Ne može se unapred ustanoviti kako je ,,naš način'' bolji, ali ni da je ,,čergarski'' lošiji. To je opet izbor, i jedno je tradicionalna karakteristika ciganskog naroda.

Prema tome, tvrdim i stojim iza toga da svaka država ima protivrečan zakon kada se radi o slobodi govora, izražavanja mišljenja i ,,očuvanja dostojanstva ličnosti''. I bez obzira na sve, nijedna država nije za sve svoje građane, jer je evropsko merilo da čovek poseduje zemlju neprimereno za indijansku kulturu, pa čak i nomadske narode (među kojima su možda još uvek i određene grupe Cigana -- međutim sve manje, pošto smo ih uključili u naš sistem, čak i nesvesno za njih).

Ne postoji sudija u bilo kojem pravnom sistemu, koji neće na protivrečnosti u zakonu reagovati upravo onako kako treba: odbaciti sve optužbe, zato što takve nisu moguće.

U ropskoj sredini kakva je SAD situacija je veštačka, i to je jedini razlog njihove poremećenosti u odnosu na ,,logiku''.

I nisam čuo da iko kod nas naziva Mađare Ugarima, ili Hungarima... Mogao bih ja tebe Ivane da zovem i Časlav, ali zašto bih, kada se predstavljaš kao Ivan?

Zbog svega toga, protiv svake nekonkretne cenzure! (primer konkretne cenzure je zabrana spama)
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2002. 18:31 ] @
Elem, tOwk - mislim da si malo skrenuo sa teme - nije sustina uopste bila u imenu "Siptari" niti je to pomenuto na pocetku ove rasprave.

Ali kad smo vec tu - koliko znam, mi drzvu albanaca nazivamo "Albanija" a ne "Sciperija" i ja sam u skoli ucio da se oni zovu Albanci - mi ne kazemo za Pariz da je "Pa(mekoR)i" vec ga zovemo "Pariz" a ni Bec ne zovemo Vienom vec kako se kod nas po turski zove ;-) Ili, jos bolje - finski ne zovemo "Suomi" niti fince "Suomima" vec Fincima (kao Finland)

No, ja bih se ogradio o teme "Siptari vs. Albanci" jer smatram da nemam dovoljno znanja naseg vokabulara da bih sa sigurnoscu mogao da kazem sta je gramaticki ispravno a sta ne (ili su oba ispravna, mozda)

Ako imas neku referencu plz posalji link, da malo proucimo istorijat ove jezicke zavrzlame.

Postoji jos dosta slucaja u svetu da se neka odredjena rec ustali kao pezorativ - uzmi "forbidden american english" npr, i videces da recimo pezorativ za ruse u USA moze biti ako ih zoves "boris" itd :)


Citat:
Naime, u Americi je uvreda (na rasnoj osnovi) crnca nazvati ,,crnim govnetom'', i to ne zbog govneta, pa čak je i zvanje ,,crnjo'' (nigga) nešto što se često poteže kao uvreda!

Međutim, nijedan belac se tamo nije uvredio na rasnoj osnovi kada mu je rečeno da je on ,,belja'', ili da je možda ,,belo g****'' (najverovatnije zbog veoma retke pojave belih govana :) -- čak ,,belja'' kao rasna kategorija i ne postoji (već su oni sa Kavkaza svi :).


Da mene neko ko je druge rase nazove "belim govnetom" ja bih to shvatio vrlo rasisticki, a cenim da bi tako i ti razmisljao, ne?

[ Aleksandar Marković @ 25.11.2002. 18:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ali kad smo vec tu - koliko znam, mi drzvu siptara nazivamo "Albanija" a ne "Sciperija" i ja sam u skoli ucio da se oni zovu Albanci - mi ne kazemo za Pariz da je "Pa(mekoR)i" vec ga zovemo "Pariz" a ni Bec ne zovemo Vienom vec kako se kod nas po turski zove ;-) Ili, jos bolje - finski ne zovemo "Suomi" niti fince "Suomima" vec Fincima (kao Finland)


plus

microsoft == majkrosoft or Java ==Džava

At school I was tought: mili mikro nano piko itd. not majkro+ostrvo Java ne Džava but...
[ Reljam @ 25.11.2002. 19:35 ] @
Citat:
tOwk:
Naime, u Americi je uvreda (na rasnoj osnovi) crnca nazvati ,,crnim govnetom'', i to ne zbog govneta, pa čak je i zvanje ,,crnjo'' (nigga) nešto što se često poteže kao uvreda!


Jeste uvreda, ali nije nelegalno. Dokle god to radis ti kao ti, a ne kao predstavnik neke organizacije ili firme, sve je u redu. Sto ne znaci da to treba raditi.
[ caiser @ 25.11.2002. 20:05 ] @
Citat:
B o j a n
Znaci, ako ja sutra na primer objavim text gde postavljam za sumnjivo dobrobit ciganskog naroda u nasem drustvu i njihovu parazitsku ulogu, ili slicnu "glupost", to znaci da krsim ustav ???


LOL :))))))

Citat:
Ivan Dimkovic:
Ali kad smo vec tu - koliko znam, mi drzvu albanaca nazivamo "Albanija" a ne "Sciperija" i ja sam u skoli ucio da se oni zovu Albanci
No, ja bih se ogradio o teme "Siptari vs. Albanci" jer smatram da nemam dovoljno znanja naseg vokabulara da bih sa sigurnoscu mogao da kazem sta je gramaticki ispravno a sta ne (ili su oba ispravna, mozda)


Evo ja cu kao iskusan poznavaoc albanskog pitanja resiti vasu dilemu. Posto sam ziveo 17 godina u Pristini odlicno poznajem tematiku.
Kosovski albanci se zovu Shiptari. A albanci iz Albanije se zovu albanci. Zasto? Ne znam, ali odlicno znam da su se neki cak i vredjali kada ih nazoves albancima "jer su albanci iz albanije divlji, glupi, neobrazovani, prljavi, itd, itd." (mada ja nisam video nikakvu razliku jer su i jedni i drugi divlji, glupi, neobrazovani, prljavi). Inace svet ih ne zove albancima vec kosovskim albancima sto je ipak malo drugacije.
[ Mihailo @ 25.11.2002. 23:30 ] @
Potpuno se skrenuli s teme. Svi termini koje ste nabrojali su u upotrebi i to nije juče smišljeno i smatram da nema ništa uvredljivo u tome. Proteklih godina je i termin "Srbin" bio dosta nepopularan, čak su nas smatrali za divljake -- pa se i dalje predstavljam kao Srbin i ne smatram to za uvredu, šta više, možda pre kao kompliment -- i ako to možda čudno zvuči (verovatno je kriva genetika).

Pitanje je sledeće - da li treba dozvoliti objavljivanje sadržaja sa "rasnom" tematikom pod .yu domenom i da li ISP-ovi treba da hostuju takav sadržaj?
[ B o j a n @ 26.11.2002. 11:13 ] @
Mikajlo, ako *vec* jeste, mozemo da spremimo cebad, pa u buvaru :P

Ccccc .. kakva glupost od pravila l;(
[ tOwk @ 26.11.2002. 11:36 ] @
Meni je cilj bio da istaknem jedno: sve može biti posmatrano kao uvreda, bez obzira na to što je *istina*.

Uzmi primer fotografisanja jednog tima u kojem ima 5 beleca i 5 crnaca.

Poređajmo ih tako da su sa desne strane belci, a sa leve crnci. I eto ti ,,kantonizacije'', razdvajanja na rasnoj osnovi itd.

Poređajmo ih prema visini. Sada nema nikakve kantonizacije, bez obzira na to što su i visina i boja kože najviše uslovljeni genetičkim predispozicijama.

Znači, svako će biti uvređen nekom izjavom, a kod nas rasne podele nisu toliko izražene (ili u prevodu: ,,ne postoji neutralna izjava'')

Prema tome, ne zabranjujmo ništa, jer time samo stvaramo prostor za brojne sudske tužbe. (kada neko nizak pročita da visoki bolje zakucavaju, moraće da tuži autora teksta)

Ivane: Mislim da nam Finci i nisu toliko blizu sada (geografski), pa čak ni Austrija. Međutim, Mađari (Magyar), i Šiptari jesu. Pre svega mi objasni naziv za Mađare (pošto se ne slažeš sa ,,Šiptari''), a zatim pređi na Fince.

I ko je rekao da u nazivima naroda mora postojati doslednost?

Pozdrav

[ tOwk @ 26.11.2002. 11:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Postoji jos dosta slucaja u svetu da se neka odredjena rec ustali kao pezorativ - uzmi "forbidden american english" npr, i videces da recimo pezorativ za ruse u USA moze biti ako ih zoves "boris" itd :)


Ne zove se svaki Rus ,,Boris'', a svaki crnac je ,,Crn'' (u određenoj meri; ne verujem da bi išta manje shvatili izraz ,,taman'' kao uvredu)


Citat:

Da mene neko ko je druge rase nazove "belim govnetom" ja bih to shvatio vrlo rasisticki, a cenim da bi tako i ti razmisljao, ne?


Naravno da bih shvatio to rasistički, ali ne ,,belim'' kao uvredu, već bih se uvredio zbog ,,govneta''. Ja se slažem da sam belac, i stoga me to ne može povrediti. Da mi neko kaže da sam crnac, e tada bih već imao razloga da se uvredim.

Uvrede se tradicionalno izvode davanjem lažnih karakteristika nekome: ,,kučkin sine'', ,,đubre'', ,,debilu'' itd. Nisam čuo da se neko uvredio zato što mu je rečeno ,,čoveče''.

Sličan problem kao i sa muškarcima i ženama. ,,Prava si žena'' se povremeno koristi kao uvreda, dok je ,,pravi si muškarac'' svojevrstan kompliment (na način kako se koristi). Psihološko gledište ,,ugnjetavane'' strane.

I opet, zbog svega toga, protiv svake cenzure!