Perfluorooktanat i slična menažerija jesu kancerogeni. Teflon sadrži kancerogene materije.
Moje pitanje:
pa?
Na primer, i šargarepa je prepuna beta-karotena, koji je, kada se uzme sam, dokazano kancerogena materija (što je jedna od najvećih ironija u svetu nauke), dok jedenje šargarepa može poprilično da smanji incidencu raka.
Poenta je u tome da se za većinu supstanci može dokazati da je kancerogena ako se uzima u ovim ili onim uslovima. Mogu ja da uzmem 10 laboratorijskih pacova i da ih hranim koncentrovanim vitaminom C, pa kada im propadne sluzokoža želuca od hiperaciditeta bar jednom od tih 10 će se to komplikovati tumorom. Da li onda to znači da ja treba da dignem frku da je vitamin C kancerogen?
Ukratko, studije dokazuju da
sastojci teflona mogu u nekim uslovima biti štetni. Nigde ne vidim studiju koja dokazuje da je u domaćinstvima sa teflonskim posuđem povećana incidenca raka.
Samo zato što nešto
sadrži kancerogene materije nije izgovor da se diže larma oko toga, što je nešto u čemu su američki mediji poprilično dobri. Ljudi bi morali da sortiraju prioritete.
Citat:
Ako TO rade svojim gradjanima ,sta smo im , pa - mi?
Ne vidim šta to oni rade svojim građanima - pa nisu oni znali za kancerogenost teflona kada su ga pravili. Ne vidim takođe kakve veze mi imamo sa američkom FDA. Nisu amerikanci jedini proizvođači teflona.
Drugim rečima, ne zastupam teflonski lobi, ali ne morate baš odmah da bacate teflonske tiganje. Teflon postoji već decenijama i sigurno bi se znalo da dramatično utiče na pojavu raka.