[ EXeX @ 03.03.2006. 22:59 ] @
Evo poceo sam da caprkam po linux-u i to u njegove dubine. Pa sam krenuo od boot-anja.Koristim Slackware 10.2,instalirani paketi su iz serije a i iz serije x. Prvo sto sam pogledao je rc.d dir i svario koje se tamo skripte nalaze.Pa sam prvo poceo analizirati rc.S skriptu. Pitanja: 1)Zasto sluze proc,devfs,sysfs, sta je to u stvari i zasto su nam potrebni? 2)Kako rc.S koristi i rc.modules,mene zanima zasto sad koristimo rc.modules? Odnosno to me zbunjuje,zar nisu ucitani svi potrebni drajveri u kernel pri samoj instalaciji sistema.? Zasto sluzi /etc/modules.conf 3)Da li mi je potreban LVM 4) Sta je to random-seed 5)U rc.M ima recimo i djelova koda gdje se pokrece npr apache server.I naravno ako ga ja instaliram taj server ce se i pokrenuti. Sta je sa programima za koje nema koda u datoteci a ja ih naknadno instaliram. Da li oni sami dodaju svoj kod u rc.M? 6)Gdje se mogu pohvatati ove sve stvari jer ih ima milion a mene stvarno zanima linux u detalje kako i sta radi i sta je s cim povezano? Hvala. |