[ igor76 @ 04.03.2006. 23:13 ] @
Zdravo intereujeme da li neko uopste koristi ADSL 2 + i kakve su mu performanse
[ djricky @ 04.03.2006. 23:19 ] @
vrteo se jedan lik na tamo nekom forumu, koji je tvrdio da to ima probno od telekoma, ali ovde nije stigao (koliko se secam)

mi ostali jos cekamo ovaj "prvi" ADSL... a ti si Nislija malo nestrpljiv, jeli?
[ igor76 @ 04.03.2006. 23:21 ] @
Jesam
Interesujeme razlika cuo sam da je drasticna
[ pisac @ 04.03.2006. 23:28 ] @

ADSL(1) može da ide do 8Mb/s, pa ne vidim šta će vam više od toga. Sem toga, dobitak nije linearan kao što se misli, tako da 16Mb/s u praksi nije duplo brže od 8Mb/s.

[Ovu poruku je menjao djricky dana 05.03.2006. u 01:18 GMT+1]
[ Kosta ******um Rex Persia @ 05.03.2006. 02:49 ] @
Koliko sam čuo, ali nemojte da me držite za reč, ADSL 2+ može bez problema da postigne brzinu od 25 Mb/s i više.
[ Blogger @ 05.03.2006. 10:35 ] @
Daleka,dalekaaaaaa buducnost,barem na ovim prostorima(Srbija) ili da parafraziram dokle god ova olos zvana Telekom Srbije ima monopol.
[ pisac @ 05.03.2006. 11:19 ] @
Molim moderatora da mi ne menja poruke koje nisu bezobrazne i u vezi su sa temom, pa time ne krše nijedno "pravilo" foruma. Što se tiče pravila 4 (da pišem ozbiljno) raspitivanje o ADSL2 u zemlji u kojoj 1‰ (promil) stanovništva jedva ima ADSL1, je samo po sebi smešno, pa prema tome ni diskusija nije ozbiljna.
[ igor76 @ 05.03.2006. 12:18 ] @
Uposte nije smesno
Posto nahverovatnije sledece nedelje dobijam 99 %

[ boki @ 05.03.2006. 15:25 ] @
1 ili 2 ?
[ igor76 @ 05.03.2006. 15:48 ] @
2 +
[ boki @ 05.03.2006. 15:51 ] @
ajd da vidimo :)
[ Kosta ******um Rex Persia @ 05.03.2006. 16:41 ] @
Igore iz Niša, zašto unosiš konfuziju ovde, kad svi mi vrlo dobro znamo da ni u Beogradu neće da bude ADSL 2+ još najmanje 3-5 godina. Ako grešim, dokaži nam da ćeš zaista da dobiješ ADSL 2+.

[ bokili @ 06.03.2006. 10:20 ] @
Nema sta coek da vam dokazuje, ako neko nesto zna neka kaze... Recimo koliko je bolji ping kod adsl2+ za razliku od obicnog adsl-a...?

Za brzinu da je mnogo veca to maltene svi znamo... Samo sto provajder nece da ponudi vecu brzinu to je druga prica... Ali sama tehnologija..?
[ igor76 @ 06.03.2006. 12:14 ] @
brzinu daju 768 samo ,jedva se dobiaj ,
[ pisac @ 06.03.2006. 13:06 ] @
Objasni mi, šta ti u životu znači ADSL2+? Zar ti ne bi bio dosta ADSL1 na 8Mb/s? (Da li si nekad probao 8Mb/s pristup?)
[ igor76 @ 06.03.2006. 13:49 ] @
To mogu da dobujem pa sto d ane iskoristim,sta bih ti izabrao
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 06.03.2006. 15:48 ] @
@ igor76
To si ti nešto pogrešno razumeo. ADSL 2 se trenutno testira samo u Beogradu..i to negde na periferiji, jer su jedino tamo mogli dobiti ceo prazan sprat pošte, da ubace opremu. Nemaju ekonomski interes da to isto što rade u Bgd-u rade i u Nišu (testiranje).

Citat:
igor76: To mogu da dobujem pa sto d ane iskoristim,sta bih ti izabrao

Sumnjam da bi pisac hteo da mu išta biraš ;) (gramatika)

Citat:
pisac: Molim moderatora da mi ne menja poruke koje nisu bezobrazne i u vezi su sa temom, pa time ne krše nijedno "pravilo" foruma.

@ pisac
Kad ti je moderisao poruku nisam pratio ovu temu, ali verujem da ti je obrisao nepotreban citat :)

Citat:
Pravilnik za članove ES-a
7. Ne citirajte bez potrebe

Korisnici često bespotrebno citiraju poruku i umnožavaju tekst koji se već nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Brišite delove citata i ostavite samo ono što je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vaše, gotovo je sigurno da nema NIKAKVE potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovarate. Ako odgovarate na neku poruku u nizu ili na više njih, koristite umerene [ quote ][ /quote ] tagove kako biste dali ostalima do znanja na koji deo teksta se vaš odgovor odnosi, ali NIKAKO nemojte dozvoliti da citat predstavlja veći deo poruke koju pišete.

[Ovu poruku je menjao -V-O-Y-A-G-E-R- dana 06.03.2006. u 17:49 GMT+1]
[ pisac @ 06.03.2006. 16:14 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: Kad ti je moderisao poruku nisam pratio ovu temu, ali verujem da ti je obrisao nepotreban citat :)

Izbrisao je rečenicu:
Smešni ste sa tim ADSL2, što se ne raspitujete za ADSL3?
[ bokili @ 06.03.2006. 16:24 ] @
Ja mislim da svi vi smesni.. Covek vas je lepo pitao ako neko zna vise.. A nisu mu potrebni razni skeptici kao vi da ga pitate sta ce mu ADSL2+...

Ako vi i ja ne mozemo ovo da dobijemo mozda ima ko moze i tako se bolje drzite teme...

Ovo pisem zato sto i mene interesuje vise o ovoj tehnologiji koliko je naprednija u odnosu na obican ADSL osim brzine i sl.

Mozda je Igoru potreban ADSL sa manjim pingom pa zato i pita. Recimo mene ovo bas najvise interesuje da li ima manji ping u odnosu na klasican adsl...
[ vladimirt @ 06.03.2006. 17:33 ] @
Pa smešno je i to što neko podrazumava da bolji ping predstavlja viši kvalitet. Koliko vidim, neki se interesuju samo za igranje. Ili je ipak VOIP u pitanju?

[Ovu poruku je menjao vladimirt dana 06.03.2006. u 18:34 GMT+1]
[ igor76 @ 06.03.2006. 17:53 ] @
Da vam pojasnim
Centrala koja nema uslove za obican adslnemoze da ima adsl
Onda telkom nudi biznis paket adsl2 + samo sto je limitiran na 768/192
cena nije mala i nije potrebno d atvoja centrala ima adsl uredja

[Ovu poruku je menjao igor76 dana 06.03.2006. u 19:26 GMT+1]
[ zdravko vas 5051 @ 06.03.2006. 18:39 ] @
Ako to Telekom nudi ....... ja pristajem na sve njihove cene ..... cak sam spreman da platim i testiranje ....
[ vladimirt @ 06.03.2006. 18:47 ] @
Da li je moguće da ti u Novom Sadu ne možeš ni preko kabla ni wireless-a, nego baš moraš da plaćaš tarifu za poslovne korisnike?
[ zdravko vas 5051 @ 06.03.2006. 19:25 ] @
Brate verovao ili ne ...... Kablovsku Tv. imam ali nemaju tehnicke uslove za Net. Znaci u mom delu gde zivim niko nema kablovski Net. Opticku vidljivost nemam za wireless.
Ispasce ko da zivim u rupi .... od svega sto si naveo zaboravio si ISDN ... e to imam .... dvokanalni .......
Telefonski racun je isto ...... ADSL mi oteli ..... pokusavam da ga vratim ..... ali sporo ide .... u potpisu stoji kada cu ga dobiti .
[ igor76 @ 06.03.2006. 19:41 ] @
Ljudi strpite se i ja sam znatizeljan cim odrade verujtemi sev cu da vam kazem
[ pisac @ 06.03.2006. 21:22 ] @
Citat:
vladimirt: Pa smešno je i to što neko podrazumava da bolji ping predstavlja viši kvalitet.

Pri istoj brzini linka, web stranica će biti brže učitana ako je manji ping.

Objašnjenje: zato što je brži odziv na svaki zahtev za bilo koji elemenat na web stranici.
[ vladimirt @ 06.03.2006. 21:25 ] @
Pisac, radi se o milisekundama.
[ VRider @ 06.03.2006. 21:33 ] @
Da ne govorimo o tome da poboljsanje veze izmedju tebe i tvog provajdera je samo jedan od koraka, jer taj paket ce da prodje kroz nekoliko rutera dok ne stigne do tebe, i kasnjenje na bilo kom od njih ce ti ponistiti sve dobro sto ti, eventualni, ADSL2+ donese.
[ bokili @ 06.03.2006. 22:06 ] @
Ne razumem logiku u tvom postu.. Ako ce biti kasnjenja kad prolazi kroz rutere takodje ce biti i kasnjenja kod obicnog ADSL-a pa sto bi bilo isto? :)
[ pisac @ 06.03.2006. 23:27 ] @
Citat:
vladimirt: Pisac, radi se o milisekundama.

100 malih fajlova po 20 milisekundi dobitka... nije za bacanje

Kod brzih veza (8mb/s i slično) upravo je ping ono što je najznačajniije za brzo učitavanje web stranica. Kod ovih sporih 512kb/s normalno da nećeš ni primetiti.
[ VRider @ 07.03.2006. 00:26 ] @
Ako kroz 10 rutera ima kasnjenje po sekund (brojke su uvecane zbog jasnoce), i ti na poslednjem koraku to smanjis sa sekunde na pola sekunde, onda si dobio svega 5% poboljsanja. To sto si ti presao na ADSL2+ ne znaci da je presao i tvoj provajder i svi ostali...

Kada je ucitavanje stranica pri velikim brzinama u pitanju, ne znam o kakvom pingu pricate? Kliknete, trepne, i stranica je pred vama. Ili je tih 0.xyz sekundi sto ce ranije da otvori od tolikog znacaja?
100 malih fajlova po 20 milisekundi, ali, ti ne vuces jedan fajl za drugim, vec tvoja velika propusna moc omogucava da ih sve povuces od jednom, tako da sve sto ces i da dobijes je tih 20 milisekundi.

[Ovu poruku je menjao VRider dana 07.03.2006. u 01:28 GMT+1]
[ pisac @ 07.03.2006. 08:10 ] @
Grešiš, ovaj, grešiš sinak :-)

Ajde i ja tebi da objasnim slikovito:
Ako na svakom ruteru imaš kašnjenje po sekundu, a onda na poslednjem koraku smanjiš sa 40 na 20 sekundi, i te kako ćeš da osetiš promenu.

A drugo, učitavanje stranica pri velikim brzinama takodje ima ping, i ako je taj ping veliki ima malo više da trepćeš pre nego što ti se stranica učita. Ajde da budem slikovit: uspostavi 100mb/s mrežu sa mesecom, pa vidi koliko će ti trebati da se učita stranica, iako je to 100mb/s veza.

I treće, ne vučeš sve fajlove odjednom, već se otvara nekoliko istovremenih konekcija, a ostali fajlovi čekaju da se ovi prethodni učitaju. Zamisli da imaš web stranicu sa milion elemenata, i da tvoj kompjuter proba da otvori milion konekcija istovremeno prema web serveru...
[ VRider @ 07.03.2006. 09:51 ] @
Da spojim tvoje prvo i drugo. Otvaras sajt koji je na Mesecu (sa odgovarajucim kasnjenjem), a kad paket stigne kod tvog provajdera na zemlju, do tebe ne putuje ne jednu, nego pola sekunde. Tebe nije problem veza do tvog provajdera, nego put do Meseca. Mada, mozemo da nastavimo sa slikovitim primerima, ja shvatam sta ti hoces da kazes, mislim i da ti shvatas sta ja hocu da kazem, ali je ocigledno da necemo ni jedan ni drugi promeniti misljenje.

Ah, da. Zamisli ti stranicu sa milion elemenata.
[ Sauron @ 07.03.2006. 10:40 ] @
Mogućnost da igor dobije adsl2+ je ista kao da Dik Čejni nađe novog lovačkog partnera
[ vindic8or @ 07.03.2006. 12:51 ] @
Ovde (UK) se ADSL2+ nudi vec duze vreme komercijalno. svi provajderi koje sam video nude samo 24Mbit konekcije. ali to ne znaci da ce do tvoje kuce moci svih 24, zavisi od udaljenosti od dslam uredjaja, tj duzine kablova. kad sam zvao da to proverim prosle godine, rekli su mi da za moju liniju moze svih 24, ortak zvao i rekli mu da kod njega moze samo do 16,5Mbit.

najjeftiniji 24Mbit paket koji sam video je £14 za mesec dana, sto mu izadje 14*125=1750din (za poredjenje, ako je ovo tacan kurs). standardna ponuda, kod provereno dobrog isp-a je £24 za 24Mbit, sve neograniceno, ali blokirani portovi za mail i http servere (moras extra da platis ako hoces da hostujes nesto kuci) za metar dana. sto znaci £1 za svaki megabit :)))

dobitak u odnosu na standardni 8Mbit ADSL je slabo primetan, osim ako nije download sa nekog extra brzog servera ili neki mpeg2 stream i slicno. ping je isti kod istog provajdera za ADSL i ADSL2+. 10ms do googla i to je to. pri surfu ne moze da se primeti razlika, bas nikako.

wireless ADSL2+ routeri poslednjih meseci mogu svuda da se kupe i cene su im pale na nivo "obicnih" ADSL routera, mislim da ce da izguraju routere bez 2+ kompatibilnosti sa trzista uskoro, jer funkcionisu sa bilo kojom adsl linijom, 1 ili 2+.
[ bokili @ 07.03.2006. 13:07 ] @
Citat:
VRider: Ako kroz 10 rutera ima kasnjenje po sekund (brojke su uvecane zbog jasnoce), i ti na poslednjem koraku to smanjis sa sekunde na pola sekunde, onda si dobio svega 5% poboljsanja. To sto si ti presao na ADSL2+ ne znaci da je presao i tvoj provajder i svi ostali...

Kada je ucitavanje stranica pri velikim brzinama u pitanju, ne znam o kakvom pingu pricate? Kliknete, trepne, i stranica je pred vama. :) Ili je tih 0.xyz sekundi sto ce ranije da otvori od tolikog znacaja?
100 malih fajlova po 20 milisekundi, ali, ti ne vuces jedan fajl za drugim, vec tvoja velika propusna moc omogucava da ih sve povuces od jednom, tako da sve sto ces i da dobijes je tih 20 milisekundi. :)

Izgleda da se mi ne razumemo:)

Ja trazim razliku u pingu ili latenciji paketa izmedju Korisnika ADSL-a i Centrale na kojoj je vezan .. u odnosu na istu situaciju ukoliko koristi ADSL2+...

A ta latencija izmedju centrale i provajdera je maltene zanemarljiva jer sve ide preko optike... Jos ukoliko je provajder Telekom tj. Lelekom kako neki ovde kazu:)
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.03.2006. 22:40 ] @
Da, ali čovek reče da će dobiti 768K, tako da je to 25+ puta slabije od pravog ADSL2.

Ono što mi nije jasno je sledeće..ako Telekom nema uslova da mu uvede "stari" ADSL, kako ima za novi? :)
[ zdravko vas 5051 @ 07.03.2006. 22:53 ] @
Covek lepo napisao da sacekamo i strpimo se .... sve ce pojasniti . A ovo za UK .. j*biga ..... @vindic8or sto napisa tako nesto ..... znas li ti koliko se sada nas nervira .
[ igor76 @ 07.03.2006. 22:56 ] @
Ljudi par dana su upitanju,nebih imao razloga da lazem,VERUJTE MI
[ boki @ 07.03.2006. 23:12 ] @
Citat:
elekom nema uslova da mu uvede "stari" ADSL, kako ima za novi? :)

Pa nema ni za novi. To sto su oni na jednoj centrali nesto testirali i cackali ne znaci nista...
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.03.2006. 23:16 ] @
Ma ne uzbuđuj se..mislim da većina mrko gleda na Telekom i njihova obećanja, a ne na tebe :)
[ Sauron @ 08.03.2006. 09:04 ] @
Citat:
igor76: Ljudi par dana su upitanju,nebih imao razloga da lazem,VERUJTE MI

Igore, dok čekaš adsl2+, skokni na ovaj sajt:
http://pravopis.tripod.com/
Ovo je ozbiljan forum, i jako mi je mučno da gledam tvoje poruke...
[ ca551us @ 08.03.2006. 10:32 ] @
Već sam pisao na ovu temu...
Imao sam jedno 2 meseca ADSL2+ i koliko znam povukli su svu opremu i najranije u drugoj polovini godine treba da ponude komercijalno. Zato mi je malo čudno da nude to u Nišu ali sa telekomom je sve moguće...
Takođe, rekli su da će minimalna brzina u ponudi biti 1Mbps tako da je opet čudno kako su ponudili 768kbps. Verovatno je to ipak običan ADSL.
Ja sam imao oko 7Mbps DL i oko 1Mbps UL. Ali opet, to je bio maximum pošto se radilo o testu...
Što se tiče tehničkih mogućnosti, moja centrala nije imala i nema ni sad mogućnost za običan ADSL (bar tako kažu kad podnesem zahtev).
[ zdravko vas 5051 @ 08.03.2006. 23:00 ] @
@ca551us ..... Ti si taj lik koji je sve ovo zakuvao . Lepo od tebe sto se javljas da nam pomognes . Lakse je dobiti sedmicu na Loto nego ADSL 2. cak i u drugoj polovini godine ne moze da se ocekuje . Tako smo postovali i za ADSL 1. ... prevrtite stranice .... bice na prolece , polovinom Avgusta , krajem Septembra , posle Nove Godine , pa opet na prolece . I tako neke pune dve godine .
Telekom je to . Nemamo tehnicke mogucnosti . Ali imamo pravo da sanjamo.
[ bokili @ 08.03.2006. 23:23 ] @
Eto ti sad, umesto da diskutujemo o samoj tehnologiji vi opet o telekomu...
[ Sauron @ 09.03.2006. 09:22 ] @
Tužna je to činjenica...
Kad god se počne o naprednim tehnologijama, završi se sa telekomom i jednim tužnim smajlijem na kraju
A sad pitanje... Da li na postojeću adsl opremu u centralama može da se priključi adsl2?
Jer teško je verovati da će svuda to instalirati, kada nisu pošteno ni adsl1 namestili.
[ ca551us @ 10.03.2006. 14:35 ] @
Citat:
zdravko vas 5051: @ca551us ..... Ti si taj lik koji je sve ovo zakuvao . :) Lepo od tebe sto se javljas da nam pomognes . Lakse je dobiti sedmicu na Loto nego ADSL 2. cak i u drugoj polovini godine ne moze da se ocekuje . Tako smo postovali i za ADSL 1. ... prevrtite stranice .... bice na prolece , polovinom Avgusta , krajem Septembra , posle Nove Godine , pa opet na prolece . I tako neke pune dve godine . :)
Telekom je to . Nemamo tehnicke mogucnosti . Ali imamo pravo da sanjamo.

Znam.... ja čekam običan ADSL ali ništa - nema teh. moguć.
Podnosio sam zahtev i pre tog ADSL2+ i posle i ništa - isti odgovor: N.T.M. ;)

Da li će telekom da naruči jedno 150 komada tripleplay uređaja pa posle da pričaju kako su iznenađeni (i uvređeni) prevelikom potražnjom videćemo...

[ ca551us @ 10.03.2006. 14:41 ] @
Citat:
Sauron: Da li na postojeću adsl opremu u centralama može da se priključi adsl2?
Jer teško je verovati da će svuda to instalirati, kada nisu pošteno ni adsl1 namestili.

Kako su mi rekli ovi momci koji su instalirali to, tripleplay može da ide na bilo koju liniju nezavisno od centrale. Mada opet, oni nisu imali klešta za krimpovanje pa sam im ja dao moja...
I tako... ;)
[ boki @ 10.03.2006. 18:38 ] @
ne moze kroz PCM sigurno.

za klesta lol
tuga...
[ djodji @ 12.03.2006. 22:32 ] @
Ako nekog interesuje sama tehnologija tu je www.google.com, malo googlanja i moze se doci do dosta informacija o ADSL2+ tehnologiji. Jedan od linkova je:
http://www.dslforum.org/learndsl/aboutadsl2.shtml

Sto se tice komaptibilnosti, ADSL2+ je novija tehnologija, pa samim tim zahteva i novu opremu, kako u centralama tako i kod korisnika. Inace sama tehnologija je zamisljena da koristi protok ka korisniku od 25Mbs, pri cemu bi se za net koristilo oko 8Mb, a ostalo bi se koristilo za prenos slike i govora.