[ gmail_ @ 06.03.2006. 10:22 ] @
Pozdrav

trebao bi sljedece:
znaci imam sliku unutar prozora(slika je 500*500 width/ height) i na njoj je prikazana karta tj. kvadrant izmedju 10° i 15° zemlj sirine i 10° i 15° zemlj duzine i sad hocu da kada idem kursorom preko karte da mi se prikazuje
latidtude(zemlj. sirina) /longitude( zemljopisna duzina)?

tj recimo da su mi kordinate cursora(iznad karte) x = 100, y = 150 i da za to recimo dobijem zemlj. sirina = 11° 34' 57''
zemlj. duzina = 14° 0' 12''
ove pozicije bubam napamet ali mi treba nesto slicno

svaka ideja je dobro dosla.

hvala unaprijed
[ gmail_ @ 06.03.2006. 20:40 ] @

mozete mi i preporuciti litereturu ili link jer svaku frazu koju sam upisao u google nije urodila plodom, najblize do cega sam dosao je bilo ovo isto pitanje postavljeno na jednoj news grupi bez konkretnog odgovora

tnx again
[ igorv @ 07.03.2006. 13:33 ] @
Napravi proporciju.
Ako ti je vidljivo 5 stepeni zemljine dužine na ekranu od 500 pixela onda
1pixel=5stepeni / 500 = 0.01 stepen

znači za x=100, zemlj. sirina ce biti=(0.01 * 100)+ pomak=1+10=11 stepeni
(Pomak je pocetak kvadranta, u tvom primjeru 10°)

Jedino ti je ostalo da opet napraviš proporciju i sa ovom vrijednošću da bi izračunao djelove stepena ispravno (od 0 do 60 a ne od 0 do 100)
[ gmail_ @ 07.03.2006. 14:03 ] @
Citat:
igorv: Napravi proporciju.
Ako ti je vidljivo 5 stepeni zemljine dužine na ekranu od 500 pixela onda
1pixel=5stepeni / 500 = 0.01 stepen

to onda znaci da mi 1 pixsel = 0°0' 36'' ?( ako sam dobro izracunao sta cisto sumnjam jer mi je preracunavanje stupnjeva malo zastarilo)

odnosno pomak za jedan stupanj u desno(recimo da govorim od duzini i nalazim se desno od 0 merdijana) biti ce dodavanje na trenutnu vrijednost 36 sekundi ako smo se razumjeli

[ idb @ 07.03.2006. 14:28 ] @
Evo da razdvojim tvoje pitanje na celine kako ih ja vidim:

1. Kako ocitati poziciju kursora iznad definisanog dela prozora gde ti je slika.
Ovo ce ti zavisiti od raspolozivih sredstava ( da li ces koristiti samo Win32Api, MSVS, BCB ili neku drugu GUI biblioteku, recimo wxWidgets ili QT, ...)

2. Kada uhvatis poziciju kursora (x,y), treba je pretvoriti u (X,Y) karte sa kojom radis, a zatim iz poznavanja upotrebljene geografske projekcije, da pretvoris to u lucne koordinate (latitude, longitude) ...

Geografska projekcija koje imaa paralelnu i ekvidistantnu mrezu paralela i meridijana se retko koristo jer daju:
- iskrivljene oblike povrsina i
- laznu predstavu o velicini povrsina na karti.
Najopstiji slucaj su ti meridijani i paralele u obliku krivih linija (koje nisu ekvidistantne). Malo povoljniji slucaj je da su jedne linije prave koje se seku u jednoj tačci (POL).

Malo vise o geografskim projekcijama mozes naci na vise mesta na netu, ali evo ti ovaj linka na Wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Map_projection
ili ovaj malo teze kategorije:
http://mathworld.wolfram.com/topics/MapProjections.html

Prvu ces tacku lako savladati, ali druga je veci problem. Sto vecu tacnost budes zeleo moraces da upotrebis slozeniji matematicki model.
idb
[ gmail_ @ 07.03.2006. 19:44 ] @
Citat:
idb: Evo da razdvojim tvoje pitanje na celine kako ih ja vidim:

1. Kako ocitati poziciju kursora iznad definisanog dela prozora gde ti je slika.
Ovo ce ti zavisiti od raspolozivih sredstava ( da li ces koristiti samo Win32Api, MSVS, BCB ili neku drugu GUI biblioteku, recimo wxWidgets ili QT, ...)

Win32 api

Citat:
2. Kada uhvatis poziciju kursora (x,y), treba je pretvoriti u (X,Y) karte sa kojom radis, a zatim iz poznavanja upotrebljene geografske projekcije, da pretvoris to u lucne koordinate (latitude, longitude) ...

Geografska projekcija koje imaa paralelnu i ekvidistantnu mrezu paralela i meridijana se retko koristo jer daju:
- iskrivljene oblike povrsina i
- laznu predstavu o velicini povrsina na karti.
Najopstiji slucaj su ti meridijani i paralele u obliku krivih linija (koje nisu ekvidistantne). Malo povoljniji slucaj je da su jedne linije prave koje se seku u jednoj tačci (POL).

Malo vise o geografskim projekcijama mozes naci na vise mesta na netu, ali evo ti ovaj linka na Wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Map_projection
ili ovaj malo teze kategorije:
http://mathworld.wolfram.com/topics/MapProjections.html

Prvu ces tacku lako savladati, ali druga je veci problem. Sto vecu tacnost budes zeleo moraces da upotrebis slozeniji matematicki model.
idb

uvjek ono kaj izgleda jednostavno je u biti totalno komplicirano

hvala puno jos jednom