|
[ era1 @ 06.03.2006. 11:19 ] @
| Zavrshio sam jedan zadatak u Visual Studiu.NET i ostalo je jos da napravim instalacioni file (Setup.exe ili Install.exe ili tako nesto) da bih mogao da vrshim distribuciju na druge racunare. U Visual Studiu 6 postojala je lepa opcija u File meniju "MAKE .EXE" tako da je jednostavan klik omogucavao da se projekat spakuje i pripremi za distribuciju.
Kako to da uradim u Visual Studio.NET 2003???
Napominjem da projekat sadrzi i bazu podataka koja je povezana sa formama, posto pretpostavljam da i to treba negde navesti prilikom pravljenja .exe file-a !
Pozdrav svima!!! |
[ marko v @ 06.03.2006. 14:09 ] @
File -> New project ->Other project types-> Setup and deployment project
[ era1 @ 06.03.2006. 22:14 ] @
Time napravim Install projekat, ali sta dalje? Kako sada pretvoriti Install Project u Install.exe? I da li se prilikom pravljenja Install Project-a, u njemu mora napraviti ista direktorijumska struktura kao sto je u samom project-u?
Da li neko moze detaljnije da mi objasni proces pravljenja setup.exe file-a?
Pozdrav svima...
[ marko v @ 07.03.2006. 07:59 ] @
Pa kad napravis setup project on ti dodijeli 3 foldera pod FileSystemOnTargetMachine: Application Folder(tu "potrpas"(Desni klik pa add file,folder il sta vec zelis) sve sta ti treba za tvoju aplikaciju: .exe,bazu podataka,dll-ove uglavnom sve sta ti treba da ti program radi),User's Desktop (postavis shortcute) i User's Programs Menu.
Application folderu mozes postavit i Default Location gdje zelis da ti se program instalira.
Sve skupa buildas i dobijes TvojaAplikacija.msi i setup.exe
Ako zelis u instalaciju ukljuciti i instalaciju frameworka pretrazi forum ima dosta napisano o tome.
[ era1 @ 07.03.2006. 11:18 ] @
OK sada mi je jasno. Samo mi jos reci sta predstavlja file MojaAplikacija.msi?
Puno pozdrava i hvala!!!
[ marko v @ 07.03.2006. 12:21 ] @
Nisam ni sam siguran ali mislim da je .msi kratica od microsoftinstaller.To je takodjer instalacijski file kao i setup.exe.Ako netko zna tocno objasnjenje nek se slobodno ukljuci.
[ Blue82 @ 31.03.2008. 11:58 ] @
Moze samo jedno pitanje, stavim u application folder neki exe fajl (to je program) i hocu na desktopu da napravim precicu. E sad on meni formira precicu ali to nije precica za program nego precica za folder gde se program nalazi. Nigde ne vidim u opciji target da ima da se postavi fajl koji mi treba nego samo ponudi opcije application folder, User s desktop ili user s programs menu. I tako se vrtim u krug. Znam da je ocito alii.... zato postoje oni koji pitaju i oni koji znaju :) hvala. E da i jos nesto, zar nije uradjeno kao u visual basic 6 da on sam trazi koje dll fajlove treba ukljuciti u instalaciju ili se to ovde mora rucno postavljati?
[ Predrag Glumac @ 31.03.2008. 12:29 ] @
Citat: Blue82: Moze samo jedno pitanje, stavim u application folder neki exe fajl (to je program) i hocu na desktopu da napravim precicu.
Ne stavljas exe, nego stavljas Primary output projekta, tako kada budes dodavao u File View-u shortcut, postavi shortcut na istu stvar i dobices sta zelis.
Citat: E da i jos nesto, zar nije uradjeno kao u visual basic 6 da on sam trazi koje dll fajlove treba ukljuciti u instalaciju ili se to ovde mora rucno postavljati?
Ako su ti .dll-vi ukljuceni u projekat kao reference, bice automaski ubaceni u dependencies i bice ukljuceni u projekat. Ali ako si pristupao .dll-ovima preko, recimo p/invoke, onda ces morati rucno da ih dodas.
[ Blue82 @ 31.03.2008. 12:49 ] @
Ok uspeo, puno hvala na zaista expresnom odgovoru. Cao!
[ mayana @ 31.03.2008. 14:10 ] @
Citat: marko v: Pa kad napravis setup project on ti dodijeli 3 foldera pod FileSystemOnTargetMachine: Application Folder(tu "potrpas"(Desni klik pa add file,folder il sta vec zelis) sve sta ti treba za tvoju aplikaciju: .exe,bazu podataka,dll-ove uglavnom sve sta ti treba da ti program radi),
bas htedoh pitati nesto oko installa, kad na ovaj nacin napravis setup.exe i pokrenes ga on samo instalira aplikaciju a bazu, help file i ponekad izvestaje moram rucno da prekopiram u taj folder da bi sve radilo. znaci sa ovim add file u application folder bi se to preskocilo?
[ Predrag Glumac @ 31.03.2008. 14:53 ] @
Citat: mayana: bas htedoh pitati nesto oko installa, kad na ovaj nacin napravis setup.exe i pokrenes ga on samo instalira aplikaciju a bazu, help file i ponekad izvestaje moram rucno da prekopiram u taj folder da bi sve radilo. znaci sa ovim add file u application folder bi se to preskocilo?
Help fajlove, izvestaje, readme fajlove, data file od access baze i slicne stvari dodas u projekat i markiras ih kao 'Content', i u Application Folder dodas pored Primery Output i Content od tog projekta, tako da ce i oni biti prekopirani. Sa SQL-om je malo druga prica, jer je po meni najbolje da napravis skripte koje kreiraju bazu i u installer-u izvrsis te skripte nad bazom. Nekoliko puta sam video da ljudi pogrese pa pokusavaju da izvrse skripte preko isql alata iz komande linije, a nisu uzeli u obzir da je SQL server mozda na drugoj masini.
[ Blue82 @ 01.04.2008. 09:42 ] @
Ipak moram jos malo da te mucim, izvini. Ono sa precicama mi radi ali imam jednu nedoumicu. Mislim da mi ipak nije sam stavio dll fajlove i tome slicno. Evo najjednostavniji primer. Program neka se sastoji samo od forme, i u nju ubacim kalendar. Napisi mi tacno postupak sta trebam uraditi da mi spakuje i potrebne fajlove za kalendar ali da to ne trazim rucno. Evo kako ja radim, verovatno negde gresim. File - New Project - Other Project Types - Setup and Deployment - File - add -Existing Project
Onda pronadjem projekt koji sam pravio pa...
Application Folder (desni klik) - Add - Project Output i tu ubacim Primary Output
i kad sam napravio precice i tako to vidim da je u instalacionu datoteku spakovao samo exe verziju programa i precicu ali nema nista sto je potrebno da prikaze kalendar na kompu koji nema instaliran .net
[ Blue82 @ 01.04.2008. 12:43 ] @
Ili ovako, ako je to komplikovano znas li gde se nalaze ti fajlovi koji mi trebaju da ih izvadim sa cd-a ili racunara, oni ne zauzimaju puno pa ih samo kopiram na komp kome trebaju i to je to. Znam da su oni u system 32 ali ima tamo i fajlova koji nisu od .NET-a
[ Predrag Glumac @ 01.04.2008. 13:30 ] @
Citat: Blue82: i kad sam napravio precice i tako to vidim da je u instalacionu datoteku spakovao samo exe verziju programa i precicu ali nema nista sto je potrebno da prikaze kalendar na kompu koji nema instaliran .net
Aplikacije koje su pisane pod .Net-om ne mogu da rade bez .Net frameworka. To nije samo skup fensi biblioteka sa kontrolama, procesljaj po forumu, bilo je bas nedavno takvo pitanje. Inace, .Net framework je po defaultu stavljen u prerequisites deployment projekta, tako da ne mozes instalirati kod korisnika tvoju aplikaciju ako nije instaliran .Net framework i Microsoft Installer ce ponuditi korisniku da isti downloaduje sa MS-ovog sajta. Naravno, to mozes promeniti tako da uz tvoju aplikaciju dolazi i .Net framework redistributable, te nece morati da se downloaduje vec ce da se instalira iz lokala.
Citat: Ili ovako, ako je to komplikovano znas li gde se nalaze ti fajlovi koji mi trebaju da ih izvadim sa cd-a ili racunara, oni ne zauzimaju puno pa ih samo kopiram na komp kome trebaju i to je to. Znam da su oni u system 32 ali ima tamo i fajlova koji nisu od .NET-a
Nisu u System32, tu se nalazi samo par osnovnih biblioteka neophodnih za JIT, ostalo se nalazi u Global Allocation Cache-u.
[ mayana @ 01.04.2008. 15:31 ] @
Citat: Predrag Glumac: Help fajlove, izvestaje, readme fajlove, data file od access baze i slicne stvari dodas u projekat i markiras ih kao 'Content'
probala sam da ih dodam sa add file i to radi, ali ovo markiras ih kao content nisam bas shvatila...
[ Predrag Glumac @ 01.04.2008. 15:38 ] @
Citat: probala sam da ih dodam sa add file i to radi, ali ovo markiras ih kao content nisam bas shvatila...
Pogledaj u properties tog fajla pod Build Action.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|