[ gmatanic @ 06.03.2006. 14:53 ] @
Dakle, omnica se nalazi na oko 2 km zračne lnije od mene na nju je spojen Linksys WRT54GS v.4. Optička vidljivost idealna jedino što je na tih 2km omnica višlja od mene za nekih 100 do 150 metar.
Dužina kabela LMR240 je oko 2,5 m i spojena u računalo u Canyon 511 karticu.
Stavim "domaći" biquad i dobijem oko 40% signal i -80.
Stavim kupovnu Vagi antenu od 16 dBi i dobijem oko 50 do 55% signal i -70.

Po meni je to malo i preslabo.

Dali bi kupovinom drugog AP-a dobio jači signal?? (da ga stavim umjesto Linksysa na omnicu)
Razmišljao sam o D-Link DWL-2000+

Ili što već da radim da dobijem jači signal??

Dali da kupim neki od onih "pojačivača" signala ili kako se to već zove booster??

U svakom slučaju pomoć i savijet je dobrodošla, mislim da sad ne kupujem drugi AP ako ništa neću dobiti.

[ warlord @ 06.03.2006. 18:26 ] @
Jacu klijentsku antenu. 2km je vec udaljenost za HG2424G ili nesto slicno.
[ Alter Ego @ 06.03.2006. 18:38 ] @
Još jedan glas za jaču antenu!

A taj D-Link bih preporučio samo najgorem neprijatelju, mada ima i D-Link i gorih modela ;)
[ bugsu @ 06.03.2006. 19:30 ] @
Slazem se sa Alter Ego-m u potpunosti narafno 2km nije malo i josh losha antena ....jajajaj odma menjaj antenu
[ gmatanic @ 06.03.2006. 21:36 ] @
Ok.
Koja onda, satkantena ili biquad+sat???
[ gmatanic @ 06.03.2006. 21:45 ] @
Kakva je Pacific Wireless 24 dBi 2.4GHz Die Cast Antenna
ili Pacific Wireless19dBi 2.4GHz Wire Grid Antenna???

[ warlord @ 06.03.2006. 21:51 ] @
24 dbi die cast PacWir je ista stvar ko i Hyperlink HG2424G. Najbolji fabricki grid. Ako to ne rijesi problem, onda 120cm sat tanjir + dvoelementni feed za sat tanjir i przi :) .
[ buljko @ 07.03.2006. 00:16 ] @
Citat:
warlord: Ako to ne rijesi problem, onda 120cm sat tanjir + dvoelementni feed za sat tanjir i przi :) .

Ljudi, sta pricate, pa nije 20Km u pitanju nego 2! Kreni iz pocetka, zameni kabal, proveri sa drugim AP. Nesto se tu debelo ne slaze.
[ broker @ 07.03.2006. 09:36 ] @
Slaze se, kako se ne slaze. 2 km rastojanja nikako ne moze da se nazove idealnim uslovima. Nije home made bikvad za to, a i Yagi 17 dB je na ivici upotrebljivosti. Za to treba staviti antene sa vecom dobiti.

[ buljko @ 07.03.2006. 10:21 ] @
Ja na 2-3,5Km prema Pheenetu 200mW redovno koristim Home made BiQuad sa, u proseku, 10m CFD200 i nemam nikakvih problema. Signal zavisi od kartice, ali, redovno je
60-90% zavisno od kartice i, naravno, rastojanja. Dodajmo na to razliku izmedju BiQuada do 17dB...
[ warlord @ 07.03.2006. 11:40 ] @
Citat:
buljko: Ja na 2-3,5Km prema Pheenetu 200mW redovno koristim Home made BiQuad sa, u proseku, 10m CFD200 i nemam nikakvih problema. Signal zavisi od kartice, ali, redovno je
60-90% zavisno od kartice i, naravno, rastojanja. Dodajmo na to razliku izmedju BiQuada do 17dB...

Ja na 800 metara koristim HG2424G i stalno mi puca signal, pingovi su uzasni, veza se popravi tek navece.

Razlog ? Naravno, nenormalno uzasno zagusenje, smetnje i gomila znj uredjaja na koji rade na 2.4 ghz.
U pitanju je centar grada i sa lokacije tog grida vidim oko 80 mreza.

Ako covjek ima smetnji, onda mu treba jaca antena. 2km je taman za grid 24.
[ Hans_D @ 07.03.2006. 18:51 ] @
Citat:
dobijem oko 50 do 55% signal i -70.

Po meni je to malo i preslabo.

Ja koristim wl-560b karticu i kantenu koju sam napravio za 15 min sa nekim starim koaksijalnim kablom koji sam nastavljao 2 puta.na nekih 500 metara mi je signal -80 ,nepuca mi veza i sve radi ok tako da nevidim zasto ti je to preslabo?
[ kesic @ 07.03.2006. 19:23 ] @
Ako je zagusen etar onda samo Grid moze da pomogne zbog usmerenog dejstva , Biquad izigrava omni antenu jer rasipa sibnal na sve strane !!

[Ovu poruku je menjao kesic dana 07.03.2006. u 20:24 GMT+1]
[ buljko @ 08.03.2006. 03:25 ] @
Citat:
warlord: Ako covjek ima smetnji, onda mu treba jaca antena. 2km je taman za grid 24.

Ako ima smetnji nista mu nece pomoci jaca antena. Resenje za to je sto usmerenija antena!
[ broker @ 08.03.2006. 07:23 ] @
Buljko, jaca antena = usmerenija antena. To su sinonimi. Na moze antena da ima vecu dobit, a da joj se ugao zracenja ne suzi, tj, ne bude usmerenija.
[ buljko @ 08.03.2006. 13:08 ] @
Da, ali, samo ako pricamo o jednoj vrsti antena. U protivnom, bilo bi svejedno da li imas OMNI 5dB ili 3el. YAGI , ako se slazes!
[ broker @ 08.03.2006. 15:31 ] @
Uporedimo to sa ovakvim pitajem: da li je teze kilo olova ili kilo vune? Rekao bih da je isto. Ako antena ima dobit od 5 dB onda ona ima toliku dobit, a njena konstrukcija nije nesto bitna osim u smislu njene namene.
[ buljko @ 08.03.2006. 16:05 ] @
Vratimo se malo na temu, pricalo se o smetnjama i usmerenosti kao efikasnom odbacivanju bocnih smetnji. zbog toga tvrdnja
Citat:
broker: jaca antena = usmerenija antena. To su sinonimi.
Nije tacna. U ovoj situaciji bih stavio pre 3el. YAGI sa 4,5dB pojacanja nego OMNI sa 5dB ili vise.
Citat:
broker: a njena konstrukcija nije nesto bitna osim u smislu njene namene.
.
U ovom slucaju gde nije potrebno pojacanje nego potiskivanje bocnih smetnji, njena konstrukcija je i te kako bitna!
[ broker @ 08.03.2006. 16:13 ] @
Buljko, kada pricamo o antenama kod klijenata, nikome omni i ne pada na pamet, niti ih je ovde iko osim tebe i pomenuo. Pricali smo iskljucivo o usmerenim antenama.

Mada, cak i omni je usmerena antena, samo je stvar u kojoj ravni.
[ buljko @ 08.03.2006. 16:28 ] @
Omni sam spomenuo samo kao dokaz da
Citat:
broker: jaca antena = usmerenija antena. To su sinonimi.
nije pravilo i nisu sinonimi! A ako si meni hteo napomenuti da se smanjenjem ugla zracenja (kod antena istog tipa) dobija na pojacanju, bas ti hvala, ne bih se nikada sam setio toga.
[ broker @ 09.03.2006. 08:49 ] @
Bas naprotiv, dobit antene se ostvaruje samo, i iskljucivo, suzavanjem ugla zracenja, odnosno koncentrisanjem radio energije na uzi prostor.

To je slucaj i sa omni. Omni od 2 dB i omni od 12dB nemaju isti ugao zracenja, samo sto se smanjenje tog ugla postize u vertikalnoj, a ne horizontalnoj ravni.

Evo, recimo, uporedi ove dve omni antene:

HyperGain® HGV-2404U, 4dB, omni
http://www.hyperlinktech.com/web/hgv-2404u.php

Hoizontalni ugao zracenja: 360°
Vertikalni ugao zracenja: 50°

Dijagrami zracenja:

HyperGain® HG2415U-PRO, 15 dB, omni
http://www.hyperlinktech.com/web/hg2415u_pro.php

Hoizontalni ugao zracenja: 360°
Vertikalni ugao zracenja: 8°

Dijagrami zracenja:

Funkcija omni antene je da pokrije prostor 360 stpeni horizontalno oko sebe i tu se ne sme praviti usteda, ali zato vertikalni plan za njenu funkciju nije bitan (ili, bolje je reci, manje je bitan) te se tu moze stedeti i uskljuciti dobar deo prostora koji nema potrebe pokrivati radio signalom. Suzavanjem zracenja po vertikalnoj ravni, koncentrise se vise energije u prostor u horizontalnoj ravni i time ostvaruje veca dobit antene.

Ako antena pokriva klijente u uzem prsotoru onda se ne korsite omni nego sektorske antene koje imaju suzen ugao zracenja i u horiznotalnoj ravni ali ne previse, jer i dalej treba da pokriju veci prostor. Zbog toga i postoje konstrukcije antena koje pokrivaju 160, 120, 90, 60 stepeni po horizontalnoj ravni. Na ovaj nacin se radi energija moze skoncentrisati bas na onaj prsotor koji antna treba da pokrije i ne rasipa se okolo.

Kad su klijentske antene u pitanju one su jos vise usmere i po vertikalnoj i po horizontalnoj ravni, zato sto je njihova namena drugacija: one trebaju da usmere signal u tacno jednu poznatu tacku. Zato su popularne antene Grid 24db, jer imaju ugao zracenja i horizontalnog i vertikalnog oko 8°, koncentrisu radio energiju u vrlo uzan prostor i time obebedjuju ne samo dobar prijemni i predajni signal, nego i maksimalno smanjenje prijema ali i stvaranja smetnji van tog prostora.

Evo kakvo izgleda dijagram zracenja HG2424G (24 dB, direkciona):
http://www.hyperlinktech.com/web/hg2424g.php

E sad, iz svega ovoga se moze zakljuciti da se za klijente NIKAKO ne koriste omni antene, pa u dobroj meri cak ni sektorske. Otkud tebi ideja da u ovoj temi uopste pominjes omni, ne znam, kad mi sve vreme pricamo samo o usmerenim antenama.

Ja sam sad ovo malo sire objasnio posto se ljudi vrlo cesto zbunjuju upravo oko ovog pitanja, tako da iskoristim priliku da to pojasnim, kako bi smo znali o cemu pricamo.

Sve je to u cilju da se shvati da antena ne pojacava signal, nego ga koncentrise na manji prostor i tako postize vecu efikasnost, odnosno dobit. Ne postoji nacin da se postigne veca dobit antene ako se ne smanji njen ugao zracenja, a za najbolje rezultate, antene treba koristiti namenski.

[Ovu poruku je menjao broker dana 09.03.2006. u 10:00 GMT+1]
[ buljko @ 09.03.2006. 10:59 ] @
Pa, ko je terao ljude da koriste OMNI. Nemoj mi stavljati u usta ono sto nisam rekao! Ako ti nije jasno (a verujem da jeste) ja sam hteo reci da ne treba jaca antena od 17dB nego antena sa uzim snopom zracenja. Nigde nisam naveo koja antena. Verovatno ces sada pokusati da me ubedis da ne postoje dve razlicite antene istog dobitka (dB) sa razlicitom sirinom snopa zracenja (ili da omnicu treba postavljati horinzontalno). Ovo je inace moj zadnji komentar na ovu temu jer vidim da ovome nema kraja. Pomozite coveku ako mozete, samo ga nemojte terati da stavlja tanjir za takva rastojanja.
Pozdrav svima.