[ lukeguy @ 08.03.2006. 20:39 ] @
u velikoj sam zbunjozi od sinoć. naime, do nedavno sam imao tel. priključak na analognoj centrali i tu sam se fino konektovao na Net na nekih 44kbs. istina mi je trebalo 5-6 pokušaja do uspostavljanja veze, ali sve je radilo ok. onda je Telekom nedavno zamenio centralu digitalnom, tako da mi je promenjen broj. primetio sam da se sada konektujem iz prvog pokušaja, ali i dalje pri brzini ne većoj od 44kbs.

e, sinoć se to promenilo. zakačio sam se na Net na (uobičajenih) 44kbs, skidao neki fajl i diskonektovao se dok ne pročitam dokument. posle 10-ak minuta sam se ponovo konektovao i to na čitavih 33.6kbs! mislio sam da je greška, diskonektovao, ponovo pokušao, veza se uspostavila na 21.6kbs. problem imam i danas čitav dan, s tim što sam se uspeo konektovati i na čitavih 7kbs, a evo sad sam na 33.6kbs. protok mi je naravno max 2.6 kB, što je očaj s obzirom da sam na digitalnoj centrali Siemens EWSD.

promenio sam drajver za modem, konektovao se na Neobee i Sezampro (i na lokalni 021 broj, i preko 042 SMIN-a), i dalje isto. pošto imam dve linije, probao sam i sa drugom (analognom) i opet ne mogu brže od 33.6kbs.

ništa mi nije jasno više, s obzirom da digitalna centrala treba da omogući V90 konekciju, a ne da degradira kvalitet. ne znam kome da se obratim za ovo, gde da nađem informacije o eventualnim problemima (na sajtu TS nema nikakvo obaveštenje).

ako neko ima bilo kakvu ideju, mnogo bi mi značilo. očajan sam jer Net koristim minimum 2-3 sata svaki dan, a imam jedino mogućnost dialup pristupa... svaka pomoć, sugestija, informacija... mi je dobrodošla.

hvala unapred!
[ pisac @ 08.03.2006. 21:00 ] @
Proveri da li ti je uzemljenje kompjutera dobro.

Evo jedna amaterska metoda: Obuj gumene papuče ili patike, gurni glinericu u struju, i drugom rukom pipni kompjuter, ako glinerica zasvetli triput jače i eventualno ruka počne da te pecka, onda je uzemljenje dobro.
[ Buum @ 09.03.2006. 00:37 ] @
Izgleda da si popio PCM...
[ mkaras @ 09.03.2006. 11:55 ] @
Dana Wed, 8 Mar 2006 21:39:19 CET, lukeguy napisa:

Citat:

promenio sam drajver za modem, konektovao se na Neobee i Sezampro (i na lokalni 021 broj, i preko 042 SMIN-a), i dalje isto. po�to imam dve linije, probao sam i sa drugom (analognom) i opet ne mogu br�e od 33.6kbs.

Najverovatnije ima� problem sa telefonskom instalacijom. Gre�ka je ili kod

tebe u stanu ili zgradi ili je negde na putu do centrale. Proveri da li

ima� �u�tanje i neke �udne zvuke u pozadini jer to mo�e da uka�e na neko

preslu�avanje ili vlagu u sistemu. Ne verujem da si dobio PCM, barem ne na

oba broja.
[ lukeguy @ 09.03.2006. 12:04 ] @
hvala svima na odgovorima!

što se uzemljenja tiče, to mi nikad ne bi palo na pamet da proverim. u svakom slučaju, uzemljenje je okej.

evo sad sam probao i instalaciju da proverim, makar "metodom slušanja" i sve je okej. ranije se istina dešavalo da imam neko cvrčanje i krckanje, ali od kako je promenjena centrala na digitalnu to se više uopšte ne dešava. na drugom analognom broju tih problema nije nikada ni bilo.

inače, živim u kući, ne u zgradi, to sam zaboravio da napomenem, a pretpostavljam da i to ima nekakve veze...

i ja sumnjam da je u pitanju PCM, pogotovo što mi se kvalitet degradirao u isto vreme na obe linije, od kojih je svaka na različitoj centrali i na različitim vodovima.

da li je moguće da postoje problemi na nekakvoj tranzitnoj centrali TS-a? da li to uopšte može da ima veze sa smanjenom konekcijom. a možda mi je i modem riknuo...
[ calexx @ 09.03.2006. 12:54 ] @
Meni se to desilo jednom davno na starom rokvel ISA modemu, posle jedne jače grmljavine, svejedno što je sve bilo isključeno, nije više mogao da se konektuje na preko 19k. Probao sam ga na više mesta i isto pa sam ga oženio.
[ vladimirt @ 09.03.2006. 21:33 ] @
Ako te zanima da li imaš PCM ili ne, traži od Sezama proveru za ADSL. Imaćeš izveštaj na Sezamovom sajtu već sledećeg dana.
[ lukeguy @ 10.03.2006. 14:32 ] @
hvala za tip! evo sad sam popunio obrazac na Sezamovom sajtu, pa ću podeliti njihov odgovor sa vama...
[ kv66 @ 10.03.2006. 16:39 ] @
ako,ti je centrala sada digitalna,uzmi lepo ISDN-naravno ako imas 7000 din.za doplatu.Isplati se....
[ lukeguy @ 10.03.2006. 18:15 ] @
razmišljam i o toj mogućnosti, ali želim još malo da sačekam da mi Telekom pošalje ponudu. pretpostavljam da će se i to uskoro dogoditi...
[ vladimirt @ 10.03.2006. 20:03 ] @
Će se načekaš.
Ako imaš PCM najpametnije što možeš da uradiš je da tražiš ISDN. Možda i upali.

[Ovu poruku je menjao vladimirt dana 10.03.2006. u 21:05 GMT+1]
[ veljaradenkovic @ 10.03.2006. 23:33 ] @
Uzas ... Ista prica.

Danas me odvoje od dvojnika dobijem trojku ispred. Sav srecan ponadam se ADSL-u... Popunim Sezamov obrazac ali kako nisam mogao da cekam pocnem da maltretiram neku zenu u telekomu (podrska) i ona mi posle ubedjivanja (ko je vlasnik racuna, adresa, pa jeste li vi on :) ) izdiktiara karakteristike mog novog prikljucka. Saznao sam da sam popio PCM tek kad sam explicitno pitao. Dodjem kuci 28.8 ... Posle mi je kolega koji totalno vlada tehnologijom objasnio kako i zasto.

Necu da vam pricam o kakvom se slomu radi ... Pola dana sam vristao i proklinjao pojedinacno sve koji su bili u bilo kakvom kontaktu sa mnom u vezi bilo kog interneta. Neke kletve su bile i mnogo nezgodne.

Uglavnom sa skromnih 42 na staroj analognoj centrali spao sam na 28.8.

Velja
[ gojnik @ 11.03.2006. 10:41 ] @
E maler Veljo. Ja sam imao srecu da sam letos pri prelasku sa analogne na digitalnu centralu dobio cistu liniju bez PCM-a(50.6kbit preko dial-up). Ali sta mi to vredi kad u mom gradu jos nema ni A od ADSL. Al dobro sad, ja sam se privremeno snasao sa wireless-om. Kad bude ADSL odmah prelazim na njega. Kabel je ipak kabel, hehe.
[ Buum @ 11.03.2006. 11:26 ] @
Da sam ja na vašem mestu, ja bih polupao PCM kutiju, prijavio kvar, a kad dođu majstori iz Telekoma ne bih im ni za živu glavu dao da ponovo nakače to s***** na moj broj. Nek ga stave nekom penzioneru koji ne koristi net.
[ veljaradenkovic @ 11.03.2006. 11:34 ] @
Buum koj ti je djavo ...
Dok sam trazio cekic po fioci skapirao sam da si me napujdao na zlo i odustao.

[Ovu poruku je menjao veljaradenkovic dana 11.03.2006. u 12:36 GMT+1]
[ Iksi @ 11.03.2006. 12:20 ] @
bravo care... tako se to radi
[ Mr One @ 11.03.2006. 17:00 ] @
Citat:
Buum: Da sam ja na vašem mestu, ja bih polupao PCM kutiju, prijavio kvar, a kad dođu majstori iz Telekoma ne bih im ni za živu glavu dao da ponovo nakače to s***** na moj broj. Nek ga stave nekom penzioneru koji ne koristi net.

Ma kakvo lupanje pcm kutije, uzmeš bateriju od 12 V (koliko se sećam terba ta od 12V ali može i više), prikačiš je za žice telefona i spržiš PCM i onda nemate vezu ni ti ni tvoji sapatnici, oni dođu i zamene, pa ti ponovo i tako par puta dok se ne smiluju da ti daju čistu liniju.

[Ovu poruku je menjao Mr One dana 11.03.2006. u 18:01 GMT+1]
[ lukeguy @ 11.03.2006. 18:04 ] @
Citat:
veljaradenkovic: ...pocnem da maltretiram neku zenu u telekomu (podrska) i ona mi posle ubedjivanja (ko je vlasnik racuna, adresa, pa jeste li vi on :) ) izdiktiara karakteristike mog novog prikljucka....

da li bi želeo da sa nama podeliš informaciju kako doći do te "ljubazne tete"? preko 9813? zvao sam ih par puta još pre, ali čini mi se da sam ja više znao o telekomunikacijama od one druge "ljubazne tete" što se javlja na taj broj.
Citat:
Buum: Da sam ja na vašem mestu, ja bih polupao PCM kutiju, prijavio kvar, a kad dođu majstori iz Telekoma ne bih im ni za živu glavu dao da ponovo nakače to s***** na moj broj. Nek ga stave nekom penzioneru koji ne koristi net.

e sad me je ovo potaklo na jedno (pretpostavljam laičko) pitanje: gde se uopšte nalazi ta PCM kutija? sudeći po predloženoj intervenicij PCM je fizički dostupan vlasniku telefona, pa kontam da se NE nalazi u centrali, već u kući.

naime, meni je Telekom pre nekog vremena poslao pisamce da me obavesti da će u naredne 2-3 nedelje doći do promene mog broja i onda se jednog dana to i desilo. prosto su prvu cifru promenili u dve, ostatak broja je isti. već kako rekoh živim u kući, tako da 100% znam da nikakvi majstori nisu dolazili kod mene da bilo šta čačkaju i instaliraju.

dakle: gde se uopšte nalazi ta PCM kutija? :)
[ veljaradenkovic @ 11.03.2006. 19:26 ] @
Hm, bas sam je dobio na 9813 ...

Zvucala je prilicno strucno cak bih se zakleo da je rekla "mali [proizvodjaca PCM uredjaja]-ov PCM" ...

Rekla mi je i da mogu (vlasnik prikljucka sa licnom kartom) da podnesem zahtev pa da oni vide da li imaju neku drugu soluciju da me odvoje ali meni se to nesto ne radi ...

Velja
[ pisac @ 11.03.2006. 21:04 ] @
Citat:
lukeguy: dakle: gde se uopšte nalazi ta PCM kutija? :)

Na banderi.
[ gojnik @ 12.03.2006. 11:41 ] @
Citat:
pisac: Na banderi.

A sta ako je instalacija pod zemljom? Nije valjda i onda PCM isto pod zemljom?
[ pisac @ 12.03.2006. 11:59 ] @
Onda je na najbližem mestu do pretplatnika
[ lukeguy @ 13.03.2006. 18:37 ] @
evo stiže odgovor od Sezama:
Citat:
Na osnovu zahteva koji smo podneli za realizaciju Vašeg AD[S]L priključka dobili smo odgovor od Telekoma da Vaš telefonski priključak ispunjava sve neophodne tehničke uslove za instalaciju, ali da je za priključenje potrebno sačekati da Telekom na samoj centrali obezbedi kapacitete instaliranjem dodatne opreme.

u mailu me pozivaju i da izvršim rezervaciju uplatom akontacije, a kad se logujem na njihov sajt u izveštaju stoji i:
Citat:
13.03.2006 PRIKLJUČAK: DIREKTAN

dakle, NEMAM PCM!!! :)

srećan sam zbog toga, ali i dalje se konektujem na 33.6, pa sam tužan što moram da se njakam sa modemom sada, jer je izgleda on problem.
[ Iksi @ 13.03.2006. 19:59 ] @
e super nemam ni ja pcm, ali sam godinu dana cekao da telekom postavi opremu
u kaludjerici. Cekao sam godiu dana i jos nisu postavili tako da cim se
pojavo wireless odma sam uveo, tako brate ako imas mogucnost da uvedes
wirless odma to regulisi.
[ Budimir @ 18.03.2006. 11:30 ] @
"veljaradenkovic
Rekla mi je i da mogu (vlasnik prikljucka sa licnom kartom) da podnesem zahtev pa da oni vide da li imaju neku drugu soluciju da me odvoje ali meni se to nesto ne radi ...
Velja "

Ne salje ti se zahtev ali bi da se neko seti tebe u posti i skine ti PCM ???
Kako to mislis ???
[ veljaradenkovic @ 21.03.2006. 21:41 ] @
Nisam ti dobro docarao ...

Ne salje mi se jer mi je sama zena rekla "mogu da probam" ...
Iz jos nekoliko recenica i njihove melodije sam skapirao da od toga nema nista.

Gde ti covece zivis? I nemoj da me ti nerviras ovde i prozivas glupim pokusajem cinizma ...
Ako si hteo da kazes da treba da podnesem zahtev mogo si tako i da kazes.

[ lukeguy @ 27.03.2006. 19:34 ] @
evo ga još jedan update...

kupio sam novi modem (sweex sa intel ambient čipom) i isprobao ga kod prijatelja. tamo se konektovao na 50.3 kbs, tako da sam jedva dočekao da dođem kući i konačno normalno surfujem. instalacija prošla okej, prva konekcija na 44.0... svaka sledeća na 31.2!!! nisam mogao da verujem! probam ga kod sebe na drugoj (analognoj) liniji i tamo ide do 41.2, što je za analognu okej, a znači i da je modem u redu.

dakle, linija je čista (kako sam već gore pisao), skinuo sam sve druge telefone i ništa nije pomoglo... sad mi stvarno više ništa nije jasno.
[ dejan, @ 01.04.2006. 23:05 ] @
Citat:
lukeguy
dakle, linija je čista (kako sam već gore pisao), skinuo sam sve druge telefone i ništa nije pomoglo... sad mi stvarno više ništa nije jasno.

Možda je problem sa tel. instalacijama u tvojoj kući
[ vassqes @ 18.07.2006. 12:50 ] @
Pretpostavljam da i ja imam PCM, provericu kao sto ste i vi to uradili, ali ono sto me interesuje je sledece:

IMA LI LEKA PROTIV PCM-A, ako trazim da ga sklone oce li to i uciniti?
[ SleepLess @ 21.08.2006. 12:20 ] @
imam ja jedan lek za PCM.

kao prvo treba ti neko ko radi vojsci i da ti donese induktorski telefon marke M-63 komada 1 i lepo ga vezes na paricu i okrenes induktor par krugova i resen problem. hehehehehe ima da spali sve na tom vodu ako nema prenaponsku zashti2.

samo moram da te upozorim da iskljucis sve telefone po kuci koje imas i da iz modema izvadis kabal pre nego sto to uradis...

a mozda mozes i da skines akumulator sa auta i da ga zakacis preko klema na vod. jer ipak 75Ah je 75Ah

samo nemoj dugo da drzis prikacen akumulator na vod jer ce da bIDnE svashta... samo nek se malo protresu ...