[ fatboy @ 11.03.2006. 19:38 ] @
Imam ASUS K8N-E i imam problem sa SATA HDD-om Maxtor 160GB SATAII, koji se
jumperom moze podesiti da radi kao SATA1 ili SATA2 (1.5gb ili 3gb).

Hard se u BIOSu vidi, ali pri instalaciji XP-a jok!

Kada bootujem sistem sa WinXP sp1 CD-om, sve krene lepo, i onda kada
dodje do provere HDD-a (examine free space ili kako vec tamo pise) tj.
kada treba da "ugleda" hard i da mi ponudi format u NTFSu i ostale opcije
sistem mi se tu zablene i zakuca...

Da li da jurim BIOS update za tu plocu? Hoce li update BIOS-a resiti problem?
Postoje li neki SATA drajveri koje bih mogao da poturim prilikom instalacije WinXP-a
na mestu gde se postavlja upit za dodatnim drajverima za neke od uredjaja (SCSI/RAID)
ili sta da uradim? Molim vas, pomozite mi, 2 cela dana patim se sa ovime i ne mogu da
pokrenem masinu.
[ banom @ 12.03.2006. 00:40 ] @
Iskljuci RAID opciju u biosu

[Ovu poruku je menjao banom dana 12.03.2006. u 01:40 GMT+1]
[ maliradojca @ 12.03.2006. 00:51 ] @
Welcome to the club! Menjaj plocu

ili stavi IDE disk , umesto SATA, oni sa 8 MB bafera su ti ok (IDE)

[Ovu poruku je menjao maliradojca dana 12.03.2006. u 01:53 GMT+1]
[ JOJO847 @ 12.03.2006. 08:29 ] @
prije mjenjanja ploče...
a da stisčeš f6 i ubaciš drivere s diskete koji su došli s pločom za s-ata?
Jel setup prepozna disk?
[ gojdo @ 12.03.2006. 12:16 ] @
Ne Menjaj plochu!
I ja sam izgubio nervi nekoliko puta i problem reshio sa menjanje HD. Online help support od www.asus.com su mi rekli da zapravo Maxtor-ova elektronika stvara problem i nekompatibilnost. Novi Maxtor SATA/SATA2 je neregularan i nekompatibilan sa skoro sve nForce3 i nForce4 ploche. Smeni taj disk, kupi Seagate, IBM-Hitachi, Western Digital i t.d.
Maxtor je najvecho s***** i od uvek je onaj koji stvara problem.
[ Filly @ 13.03.2006. 22:38 ] @
- Novi Maxtor SATA/SATA2 je neregularan i nekompatibilan sa skoro sve nForce3 i nForce4 ploche -

Na zalost tacno... Prevereno i na ASUS A8N-E I ECS KN1LITE (obe Nforce4 chipset)
WD radi OK.
[ mikoni @ 15.03.2006. 11:25 ] @
Pre nego što baciš ploču ili ceo računar, kako Te savetuju ovi naši momci, proveri:
1. da li Ti je i na disku instaliran WinXP SP1 ( sata ne radi bez SP )
2. da li na disku možeš da promeniš položaj jumper-a ( kod WD je sa J 12 na J 56 prelaziš iz SATA II u SATA I odnosno sa 3 na 1,5 gb, a može i u ATA, pretpostavljam da može i Maxtor )
3. sledi promena u biosu
Tek posle ovoga, ako i dalje ne radi ne bacaš računar nego u kutiju pa u najbliži ovlašćeni servis.
Pozdrav, Mikoni
[ gojdo @ 15.03.2006. 15:52 ] @
Citat:
mikoni: Pre nego što baciš ploču ili ceo računar, kako Te savetuju ovi naši momci, proveri:
1. da li Ti je i na disku instaliran WinXP SP1 ( sata ne radi bez SP )
2. da li na disku možeš da promeniš položaj jumper-a ( kod WD je sa J 12 na J 56 prelaziš iz SATA II u SATA I odnosno sa 3 na 1,5 gb, a može i u ATA, pretpostavljam da može i Maxtor )
3. sledi promena u biosu
Tek posle ovoga, ako i dalje ne radi ne bacaš računar nego u kutiju pa u najbliži ovlašćeni servis.
Pozdrav, Mikoni

To je sve provereno. Problem je kod elektronike ovog serije MAXTORA koja je nekompatibilna sa nForce4 i nForce3 chipset matichne ploche.
1. Ne je mogucha instalacija na bilo kakav Windows.
2. mozhe, ima mod SATA1/SATA2.
3. BIOS ga prepoznaje, nema problem.
Ne mozhe se instalira Windows XP, dobija se "blue screen of death" i restart nakon partition manager dio instalacije Windows XP-a.
[ Filly @ 15.03.2006. 18:56 ] @
- Pre nego što baciš ploču ili ceo računar, kako Te savetuju ovi naši momci -

Niko ga ne nagovara da baci racunar ili polomi plocu, samo da posto je disk nov zameni maxtora sa necim sto je kompatibilno sa njegovom plocom. Probleme sa nekompatibilnoscu je priznao i maxtor sto se moze proveriti ovde:

http://maxtor.custhelp.com/cgi...PW5mb3JjZTQgY29tcGF0aWJpbGl0eQ**&p_li=&p_topview=1

(zanimljiva duzina linka...)
Inace, da se razumemo ne navijam ja nesto posebno sa WD. U mom racunaru je Nforce4 ploca maxtor SATA disk od 120GB. toliko
[ skorohaker @ 26.03.2007. 23:49 ] @
Isti sam problem imao sa Seagate sata diskom na istoj ploci. Flesovao sam poslednji bios koji nije beta i sata je proradio. Javio se drugi problem. Ne mogu memoriju da nateram da radi na 400mhz.
[ hakinen @ 30.03.2007. 16:30 ] @
Ja imam maxtorov sata disk od 160 gb u kombinaciji sa asusovom K8N plocom i radi super evo vec 2 meseca, a burazer ima isti hard sa asrock plocom NF4 i njemu super radi komp ima mesec dana kako ga je pazario :D
Tako da podesavanja nisu dobra, a hardovi rade provereno :D
[ skorohaker @ 31.03.2007. 18:23 ] @
Koji ti je FW na K8N?
[ gojdo @ 01.04.2007. 19:16 ] @
problem je u hard disk. Maxtor je gjubre. Imao sam mnogo problema sa Maxtor SATA/SATA2 i nVida chipset.
[ JOJO847 @ 02.04.2007. 12:31 ] @
Gdje nadjoste temu? Stare teme na forumu služe samo kao arhiva i njih se u principu ne oživljava ako su duuuugo vremena neaktivne i "mrtve". Već je dan odgovor što je uzrok problema i mislim da je daljnje naklapanje sasvim nepotrebno