[ hoti @ 20.11.2002. 12:23 ] @
E ovako, htio bih da na preko jedne linux masine povezem LAN mrezu na net preko ISDN-a, da na njoj podesim mail server (koristim jedan nalog i imam domen i virtuelne e-mail adrese) koji bi razvrstavao mailove za lokalne korisnike, takodje da koristim masinu kao server za stampu.
Ovo prvo (firewall/router) znam da podesim, kao i ovo zadnje preko sambe, ali ovo razvrstavanje e-mail virtuelnih naloga preko jednog pop3 naloga, jos nikada nisam koristio. Koristio sam neke Win programe koji su to radili i skidali mail u odredjeno vrijeme, ali na linuxu nemam pojma kako da uradim. Da li mi sendmail pruza te mogucnosti ili mogu iskoristiti neko jednostavnije rijesenje. Da li sve ovo (firewall/router/mail/print) moze da funkcionise korektno i koju distribuciju linuxa da koristim? Koja masina moze da odradi sve ovo?
Hvala unaprijed!
[ tzeljko @ 20.11.2002. 20:16 ] @
kao mail server, preporucio bih ti qmail. Skini njega, instaliraj i uzivaj. Sto se tice pop3-a, imas da skines vpopmail koji radi sa qmailom. Drzi odvojeno bazu podataka tako da je ona nezavisna od sistema (citaj /etc/passwd). Imas na www.lifewithqmail.org da skines istoimenu knjigu i tu ti sve pise sto ce te ikad zanimati, a sto se tice vpopmaila idi na google i naci ces sigurno jer ne mogu sad da se setim linka.

Pozdrav
[ B o j a n @ 21.11.2002. 10:24 ] @
Meni getmail ( http://www.qcc.sk.ca/~charlesc/software/getmail-2.0/ ) na Rock linuxu radi uspesno bas takav isti posao vec mesecima l;) No downtime, no nebuloze l;)
Usput je i filesrv za jedno 10-ak racunara.