[ lord Vader @ 15.03.2006. 00:34 ] @
Želim da napravim nešto nalik wordu ili sličnim tekst procesorima koji boje ili bolduju ključne reči. Na kraju krajeva to radi i sam delphi sa komandama: begin, end, procedure....

Uspeo sam da dodajem raznobojne linije ali ne mogu da napravim da u istoj liniji imam više različito obojenih reči.

Molim vas pomozite.
[ Srki_82 @ 15.03.2006. 10:27 ] @
Ne znam da li ces mi verovati, ali taj primer imas u Delphi 7 i zove se RichEdit
[ Miloš Baić @ 15.03.2006. 11:26 ] @
Ako nemaš taj source code javi se na PP...

pozdrav....
[ drdrdr @ 15.03.2006. 18:28 ] @
Treba i meni, zakačite ovde malim vas.
[ gygy @ 16.03.2006. 12:47 ] @
Ovo je putanja ukoliko imate Delphi6
C:\Program Files\Borland\Delphi6\Demos\RichEdit
Pozz
[ Miloš Baić @ 16.03.2006. 22:26 ] @
Nadam se da će nekom ovo pomoći...
Pozdrav...
[ lord Vader @ 17.03.2006. 10:26 ] @
Ovaj tvoj program je odličan, mislim ima svašta, ali ne i ono što meni treba. :)

Ja želim da program sam generiše tekst određene boje, znači recimo da korisnik otkuca neku reč i program paralelno poredi sa ključnim rečima i kada primeti da takva reč postoji on joj promeni boju u plavo, recimo. To znači da ja moram da čitam promene i da stalno skeniram neku listu.

U tvoj program sam dodao stavku u meniju O programu koja dodaje tekst 'novo'. Problem je kada ja to uradim on mi oboji prethodni tekst u istu tu boju. Kako da zadržim sve kako je bilo i da dodam svoj tekst u nekoj drugoj boji.

Pretpostavljam da ili ja ne mogu da nađem ili u RichText ne postoji ta mogućnost.

Code:

Znači način punjenja kontrole je RichText.Text := RichText.Text + 'novo';
[ Srki_82 @ 18.03.2006. 23:39 ] @
Da se ne bi mnogo patio sa RichEdit-om, preporucujem ti da pogledas SynEdit komponentu. To je komponenta koja ima mogucnost da delove teksta istice kao sto radi i Delphi IDE kada naidje na rezervisanu rec.

SynEdit ima velik broj highlighters-a (komponente koje odredjuju kako ce text izgledati) kao sto su npr. Pascal, SQL, C++, Basic, PHP, Pear, ...
Ako ti treba neki specijalan nacin oznacavanja reci, mozes sam napisati svoj highlighter.
[ lord Vader @ 21.03.2006. 02:29 ] @
Srki_82

Kako se instalira ova komponenta.
Inače nisam upoznat kako se instaliraju ili prave nove komponente pa ako možeš malo da objasniš.

Da, znam da postoje run time i designe time komponente, šta to znači, da ona koja nije designe time može da se dodaje samo dinamički, odnosno pravljenjem instance u kodu ručno?
[ Miroslav Ćurčić @ 26.03.2006. 11:57 ] @
Svakako probajte SynEdit, makar ima manje bagova od RichEdit-a
[ lord Vader @ 26.03.2006. 13:14 ] @
Kako da instaliram na delphi 7?!!!!