[ SAFF @ 15.03.2006. 09:43 ] @
Ovako imam neki hosting i mogu mu pristupiti preko Total Commander kai i svakom drugom hostingu...
U tome nije problem ali posto sam potpuni nepoznavalac php-a i ne znam sta mi treba da bih poceo ucit oko php-a!
Ako neko misli da mi moze pomoc za pocetak bih voleo da znam kako da instaliram php posto sam skinuo "php-gtk-0.5.1-win32" i sta sad kako bilo sta da kreiram u php!
Posto sam ranije radio u dreamweaveru i islo mi je solidno bez nekih vecih problema....
[ Nemanja Avramović @ 15.03.2006. 10:11 ] @
Mislim da si skinuo pogresnu biblioteku PHP-GTK je za razvoj desktop aplikacija
[ zrnoo @ 15.03.2006. 13:41 ] @
Prvo - mislim da si skinuo pogresan fajl. Ako te dobro razumem ti hoces da instaliras PHP na tvojoj masini i da pocnes da ga koristis (ucis). E pa onda evo linka sa kog mozes da skines novu verziju PHP-a : http://www.php.net/downloads.php

Drugo - Neznam koliko si upucen u PHP, ali ti da bi napisao kod u php-u netreba ti program php , vec to mozes da radis iz bilo kod tekst editora.... npr notepad, dreamweaver .... PHP program sluzi samo da omoguci izvrsavanje prethodno napisanog koda ...

a sto se tice instalacije ona je jednostavna, jedino sto ce ti trebati jos i apache i neka baza (preporuka mysql) ... za vise informaija o instalaciji ovih programa naci ces u TOP TEMAMA na php forumu ovog sajta !

nadam se da nisam promasio temu :)
eto toliko

poz
[ biotech @ 15.03.2006. 13:49 ] @
mozda je mislio na ftp pristup preko commandera ?
[ SAFF @ 15.03.2006. 13:57 ] @
Uredu je sve to znam da se radi samo o josh jednom kodu kao sto su html i sl... ali me interesuje kako taj sajt izgraditi i gde naci template i postaviti na net..
Jer primecujem da na njemu osim reklamnih slika (animacija) nema puno istih kao kod HTML!
a sto se tice uploda koristim Total Commander/ftp i super se mogu connectovat i fino manipulisat hosting folederima... ali problem je u tome da li taj moj hosting podrzava mysql ili sta vec uglavnom mogu li ja tamo postavit neku php stranu... Nadam se da sam bio jasan....
[ SmilieBG @ 15.03.2006. 15:49 ] @
Pazi, ako ti hosting podrzava PHP nemas sta ti tu da menjas i podesavas... To ili radi ili ne. Ako nemas, neces ni moci ti sam da instaliras php...

Sto se tice samog PHP-a (naravno, ako ga hosting podrzava), mozes da skines gotovu skriptu i da je stavis na sajt ili sam da pises PHP, u zavisnosti od toga sta zelis da postignes... :)

Poz,
Sale
[ Pike79 @ 15.03.2006. 23:29 ] @
Pozdrav svima,
I ja sam pocetnik u ovoj oblasti pa me interesuje oko instalacije PHP.
Instalirao sam verziju PHP 5.1.2 zip package [8,926Kb] - 12 Jan 2006 sa sajta http://www.php.net/downloads.php i pratio uputstvo koje sam prikacio dole. Kada sam naisao da trebam da fajl phpinfo.php da smestim u folder Apache2 nisam znao sta da radim zato sto ja taj folder nisam imao.
Sta treba da radim, da li se pri instalaciji PHP-a folder Apache2 sam instalira ili sta?
Hvala!
Poz!
[ SmilieBG @ 16.03.2006. 09:58 ] @
Ne, Apache je jedan program, PHP je drugi program. Moraju se posebno skinuti i instalirati.

Apache je web server, PHP je scripting language.

Proces je: kada ukucas adresu tvoj sajta, prvi se javlja Apache i obradjuje stranicu. Kada Apache na stranici (u kodu) naidje na PHP, onda Apache aktivira PHP koji odradi sta treba, te Apache vraca odradjenu PHP stranicu.

Dakle, www.apache.org -> download, instaliraj i imaces i taj direktorijum ;)

Poz,
Sale
[ Pike79 @ 16.03.2006. 14:44 ] @
Smile jel mozes da mi kazes koji fajl da skinem sa www.apache.org, da ne bih skinuo nesto bezveze!
Hvala!
Poz!
[ Pike79 @ 16.03.2006. 17:15 ] @
Skinuo sam verziju apache_2.0.55-win32-x86-no_ssl.msi i poceo da instaliram pa mi trazi da unesem Network domain i server name.
Zna li neko sta trebam da unesem u ova polja?
Hvala!
Poz!
[ SmilieBG @ 16.03.2006. 17:29 ] @
Nije toliko bitno sta ces tu uneti. Svejedno, mozes kasnije da ispravis...

Pravilno bi bilo, ime u mrezi na koje ce apache da se 'javlja' i ime samog servera (koje ti zelis)

Poz,
Sale
[ SAFF @ 18.03.2006. 09:51 ] @
Znachi meni kao laiku ne ostaje nista drugo nego da svaratim do prve expoziture verat.net-a i kupim domen sa hostingom i sql bazom...
a onda pocnem opet da upitkujem ovde kako da instaliram php i ostalo...
Ili ipak to moze preko http://www.bravenet.com - user name: esadmes password: proba ...
Kom nije muka neka pogleda taj hosting, neka se loguje i vidi ima li mogucnosti da se radi sa sql bazama...:] neka mi ne zamere strucnjaci mozda ja slabo razumem php code...
Hvala svima unapred!!

[Ovu poruku je menjao SAFF dana 18.03.2006. u 10:52 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 18.03.2006. 15:28 ] @

Moze, al' kad platis. Ova dva paketa (levi i srednji) nemaju php/mysql podrsku. Tek kad platis skoro 7 dolara mesecno dobijas php/mysql. Preskupo. Kod mene za 2.40 €* mesecno dobijes to Da ne bih reklamirao javi se na pm za detalje!

* - doduse dobijes manje prostora ali ne verujem da bi ti za pocetak trebalo 5gb prostora...

edit: Nemoj kod Verata molim te... kod Loopia-e ajde i nekako, ali Verat NIKAKO!

edit2: Ako kupis hosting/domen sa php-om i mysql-om onda nemas sta ti da upitkujes kako se instalira, sve je to vec instalirano.

Srecno

[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 18.03.2006. u 16:37 GMT+1]