[ bokisha @ 15.03.2006. 11:51 ] @
Pozz
kako se radi proracun MKE u CATIA-i?
da li ima neko korisne linkove sa help-om ovog problema?
unapred zahvalan
[ Alt-F4 @ 15.03.2006. 20:55 ] @
Uh, pa nije to samo jedan problem.
Obicno svi kranu od help-a, tako da i ja savetujem isto, ali, opet bih preporucio neki drugi software.
MKE pomocu Catia-je je dosta ogranicena, ok za neke jednostavnije staticke probleme, ali iole ozbilniji problemi, nisu dorasli ovom software-u.Mozda, kasnije u nekoj drugoj verziji, kada i ako bude ukljucena verzija Abaqus-a???Onda bi to bila prava stvar.Nije proverena informacija ali ko zna?

Znaci, da ne filozofiram, obavezno nabavi help i tamo ima primera iz MKE.Ako nemas Help CD-ove imas i verziju na internetu.Sigurno ces naci linkove na ovom sajtu.Neko je to ranije postavio na nakom ranijem postu.Kreni od neki jednostavnijih problema, na pr. provera ugiba konzole i provera teoretskih i numerickih rezultata i tako ka slozenijim problemima.

Opet, preporucujem: Ansys, Cosmos, Algor, MSC/Nastran, Abaqus.Sigurno vodeci software-i u oblasti MKE.Redosled je sasvim slucajan.Za neke jednostavnije probleme mozes koristiti i Catia-u, tako da ako ti nije bitna perfektna manipulacija rezulatatima i vrstama analize, mozes i sa Catia-om.

Pozdrav
[ darmarnar @ 08.11.2006. 12:18 ] @
da li neko ima valjan NASTRAN tutorijal za pocetnike?

poz
[ stefic_kg @ 04.10.2008. 22:33 ] @
Znam da je tema odavno, ali da ne bih otvarao novu temu pitacu ovde!

Posto znam solidno da radim u Catiji - delove i sklop, imam na faxu izborni predmet Metod Konacnih Elemenata (koji se radi sa Catijom, i sa FEMAP-om)
Ne znam da li da uzmem taj predmet, a volim 3D modeliranje, znam ProDeskTop, ProEngineer i Catiju.

Naime, interesuje me sta se konkretno radi u Cati, odnosno sa Catijom kako se radi MKE?
Zamolio bih nekoga ko ima iskustva sa ovim da mi objasni ukratko sta se i na koji nacin radi? Mislim, uopsteno, teoretski?
Koliko ja znam tu se radi ispitivanje razlicitih konstrukcija.... valjda....
[ shkomishkomi @ 05.10.2008. 12:13 ] @
Ukratko ne moze da se odgovori. Ako planiras da profesionalno koristis FEM softver mislim da bi bilo jako korisno da odslusas MKE.

Na gradjevinskom fakultetu u beogradu se prvo radila teorija po knjizi MKE Miodraga sekulovica linijski i povrsinski konacni elementi sa razlicitim brojem stepeni slobode razlicitih oblika pa posle toga neki elemntarni primeri sa razlicitom gustinom mreze uradjeni peske( dijagonalno simetricne matrice 50x50 otprilike u ekselu) i nekim programom Jako korisno da steknes neku predstavu kako radi program i da ti pomogne da korektno nesto izmodeliras, prepoznas pogresan rezultat i sta treba da uradis da bi dobio korektan rezultat. Meni puno znaci.
[ Coboco @ 05.10.2008. 17:01 ] @
@stefic_kg s obzirom da kontam da si iz KG-a ... i poznaju ci sta se tamo radi... uzmi taj predmet, neces pogresiti... prvo imas dobre tutoriale koje su prethodne generacije odradile za MKE, metodom, step-by-step, time ces lakse savladati modeliranje, predpocesiranje i naranvno postprocesiranje. Cisto da dodam, da ne verujem da ces u Srbiji da nadjes boljeg strucnjaka, s vise iskustva od profesora Zivkovica s masinskog fakulteta u Kragujevcu, jedan je od retkih koji je u toj bransi vec 20-25 godina i da i dalje radi za "trece lice" ... i da se njegovi proracuni poklapaju sa realnim rezultatim, pogotova kada je u pitanju procena veka trajanja...

e sada... gore navedena prica vazi samo ukoliko pohadjas masinski fakultet u KG... u suprotnom povlacim misljenje
[ stefic_kg @ 06.10.2008. 17:20 ] @
Hvala za savete.

Pronasao sam neke tutorijale na netu i da sada imam neku predstavu o tome sta je MKE.

@Coboco, da ja studiram u KG,i u pravu si za profesora Zivkovica, drzao mi je neka predavanja iz Catije...
Posto vidim da poznajes profesore na MFKG, interesuje me da li znas, da li pr. Zivkovic na predavanjima radi teorecski na predmetu MKE 1, ili vise prakticno sa programom?

I hvala jos jednom na odgovorima.
[ Coboco @ 06.10.2008. 18:34 ] @
vise se radi prakticno... ali sve to mora da bude i teorijski potkovano, dakle... imas i predavanja i vezbe...
posle imas nastavak na sledecoj godini (kada sam ja studiorao) nelinearnu metodu konacnih elemenata (plasticnost) ... a kasnije jos 2 ili 3 izborna predmeta
Neces pogresiti ako izaberes MKE jer naucices nesto sto ne mozes nigde... a s tim znanjem ces da budes bolji konstrukter
Pozdrav
[ stefic_kg @ 06.10.2008. 23:03 ] @
@Coboco, koliko sam ja shvatio ti si zavrsio masinski. Da li sam u pravu? Ako jesi, koi smer? I sta sada radis, mislim cime se bavis, ako nije tajna...? :-)
Interesuje me cisto informativno, posto vidim da znas CAD\CAM programe..... da li radis u njima, mislim na poslu, kakva je ponuda i tip posla,....?
Pitam upravo zbog tih izbornih predmeta koje mogu odabrati kasnije.... a MKE cu najverovatnije uzeti....

pozz
[ Coboco @ 10.10.2008. 06:26 ] @
Jesam, zavrsio sam MFKG, smer primenjena mehanika i automatsko upravljanje... sada se bavim projektvanjem opreme za visoke peci, sto i nema mnogo veze s mojim smerom, ali, ono sto je bitno je to da nasim klijentima nudimo i poslove iz oblasti MKE...
dakle... nije tesko postati dobar konstrukter ako si zavrsio PMAU, ali da dobar konstrukter pstane odlican u MKE, ide malo teze... nadam se da kontas moju poentu.
Poz
[ Srdjan Mandic1 @ 05.07.2018. 09:52 ] @
Potrebni saradnici za rad od kuce u katiji, part i FEM.