|
[ plcb83 @ 17.03.2006. 01:22 ] @
| Mislim na naftu i vodu.
Za vodu kazu da ce je biti sve manje. Vodice se ratovi zbog nje.
Nafta-posle 2017 (u jednoj emisiji sam slusao) proizvodnja nafte u celom svetu ide silaznom putanjom i bice je sve manje. Zbog nje se vec vode ratovi...
Misljenja? |
[ tosa @ 17.03.2006. 01:48 ] @
Mozemo odmah da pocnemo da kompresujemo mrtve zivotinje pod visokom temperaturom ;)
[ plcb83 @ 17.03.2006. 01:57 ] @
Da, dobra ti ideja. A sada neko ozbiljniji...
[ sasa022 @ 17.03.2006. 02:43 ] @
Da budemo precizniji - pijace vode je sve manje.Bez nje ce biti tesko,ali snaci ce mo se valjda vec nekako....
I goriva ce biti - neke alternative vec postoje.
[ pctel @ 17.03.2006. 10:14 ] @
Citat: plcb83: Za vodu kazu da ce je biti sve manje. Vodice se ratovi zbog nje.
Pa dobro, picemo pivo :-)
Inace, vodu nije narocito tesko industrijski proizvoditi.
[ Horvat @ 17.03.2006. 10:43 ] @
sto se tice nafte vec postoje zamene
kao npr. biodiesel
samo naftna mafija ne da da se proizvodi u massovnim kolicinama ;)
a sto se vode tice,manje zagadjenja - vise vode :)
edit:@pctel,a pivo je napravljeno od...
tako da ti teorija ne vazi :) (picemo cist alkohol :))
[Ovu poruku je menjao Horvat dana 17.03.2006. u 11:44 GMT+1]
[ plcb83 @ 17.03.2006. 11:10 ] @
Citat: pctel: Inace, vodu nije narocito tesko industrijski proizvoditi.
nisam znao da moze i tako:)
pa sto se onda brine ceo svet? Kazu sve je manje pijace vode.
Znaci filter i gotovoooo
[ Shadowed @ 17.03.2006. 11:40 ] @
Brine se zato sto izvesnim ljudima odgovara da tako bude.
Osim toga, ta proizvedena voda ce biti skuplja od ove koju sada imamo.
[ Horvat I @ 17.03.2006. 13:49 ] @
Pićemo rajsku vodu V I N O !
[ katarina87 @ 17.03.2006. 14:15 ] @
Citat: Shadowed: Brine se zato sto izvesnim ljudima odgovara da tako bude.
Osim toga, ta proizvedena voda ce biti skuplja od ove koju sada imamo.
Slazem se sa ovim. Ipak to ne znaci da mozemo da "prosipamo" tek tako vodu i da nastavimo da je zagadjujemo. A sto se tice goriva - za to vec sad postoje alternative; problem ce uslediti kad se broj automobila na ulicama poveca. Osim ako ne proizvedu leteca kola ne vidim kako ce se resiti problem.
Citat: Horvat I: Pićemo rajsku vodu V I N O !
Onda ja zivim u raju ;)
[ Deda_Mraz @ 17.03.2006. 19:14 ] @
Po rečima mojih profesero što sa predavanja što iz srednje koji su diplomirani hidrolozi i rudari..
Oničesto idu na te seminare o ekologiji, vodi, nafti itd itd...
Da se nadovežem na reči profesora....
"Nafte će biti još max... 50 godina, posle toga pitaj boga"
Ali ja verujem da će se do tada automobili voziti na neke akumulatore ili struje, pošto jelte većini je rpoblem kako će voziti kola a ne nešto drugo
A voda nikada ne može da nestane.... ne mogu sada da ti objašnjavam zašto, ali ejdnostavno takav je proces u prirodi i na našoj planeti uopšte!
A i da se ajde kaže da će nestati voda to bi se desilo za par stotina hiljada godina (reči isto moje profesroke diplomiranog hidrogeologa), a možda ni tada
neće nestati...jednostavno voda ne može da nestane!
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2006. 19:23 ] @
Nafte moze biti i vise od 50 godina, zavisi od nalazenja... otprilike za to isto vreme se ocekuje prodor nuklearne fuzije u komercijalnoj izvedbi.
Sto se vode tice - ne bih puno verovao u teorije zavere, jer one nemaju logickog smisla - pijaca voda kada bi se proizvodila od morske bi bila daleko skuplja od danasnje, i za preciscivanje iste bi bila neophodna isto velika kolicina energije - sa kojom imamo problem ;) Isto vazi i za biodizel - u EU cak postoje norme koje se svakih 5 godina povecavaju (trenutno su, ako me pamcenje ne vara na 5%) da svaka zemlja mora da ima minimum X % goriva proizvedenog na bio nacin... medjutim nije to bas tako jeftino i isplativo kako se misli, ali moze da postane ako se dalje usavrse metode svaranja.
Ne verujem u neke apokalipticne pretpostavke - svet se menja svaki dan, i za energetske i "vodene" probleme ce biti nadjeno resenje.
Citat:
A voda nikada ne može da nestane.... ne mogu sada da ti objašnjavam zašto, ali ejdnostavno takav je proces u prirodi i na našoj planeti uopšte!
Pa sad.. nisam bas siguran u ovo - jedina dobra okolnost je sto vode ima jako puno. Medjutim, ako ti recimo tonu vode pretvoris u 10 tona neke plastike, ti tu vodu vise neces nikad videti - jer si je unistio... tj. pretvorio u nesto drugo ;)
Inace..
http://www.adb.org/Documents/Reports/Water/from_public.asp
Citat: Improving the efficiency of water use is indispensable. In the United States, contrary to all expectations, total water use has declined by 10 percent since 1980, even with population growth and a continued increase in economic wealth. Industrial use has declined by 40 percent from a peak in 1970, while industrial output and productivity have both increased. Similarly, in Japan, where industrial output has soared since the 1970s, total industrial water use has fallen by 25 percent. These reductions have been achieved through technological improvements (using less water to produce the same goods) and a change in the composition of industries making up the sector. The potential to reduce industrial use through further innovation, improved technology, and cost incentives is 20-30 percent. Comparable saving is possible in developing countries.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.03.2006. u 20:31 GMT+1]
[ despotbg @ 17.03.2006. 19:43 ] @
Čini mi se da si se sad traljavo izrazio. Kako možeš vodu pretvoriti u plastiku (siguran sam da si mislio na nešto drugo).
Materija se ne može uništiti već samo prelaziti iz jednog agregatnog stanja u drugo. A agregatna stanja vode su "para,tečnost,led" a ne plastika :)
PS. Samo u rusiji postoje reke koje su pijaće i bez prečišćavanja, a tek severni pol sav led je moguće upotrebiti. Ovo sa vodom će da nas brine ali tek za 500god, a za naftu traži alternativu.
[ Demoritus @ 17.03.2006. 20:41 ] @
Citat: despotbg:
Materija se ne može uništiti već samo prelaziti iz jednog agregatnog stanja u drugo.
Ovo me podseti na.. hmm.. sedmi razred? =))
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2006. 21:36 ] @
Citat:
Čini mi se da si se sad traljavo izrazio. Kako možeš vodu pretvoriti u plastiku (siguran sam da si mislio na nešto drugo).
Materija se ne može uništiti već samo prelaziti iz jednog agregatnog stanja u drugo. A agregatna stanja vode su "para,tečnost,led" a ne plastika :)
Imas hemijsku reakciju - neki element + H2O, i dobijes drugi i treci element - i nema vise vode... Nije od vode nastala plastika, vec je voda jedan od reagenasa koji je dao molekule, recimo, vodonika u izgradnji nekog kompleksnijeg jedinjenja.
Ako ne postoji prirodni proces koji ponovo pravi vodu od ta 2 elementa (kao sto, recimo, ne postoji prirodni proces koji ce od uglja da ti napravi plastiku), na vodu od toga mozes da zaboravis.
[ Deda_Mraz @ 18.03.2006. 08:56 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nafte moze biti i vise od 50 godina, zavisi od nalazenja...
Ne razumeš... NAFTE NEMA... 
Nema odakle više da se traži i iskopava iz natnih polja. Nije to crtani film pa kada kopaju temelj za kuću pa naidju na naftu pa ako jupiii!
Za naftna polja se tačno zna gde mogu da budu, mislim odprilike nikada ti ne možeš 100% da znaš da je baš na tom mestu. Nema sada ono ma biće preko 50 godina još nafte... jer neće...
Pošto skoro svi gradovi sveta sve šume pa čak i savane i neki delovi pustinje imaju podzemne vode, e preko ispitivanjem kvaliteta podzemnih voda, može da se ispituje i nafta, jer blizu naftnih polja je prva podzemna voda (ima ih 3 nivoa) je uvek zaražena, nepijaća i ne prečićava se. E sada ukoliko ti u podzemnim vodama nadješ neke materije koje odgovaraju sastavu nafte, vrlo brzo možeš da nadješ neko mesto gde ima nafta, zatim radiš eksplatacione bušotine i tražiš naftu (imaju metoda za traženje nafte putem podzemnih voda....malo je komplikovano za objašnjenje pa stoga neću objašnjavati...).
Jer kao što sam napoemnuo, vode ima sve manje, (da kažemo tako...pijaće vode) kompanije masovno rade bunare za exploatisanje pijaće vode, do tih bunara dolaze tako što prvo ispitaju podzemnu i vodu i atmosfersku vodu, zatim vrše ispitivanja i ako je voda u redu kreću radovi na bušotini, a zamisli tek šta bi bilo da u tim laboratorijskim istraživanjima nadju uzorke nafte u toj podzemnoj vodi
AKo si shvatio šta sam ovim hteo da kažem... da je skoro ceo svet prokopan ne bi li se obezbedila voda (pijaća) za ceo svet, a pritom bi sigurno neko naišao do sada na još naftnih polja...pa ni te zemlje što su prve našle naftna polja ni one nisu glupe i oni sigurno znaju da jednostavno nema u zemlji više nafte, zato i vode ona sranja u iraku i ostale ratove.
Inače ono za plastiku....
Pozz
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 09:09 ] @
Citat:
Ne razumeš... NAFTE NEMA...
Nije bas da se razumem u to, ali koliko sam uspeo da shvatim predvidanja "koliko jos nafte ima" su vrlo varijabilna, i ima svega od 20-100+ godina, i zbog toga mislim da je malo ishitreno davati odgovore kada ce nestati nafte - osim toga, jasno je da ce nafta kad tad nestati jer je vise nego jasno da je nema beskonacno, ali je isto tako jasno da za 50 godina potreba za naftom nece biti ista, vec vrlo verovatno izuzetno smanjena.
Smanjice je cena (koja se vec sad ohoho povecava) - koja ce naterati industriju da istrazuje i usavrsi alternativne izvore energije.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.03.2006. u 10:10 GMT+1]
[ plcb83 @ 18.03.2006. 10:47 ] @
Citat: Deda_Mraz:
... da je skoro ceo svet prokopan ne bi li se obezbedila voda (pijaća) za ceo svet, a pritom bi sigurno neko naišao do sada na još naftnih polja...pa ni te zemlje što su prve našle naftna polja ni one nisu glupe i oni sigurno znaju da jednostavno nema u zemlji više nafte, zato i vode ona sranja u iraku i ostale ratove.
Bas tako. Pre nedelju dana sam procitao podatak u "Blicu" da su u zadnjih 50 godina izbila cak 517 medjudrzavnih sukoba zbog vode. Za naftu je jasno, Ameri sigurno u Iraku nisu otisli da "uvedu demokratiju". I ne samo u Iraku...
[ Deda_Mraz @ 18.03.2006. 10:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nije bas da se razumem u to, ali koliko sam uspeo da shvatim predvidanja "koliko jos nafte ima" su vrlo varijabilna, i ima svega od 20-100+ godina, i zbog toga mislim da je malo ishitreno davati odgovore kada ce nestati nafte - osim toga, jasno je da ce nafta kad tad nestati jer je vise nego jasno da je nema beskonacno, ali je isto tako jasno da za 50 godina potreba za naftom nece biti ista, vec vrlo verovatno izuzetno smanjena.
Smanjice je cena (koja se vec sad ohoho povecava) - koja ce naterati industriju da istrazuje i usavrsi alternativne izvore energije.
Dobro tu se slažemo, da će kako godine odmiču nafta postajati sve skuplja i skuplja, sobzirom da će je biti sve manje i manje, ali ja mislim da alternativna rešanja već odavno postoje, samo su još uvek malo nedovoljno istražena i ne pristupačna "pred običnim svetom".
Svakako će za tamo nekih 50-ak godina nafta i dalje postojati, ali kada se bude našla jeftinija i alternativnija rešenja, neće ni biti potrebe da se koristi... Jedino tako... Znači neka tematika je da se što pre nadje neko alternativnije rešnje, da bi za kasnije ostao (nazovimo tako) neki "šetk" nafte.
@plcb83
Pa evo ti jedan podatak, koji je naša zemlja neverovatno bogata vodom. Mi smo jedna od 20, pazi DVADESET zemalja na celoj zemaljskoj kugli, koji ima normalnu (u odnosu na neke zemlje gde je voda narandžasta) pijaću vodu iz česme, nemaš pojma koliko je to važno za jednu zemlju da ima normalnu pijaću i hemijski ispravnu vodu iz česme. Plus dobit nama je što imamo 10-ak jako kvalitetnih izvora mineralnih voda, koji su neki od njih i jako visoko miniralizovani.
Tako da eto... Srbija možda i stane na noge, kada počne u velikoj meri da izvozi vodu na američko i evropsko tržište 
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 11:20 ] @
Citat:
Dobro tu se slažemo, da će kako godine odmiču nafta postajati sve skuplja i skuplja, sobzirom da će je biti sve manje i manje, ali ja mislim da alternativna rešanja već odavno postoje, samo su još uvek malo nedovoljno istražena i ne pristupačna "pred običnim svetom".
Svakako će za tamo nekih 50-ak godina nafta i dalje postojati, ali kada se bude našla jeftinija i alternativnija rešenja, neće ni biti potrebe da se koristi... Jedino tako... Znači neka tematika je da se što pre nadje neko alternativnije rešnje, da bi za kasnije ostao (nazovimo tako) neki "šetk" nafte.
Mislim da ovde imamo klasican ekonomski problem - u ovom momentu su hibridna resenja neisplativa, u odnosu na naftna - i zato spadaju samo u domen long-term istrazivanja ... tj. ovako je bilo pre nekoliko godina dok je nafta bila bukvalno dzabe, sada vec nekoliko proizvodjaca automobila nudi hibridna kola koja polako postaju sve bitnija.
Kada cena nafte predje odredjeni "threshold" - investicione kuce ce sve vise ulagati u hibridna i alternativna resenja jer ce tu videti mnogo izvesniju near-term zaradu.
Ekonomija 101 ;)
Citat:
@plcb83
Pa evo ti jedan podatak, koji je naša zemlja neverovatno bogata vodom. Mi smo jedna od 20, pazi DVADESET zemalja na celoj zemaljskoj kugli, koji ima normalnu (u odnosu na neke zemlje gde je voda narandžasta) pijaću vodu iz česme, nemaš pojma koliko je to važno za jednu zemlju da ima normalnu pijaću i hemijski ispravnu vodu iz česme. Plus dobit nama je što imamo 10-ak jako kvalitetnih izvora mineralnih voda, koji su neki od njih i jako visoko miniralizovani.
Tako da eto... Srbija možda i stane na noge, kada počne u velikoj meri da izvozi vodu na američko i evropsko tržište
Na zalost, u ovom momentu - osim te dobre cinjenjce, Srbija isto spada u zemlje koje se razbacuju sa vodom (litri na stanovnika) - to prvo mora da se regulise, ekonomicnijim sistemima navodnjavanja, snadbevanja, proizvodnje - i, naravno, ekonomskom cenom pijace vode - pa nece neko da zaliva kola i bastu sa cistom pijacom vodom koja je dragoceni resurs.
Tada ce Srbija moci i skupo da prodaje svoje bogatstvo, kako i treba da bude.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.03.2006. u 12:21 GMT+1]
[ Dark_Runger @ 18.03.2006. 13:00 ] @
Trosim dok ima!
Kad nestane,nabavicu 
[ plcb83 @ 18.03.2006. 14:51 ] @
Citat: Deda_Mraz:@plcb83
Tako da eto... Srbija možda i stane na noge, kada počne u velikoj meri da izvozi vodu na američko i evropsko tržište ;)
Da, i onda prodamo "Coca-Cola" kompaniji "Rosu" za pisljivih 21 milke eura. Mislim sta reci. A to je jedina voda kod nas koju mogu da piju i bebe.
Evo ako neko hoce da ucestvuje i kupi akcije "Mivele" iz Trstenika moze da pogleda Konzorcijum „Mivela“ . Detaljno je objasnjeno.
Inace imam pristupnice kuci pa moze i preko maila da se javi ko je zainteresovan.
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 14:58 ] @
Citat:
Da, i onda prodamo "Coca-Cola" kompaniji "Rosu" za pisljivih 21 milke eura. Mislim sta reci. A to je jedina voda kod nas koju mogu da piju i bebe.
Cena je trzisna - toliko moze da se proda, a posto je Rosa privatna firma, mogu da se prodaju kome god hoce - Koka Kola ce svakako morati da placa porez Srbiji na svu zaradu od te vode, tako da je sa stanovista drzave manje vise isto - mozda ce cak i vise da dobiju jer Koka Kola moze da plasira tu vodu i na druga trzista lakse (veze, kontakti...)
Moje misljenje je da je za vodu najgore da bude nicija... tj. svacija, jer je to manje vise precica da se ista razbacuje i potpuno neracionalno trosi, a da ne pominjemo da nece biti prodavana.
[ pctel @ 18.03.2006. 15:53 ] @
Gledao sam jutros neku emisiju na 3K, trenutna statistika u Americi pokazuje da se vise pije flasirana nego pijaca voda. Od flasirane vode, najvise se pije Pepsi Akvafina, zatim Kokakolina voda, na trecem mestu je opet neka njima slicna i tek na cetvrtom mestu je prirodna voda, znaci ove prve 3 su vestacki stvorene od neke naj obicnije vode koja moze biti cak i otpadna. Proces proizvodnje pijace vode tece tako sto se kao sto rekoh uzme bilo kakva voda, zatim se ona propusti kroz takve procese preciscavanja gde se uklone sve fizicke primese krupnije od 0,2 mikrona (cak i bakterije i virusi su vece od toga), zatim se vrsi hemijsko eliminisanje raznih hemikalija koje se nalaze u vodi i na kraju se vrsi mineralizacija. Mineralizacija se vrsi jer su preciscavanjem otklonjeni svi minerali koji su kao prvo potrebni organizmu a kao drugo obicna H2O bez njih nema onaj svojstven ukus, tj. previse je bljutava (ko ne veruje neka kupi destilisanu vodu pa ce videti da ta voda nije tako ugodna za pice kao prirodna pijaca voda). U Valjevu je pre 10-ak godina podignuta fabrika vode, ne znam da li po Srbiji ima jos takvih fabrika, samo znam da je to tada objavljeno kao neka ekstra senzacija. Ta fabrika uzima vodu iz nekog akumulacionog jezera i preciscava je otprilike tako kao te americke firme sto rade flasiranje. Ono sto je interesantno, ta fabrika je u vlasnistvu grada tako da vodu koju proizvede sipa direktno u vodovodnu mrezu, gde se mesa za vodom uzetom sa izvorista reke gradac, najcistije reke u Srbiji. To je sve sto ja znam o tome, a ako ima Valjevaca na forumu mogli bi vam dati detaljnije informacije.
Slazem se da je prosto greh takvu vodu koristiti za pranje automobila, ali sta da se radi, automobili moraju da se peru a vecina auto-perionica tamo sigurno u radu koristi tu vodu. Postoji i industrijska voda ali mislim da nju trose samo vece fabrike, ostala sitna boranija ima samo jednu vrstu vode - pijacu. Bez obzira na sve to, ne mogu da se slozim sa Dimkovicem:
Citat: Ivan Dimkovic: to prvo mora da se regulise... ekonomskom cenom pijace vode - pa nece neko da zaliva kola i bastu sa cistom pijacom vodom koja je dragoceni resurs.
Nisam pristalica ideje da pijaca voda treba da se prodaje, narocito skupo. Prvo, niko nije vlasnik vode, voda je prirodni resurs i ako neko kupi hektar zemljista, on je vlasnik te parcele, a ne vode koju izvlaci pumpama sa 300 metara dubine. Opet cu navesti primer Valjeva, ali, eto, sticajem okolnosti nekoliko prijatelja i clanovi sire porodice mi rade na problemima vodosnadbevanja u nekoliko tamosnjih preduzeca pa imam mnogo informacija iz prve ruke bas otuda, dok sa drugim gradovima nisam bas u toku sa funkcionisanjem sistema vodosnadbevanja. Znaci, u Valjevu i okolini ima nekoliko "proizvodjaca" vode, ne racunajuci tu fabriku koja preradjuje povrsinsku vodu, gotovo svi ostali crpe rezerve podzemne vode
- Vujic voda Petnica

- Voda voda Vrujci

...i jos nekoliko manje poznatih. Dakle, kupite hektar zemlje za male pare, izbusite 300 metara u dubinu, postavite pumpu i vec ste spremni za flasiranje vode. Ali, tu se javlja sledeci problem, ako vi izvlacite vodu ispod svoje zemlje, vi necete izvuci samo svoju vodu, vec i vodu ispod komsijskih imanja i ispod celog jednog ogromnog podrucja. Vas naravno nije briga sto je nekom 10 km daleko odatle iznenada presusio bunar koji je jos njegov pradeda iskopao i u kom je uvek bilo vode za pice. Nije vas briga sto je na nekom izvoru odakle su ljudi vekovima pili vodu odjednom nestalo vode. Ti ljudi su obicno stari i neobrazovani, pa zato nece uzeti kuku i motiku i krenuti da vam sruse fabriku, vec ce misliti da su nesto mnogo zgresili pa im je Bog ukinuo vodu. Tako ce taj covek, umesto da pije vodu koja je vekovima besplatno izvirala na njegovom imanju biti primoran da ode u prodavnicu i kupi flasu vase vode. Vase? Htedoh reci SVOJE vode...
Jeste, ako ima para, a ako nema, koga je briga, neka crkne od zedji kad nije bogat. Ovo nikako nije jedini vec samo najocigledniji primer socijalne nepravde. Naj legitimnjija moguca prava svakog coveka su pravo na hranu, vodu i vazduh. Pravo na hranu mu je prakticno oduzeto, gotovo da ne postoji mesto gde covek moze otici i pojesto neki dar prirode a da ne se ne pojavi neko ko sebe naziva vlasnikom sa dva naoruzana policajca. Na ugrozavanju prava na vodu se kao sto vidite intenzivno radi, pitanje je samo kad ce covek ostati bez svog treceg legitimnog prava - prava na vazduh.
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 16:03 ] @
@Pctel,
Vidim da se ne razumemo bas najbolje - evo pokusacu da objasnim, mozda se i slozimo na kraju. Tacno je da svaka jedinka ima pravo na vodu, vazduh i hranu - ali nije neophodno da voda bude besplatna da bi se to pravo ostvarilo. Moguce je i sa komercijalnom vodom i socijalnim programom drzave koji bi finansirao i komercijalnu vodu onima koji imaju mala primanja.
Ovo je daleko bolji pristup nego da voda bude "dzabe" - jer ako je dzabe, neki siromasni ce je imati (ako imaju tu srecu da budu blizu izvora), medjutim neki drugi, ne tako siromasni, ce se rasipati i koristiti tu vodu preko svake granice, bez ikakve zelje da svoje procese proizvodnje/navodnjavanja/pranja i sl... unaprede da budu racionalnij (zasto bi?) - i onda vode nece biti za neke druge siromasne ljude, kakva je situacija danas.
Svetski ekonomski strucnjanci se slazu da je jedino resenje za nedostatak pijace vode, na globalnom nivou, komercijalizacija i tretiranje vode kao "commodity" ekonomske robe - to ce naterati sve faktore u lancu da se ponasaju odgovorno prema vodi, a siromasni ce dobiti neophodnu vodu u vidu socijalnih programa i drzavnih beneficija za iste. ako nisu u stanju da je plate.
Ako malo bolje razmislis, videces da je taj sistem, ipak, pravedniji od statusa quo - bas prema onima koji vodu nemaju. Nije pravedan prema onima koji imaju sredstva da vodu kupe, ali im ne odgovara jer ovako mogu da se rasipaju do mile volje.
[ Deda_Mraz @ 18.03.2006. 16:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Na zalost, u ovom momentu - osim te dobre cinjenjce, Srbija isto spada u zemlje koje se razbacuju sa vodom (litri na stanovnika) - to prvo mora da se regulise, ekonomicnijim sistemima navodnjavanja, snadbevanja, proizvodnje - i, naravno, ekonomskom cenom pijace vode - pa nece neko da zaliva kola i bastu sa cistom pijacom vodom koja je dragoceni resurs.
To stoji, Srbija se i te kako razbacuje sa vodom. Recimo mene je šokirala činjenica kada sam čuo da ona voda što služi za ispiranja toalet šolje, koje se puni u kazančetu.... verovali ili ne to je pijaća voda. Tačnije to je hemijski i bakteriološki čista voda, bukvalno može da se pije iz kazančeta za WC šolju 
Pošto nisam mogao da poverujem uzeo sam u jednu malu pipetu vodu iz mog kazančeta i odneo je u školu na ispitivanja (tamo imamo one stvarčice u kabinetu za hidrogeologiju) i uporedni test sa vodom uzetom iz slavine. Rezultati su bili indentični, gotovo isti...
Mislim to je jedan od najvećih problema koji mogu tek da postanu problemi.
Do pre 20-ak godina takodje su se ulice prave čistom tehničkom vodom (nije za piće ali je samo čista), što je opet OOOGROMAN minus vodovodu i fabrikama za prečišćavanje voda. Danas se hvala bogu ulice peru sa vodom koja je samo tehnički čista, a hemijski i bakteriološki nije i uglavnom je žute boje.....
Citat: plcb83: Da, i onda prodamo "Coca-Cola" kompaniji "Rosu" za pisljivih 21 milke eura. Mislim sta reci. A to je jedina voda kod nas koju mogu da piju i bebe.
Ufff ufff ufff polako druže... 
Sedi dole jedan...šalim se!
Pazi ovako Rosa je jedina flaširana mineralna voda koja NESME DA SE DAJE BEBAMA I DECI U RAZVOJU....Zapamti to!
Pitaću sl. nedelje prof. koja je to supstanca u Rosi koja uništava nešto veoma bitno u bebama što im podstiče dalji razvoj. Ali uglavnom znaj da je Rosa jedina voda koju nesmeju bebe i mala deca da piju, NIKAKO...
Pre par predavanja proesorka nam je govorila o ispitivanju voda i baš je napomenula za Rosu da ima previše te supstance koja škodi bebama, dok odraslim osobama ne. Pitaću u ponedeljak ša ću ti javiti, napisati ovde...
Inače nikako ne treba vodu prodavati stranim ulagačima i gigantskim kompanijama kao što su Kola ili nesle, nikako...
Zbog čega? Pročitaj predhodnu temu... i bogatsvo srbije...
Naša država samo da je malo pametnija, i da zna kako da iskoristi ovu našu vodu, pa mi bi pevali koliko bi love imali, ali to je bukvalno tako...
A kako vreme odmiče cena vode na svetskom tržištu će da raste i raste i raste.... Onda tu Srbija upadne na tržište i kaže dobar dan, dobar dan tolika i tolika je cena vode... Te države će morati da prihvate bilo koju cenu vode ukoliko misle da im stanovništvo preživi!
Ali opet govorim, glavni problem je što će neko sada da se debelo omrsi od privatizacije i prodaje Voda fabrike stranim ulagačima, a ne razmišlja šta će da bude posle sa tim i kakve bi tek onda pare mogao da zgrne.
Citat: plcb83: Da, i onda prodamo "Coca-Cola" kompaniji "Rosu" za pisljivih 21 milke eura.
Sigurno bi za 10-ak godina uzeo 12x više para nego sada što je prodata kompanija, glavu dajem da bi tako bilo, ali pare svima zamute oči, terba samo pametno čekati svoju šansu i ulagati...sve se isplati a pogotovu poslovanje sa VODOM!
[ plcb83 @ 18.03.2006. 16:10 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cena je trzisna - toliko moze da se proda, a posto je Rosa privatna firma, mogu da se prodaju kome god hoce - Koka Kola ce svakako morati da placa porez Srbiji na svu zaradu od te vode, tako da je sa stanovista drzave manje vise isto - mozda ce cak i vise da dobiju jer Koka Kola moze da plasira tu vodu i na druga trzista lakse (veze, kontakti...)
Moje misljenje je da je za vodu najgore da bude nicija... tj. svacija, jer je to manje vise precica da se ista razbacuje i potpuno neracionalno trosi, a da ne pominjemo da nece biti prodavana.
Ma da, za drazvu Srbiju je mnogo bolje ako se pokupuje sve sto vredi i sto svi kazu da ce zapravo biti buducnost.
Ok, imaju kontakte i prodaju je u Evropi i sta onda? Pa oni cim su kupili fabriku otpustili su veliki deo zaposljenih i ostavili maltene one koji su im potrebni na pokretnim trakama.
Najbolje je da voda koja se nalazi u Srbiji pripada nama a ne da ocekujemo da ce neka (da ne kazem najjaca) kompanija da vodi racuna i misli o nasim interesima samo zato sto ima kontakte. Dva-tri posta pre ovog sam ostavio link za konzorcijum "Mivele". Eto recimo , hipoteticki, zar ne bi bilo bolje da se nesto tako uradilo i sa "Rosa" kompanijom. Svako kupi po nekoliko akcija i konzorcijum izadje na licitaciju. Vlasnici bi bili nekoliko hiljada gradjana...
Uz pravi menadzment akcije bi rasle...
edit:
@Deda_mraz
u isto vreme smo pisali poruku tako da cu sada da dopunim posto sam video tvoj post.
.... Citat: "Pazi ovako Rosa je jedina flaširana mineralna voda koja NESME DA SE DAJE BEBAMA I DECI U RAZVOJU....Zapamti to!
Pitaću sl. nedelje prof. koja je to supstanca u Rosi koja uništava nešto veoma bitno u bebama što im podstiče dalji razvoj. Ali uglavnom znaj da je Rosa jedina voda koju nesmeju bebe i mala deca da piju, NIKAKO...
Pre par predavanja proesorka nam je govorila o ispitivanju voda i baš je napomenula za Rosu da ima previše te supstance koja škodi bebama, dok odraslim osobama ne. Pitaću u ponedeljak ša ću ti javiti, napisati ovde..." ...
Aj bas pitaj, zivo me interesuje. Ako kaze profesorka da nije tako onda cu morati da priznam da sam pogesio, ali sam taj podatak procitao u 2 razlicite novine...
[Ovu poruku je menjao plcb83 dana 18.03.2006. u 17:15 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 16:18 ] @
Citat:
Ma da, za drazvu Srbiju je mnogo bolje ako se pokupuje sve sto vredi i sto svi kazu da ce zapravo biti buducnost.
Cek.. meni tu fakti nisu jasni ;)
1. Radi se o privatnoj firmi, zar ne? Znaci nije drzavna vec u vlasnistvu privatnika.
2. Izvor ne moze da se kupi, moze da se zakupi u Srbiji zar ne? Nece ga niko odneti.
3. Zasto mislis da je strani investitor losiji od domaceg?
4. Imas li neki primer da se domaci investitor ili drzava bolje staraju o firmi nego strana kompanija?
Citat:
Ok, imaju kontakte i prodaju je u Evropi i sta onda? Pa oni cim su kupili fabriku otpustili su veliki deo zaposljenih i ostavili maltene one koji su im potrebni na pokretnim trakama.
Hmm, a sta ti tu vidis kao lose? Zar mislis da domaci "gazda" nece uraditi isto? Mislim da je komunizam crkao jos pre 16 godina - ko god je vlasnik firme, brinuce se o svom profitu pod #1 i niko normalan nece zaposliti vise radnika nego sto mu treba, i to tako treba da bude - a ne da firma propada sve zarad kvazi "patriotizma" - to onda nije patriotizam vec anti-patriotizam jer firme propadaju, a ljudi onda stvarno ostaju bez posla i ekonomske nade.
Hoces da kazes da je maksizacija automatizacije proizvodnje losa? Naravno da nije.
Citat:
Najbolje je da voda koja se nalazi u Srbiji pripada nama
Hmm da li to onda znaci da si do sad mogao da udjes u pogon Rose i da uzmes vodu sa trake za dzabe, jer je "nasa"? :)) Mislim da ipak nisi mogao, a :) Probaj i sa Mivelom :) Ako to nije slucaj - reci mi onda u cemu je razlika ako je izvor zakupljen od strane firme?
Voda u Srbiji pripada onome ko je zakupio izvor, kao i svuda drugo - da li se on zove Mile ili Majk, nije bas puno bitno za onog ko nije vlasnik - ili mislis drugacije? Ako mislis, molim te obrazlozi.
Citat:
a ne da ocekujemo da ce neka (da ne kazem najjaca) kompanija da vodi racuna i misli o nasim interesima samo zato sto ima kontakte. Dva-tri posta pre ovog sam ostavio link za konzorcijum "Mivele". Eto recimo , hipoteticki, zar ne bi bilo bolje da se nesto tako uradilo i sa "Rosa" kompanijom. Svako kupi po nekoliko akcija i konzorcijum izadje na licitaciju. Vlasnici bi bili nekoliko hiljada gradjana...
Ne vidim sta je tu problem, nek se onda ljudi okupe i otkupe firmu - napravi se domaci fond, ako mislite da je to isplativa investicija... trziste je otvoreno, svako moze ucestvuje.
To se inace i postize formiranjem fondova - na zalost, gradjani Srbije vecinom jos nisu dosli do te ekonomske moci, a ni banke se ne trude - da to popularizuju. U mnogim zapadnim zemljama ljudi i te kako ulazu u fondove, koji raspolazu sa njihovim parama i plasiraju ih na trziste - tako bi i fabrike ostale "nase" (malo grub pojam) , a u isto vreme bi gradjani na indirektan nacin upravljali svojom drzavom.
U principu odlicna solucija, mnogo bolja od samoupravljanja, jos samo kad bi berza u Srbiji pocela stvarno da radi (tj. da mnoge firme izadju na istu) i da moze da se slobodno trguje ;)
Citat:
Uz pravi menadzment akcije bi rasle...
Da uz pravi menadzment... uz domaci se se videlo na slucaju firme Fresh&Co :(
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.03.2006. u 17:36 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 18.03.2006. 16:21 ] @
@plcb83
Tako je sigurno... pitaću je i napisati ovde tačno. Baš sam zapamtio sa poslednjih predavanja dosta je napominjala Rosu i te supstance.
Pazi novine svašta pišu, nemoj verovati marketingu i propagandi, a pogotovu u novinama.
Recimo jedan list (mislim da je Ekonomist ili tako nšeto...ne mogu sada da se setim) je skoro objavio podataka da u Beogradu ima 10-ak prirodnih izvora sa pijaćom vodom, i da je voda 100% čista i da se ispitivanja vode vrše na svakih 6 meseci.
Grrr splaio bih novinara koji je to napisao. Kao prvo u Beogradu, istina postoje 10-ak izvora ali od tih 10 je 4 prirodni izvori a ne recimo svih 10.
Zatim svi ti izvori se ne kontrolišu na svakih 6 meseci, bože sačuvaj gluposti napisane, već se kontrolišu svake nedelje, meri se PH vrednost vode, fizički i hemijski sastav, temperatura i proticaj vode na dnevnom noviu. Pazi svake nedelje se ispituje ispravnost vode iz javnih PRIRODNIH česmi, tako da ko ti kaže na svkih 3*4 nedelje ili mesici, laže da znaš.
[ kasaad @ 18.03.2006. 16:27 ] @
krajnje zanimljiva ideja, voda je svacija posto ti kupis parcelu......pa tako je i nafta svacija posto ti kupis parcelu pa je vuces iz zemlje??
Kas
A da zaboravih, fabrika vode postoji u makisu znaci bg i bas tako radi, vuce vodu iz save i preciscava.
[Ovu poruku je menjao kasaad dana 18.03.2006. u 17:29 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 18.03.2006. 16:35 ] @
Citat: kasaad:fabrika vode postoji u makisu znaci bg i bas tako radi, vuce vodu iz save i preciscava.
Nije tačno.... Nemoj da pišeš ono u šta nisi upućen!
[ kasaad @ 18.03.2006. 16:47 ] @
ajde onda me ti uputi molim te... sta nije tacno u onome sto sam napisao?
da vade vodu iz taloznika tj onog dela jezera ka makisu?? ajde ti tako upucen mi kazi kako je onda?
Kas
[ Deda_Mraz @ 18.03.2006. 16:57 ] @
Ne znam odakle vade, ali znam da ne vade iz Save, jer je voda iz save previše zagadjena a ta fabrika u Makišu nema odgovarajkuću opremu za prečišćavanje takve jedne vode.
Čak nema ni ona fabrika na Belim Vodama, koja je 6 puta bolje opremljenija nego ova u Makišu.
Mogu da predpostavim samo odakle vade vodu.... sigurno iz površinskih kopova i bunara koji se nalaze pored save, ali opet to nije voda iz save nego podzemna voda!
[ kasaad @ 18.03.2006. 17:03 ] @
e kad ne znas onda nemoj molim tako da mi odgovaras. voda iz reni bunara je nesto skroz drugo ( inace silazio sam u isti ) i reni bunari ne bi mogli da opskrbe ni 50 posto potrebne vode za bg, a ta voda u makisu je iz taloznika tj skoro direktno iz save.
Kas
P.s ne postoje povrsinski bunari, drenovi reni bunara su na 40 metara pod zemljom.
[Ovu poruku je menjao kasaad dana 18.03.2006. u 18:03 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao kasaad dana 18.03.2006. u 18:05 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 18.03.2006. 17:11 ] @
Ko je ovde govorio o tim bunarima?
Jel ti znaš uopšte zašta služe površinski explatacioni (sama reč ti govori) bunari?
I šta ti što si silazio u bunar sada kao znaš da odatle vade vodu?? Iz save da vade... juuu
AJde neka ti bude... samo nemoj javno da govoriš... 
[ kasaad @ 18.03.2006. 17:23 ] @
vazi u pravu si :)
Kas
[ plcb83 @ 18.03.2006. 17:48 ] @
@Ivan Dimkovic
Evo , necu da klasicno citiram vec cu samo da stavim navodnike …
“1. Radi se o privatnoj firmi, zar ne? Znaci nije drzavna vec u vlasnistvu privatnika.”
Evo, “Rosa” je bila DRUSTVENA firma i nacin na koji je privatizovana malo mi je sumnjiv, ali ko sam ja da sudim o tome. Za dan –dva se znalo da je “Rosu” kipila “Coca-Cola”
“2 Izvor ne moze da se kupi, moze da se zakupi u Srbiji zar ne? Nece ga niko odneti.”
Ja nisam rekao da ce izvor da se kupi. Naravno kupili su FABRUKU koja pravi PROFIT. I kakve veze ima izvor? Mislis da sada moze da dodje Majk (ili Mika) i da koristi isti taj izvor koji koristi “Rosa”
“3. Zasto mislis da je strani investitor losiji od domaceg?”
Evo “Filip Moris” je kupio DIN-Nis. Zapravo kupio je ovo trziste. Dobro, ljudi su uzeli otpremnine i otisli sa 50-60 000 evra ali nije to poenta. Duvan se ne kupuje od domacih prizvodjaca duvana vec iz Juzne Afrike. Paklice ne pravi “Prosveta” Stamparija vec to rade Cesi. Znam, oni se trude da NJIMA bude veci profit ali ako su tada od DIN-a zivele na hiljade ljudi (i zaposljeni i oni koji su sa njim poslovali) a sada od te fabrike ima koristi samo drzava preko poreza-eto zasto mislim da nije bolji strani investitor.
“4 Imas li neki primer da se domaci investitor ili drzava bolje staraju o firmi nego strana kompanija?”
Imam. Evo Americka firma “Uniworld” je kupila “Srbija-turist” za milion dolara. Jedno od najvecih hotelskih preduzeca u Srbiji koja ima TRI hotela u Niskoj Banji, CETIRI hotela u Nisu i jedan motel sa autokampom i bazenom.I to sve za milion. Od 600 radnika koliko je bilo njih oko pola je uzelo otpremnine. Ostalo ih je 360. Njih 180 , znaci pola je dobilo otkaze. Zato strajkuju treci mesec. Trebao je da investira DEVET MILIONA dolara investirao je pola miliona. Do momenta privatizacije firma je poslovala sa dobicima od kako je privatizovana firma posluje sa gubicima! Bila je jedna od retkih koja je svojim radnicima isplacivala plate svakog meseca (za Nis pricam).
“mm, a sta ti tu vidis kao lose? Zar mislis da domaci "gazda" nece uraditi isto? Mislim da je komunizam crkao jos pre 16 godina - ko god je vlasnik firme, brinuce se o svom profitu pod #1”
Ovo nema veze sa komunizmom.
“Ne vidim sta je tu problem, nek se onda ljudi okupe i otkupe firmu - napravi se domaci fond, ako mislite da je to isplativa investicija... trziste je otvoreno, svako moze ucestvuje.
To se inace i postize formiranjem fondova - na zalost, gradjani Srbije vecinom jos nisu dosli do te ekonomske moci, a ni banke se ne trude - da to popularizuju. U mnogim zapadnim zemljama ljudi i te kako ulazu u fondove, koji raspolazu sa njihovim parama i plasiraju ih na trziste - tako bi i fabrike ostale "nase" (malo grub pojam) , a u isto vreme bi gradjani na indirektan nacin upravljali svojom drzavom. “
Za “Srbija-turist” konkretno nije ponudjeno da se privatizuju na taj nacin. Sve se radi “ispod zita”.
“U principu odlicna solucija, mnogo bolja od samoupravljanja, jos samo kad bi berza u Srbiji pocela stvarno da radi (tj. da mnoge firme izadju na istu) i da moze da se slobodno trguje ;)”
Zasto mislis da berza ne moze da radi? Evo ja sam se uclanio za konzorcijum “Mivele” Zato jer verujem da ce akcije koje (ako se na taj nacin privatizuje) su sada Xdinara za nekoliko godina biti 3X dinara.
Vo se ne kolje zbog kila mesa.
[ ventura @ 18.03.2006. 17:58 ] @
Citat: plcb83:
Evo “Filip Moris” je kupio DIN-Nis. Zapravo kupio je ovo trziste. Dobro, ljudi su uzeli otpremnine i otisli sa 50-60 000 evra ali nije to poenta. Duvan se ne kupuje od domacih prizvodjaca duvana vec iz Juzne Afrike. Paklice ne pravi “Prosveta” Stamparija vec to rade Cesi. Znam, oni se trude da NJIMA bude veci profit ali ako su tada od DIN-a zivele na hiljade ljudi (i zaposljeni i oni koji su sa njim poslovali) a sada od te fabrike ima koristi samo drzava preko poreza-eto zasto mislim da nije bolji strani investitor.
Da je DIN imao sposoban menadžment, to bi sve oni sami uradili i pre privatizacije, pa ne bi doveli firmu do bankrota.
Šta misliš zašto se duvan uvozi iz Južne Afrike, ili zašto se te kutije prave u Češkoj?
Ko je lud da smanjuje svoj profit zaradi neke burazer ekonomije, i da bi neki tamo Žika koji k** nije mrdnuo crlog života, može lagodno da živi na njihovoj grbači...
[ WawaHOO! @ 18.03.2006. 18:05 ] @
Ja mislim da bi trebali da pocnemo da stekujemo vodu i za nekih 10-20 godina kada bude pocela da nestaje mozemo je prodavati i eto nama para.Ko hoce da se ridruzi mojoj ideji?
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 18.03.2006. u 19:18 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 18:12 ] @
Citat:
Bas zato je DIN i dosao do toga da mora da bude kupljen jer je poslovao tako kako ti navodis - Ventura je lepo pitao, sta mislis zasto Philip Moris posluje onako kako posluje - pa naravno da bi maksimizirao svoj profit - nema u ekonomiji burazerstva, ako hoces da uspes - sa burazerstvom ces samo da propadnes na duze staze, kao vecina domacih drustvenih firmi.
Sta mislis, postavi sebi pitanje - da je DIN kupio domaci investitor, i da ima opciju da mu je jeftinije pakovanje paklica iz Ceske nego pakovanje u Srbiji, da li bi on ostavio biznis da mu ne pravi veci profit? Hajde razmisli dobro :)
Patriotizam je kad je svaka firma uspesna - taj burazerski "patriotizam" je kancer za drzavu.
[ pctel @ 18.03.2006. 18:37 ] @
Citat: kasaad: krajnje zanimljiva ideja, voda je svacija posto ti kupis parcelu......pa tako je i nafta svacija posto ti kupis parcelu pa je vuces iz zemlje??
Voda i nafta se nikako ne mogu porediti. Voda je supstanca bez koje ljudsko bice umire u roku od 5 dana, nafta je nesto sto polovina svetske populacije nikada nije koristila. Da, mislim da je tako, nedavno sam naisao na podatak da polovina svetske populacije nikada nije obavila telefonski razgovor, pa se verovatno ta ista polovina takodje nikada nije vozila automobilom, pa kad bez toga moze pola planete, znaci da je nebitno.
Znam, gubim vreme, mlatim praznu slamu, zastupam ovde neka misljenja protiv kojih smo se izborili jos kad smo pobili Indijance pre vise stotina godina. Da podsetim, Indijanci nisu imali osecaj za vlasnistvo nad prirodnim resursima, nikad nisu prihvatili da zemlja, vazduh i voda mogu pripadati coveku, govoreci "zemlja ne pripada nama, mi pripadamo zemlji". Beli covek ih je eliminisao upravo da ne bi sirili tu opasnu propagandu i doveli u pitanje temelje kapitalizma. Ipak, to mene ne sprecava da do kraja kazem svoje misljenje - mislim da je flasiranje vode zlocin protiv prirode. Cak i ako se pronadje nacin da i naj siromasniji ljudi dodju do flasirane vode, ne treba da zaboravimo da covek nije jedino bice na planeti kome je potrebna pijaca voda i da ne nema nikakvo ekskluzivno pravo nad njom. Sta ce da piju zivotinje u sumi? Aaaa, da, kojoj sumi, posecicemo sumu... Onda cemo smisliti nacin da i vazduh pakujemo i prodajemo. Ovaj preostali cemo zagaditi tako da bude neupotrebljiv. I, tako sta da vam kazem, po nekim misljenjima covecanstvo je kroz vekove dosta napredovalo, po drugim je dosta nazadovalo, ja mislim da svako ko prihvati jedno od ova dva misljenja je u zabludi.
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 18:52 ] @
Pctel,
Pre nego sto krenes o indijancima ne zaboravi da indijanci nisu imali problem prenaseljenosti ;) Pritom, nisam znao da zivotinje piju "pijacu vodu" po standardima za coveka... jel to negde postoji sistem za preciscivanje i bakteriolosko ispitivanje vode za zivotinje u sumu? :-))))
Ti melanholicni tekstovi su super - jasna je meni tvoja poenta, ali na zemlji ne zivi 500 000 ljudi koji se hrane plodovima prirode, vec reda velicine 10000 puta vise, i nije bas da im je svejedno.
Ako, opet, razmislis malo bolje - videces da je komercijalizacija vode dobro resenje i za majku prirodu, jer ce se prema vodi onda covek ophoditi mnogo pazljivije i stedljivije, jer ce ona imati vrednost. Opste je poznato da se covek najbahatije ponasa kada je nesto vrlo jeftino, jos gore ako je dzabe - a na ovom primeru se to jako lepo dokazuje.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.03.2006. u 20:01 GMT+1]
[ kasaad @ 18.03.2006. 18:57 ] @
@pctell
Verujem da bi bilo lepo da je tako i verovatno bi se i meni svidelo. ali jednostavno se grozim nerealnosti zato sam reagovao.
Kas
[ pctel @ 18.03.2006. 21:03 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pctel,
Pre nego sto krenes o indijancima ne zaboravi da indijanci nisu imali problem prenaseljenosti ;)
Da, nasi kad su stigli tamo su se pobrinuli da Indijanci taj problem nikad i ne imaju :-)
Hocu da kazem da u ono vreme ni kod nas taj problem nije bio narocito izrazen. Ovo je vise onako usput saljiv komentar. Rekao sam sve sto je trebalo o stavovima Indijanaca prema vodi i izneo istorijske razloge zasto ti stavovi nisu opstali. Dosta je o Indijancima za ovu temu.
Citat: Pritom, nisam znao da zivotinje piju "pijacu vodu" po standardima za coveka... jel to negde postoji sistem za preciscivanje i bakteriolosko ispitivanje vode za zivotinje u sumu? Naravno. Priroda ima svoje mehanizme za preciscavanje vode, tako da je izvorska voda obicno cista. Problem je sto nasilnim izvlacenjem vode iz zemlje eliminisemo prirodne izvore vode. Covek ce da pije iz flase, a zivotinje... ma koga je briga za zivotinje...
Citat: Ti melanholicni tekstovi su super - jasna je meni tvoja poenta, ali na zemlji ne zivi 500 000 ljudi koji se hrane plodovima prirode, vec reda velicine 10000 puta vise, i nije bas da im je svejedno. Ja sam govorio o vremenu od pre 10 godina gde na primeru jednog konkretnog podrucja nije bilo ni jedne "fabrike" za izvlacenje vode iz dubine i flasiranje, danas ih vec ima nekoliko na malom prostoru, za 10 godina tamo nece biti izvorske vode. Jasno je da tada, za sada relativno ocuvana priroda, nece vise biti ista. Ne zelim da napadam bilo koga vec samo da iznesem moralnu dilemu, da li je to sto se radi u redu ili nije. Cini mi se da vecina ovde misli da je sasvim u redu, ako je tako nista, pokusacu da vremenom eventualno prihvatim to misljenje kao pravo a svoje trenutno mozda odbacim kao pogresno. Sto kazu u crtanim filmovima - "ako ne mozes da ih pobedis, onda im se pridruzi".
Citat: Ako, opet, razmislis malo bolje - videces da je komercijalizacija vode dobro resenje i za majku prirodu, jer ce se prema vodi onda covek ophoditi mnogo pazljivije i stedljivije, jer ce ona imati vrednost.
Mislis li isto i za vazduh? Pitam cisto hipoteticki, jasno je da za sada nema tehnologije niti potrebe za tako nesto, ali za koju godinu...
[ plcb83 @ 18.03.2006. 22:15 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Bas zato je DIN i dosao do toga da mora da bude kupljen jer je poslovao tako kako ti navodis - Ventura je lepo pitao, sta mislis zasto Philip Moris posluje onako kako posluje - pa naravno da bi maksimizirao svoj profit - nema u ekonomiji burazerstva, ako hoces da uspes - sa burazerstvom ces samo da propadnes na duze staze, kao vecina domacih drustvenih firmi.
Sta mislis, postavi sebi pitanje - da je DIN kupio domaci investitor, i da ima opciju da mu je jeftinije pakovanje paklica iz Ceske nego pakovanje u Srbiji, da li bi on ostavio biznis da mu ne pravi veci profit? Hajde razmisli dobro :)
Patriotizam je kad je svaka firma uspesna - taj burazerski "patriotizam" je kancer za drzavu.
Citat: ventura: Da je DIN imao sposoban menadžment, to bi sve oni sami uradili i pre privatizacije, pa ne bi doveli firmu do bankrota.
Šta misliš zašto se duvan uvozi iz Južne Afrike, ili zašto se te kutije prave u Češkoj?
Ko je lud da smanjuje svoj profit zaradi neke burazer ekonomije, i da bi neki tamo Žika koji k** nije mrdnuo crlog života, može lagodno da živi na njihovoj grbači...
Odakle vama da DIN nije imao sposoban medazment? Po cemu ste to zakljucili? Hajde vi dobro razmisliti,objasnite.
I ne pricam o "burazerskom" patriotizmu vec o interesu drzave u kojoj zivimo. Ako je nesto bilo burazerski onda su to bile privatizacije.Evo Ivanu Dimkovicu sam odgovorio na pitanja sto se tice stranih investitora.
I ovo je kako Perica zamislja kapitalizam odnosno neko rece komunizam.
U komunizmu Zika ne mrda ni onim ni ovim i primaju se plate i drzava propada i sve je shit, nista ne valja svi sede, samo pare padaju, svi su lenji.
Medjutim kada dodje strana kompanije (nebitno da li se "burazerski" privatizuje) onda onapovecava profit i njoj i gradajanima u kojoj se nalazi je bolje a takodje i celoj drzavi. Mislim, vi sve iz jednog sistema "izvucete" sto vam odgovara a sa druge strane pominjete samo one stvari koje su najgore u drugom sistemu tj.pojednostavljujete.
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2006. 22:27 ] @
Izvinjavam se, DIN jeste bio profitabilan (sto je i, kad razmislim, logicno jer prodaje cigarete) - medjutim drzava je odlucila da privatizuje DIN jer dugorocno DIN nije bas imao puno sanse protiv strane konkurencije, i opala bi mu vrednost - a drugo, sa DIN-om je prodat monopol na proizvodnju cigareta na odredjen rok, pa je maksimiziran profit.
Da su ostavili DIN onakav kakav je, za 5-10 godina bi ga pojela strana konkurencija, jer Srbija sigurno ne bi bila u sranju da odrzava zastitne carine doveka, a onda bi propali svi, pa i oni koji dan danas rade u DIN-u.
Nadam se da je malo jasnije.
[ plcb83 @ 18.03.2006. 23:17 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Izvinjavam se, DIN jeste bio profitabilan (sto je i, kad razmislim, logicno jer prodaje cigarete) - medjutim drzava je odlucila da privatizuje DIN jer dugorocno DIN nije bas imao puno sanse protiv strane konkurencije, i opala bi mu vrednost - a drugo, sa DIN-om je prodat monopol na proizvodnju cigareta na odredjen rok, pa je maksimiziran profit.
Kao da si radio u DIN-u i ZNAS da "DIN nije imao puno sanse protiv strane konkurencije" i odakle ti podatak da bi mu opala vrednost?
Citat: Da su ostavili DIN onakav kakav je, za 5-10 godina bi ga pojela strana konkurencija, jer Srbija sigurno ne bi bila u sranju da odrzava zastitne carine doveka, a onda bi propali svi, pa i oni koji dan danas rade u DIN-u.
Nadam se da je malo jasnije
Ne cudi me sto nisi rekao za 7 godina 5 meseci 4 dana i 2 casa :) alal ti vera na podacima. To ti ovako , ekspertski ili u nedostatku argumenata? Fabrika Duvana iz Nisa nije prodavana ni za vreme kralja pa ne verujem ni da bi sada bila u gubicima. Ali ajde, mozda ti imas bolji izvor informacija:)
[ Deda_Mraz @ 19.03.2006. 00:28 ] @
E ljudi shvatam ja vas ali ajde da se vratimo mi temi a to je šta će biti sa vodom i ostalim resursima!
Dosta je bilo politike.... ;)
[ plcb83 @ 19.03.2006. 01:18 ] @
Citat: Deda_Mraz: E ljudi shvatam ja vas ali ajde da se vratimo mi temi a to je šta će biti sa vodom i ostalim resursima!
Dosta je bilo politike.... ;)
u pravu si. Ako treba otvoricemo neku drugu temu.Evo neka odgovori Ivan Dimkovic i ako treba moze da otvori drugu temu da se ne udaljavamo. A tebe Deda Mraze cekam za odgovor o "Rosi"
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2006. 09:28 ] @
@plcb83,
Podatke da bi mu opala vrednost i da bi imali problema sa stranom konkurencijom (5-10 godina je moja ocena, otprilike kad bi usli u fazu kasne integracije sa EU, i morali da ukinemo protekcione carine) je izrekao menadzment DIN-a pre prodaje, kao i njihovo slaganje da je privatizacija i prodaja stranom partneru neminovnost - sve to pise u sredstvima javnog informisanja. Mozda ljudi nisu u pravu, mozda ni ja nisam u pravu - nikad necemo saznati.
Time bih zeleo da zavrsimo ovu off-topic diskusiju i da se vratimo na vodu, zdravija je ;))
[ Deda_Mraz @ 19.03.2006. 10:37 ] @
Citat: plcb83: A tebe Deda Mraze cekam za odgovor o "Rosi"
Naravno... dobićeš odgovor, i ako nisam u pravu postovaću ovde tu supstancu, ali znam da sam u pravu, Dobićeš u Ponedeljak utorak sigurno jer i mene zanima.
Ništa se ti ne sikiraj 
[ Horvat @ 19.03.2006. 14:21 ] @
jedno pitanje
da li se i u drugim gradovima placa vazdusarina
znaci izmedju ostalih komunalnih troskova (voda-ok stize mi voda iz vodovoda,iznosenje smeca-ok i ostala sranja)
placa se i vazdusarina
kao da mi grad-drzava (ne bitno) dovodi vazduh i to jos "cist i zdrav"
p.s. ovo sam ovde napisao jer i to recimo spada u temu
a sto se tice privatizacije svetskih izvora vode nisam bas siguran da se slazem ili bolje reci ne slazem se
ako se to desi onda ce 10 ljudi - vlasnika preduzeca koja poseduju te izvore imati SVE prihode od vode i bice zilioneri,a ostali ljudi ce biti njima potcinjeni ,po cemu je to dobro??
to je isto kao kad bi neko imao monopol na vazduh koji se dise
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2006. 15:54 ] @
Citat:
ako se to desi onda ce 10 ljudi - vlasnika preduzeca koja poseduju te izvore imati SVE prihode od vode i bice zilioneri,a ostali ljudi ce biti njima potcinjeni ,po cemu je to dobro??
Idi do http://biz.yahoo.com - nadji neku veliku korporaciju, i pogledaj ko je vlasnik (strukturu akcija)
Vrlo retko (skoro nikad) pojedinci nemaju vise od nekoliko % akcija u korporacijama - ostatak imaju banke i investicioni fondovi.
Recimo, Koka Kola (NASDAQ: COKE)
http://finance.yahoo.com/q?s=COKE
Citat:
WACHOVIA CORP NEW 335,398 3.69 $14,422,114 31-Dec-05
PRICE (T.ROWE) ASSOCIATES 301,250 3.32 $12,953,750 31-Dec-05
DELPHI MANAGEMENT INC. 211,260 2.33 $9,084,180 31-Dec-05
BARCLAYS BANK PLC 196,609 2.16 $9,622,044 30-Sep-05
AKRE CAPITAL MANAGEMENT, LLC 160,800 1.77 $6,914,400 31-Dec-05
SEGALL BRYANT & HAMILL INVESTMENT COUNSEL 107,516 1.18 $4,623,188 31-Dec-05
STATE STREET CORPORATION 100,912 1.11 $4,339,216 31-Dec-05
VANGUARD GROUP, INC. (THE) 94,806 1.04 $4,076,658 31-Dec-05
RUSSELL (FRANK) COMPANY INC 74,638 .82 $3,209,434 31-Dec-05
VALENZUELA CAPITAL PARTNERS, LLC. 55,370 .61 $2,380,910 31-Dec-05
TOP MUTUAL FUND HOLDERS
Holder Shares % Out Value* Reported
PRICE (T.ROWE) SMALL-CAP VALUE FUND 275,000 3.03 $13,458,500 30-Sep-05
FBR SMALL CAP FUND 160,800 1.77 $7,334,088 31-Oct-05
COLLEGE RETIREMENT EQUITIES FUND-STOCK ACCOUNT 30,592 .34 $1,497,172 30-Sep-05
ISHARES RUSSELL 2000 INDEX FD 27,079 .30 $1,325,246 30-Sep-05
VANGUARD SMALL-CAP INDEX FUND 24,301 .27 $1,189,290 30-Sep-05
RUSSELL (FRANK) EQUITY II FUND 20,330 .22 $927,251 31-Oct-05
RUSSELL (FRANK) SPECIAL GROWTH FUND 20,077 .22 $915,711 31-Oct-05
VANGUARD TOTAL STOCK MARKET INDEX FUND 17,689 .19 $865,699 30-Sep-05
VANGUARD EXTENDED MARKET INDEX FUND 16,239 .18 $794,736 30-Sep-05
VANGUARD EXPLORER FUND, INC. 10,000 .11 $456,100 31-Oct-05
Kao sto vidis - iz podele akcija, malo tu ima "multi zilionera koji vladaju svetom" - vec su mahom fondovi i banke.
Sta je investicioni fond? Institucija koja sadrzi pare mnogo ulagaca, dobrim delom obicnih gradjana kakvi smo ti i ja. Svi dobijaju ako fond ulaze kako treba, a profit se raspodeljuje po individualnom ucescu u tom fondu (- troskovi za administraciju fonda, naravno) - investicioni fondovi imaju obicno na hiljade clanova, u mnogim slucajevima zaposlene ljude koji stede od svoje plate / bonusa i ulazu - kako bi dobijali zaradu u proseku nekoliko puta vecu od bankarske kamate na godisnjem nivou.
Dakle, ta slika o "nekoliko zilionera koji gospodare svetom" je nerealna - mahom los PR ljudi koji se boje kapitalizma i trzisne ekonomije, i vise je nego jasno da se to ne desava vec dolazi do sve veceg prohoda kapitala i difuznije raspodele istog i veceg direktnog ucesca "obicnog sveta" u globalnoj ekonomiji.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 19.03.2006. u 16:56 GMT+1]
[ Djomloun @ 19.03.2006. 18:53 ] @
Citat:
da li se i u drugim gradovima placa vazdusarina
Paaa hipoteticki receno, da ja zivim u Pancevu pre bih placao `vazdusarinu` pa da se od tih para preciscava vazduh, umesto da udisxem sve i svasxta....btw ne zxivim u Pa :>
P.S. Naravno da nije stvar u preciscavanju vazduha, vec u koriscenju filtera za vazduh u obliznjim fabrikama...
[ p3j4 @ 19.03.2006. 19:28 ] @
Zanimljiva tema, pa da se i ja ukljucim...
Ali, da se vratimo na pitanje vode :-)
Citat: Ivan Dimkovic: 1. Radi se o privatnoj firmi, zar ne? Znaci nije drzavna vec u vlasnistvu privatnika.
2. Izvor ne moze da se kupi, moze da se zakupi u Srbiji zar ne? Nece ga niko odneti.
3. Zasto mislis da je strani investitor losiji od domaceg?
4. Imas li neki primer da se domaci investitor ili drzava bolje staraju o firmi nego strana kompanija?
Sa ovim se u nacelu slazem, i takodje ne vidim problem u tome sto stranci kupuju preduzeca po Srbiji. Medjutim da li bi tako bas trebalo da bude i kada je voda u pitanju? Po mom misljenju na resurs kakav je voda ne bi trebao tako olako da se daje koncesija stranim firmama, s obzirom da je voda resurs bez koga se ne moze. Sta ce i ko ce spreciti te strane firme koje gazduju nasom vodom, da za recimo jedno 30-ak godina ako/kada svi izvori pijace vode u nasoj zemlji budu iscrpljeni i/ili zagadjeni, tu vodu prodaju po desetostruko vecim cenama nego sada? Nije li to opasno za ovu drzavu i gradjane, i vodi li uopste neko u vladi racuna o tome?
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2006. 19:36 ] @
To ne moze da se desi iz vise razloga, ako bi doslo do opste nestasice vode, drzava ima mehanizme da zabrani izvoz vode iz zemlje i da propise maksimalnu cenu vode - sto bi se radilo samo u ekstremnim uslovima ali nije neka nikad primenjivana praksa u izvanrednim slucajevima, kao sto bi bio takav.
Postavi sebi drugo pitanje - sta ako Srbija ostane bez vode, i neka druga zemlja ne bude htela da joj tu vodu proda "iz inata" , politicke pozicije i sl - dok bi neka firma to sasvim normalno uradila iz prve ;)
[ p3j4 @ 19.03.2006. 19:51 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: To ne moze da se desi iz vise razloga, ako bi doslo do opste nestasice vode, drzava ima mehanizme da zabrani izvoz vode iz zemlje i da propise maksimalnu cenu vode - sto bi se radilo samo u ekstremnim uslovima ali nije neka nikad primenjivana praksa u izvanrednim slucajevima, kao sto bi bio takav.
Dobro, o ovome je i tesko diskutovati posto je sve u domenu SBBKBB u narednih n godina, ali da li bi Srbija u toj situaciji uopste mogla stranoj (recimo USA) firmi da nesto zabrani bez (politickih, pa i ekonomskih!?) reperkusija - i to sve naravno u situaciji opste globalne krize i nestasice za pijacom vodom?
Citat: Ivan Dimkovic: Postavi sebi drugo pitanje - sta ako Srbija ostane bez vode, i neka druga zemlja ne bude htela da joj tu vodu proda "iz inata" , politicke pozicije i sl - dok bi neka firma to sasvim normalno uradila iz prve ;)
Upravo je to ono sto ne moze da se desi, posto je Srbija ta koja raspolaze sa najvise izvora pijace vode (barem u odnosu na zemlje u okruzenju) ;-)
[ ClocEr @ 19.03.2006. 21:02 ] @
Mozda i jeste bolje da strane firme (bar u ovom trenutku) drze koncesije na izvore pijace vode. Medjutim, u buducnosti, kada voda bude bila neuporedivo skuplja...
U slucaju da je izvor iznajmljen od strane domace kompanije, fonda ili koga vec, sav profit bi ostajao u zemlji, dok bi u slucaju stranog vlasnika profit izlazio iz zemlje. Cisto sumnjam da bi strani vlasnici gradili kuce po srbiji, kupovali nasu robu itd. , dok u slucaju domacih vlasnika, mislim da bi procenat profita ostavljenog u zemlji bio neuporedivo veci.
A u slucaju nestasice vode, mislim da bi svejedno bilo da li je prodaje domaca kompanija ili strana - korisnici iz zemalja gde bi ta voda bila potrebna bi u svakom slucaju kupovali vodu od nas,jer ne bi bilo previse konkurencije, tako da bi i izvoz bio olaksan - situacija, morate priznati, nije ista kao sa celikom i pricom oko smederevske zelezare i USS. Tako da... Moj glas ide protiv ishitrenog izdavanja izvora pijace voed stranim investitoraima. Na kraju krajeva, i nisu to toliko velike pare. Mozda sam i bio malo konfuzan, ali se nadam da ste shvatili poentu.
[ Horvat @ 19.03.2006. 21:36 ] @
@ivan
da posle sam se setio da su to mahom akcionarska drustva
@djomloun ja nisam iz panceva,nisam napisao ali sam iz subotice,pise u profilu
a sto se nestasica tice,ako se racionalno koristi i ne ZAGADJUJE mahom ko stigne (npr. ciste reke pune plasticnih kesa,flasa i automobila)
neko je rekao da je tek sad skontao da je voda iz vodokotlica ista kao i iz slavine
pa kako ti mislis da ne bude ista
nemas ti 2 vodovoda i da ti kaze,ovu pi i s ovom se kupaj
a s ovom polivaj ulicu(ko vec to radi) i ispiraj wc solju
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2006. 21:46 ] @
Evo ja imam - ves masina i WC solja su prikaceni na vod koji dovodi vodu koja nije za pice ;)
Skuplje u investiciji, ali verovatno jeftinije na duge staze.
[ Horvat @ 19.03.2006. 21:53 ] @
ma ti si u eu
to kod nas nema ;)
btw koliko ti mislis da je higijenski da ves peres sa tom vodom!?!?
zato se i pere ves da se ocisti i uniste bacili,mada pod visokom temp. se verovatno bakterije i virusi sprze :)
a wc solja ajde de
[ p3j4 @ 19.03.2006. 22:25 ] @
Citat: ClocEr: U slucaju da je izvor iznajmljen od strane domace kompanije, fonda ili koga vec, sav profit bi ostajao u zemlji, dok bi u slucaju stranog vlasnika profit izlazio iz zemlje. Cisto sumnjam da bi strani vlasnici gradili kuce po srbiji, kupovali nasu robu itd. , dok u slucaju domacih vlasnika, mislim da bi procenat profita ostavljenog u zemlji bio neuporedivo veci.
Pa i u ovom slucaju koncesije bi ponovo imali pojedinci/fondovi, odnosno privatni kapital. Nebitno je da li su oni stranci ili nasi ljudi, novac se ponovo sliva u dzepove pojedinaca, i nesto ne verujem da bi i oni ili ovi domaci gradili kuce sirotinji po Srbiji ;-)
Najbolje je da sve to ostane u rukama drzave, pa umesto da pojedinci izvlace extra profit to radi drzava i onda ga usmerava na projekte koji ce sluziti gradjanima ove drzave.
[ ZaMpA @ 19.03.2006. 22:39 ] @
Dobro, coca-cola je kupila rosu...
ekonomski izgleda da je to odlicno, tako kazu ovi shto se u to razumeju.
ali, posto smo vec u domenu zamishljanja sta ce biti kroz x godina, zamislimo da za x godina USA napadne neku drzavu, a od nas trazi da im trupe prodju kroz nashu teritoriju...
zamislimo takodje da mi (i gradjani i vlast) to odbijemo, jer je rat varvarski cin i protiv toga smo da USA napada koga 'oce po svetu.
poshto su nashi vodeni resursi u vlasnishtvu coca cole:
CIA ode u coca-colinu upravu i kaze da vodu vishe ne prodaju srbima, jer se po obicaju,inate...
i mi pocrkamo.
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2006. 22:41 ] @
I mi onda oduzmemo pravo za rad Koka Koli Srbija, D.o.o. i uvedemo prinudnu upravu :)
E svasta.
[ ZaMpA @ 19.03.2006. 23:14 ] @
znam,u pravu si.
citao sam nesto o tim tajnim sluzbama po svetu,koliko ih nije briga za ljudski zivot,moral itd... pa mi se takvi scenariji sve vishe motaju po glavi.
palo mi je na pamet sledece:
kupim jedan od onih prechishcivacha vazduha, i preciscen vazduh pakujem u hermeticki zatvorene kese i onda prodajem preko e-baya 1$ po komadu.na e-bayu su prodali i gluplje stvari. samo da se dobro izreklamiram 
[Ovu poruku je menjao ZaMpA dana 20.03.2006. u 00:15 GMT+1]
[ bukavac @ 20.03.2006. 00:39 ] @
Neizbezno je da ce u skoroj buducnosti biti ratovanja oko vodnih resurasa. Izmedju ostalog svo ovo ratovanje na Balkanu kao plen ima i resurse. Kada neki stranac kupi bilo kakav prirodni resurs tipa izvor, rudnik, ribnjak, njivu,... ti si automatski mnogo toga izubio iz razoga sto taj isti nikada nece stedeti ni te radnike, niti prirodnu okolinu (cast izuzecima), niti posledice svojih radnji. Oni su to kupili ne da bi oni sada nesto kod nas unapredjivali vec samo da bi dodatno ZARADILI!! To sada zaista izgleda normalno, sve samo da zaradim, ali u pravim naprednim zemljama poput Islanda drzava i vlasnici teze da bude sto veca zaposlenost. Mi nismo Island vec Balkan gde su ljudi naucili da nista ne rade a da imaju novca, da ne gledaju dugorocno vec da prezive do sutra, otaljavaju i nikad ozbiljno ne shvataju svoj posao... Vrlo dobro znam da je to posledica svih tih ratova, okupacija, vekovne borbe za slobodu koja je uvek bila primarna, ali to sve svakako MORA menjatu, jer cemo u svetu kakav je ovaj danas vrlo brzo, ako vec i nismo, izgubiti trku i opet postati robovi, ali ovaj put ekonomski. Stoga mi se jako svidjaju ovi radnicki fondovi koji bi otkupljivali fabrike, to je zaista jako dobro resenje, ali ne znam kako bi to moglo da se pojavi a jos bolje, da zazivi kod nas!!
Na stranu, istina je da cistih voda koje su zaista za pice ima izuzetno malo a bice je jos manje. Prljava voda za pocetak ima gomile bolestina, a ove nase gde se ulivaju kanalizacije, otpadne vode sa teskim metalima, radioaktivni projektili u rekama, posledice Cernobila, bombardovanja nasih rafinerija, i slicno mogu biti mutagene, kancerogene i da ne nabrajam. U svakom slucaju, od neisprave ili lose vode se umire isto kao i od zedji. Imati more zagadjene vode ili nemati vode uopste sasvim je isto. Stoga, u ovakvom svetu kapitalizma, komercijalizacija izvora je mozda jedino sto ce kasnije moci barem neke od nas da spase (one sto imaju novca). Veliki deo covecanstva nikada ne razmislja o vodi, vazduhu, ozonu, globalnom zagrevanju i otopljavanju, teskim metalima, vrstama koje izumiru sto ce pre ili kasnije doci i do nas. Kao da su svi predubedjeni da su bogom dani da vladaju planetom koja se eto okrece i kruzi oko Sunca. Mozda niste znali ali vise od 95% zivog sveta koji je postojao na ovoj planeti je izumro bas zbog promena na njoj ili vec udarima asteroida/kometa. Samo je pitanje vremena kada cemo prirodi i planeti naciniti dovoljno stete koja ce i nas upisati u knjigu vrsta koja su nekada postojale.
Malo sam skrenuo sa teme, ali sve je to tesno povezano. U potpunosti se slazem da je naophodno razdvojiti pijacu od tehnicke vode iz razloga sto se za pijacu vodu koriste velika novcana sredstva a potom se ista koristi za pranje automobila, za WC solje, zalivanje baste, kupanje,... Sve to se u Britaniji, Holandiji i nekoliko drugih naprednijih zemalja odavno radi jer ustedjuje mnogo novca a prava kvalitetna voda za pice se stedi. Samo to je racionalno koriscenje svojih vodnih resursa. Naravno, to je tesko priustiti i zaista ne znam da li cemo mi u Srbiji ikada imati tako nesto. Ono sto mozemo da uradimo, jeste da pokusamo u manjim gradovima fiannsirati takve projekte, ali sama zamisao za tako nesto u BGu, NSu, ili vec nekom drugom gradu, gde bi se pored starog pravio novi vodovod samo za tehnicku vodu, pa iste sprovoditi u zgrade zaista izisuje ogromna sredstva i uzasno mnogo posla. U Srbiji trenutno mislim da nema interesovanja za trosenje novca na ovako nesto buduci da sama drzava jedva opstaje, iako je to jedna vrlo vazna stvar u dogorocnim pogledima na kvalitet vode koji cemo sacuvati i za nasu decu, unuke,... Druga, znatno efikasnija mera (ali nepopularna) je da poskupi cena voda, tada bi svi stedeli, a od tog novca bi se mogao unapredjivati celokupan sistem, poboljsati kvalitet, smanjila potrosnja i bahato ponasanje prema ovom dragocenom resursu. Na primer, 1 kubik vode u Nemackoj kosta 5 evra, dok kod nas oko 0,4 evra - od cega vodovod dobija pola... Jeste da smo mnogo siromasnjiji od Nemacke, ali se mora ici tim stopama da bi se zaustavilo raskalasno razbacivanje obradjenom vodom.
Na kraju, ono sto bih hteo da naglasim je da zakon o upravljanju vodama jos iz 1991., prepun rupa koje se mogu iskoristiti, dosta zastareo jer se tada nismo nadali da ce doci vreme kada cemo se prodavati za bescenje, lako ga je izmanipulisati. Najgore od svega je to sto prirodna bogatstva, buduci da su vlasnisto svih nas koji ove zivimo, ne bi trebalo da se prodaju niti stranim niti nasim oligarsima. Ne znam kako je to u drugim zemljama reseno, ako kod nas je katastrofalno ako neko moze da proda izvor Vlasinske Rose za tako bedne pare uz cinjenicu da se sve odradilo za 2 dana bez ikakvog razmatranja da li je to dobro ili lose. Naravno ko zna koliko ovakvih primera zapravo ima. U SAD smo videli prethodnih dana na slucaju brodskih luka kako privatizacija moze da se spreci ako nije u nacinalnom interesu, a jos jedna cinjenica je da kod njih privatizaciju kontrolise 17 drzavnih sluzbi kako nista ne bi moglo da prodje ilegalno i protivno drzavnim interesima. Ova sramna privatizacija Rose ne da je prosla bez kontrole nadlazenih sluzbi, vec izgleda da je resena u nekom boljem restoranu ili kafani. Jednostavno nista se nabolje nije promenilo, vise ne ratujemo puskama ali sada svakodnevno gubimo po jedan ekonomski rat. Kao i uvek, za sve smo sami krivi.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2006. 00:59 ] @
Citat:
Kada neki stranac kupi bilo kakav prirodni resurs tipa izvor, rudnik, ribnjak, njivu,... ti si automatski mnogo toga izubio iz razoga sto taj isti nikada nece stedeti ni te radnike, niti prirodnu okolinu (cast izuzecima), niti posledice svojih radnji.
Cek.. ko je izgubio? PRedjasni vlasnik (zar on nije dobio pare) ... ili ko ?
Ne slazem se sa tobom oko stednji - cenim da je zakon taj koji treba da propisuje svim preduzecima, bez obzira da li su domaca, strana, mesovita ili kakva god, da stede prirodnu okolinu. O stednji radnika... joj dokle vise, radnike niko nema sta da "stedi" - tu je zakon koji propisuje kvalitet radnog mesta i to je to - ako ti mislis da je domaci vlasnik bolji prema radnicima od stranog, ne znam sta da kazem tu, nisam bas nesto puno siguran oko toga - strani gazda ce se ponasati u okviru domaceg zakona - kakav god da je on, a neki ce cak na zalost i spustiti kriterijume kad im " domacini'" objasne da moze i drugacije :(
A o tome koliko se domace gazde pa i drzava brinu za okolinu, hajde lepo ti pitaj nekog u Boru ili Pancevu da ti kaze koju o tome kako smo sami sebe cuvali ;)
Citat: Oni su to kupili ne da bi oni sada nesto kod nas unapredjivali vec samo da bi dodatno ZARADILI!!
A ti ces da kupis firmu zbog neceg drugog? :) Sta je toliko strasno u toj reci "zaraditi", osim sto su 60 godina ispirali mozak ljudima i objasnjavali im kako je to lose.
Citat: To sada zaista izgleda normalno, sve samo da zaradim, ali u pravim naprednim zemljama poput Islanda drzava i vlasnici teze da bude sto veca zaposlenost.
Island ima 296 hiljada stanovnika - manje od pola Novog Beograda, a od tih 296 hiljada stanovnika, 195 hiljada su korisnici Interneta. Island izvozi 3.2 milijarde dolara (Srbija izvozi 5.4 - a ima skoro 30 puta vise stanovnika) - dakle, 11 hiljada dolara izvoza po stanovniku godisnje. Normalno je da u takvoj zemlji nije problem da vecina budu zaposlena - i to nije zato sto se neko "trudi da svi budu zaposleni" vec zato sto je u pitanju vrlo produktivan narod koji izvozi gomilu servisa u inostranstvo.
Citat: Mi nismo Island vec Balkan gde su ljudi naucili da nista ne rade a da imaju novca, da ne gledaju dugorocno vec da prezive do sutra, otaljavaju i nikad ozbiljno ne shvataju svoj posao...
Kakve sad ovo ima veze sa "stranim gazdama koji izrabljuju domace radnike" :) Rekao bih da je skroz suprotno - prvo stranac izrabljuje, a ovamo "domaci' ne shvata ozbiljno svoj posao ;)
Citat: Vrlo dobro znam da je to posledica svih tih ratova, okupacija, vekovne borbe za slobodu koja je uvek bila primarna, ali to sve svakako MORA menjatu, jer cemo u svetu kakav je ovaj danas vrlo brzo, ako vec i nismo, izgubiti trku i opet postati robovi, ali ovaj put ekonomski. Stoga mi se jako svidjaju ovi radnicki fondovi koji bi otkupljivali fabrike, to je zaista jako dobro resenje, ali ne znam kako bi to moglo da se pojavi a jos bolje, da zazivi kod nas!!
Radnicki fondovi ne otkupljuju cele fabrike (osim u suludim tranzicionim vremenima da bi ih prodali skuplje za nekoliko godina), vec ulazu ravnomerno, u bilo sta sto donosi PROFIT - Ako tebi tvoj fond ne donosi dovoljan profit, otkacices ga i ulagaces u drugi - sednes za internet, i u roku od nekoliko minuta su tvoje pare negde drugde na zemaljskoj kugli. To je globalizacija - nema "pijeteta" za domacu fabriku ako nije dovoljno profitabilna, to je najbolja usluga koju nekom mozes da ucinis - da budes brutalno iskren, sto kazu Skoti ;)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.03.2006. u 02:11 GMT+1]
[ Floyd @ 20.03.2006. 01:23 ] @
Citao sam negde da ce da traze naftu i na Jadranskom moru.
[ bukavac @ 20.03.2006. 01:41 ] @
Dobro, slazem se da zakon teba da propisuje svima. A sto se tice radnika, znam da vlasnici bilo strani bilo nasi u buducnosti nece imati milosti, ipak ono sto je ono sto se meni ne svidja, na primer je to sto cesto dodje strani vlasnik raspusti radnike i onda u toj istoj fabrici pocne da proizvodi svoje produkte koji idu na nase ili strano trziste, a posle celokupan profit ide u zemlju porekla istog. Drzavi ide samo neki bedni porez, dok ovaj dodatnim nepovecimanjima plata a povecavanjem radnog vremena sebi jos dodatno povecava profit. Naravno da to rade i nasi, ali njihova zarada barem u vecem broju slucajeva ostaje ovde. Mada ako si previse liberalan i uz to globalista ni to ti nece biti vazno.
>
>Radnicki fondovi ne otkupljuju fabrike, vec ulazu u bilo sta sto donosi *PROFIT* - da li je to jasno? Ako tebi tvoj fond ne donosi dovoljan profit, ulagaces u drugi - sednes za internet, i u roku od nekoliko minuta su tvoje pare negde drugde na zemaljskoj kugli. To je globalizacija.
>
Vidis to oko radnickih fondova nisam najbolje razumeo, sad mi je jasno. Samo me interesuje kako taj ulagac moze da ima koristi od svega toga ako nije vlasnik te neke fabrike?? U svakom slucaju ni to nije nesto za nas sto nemamo dovoljno novca ni za sebe a ne za ulaganje... :'(
>
[ bukavac @ 20.03.2006. 01:45 ] @
Ovo za Jadran je divna vest sa globalizaciju!! Mozda i neko od nas izvuce koji dinar, izgleda da je to najvaznije na svetu!!
Nacuo sam za to oko Jadrana, ali ako do toga zaista dodje a nalazista za koja sam ja cuo nalaze se u juznom delu crnogorskog primorja, moci cemo slobodno da se oprostimo od brckanja i lepe plave boje vode. Bas zbog toga sto bi to unistilo turizam mislim da im ta ideja nece lako proci.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2006. 02:04 ] @
Citat: Dobro, slazem se da zakon teba da propisuje svima. A sto se tice radnika, znam da vlasnici bilo strani bilo nasi u buducnosti nece imati milosti, ipak ono sto je ono sto se meni ne svidja, na primer je to sto cesto dodje strani vlasnik raspusti radnike i onda u toj istoj fabrici pocne da proizvodi svoje produkte koji idu na nase ili strano trziste, a posle celokupan profit ide u zemlju porekla istog.
Ne ide to bas tako - prvo, drzava uzima porez, drugo odlaze pare na plate, transport, struju, vodu - tesko da neko moze bas da izvuce "sav profit" napolje.
Citat: Drzavi ide samo neki bedni porez,
Bedni? na 100 din ide 70 din drzavi zarad plate, a koliko znam porez na dobit je, koliko bese, 18% - to je malo bez da nista nisi uradio? ;)
Citat:
dok ovaj dodatnim nepovecimanjima plata a povecavanjem radnog vremena sebi jos dodatno povecava profit. Naravno da to rade i nasi, ali njihova zarada barem u vecem broju slucajeva ostaje ovde. Mada ako si previse liberalan i uz to globalista ni to ti nece biti vazno.
Profit dobre firme znaci i profit za celo okruzenje, ta fabrika ce kroz porez izgraditi put, obnoviti skolu u lokalnom mestu, nauciti radnike kako da koriste nove tehnologije i sl... - ili hoces da kazes da su Indusi i Kinezi budale pa su 20 godina proizvodili elektroniku za Amere da bi na kraju sami ovladali tehnologijom i krenuli da prave svoje kompanije koje rade to isto? ;)
Citat:
Vidis to oko radnickih fondova nisam najbolje razumeo, sad mi je jasno. Samo me interesuje kako taj ulagac moze da ima koristi od svega toga ako nije vlasnik te neke fabrike?? U svakom slucaju ni to nije nesto za nas sto nemamo dovoljno novca ni za sebe a ne za ulaganje... :'(
Nisi ti licno vlasnik, vec je fond procentualno suvlasnik a ti si akcionar fonda - fora je u velikim brojevima i statistici.
Zamisli ovako - prosecan rast industrije u Srbiji je, hajde da kazemo, 10% (nema veze i ako nije) - Fond ulaze ravnomerno u mnogo firmi u Srbiji (recimo na 1000 mesta) - i tako su u proseku i oni tu negde oko 10% na kraju godine (kad se saberu i oduzmu svi skokovi i padovi)... Ti si jedan od 10000 suvlasnika fonda, i tvoj kapital je samo delic u plasmanu - koji zavrsava na tih 1000 mesta - ne zanima tebe gde je on tacno otisao, na kraju godine svi imate oko 10% .. u stvarnosti je komplikovanije (sa strane Fonda) - ali je za tebe isto;)
Tvoj interes je u stopi zarade fonda - a interes fonda je da ulaze tamo gde treba kako bi bio sto profitabilniji. Interes industrije je da se razvija kako bi se sto vise banaka i fondova ulagalo u nju i doslo do sirenja ;)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.03.2006. u 03:06 GMT+1]
[ Floyd @ 20.03.2006. 14:05 ] @
Citat: bukavac: Ovo za Jadran je divna vest sa globalizaciju!! Mozda i neko od nas izvuce koji dinar, izgleda da je to najvaznije na svetu!!
Nacuo sam za to oko Jadrana, ali ako do toga zaista dodje a nalazista za koja sam ja cuo nalaze se u juznom delu crnogorskog primorja, moci cemo slobodno da se oprostimo od brckanja i lepe plave boje vode. Bas zbog toga sto bi to unistilo turizam mislim da im ta ideja nece lako proci.
A verujem i da ce biti jos vise ratova na Balkanu.
[ plcb83 @ 22.03.2006. 15:31 ] @
evo za sve one koji kazu da vode ipak ima dovoljno...
Do 2025. dve trećine čovecanstva osetiće ozbiljan nedostatak vode
Danas oko 1,1 milijarda ljudi, ili petina svetske populacije, nema pristup ispravnoj vodi za piće, istovremeno samo 2,6 milijardi ljudi uživa minimalne sanitarne uslove, a više od osam miliona ih godišnje umire od bolesti izazvanih nezdravom vodom.
Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića, stoga ona ili pokreće razvoj ili ograničava progres svake zajednice - od porodice do civilizacije.Potrebe za vodom odraslog čoveka iznose od 2,5 do 3 litre dnevno, a pošto se broj stanovnika na našoj planeti ubrzano povećava, potrebe za vodom rastu još brze, ali se količina zdrave vode smanjuje. Ukupna količina vode na planeti procenjuje se na oko 1.400 miliona kubnih kilometara, ali od toga je samo 2,5 odsto slatka voda. One najcrnje prognoze upozoravaju da se bližimo vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe i kada će uslediti ratovi zbog pijaće vode, kakvi se, doduše, već vode u više regiona sveta.UN su pre desetak godina proglasile 22. mart za Svetski dan voda, ističući time važnost voda za svaki razvoj.
Borba za vodu je istovremeno borba za održivi razvoj čovečenstva, ističe se na svim međunarodnim skupovima o vodi od kojih se jedan upravo završava u Sjudad Meksiku - četvrtom po redu Svetskom forumu o vodi (koji se održava svake treće godine) pod pokroviteljstvom Svetskog saveta za vodu. Cilj ovogodišnjeg skupa, koji je trajao od 16. do 22. marta, bio je da se unapredi nezadovoljavajuće stanje u svetu što se tiče vode i da se istakne njen ključni značaj za zdravlje, privredni razvoj i očuvanje osnovnih civilizacijiskih tekovina.Statistika izneta i na skupu u Meksiku je neumoljiva: danas oko 1,1 milijarda ljudi, ili petina svetske populacije, nema pristup ispravnoj vodi za piće. Većina njih živi u Aziji, Južnoj Americi i podsaharskoj Africi. Istovremeno, samo 2,6 milijardi ljudi na Zemlji uživa minimalne sanitarne uslove, a više od osam miliona ljudi godišnje umire od bolesti koje su uzrokovane zagađenom vodom, preneli su svetski mediji.Jedan od milenijumskih razvojnih ciljeva UN je da se do 2015. godine prepolovi broj ljudi koji nemaju održiv pristup pijaćoj vodi i sanitarijama, ali vlada rasprostranjeno ubeđenje da ovaj cilj neće biti ostvaren.
Eksperti UN procenjuju da bi za dostizanje tog cilja bilo dovoljno obezbediti 6,7 milijardi dolara godišnje, ali ima i procena da su potrebna veća sredstva - od 7,5 do čak 25 milijardi evra. Pritom, poređenja radi, samo u Evropi i u SAD se godišnje za hranu za kućne ljubimce izdvaja 17 milijardi dolara!? Najtragičnije je što svake godine od bolesti vezanih za neispravnost vode - kao što su kolera, dijareja ili tifus - ili zbog njene nedostupnosti, umire najviše dece. Samo odd dijajere dnevno umre oko 6.000 ljudi.U UN, kao i na ovogodišnjem Svetskom forumu o vodi, istaknuto je da se sa vodom u svetu loše gazduje i da i u tome ima udela korupcija. Na primer, u mnogim zemljama u razvoju oko 40 odsto sveže vode se gubi zbog razlivanja iz kanala, oticanja iz vodovodnih cevi i nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu.
Najkvalitetniju vodu imaju: Finska,Kanada,Novi Zeland, Velika Britanija, Japan, Norveška, Rusija, Južna Koreja,
Švedska i Francuska, može se pročitati na eko- sajtovima na Internetu.Poseban problem predstavlja zagađenje podžemnih voda koje najpre uzrokuje poljoprivreda - zbog korišćenja veštackog đubriva, ali i otpadne voda iz naselja. Inače, u svetskoj potrošnji vode poljoprivreda ima udeo od 90 odsto, a industrija i domaćinstva po pet odsto. Voda i otpad povezani su neraskidivo i pogubno. Svaki otpad dospeva do podžemnih voda i zagađuje je, a to je dugotrajan i ljudskom oku skriven proces.
Vodu moramo da štitimo i štedimo, jer je time čuvamo i za generacije koje dolaze,a posebno najmlađe treba vaspitavati da uče da cene i štede vodu, kao i da vole prirodu i budu osetljivi na pitanja zaštite čovekove okoline.Koliki je značak očuvanja voda svedoči i činjenica da je Svetski forum o vodi ove godine, pored ostalog, razmatrao i pitanje da pravo na vodu bude zapisano u ustavima država.
http://www.pink.co.yu/vesti/vest.php?vid=2152
[ pctel @ 22.03.2006. 17:57 ] @
Fabrike vode mogu da proizvedu vodu za pice i od morske vode tako da mislim da nece biti rata oko vode.
[ Deda_Mraz @ 22.03.2006. 20:44 ] @
@pctel a jel ti znaš da do sada (a i u narednih 10-ak godina) nema ni jedna jedina fabrika koja prečišćava morsku (slanu) vodu!
Nemaš pojma koliko je skup proces filtriranja i prečišćavanja jedne takve vode.
I na kraju krajeva zapamtite to da ne može SVAKA voda da se prečisti...
[ srki @ 23.03.2006. 08:00 ] @
Citat: plcb83:
Do 2025. dve trećine čovecanstva osetiće ozbiljan nedostatak vode
To je sve iz razloga sto se populacija povecava. Zato ne razumem zasto su ljudi protiv bele kuge. Ionako smo prenaseljeni. Ako nas ima manje samo cemo vise ocuvati prirodna bogatsva nase zemlje a i manje cemo je zagadjivati.
[ Rainbowbgd @ 20.07.2006. 01:29 ] @
Ne pitaj kome zvoni
Kada su počeli prodavati običnu vodu u bocama, činilo nam se da je to šala; bili smo seljačići i mislili smo da nam u mineralnoj naplaćuju mjehuriće.
- piše Miroslav Zec
Trgovina vodom danas je ogroman posao, težak oko 500 milijardi američkih dolara, a predviđa se da će u nekoliko narednih godina dosegnuti i tri bilijarde. To je ujedno i jedan od najbrže rastućih sektora globalne privrede; 1990. godine privatne vodoopskrbne usluge postojale su u svega 12 država, a danas postoje u njih 56 i opslužuju 545 milijuna ljudi, što je 9 posto čovječanstva. Riječ je o iznimno centraliziranom biznisu - tri najveće korporacije drže veliku većinu tržišta. Prvak je francuski SUEZ, koji opslužuje 117,4 milijuna ljudi. Drugo mjesto sa 108,2 milijuna mušterija drži također francuska kompanija - Veolia Enviroment, bivši Vivendi. Njemačka korporacija RWE je treća, ona napaja 69,5 milijuna grla. "Nacionalnost" ovih tvrtki nije nevažna; voda je, naime, pretežno europski biznis - od sedam najvećih, šest je europskih korporacija. čak su i ogromne američke korporacije poput Enrona i Bechtela naučile važnu lekciju kada su se upustile u posao s vodom - dopušteno im je obavljati samo manje projekte koji ne privuku pozornost francuskih divova.
Razvijene i nerazvijene zemlje u jednoj su stvari jednake, a to je postojanje pritisaka da se voda privatizira. No, dok su u razvijenim zemljama ti pritisci rezultat unutarnje politike i lobiranja moćnih korporacija, pritisak na nerazvijene dolazi izvana - institucije koje najintenzivnije "pritišću" jesu Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.
Taktika koju MMF i SB koriste pri nagovaranju zemalja u razvoju trostruka je - ponekad je to nametanje privatizacije kao uvjeta za dobivanje kredita i zajmova, drugi put davanje prednosti pri financiranju privatnih projekata naspram inicijativa javnog sektora, a nekad i izravno nagovaranje siromašnih vlada na privatizaciju vode kako bi smanjile vanjski dug.
No, te dvije nisu i jedine nadnacionalne institucije koje se aktivno zalažu za privatizaciju vodnih bogatstava; taj je proces visoko i na listi prioriteta Europske banke za obnovu i razvoj, ali i same Europske Unije. S "približavanjem Hrvatske europskim integracijama", što je omiljena fraza naših političara, bilo bi ravno čudu kada bi proces privatizacije zaobišao naše vodene resurse. Strani nam primjeri, nažalost, sugeriraju kako to neće biti nimalo ugodno iskustvo.
VLASNICI KIŠE
Jedna od zemalja koja je najdalje odmakla u procesu privatizacije vode jest Velika Britanija, u kojoj je vodoopskrbni sustav privatiziran još osamdesetih godina, za vladavine Margaret Thatcher. Kao kolijevka kapitalizma, to je i zemlja u kojoj je voda najtemeljitije privatizirana - dok se obično privatiziraju usluge ili daje koncesija na korištenje izvora, u Britaniji su vodna bogatstva u cijelosti prešla u privatne ruke. Cijene vode diljem zemlje otad su prosječno porasle 67 posto, s pojedinačnim poskupljenjima i do 450 posto. Divljanje cijena rezultiralo je, pak, isključenjima više tisuća korisnika koji si vodu više nisu mogli priuštiti, a opće smanjenje dostupnosti pitke vode dovelo je do šesterostrukog porasta učestalosti dizenterije. Privatizacija vode tako je privukla i prilično neočekivanu osudu Britanskog medicinskog udruženja.
Koliko su neobuzdani apetiti privatnih kompanija pokazuje slučaj engleskog seljaka koji je bio prisiljen plaćati vodu premda se opskrbljivao iz vlastitog bunara. Objašnjenje je glasilo - kiša koja mu puni bunar u protivnom bi se slila u vodoopskrbni sustav, pa je dužan obeštetiti vlasnika.
Koliko god to čudno zvučalo, prisvajanje kiše nije rijedak primjer ni drugdje u svijetu; kao u Australiji, gdje su lokalne vlasti na više mjesta potpuno zabranile skupljanje kišnice te pročišćavanje i upotrebu mutne vode iz okoliša, ili u Boliviji, gdje je zbog vode izbio pravi ulični rat. U bolivijskom gradu Cochabambi prava na distribuciju vode kupio je igrač s hrvatske autoceste - američki Bechtel, odnosno njegov ogranak Aguas de Tunari. Pravo na distribuciju gradske vode tada je naplaćeno manje od 20 tisuća dolara, a koncesionar je odmah po sklapanju ugovora najavio kako će udvostručiti, potom i utrostručiti cijenu vode. Kako u Boliviji, najsiromašnijoj zemlji Južne Amerike, prosječna mjesečna plaća iznosi svega 67 američkih dolara, računi za vodu mnogima su premašivali trećinu ukupnih prihoda, pa je došlo do vala štrajkova i uličnih prosvjeda. Diktator Hugo Banzer, koji je Bolivijce navikao tući još od sedamdesetih godina, na prosvjede je silovito odgovorio. Nakon gotovo četiri mjeseca neobuzdanog uličnog nasilja u kojemu je, među ostalim, policija ubila 17-godišnjeg dječaka hicem u lice, vlasti su ipak bile prisiljene popustiti, a Bechtel se morao povući iz Bolivije. Slučaj je sada na sudu, a odšteta Bechtelu zbog kršenja ugovora zacijelo će biti milijunska.
PAD KVALITETE VODE, LAŽI I KORUPCIJA
Monolitni argument kojim se redovito pravda privatizacija vode jest navodno usavršavanje vodovodnih sustava zahvaljujući privatnim investicijama. U praksi se ta laž otkriva u svojoj punoj veličini, i to čak i u razvijenim zemljama, a o trećem svijetu da i ne govorimo. Udio vodoopskrbnih instalacija čije se stanje može okarakterizirati lošim u Velikoj je Britaniji između 1993. i 1998. godine porastao s 9 na 11 posto. S druge strane, izvješće Inspektorata za kvalitetu pitke vode (DWI) iz 1998. godine pokazuje kako je porasla i zagađenost vode; u čak 80 posto mreže premašene su dozvoljene količine nitrata, željeza, olova te raznih pesticida.
U Francuskoj je podignuta tužba protiv privatnih kompanija nakon što je otkriveno da 5,2 milijuna Francuza pije "bakteriološki neprihvatljivu" vodu, i to usprkos činjenici da je voda u prosjeku 30 posto skuplja tamo gdje su usluge privatizirane.
Još je gora situacija u Južnoafričkoj Republici, u kojoj nakon privatizacije u nekim krajevima zemlje vode, i to prljave, ima svega par sati na dan, s tim da ponegdje svakodnevno iz slavina nekoliko sati dnevno izlazi samo zrak, a da se pritom mjerila za potrošnju uredno "vrte".
Laži i korupcija također su čest pratitelj prodora privatnih kompanija u vodoopskrbu. U Buenos Airesu francuska kompanija obvezala se uložiti milijardu američkih dolara u vodovodni sustav; uložili su 30 milijuna. Obećali su i smanjiti cijene za 27 posto; povećali su ih za 20 posto. Obećali su i izgradnju postrojenja za pročišćavanje kanalizacije, ali, dakako, ni to nije ostvareno, pa se čak 95 posto masivne gradske kanalizacije izljeva u rijeku Plata.
U Jakarti su ugovori dodijeljeni kompanijama Thames Water (ogranak RWE) i Lyonnaise des Eaux, i to zato što su se u posao uključile kompanije u vlasništvu dobrih prijatelja predsjednika Suhartoa.
češki primjer, s druge strane, nije zakonski upitan, ali upućuje na nevidljivu moć vodovlasničkog lobija - lokalne su se vlasti ondje obvezale kompanijama koncesionarima nadoknaditi svaki mogući gubitak u poslovanju.
SOCIJALNA, HUMANITARNA I EKOLOŠKA KATASTROFA
Što se tiče socijalnih troškova, oni su golemi i neravnopravno raspodijeljeni. Uz brojne otkaze koji gotovo neizbježno prate prijelaz vodoopskrbne djelatnosti u privatne ruke, neizbježna su i već spominjana masivna isključenja siromašnih korisnika. U zemlji u kojoj je pitanje siromaštva uvijek i rasno pitanje, Južnoafričkoj Republici, isključivanje vode doseglo je razmjere humanitarne i zdravstvene katastrofe. čak deset milijuna siromašnih Južnoafrikanaca isključeno je iz sustava, a od te je brojke dva milijuna i izbačeno iz svojih domova zbog neplaćenih računa za vodu. Kao izravna posljedica masovnog isključenja pitke vode izbila je najgora epidemija kolere ikad zabilježena u toj zemlji. Oboljelo je 250 tisuća ljudi, tristotinjak je umrlo.
Da problem nije "samo" zdravstvene prirode, već da poprima i razne druge konotacije, vidljivo je na primjeru Gane. Kako je u Gani uobičajeno da žene obavljaju poslove poput nabavke vode, kao izravna posljedica isključivanja vodovodnih korisnika opada kvaliteta obrazovanja u djevojčica - one sada, umjesto da idu u školu, moraju u udaljena mjesta po često ionako nepitku vodu. Zapravo je stupanj obrazovanja djevojčica u opadanju čak i u obiteljima koje uspijevaju platiti račune za vodu - kako su usluge poskupile, mnogim obiteljima na rubu preživljavanja školovanje djevojčica postalo je neprihvatljiv trošak. Inače, i u toj državi je kolera u porastu, a dospjela je i na neslavno drugo mjesto po učestalosti neugodnog parazita Gvinejskog crva.
U nastanku je i ekološka katastrofa koju će privatizacija vode, dokidajući konzervacijsku praksu, zasigurno iznjedriti. Kada voda postane roba, proizvođači i distributeri s njom rade isto što i s drugom robom - nastoje potaknuti povećanje potrošnje. Vodovodi se, osim toga, obično privatiziraju zajedno s kanalizacijom, a privatnici potom upravo na sustavima za pročišćavanje nastoje srezati troškove (kao u Buenos Airesu).
U američkoj saveznoj državi Michigan vodi se sudski spor između lokalne zajednice i Nestleovog ogranka Ice Mountain Spring Water, koji, crpeći gotovo 40 tisuća litara vode na sat, uništava tamošnja jezera i močvarno stanište. A ta je priča metafora 21. stoljeća - zastrašujuća slika moćnog i bezobzirnog sustava koji crpi okoliš do uništenja kako bi privilegiranim potrošačima prodao zadnju preostalu robu na Zemlji - pravo na život.
Dobro došli u budućnost!
[ unknown-3 @ 21.07.2006. 19:37 ] @
gluposti:)NASA je vec napravila nesto kao proizvodnja vode iz atmosfere:)(u malim kolicinama)mozda se voda bude kupovala ali da nestaje?nja:)ja se vise brinem da nas ne zadesi neki jak virus poput pticijeg gripa onda moramo u space:)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|