[ fade @ 17.03.2006. 14:57 ] @
ako neko zna .... |
[ fade @ 17.03.2006. 14:57 ] @
[ smfilip @ 17.03.2006. 15:47 ] @
pa sad ne znam kako je medicinski naziv...ali znam da ih zovu afte...valjda nastaju kad dohvatis prljavom rukom,ili sl...ja sam ih jedno vrijeme imao bas cesto,koristio sam neki sprej,ne znam kako se zove,mogu da saznam,ali znaju u svakoj apoteci,samo pitaj
[ acaradio @ 17.03.2006. 16:16 ] @
"Hexoral"...koliko se secam, njega sam koristio kada bi se desila afta, ali godinama se nijedna nije pojavila.
[ jablan @ 17.03.2006. 16:23 ] @
Redovna higijena usne duplje i rad na poboljšanju celokupnog imuniteta. Stvar je virusna i ne postoje pravi lekovi. Čekaš i prođe.
Eh, da: http://en.wikipedia.org/wiki/Mouth_ulcer [Ovu poruku je menjao jablan dana 17.03.2006. u 17:28 GMT+1] [ sasa022 @ 17.03.2006. 17:09 ] @
Najbolje je da se posavetujes sa lekarom jer ovako samo mozemo da pogadjamo sta je u pitanju....
Mozda su gljivice.Tu pomaze NYSTATIN i soda bikarbona. [ Alexxandar @ 17.03.2006. 17:24 ] @
Ni ja ne znam medicinski naziv ali svi ih zovu afte one nastaju kao posledica loshe oralne higijene (ne misli se na pranje zuba nego usta uopsteno) npr ako se ujedesh, udarish ili na bilo koji nachin oshtetish sluzokozu usta i dodje do krvarenja postoji sansa da nastane afta ako ti je u tom trenutku pao imunitet ili jednostavno od necistoce bilo cega shto je doshlo u kontakt sa usnom dupljom. Npr kod dece koja grickaju nokte itd. Naj efektniji lek ti je da ispiras usta rastvorom Hupermangana mislim da je hemijski naziv Kalijum Permangant. A mozes i rasvorom joda. Uopste nekim sredstvom za dezinfekciju al ne alkoholom poshto ce te boleti punoooo uopste to je osetljivo mesto pa ce te cak i sirce iz salate npr. mozda malo peckati. Cekati da prodje nije uvek najj. resenje jer nekad moze da nastavi da raste.
[ smfilip @ 17.03.2006. 17:34 ] @
yep,u pitanju je Hexoral...meni je stvarno pomagao
[ dinke @ 17.03.2006. 18:17 ] @
Uz sve gore pomenuto da kazem da je afte (kada se vec pojave) najbolje leciti propolisom. Kod stomatologa obicno rade tusiranje (sa hidrogenom, bljak). Preventiva je dobra oralna higijena, uzimanje vitamina i sl, jer se smatra da afte najcesce nastaju kod pada imuniteta.
[ Nenad Vranjanac @ 18.03.2006. 02:46 ] @
u stvari, ako se zaista radi o aftama, a to je ranica, okruzena crvenim prstenom, na usni obrazu (tj "mekanoj sluzokozi"), jedino sto moze da pomogne je premazivanje "Albothylom" koji je u stvari (ako se ne varam) neko jedinjenje krezola, i onda brze zarastaju, i naravno higijena, u tezim slucajevima moze neki kortikosteroid. sve ostalo je mlacenje prazne slame.
inace afte su nepoznate etiologije, provocirane su najcesce traumom ili prljavim rukama. [ caiser @ 18.03.2006. 15:11 ] @
Ja od prosle godine redovno dobijam afte. Meni se se pojavile usled vise faktora. Povisena temperatura usled rasta donjih osmica i losa higijena (4 dana u autobusu nisu bas idealni uslovi za odrzavanje oralne higijene :)). A lecim ih Aciklovir-om. Vrlo uspesno ih odstranjuje. Inace cuo sam da jednom kada pocnu da ti izlaze nema boga da se potpuno izlece. Mogu samo da se zalece do sledeceg puta.
[ JackL @ 18.03.2006. 20:27 ] @
Takodje je dobro da preskaces slatkise dok ih imas, a i malo da ih smanjis dok ih nemas. Meni su pocele da izlaze pre par godina i kada sam uzimao kapi ehinacee (ako sam lepo napisao), pojacao malo imunitet i one su nestale. A sada dok je zima i ne pojavljuju se, posebno zbog toga sto se kljukam propolisom.
[ Vera Vukanic @ 19.03.2006. 18:49 ] @
Lako,
podji kod bilo kojeg lekara opste prakse i dat ce ti neki gel ili rastvor i to ce ti se povuci za par dana! Verovatno je kandida u pitanju. I osim prljavim rukama moze da se prenese i prljavim casama ili priborom za jelo, koji nisu propisno oprani, npr. na nekom javnom mestu gde ili higijena nije zadovoljavajuca ili prosto imaju guzvu i ne stignu oprati case kako treba!!! [ savanah @ 20.03.2006. 07:22 ] @
ako je kandida soda bikarbona rastvorena, caj od kamilice ili zalfije, u ekstremnom slucaju nistatn za orl upotrebu(mogu se gutati i tablete)
za afte prekontrolisati krvnu sliku, procenat gvozdja, i kalcijuma, jer smanjen imunitet je posledica lose krvne slike,stresa, iscrpljenosti organizma tokm zimskog perioda, ili usled neke bolesti. preporucuje se ispiranje usne duplje 3% hidrogenom, ili bilo kojojm vodicom za ispiranje usta, a ono sto je mozda najbolje je rastvor propolisa za ispiranje usne duplje. on ne samo da dezinfikuje usta vec i pospesuj zarastanje rana.naravo korigovati krvnu sliku ako je potrebno. [ Nenad Vranjanac @ 20.03.2006. 16:22 ] @
eh da, ne bih isao kod lekara opste prakse, nego u ul. dr subotica imas kliniku za oralnu medicinu, oni su dobro upuceni u te stvari. jer lekari opste prakse (bez uvrede) nisu bas jaci u toj oblasti.
a i mozes da koristis bilo sta na svoju ruku, ali nije dobro sam odredjivati terapiju. prvo treba utvrditi stvarni razlog nastanka, pa tek onda koristiti adekvatne lekove. [Ovu poruku je menjao blayv dana 21.03.2006. u 18:20 GMT+1] [ obucina @ 21.03.2006. 00:21 ] @
Za lecenje mogu da se koriste oriblete Lizobakt (Lysobact),
150 din, mogu da se uzimaju i bez recepta. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|