[ mihaylo @ 17.03.2006. 22:56 ] @
Imam Windows 2000 i instalirao sam na drugi hard disk linux. Zanima me da li može da bude problema ako uradim hibernaciju iz windowsa, pa onda uključim računar i uđem u linux. Desilo mi se da kada restartujem linux, on ne može da prepozna vfat, pa sam formatirao linuxovu particiju i ponovo instalirao linux.
[ Mile83 @ 18.03.2006. 09:49 ] @
ja saljem win xp u hibernaciju i suse 10 vidi ntfs particije bez problema
nakom odabira os-a, ako odaberem win xp os se 'budi' iz hibernacije bez problema, a ako odaberem suse boot-ovanje os-a ide noramalno i vidi ntfs particije
[ pisac @ 18.03.2006. 15:24 ] @
Svi podaci na NTFS particijama, koje menjaš iz nekog drugog sistema (Linux) će ti verovatno biti izgubljeni kada windows povratiš iz hibernacije
[ s_tan @ 18.03.2006. 15:57 ] @
zasto bi bili? hibernacija je pohranjivanje sadrzaja rama u hibernacijski fajl, zar ne ?!
[ pisac @ 18.03.2006. 16:24 ] @
Probaj, pa se javi.

Hibernacija uključuje i NTFS keš koji se drži u RAM-u. Taj keš prebriše izmenjenu NTFS tabelu.
[ s_tan @ 18.03.2006. 17:17 ] @
Nisi valjda shvatio pitanje kao provokaciju :)

Nego da se vratimo na temu.
Znaci svaki put kad stavis Windows u hibernaciju, on pohrani i cijeli NTFS
zapis sa svih diskova i particija? I nakon podizanja sistema on taj
cachirani zapis koristi i brise svaki noviji (npr. koji je kreiran uslijed
pristupanja ntfs particiji iz linuxa ili slicno)?
[ mihaylo @ 18.03.2006. 20:24 ] @
Ja imam fat32 particije. Normalno sam koristio linux, zatim sam instalirao modem, pa sam zbog nečega restartovao linux. Tada je pisalo da ne može da prepozna vfat (unable to mount - unknown file system: vfat), čak ni disketu nije mogao da montira jer ima vfat. Kada sam se ulogovao, pisalo je da ne može da radi muzička kartica jer ne postoji dev/dsp . Isti taj problem sa vfatom i muzičkom mi se desio dva puta. Zbog čega bi moglo to da bude? Kako to da popravim, a da ne instaliram sve ispočetka ako mi se slučajno opet desi?
[ mulaz @ 18.03.2006. 20:33 ] @
...da ne pominjemo da vec sam NTFS write moze vrlo lako da sj**e celu particiju.. :)
ako hoces da linux pristupa win disku ili imaj win na fat32 particiji, ili napravi neku novu fat32 od par gb i tamo stavljaj stvari koje ti trebaju na oba sistema

btw, negde sam video reiserfs support za windows.. ali je na mom kompjuteru prouzrucilo nestabilnost windowsa.. pa sam ih obrisao i opet samo linux na mom kompjuteru (ako ne gledam ona dva dana sa dual bootom za test reiserfs supporta) .. vec skoro tri godine
[ pisac @ 19.03.2006. 08:29 ] @
Hibernacija pretpostavlja da je ceo kompjuter u hibernaciji a ne samo operativni sistem, što znači da programeri nisu uopšte uzimali u obzir da se podaci na disku mogu menjati dok je sistem u hibernaciji, tako da mogu nastati svakakvi problemi.

Ja sam to utvrdio nekoliko puta jer sam se pravio pametan i radio u jednom sistemu dok je drugi bio u hibernaciji.