[ semiconductor @ 26.03.2006. 14:25 ] @
Uvod:
Program omogucava unos klijenata i stampanje izvestaja.
Stampa se vise stranica svakog meseca. Na svakoj stranici ima 10 klijenata.

Pitanja:
*Na kraju svake stranice moram da sumiram odredjene kolone vezane za tu stranicu.
(npr.: Ukoliko ima 30 klijenata, stampa se 3 strane po 10 klijenata. Na kraju svake strane
zbir odredjene kolone za tu stranicu, ne sve iz baze)

*Kako da sortiram podatke iz baze (paradox) po AZBUCNOM redu ne ABECEDNOM?
*Kako da kôd razlikuje nasa slova koja se sastoje od dva slova (lj, nj, dz).

Koristim Delphi 5, izvestaj je QuickRep.
[ Bojan Kopanja @ 26.03.2006. 17:30 ] @
1) Ovo sumiranje po stranicama mozes da vrsis u PageFooter-ima ( stavis Expression sa SUM() naredbom za ono sto ti treba i on ce da ti sumira po stranicama ) ili da radis sa grupama pa da onda koristis GroupFooter, a postupak je isti kao i za PageFooter.

2) Za ovo nisam siguran posto mislim da bi ti ako bi koristio "order by" u upitu svejedno sortirao abecedno iako koristis azbuku, tako da ti tu ne mogu pomoci .

3) Ovo ti pitanje ne razumem bas...
[ semiconductor @ 26.03.2006. 21:42 ] @
Za sumiranje sam tako i uradio ali expression ne prikazuje nista.
Prepoznavanje nasih slova kao npr Dz ako je prvo SQL ce da sortira
kao slovo D a ne kao Dz. Nije problem da napravim upit koji ce da sortira abecedu,
nego me brine azbuka. Verovatno moze da se napravi kôd koji ce da sortira brz SQL-a.

Ako se neko seti necega ili ako mu padne na pamet neka ideja neka je postavi.

U svakom slucaju hvala na odgovoru.
[ Bojan Kopanja @ 27.03.2006. 06:48 ] @
Pa sta ima veze sto ce da ti Dz sortira kao D... Svejedno ce ti ako naidje na vise slova D staviti Dz poslednje posto ako ima vise istih slova on onda gleda drugo slovo u nizu itd., tako da nema nikakve veze sto ti Dz vidi kao 2 slova... "order by <nesto> ASC" ce ti uvek staviti rec "Dinar" ispred reci "Dzem", a tebi je jedino to i bitno, a ne kako vidi slova .
[ semiconductor @ 27.03.2006. 16:21 ] @
Znam ja to. Ali ako ima naziv mesta (po kome se inace sortira) na slovo r,s,t
on ce DZ ubaciti pre ovih slova, a mora biti pred kraj (po azbuci: f,h,c,č,dž,š).
U ovome je problem.