[ Filip Strugar @ 27.03.2006. 11:32 ] @
Treba mi nesto nalik "Real-Time Collision Detection" by Christer Ericson, samo za fiziku.

Do sad mi najvise obecava "Game Physics, First Edition" samo ju je prvi reviewer pljunuo, pa necu da se zajebem - desava mi se da kupim knjigu, krenem da je citam, i onda skontam da je djubre kakvog nema i da od nje nemam nikakve koristi, da je bolje bilo da sam to vreme iskoristio citajuci neki skolski udzbenik (kad ga vec nisam citao na vreme...). Takodje naletim ponekad na neku koja ima lose reviewe a sasvim je korisna...
[ dragansm @ 27.03.2006. 15:34 ] @
Predlazem ti da pogledas kako je pisan ODE (fizika na kojoj sam radio u Beyondu je bila bazirana na njemu: http://beyond.teslastudios.net/avi/BeyondGameplay.wmv). ODE se inace jako bazira na pomenutoj sjajno napisanoj "Real-Time Collision Detection". Potrazi na netu npr. ime Brian Mirtich, 3, 4 i 5. deo Game Programming Games-a ima zanimljive tekstove. Takodje, potrazi jiglib interesantan engine http://www.rowlhouse.co.uk/jiglib/. Mislim da je lik koji ga je pisao presao u Crytek.
Ono na sta otpada 80% pa i vise vremena rada Physic engine-a je detekcija kolizije... tako da predlazem kombinaciju Open source biblioteke ODE uz dobro hendlovanje kolizije.
Pozdrav
[ Filip Strugar @ 27.03.2006. 15:51 ] @
Citat:
dragansm: Predlazem ti da pogledas kako je pisan ODE (fizika na kojoj sam radio u Beyondu je bila bazirana na njemu: http://beyond.teslastudios.net/avi/BeyondGameplay.wmv). ODE se inace jako bazira na pomenutoj sjajno napisanoj "Real-Time Collision Detection". Potrazi na netu npr. ime Brian Mirtich, 3, 4 i 5. deo Game Programming Games-a ima zanimljive tekstove. Takodje, potrazi jiglib interesantan engine http://www.rowlhouse.co.uk/jiglib/. Mislim da je lik koji ga je pisao presao u Crytek.
Ono na sta otpada 80% pa i vise vremena rada Physic engine-a je detekcija kolizije... tako da predlazem kombinaciju Open source biblioteke ODE uz dobro hendlovanje kolizije.
Pozdrav


Mene interesuje savet za dobru KNJIGU poput pomenute za CD - postoji li takva? Ima li neko utiske o "Game Physics, First Edition (The Morgan Kaufmann Series)"? Ne bih bas da platim 60-70 eura pa da mi stigne neko s*****...
[ bkaradzic @ 27.03.2006. 19:47 ] @
"Game Physics, First Edition" i sve ostale knjige od David H. Eberly su veoma dobre i deteljne. Mada on obično piše o opštim slučajevima nego o specifičnim za igre.
[ dragansm @ 29.03.2006. 09:23 ] @
Da ne propagiram pirateriju, ali knjigu sam posudio sa "Magareta". Nisam imao vremena da se nesto mnogo udubljujem u nju, ali video sam koje i kakve se formule vrte i deluje mi kao veoma veoma dobra knjiga. Kad nadjes na netu sadrzaj, za razliku od vecine drugih knjiga, to sto se pominje u njemu je veoma dobro i objasnjeno. Pokriva sve sto treba: rigid body, cloth, deformable body, pise o, za physics engine, preko potrebnoj Lagranzovoj dinamici, daje pregled numerickih metoda bez cijeg razumevanja je vrlo tesko raditi na engine-u. Naravno treba je kombinovati sa Real-time Collision Detection gde je daleko bolje objasnjena CD.
Da skratim pricu, knjiga koju svakako vredi imati, posebno ako vec imas RTCD