[ broker @ 27.03.2006. 12:28 ] @
Najmanje reci je bilo o tome kakva ce dokumentacija biti potrebna prilikom registracije domena. Najvece usporenje koje sadasnji postupak ima jeste u tome sto se zahteva da se uz zahtev prilozi resenje o registraciji firme i zahtev firme overen od strane ovlascenog lica. To se radi kako bi se onemogucile zloupotrebe, neovlascene registracije ili davanje laznih podataka.

Potreba liberalizacije je nesumnjiva, ali neam naznaka nakoji nacin ce se to izvesti, a da se opet ostavi neka vrsta zastite od zloupotreba. Ako se ne varam, i ovo je bio jedan od faktora koji je usporio reformu NIC-a - nepostojanje adekvatne alternative postojecem sistemu provere podataka iz zahteva.

Kako predlagaci reforme planiraju to da regulisu?

[ SmilieBG @ 27.03.2006. 19:27 ] @
Zalozio bi se samo za 3 stvari:

1. svesti potrebne papire za registraciju na minimum;
2. uvek proveriti da li je administrativni e-mail postojeci (najvaznije!) - makar slati jedan mail na datu adresu;
3. napraviti klauzulu u ugovoru da krajnji korisnik domena nema pravo tuzbe RNID-a, ukoliko domen ne radi zbog tehnickih problema DNS-ova gde je domen registrovan ili lose informisanosti od trece partije, te da istom klauzulom se krajnji korisnik obaveze da domen nece imati negativne posledice po drustvo.

Poz,
Sale
[ twiddle @ 27.03.2006. 23:29 ] @
Molio bih da pažljivo pročitate http://www.elitesecurity.org/tema/167607
Ukoliko nešto nije jasno, onda postavite pitanje.

Ukratko:

1. Korisnik podnosi ovlašćenom registru zahtev za registraciju domena
2. Korisnik potpisuje ugovor sa ovlašćenim registrom i plaća zakup domena. Potpisivanjem ugovora korisnik daje izjavu o dobrim namerama i obavezuje se da će naknadno (u određenom roku) dostaviti dokumentaciju koja bude zahtevana za registraciju domena
3. Ovlašćeni registar šalje RNID-u zahtev za upis novog domena
4. RNID je dužan da aktivira domen najkasnije za 24 časa (u praksi, to će se meriti minutima)
5. Ukoliko RNID ne primi kompletnu dokumentaciju iz tačke 2 u predviđenom roku, domen se briše iz centralnog registra, a ovlašćeni registar i korisnik se penalizuju (u skladu sa ugovorima između korisnika i ovlašćenog registra, kao i ovlašćenog registra i RNID-a)

Dakle, pošto radnje iz tački 1-3 mogu da se obavi elektronskim putem, proces registracije meriće se minutima ili satima, a ne danima.

[Ovu poruku je menjao twiddle dana 28.03.2006. u 00:48 GMT+1]
[ broker @ 28.03.2006. 09:16 ] @
Da li ovo znaci da ce biti potrebna ista dokumentacija?

Da li je predvidjeno, da se, s obzirom da je sada centralizovan registar firmi (a slicno je i sa registrom fizickih lica), vrsi direktno povezivanje sa tim registrima po maticnom broju, PIB ili na slican nacin?
[ twiddle @ 28.03.2006. 23:37 ] @
@broker
Spisak dokumentacije koja će biti potrebna za registraciju domena i način provere te dokumentacije zaista su detalji koji trenutno nisu tema diskusije. Spisak i procedure verovatno će biti naknadno definisani od strane upravnog odbora i direktora RNID.

Ono što je bitno jeste da će domen moći da registruje svaki građanin ili organizacija u našoj zemlji i da će procedura registracije biti maksimalno jednostavna i brza (kao što sam izložio u prethodnom postu).

[Ovu poruku je menjao twiddle dana 29.03.2006. u 00:40 GMT+1]