[ Black_eyed @ 28.03.2006. 08:26 ] @
Naleteo sam danas na zanimljivu vest:

http://english.peopledaily.com...603/27/eng20060327_253827.html

Ovo je neocekivano. Pod uslovom da to nije politicka propaganda ovo bi stvarno moglo da promeni svet. Kinezi gaze krupnim koracima.

Znam da treba u Francuskoj da bude izgradjeno fuziono postrojenje ali to je multinacionalni projekat i to sa rokom do 2010 (godinu sam odvalio, stvaro nisam siguran ali znam da nije bas nesto blisko).

Krajnje je vreme da predjemo na fuziju i prestanemo da se trujemo sa termo i fisionim elektranama.

Videcemo sta ce biti od ovoga.
[ Ivan Dimkovic @ 28.03.2006. 09:50 ] @
Pa vidi, Kinezima ce fuzioni reaktor najvise i trebati - tako da me ne bi cudilo da budu prvi koji ce ga i sagraditi :-)

Mada, fuziona energija je jos decenijama daleka od komercijalne upotrebe - doduse, za nekoliko decenija ce Kina biti #1 ekonomija u svetu.

Citat:

Ovo je neocekivano. Pod uslovom da to nije politicka propaganda ovo bi stvarno moglo da promeni svet. Kinezi gaze krupnim koracima.

U Kini je za sada sve politicka propaganda, ali moze lako da se desi da se to jako brzo promeni ;)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 28.03.2006. u 10:51 GMT+1]
[ Black_eyed @ 29.03.2006. 06:36 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa vidi, Kinezima ce fuzioni reaktor najvise i trebati - tako da me ne bi cudilo da budu prvi koji ce ga i sagraditi :-)

Ne sumnjam da kinezi mogu da naprave bilo sta ali sam mislio da nemaju jak R&D. Do sada su vecinom radili da kupe neciju tehnologiju i iskoristiti je. Ne vidim radove kineskih naucnika (ne znaci da ih nema) koji bi pratili ovakve vesti. Ispada da oni imaju vrlo jake institute/univerzitete za nuklearnu fiziku koji proizvode kadar za ovakve poduhvate.

Citat:

Mada, fuziona energija je jos decenijama daleka od komercijalne upotrebe - doduse, za nekoliko decenija ce Kina biti #1 ekonomija u svetu.

Slazem se sa ovim, trebace vremena ali sto pre krenemo pre cemo i doci do ekonomski isplative fuzione centale.

[ petar_ns @ 29.03.2006. 11:44 ] @
Ako su vec ozbiljno zagazili u vode svemirskog istrazivanja moze se pretpostaviti da imaju izuzetno razvijen R&D. Mada Kinezi, kao i Ruse, nemaju naviku da kao agencije u SAD-u objavljuju rad na nekim istrazivanjima pa mozda zato iznenadi ako Rusi ili Kinazi nesto prvo otkriju. Kina gazi krupnim koracima i takve stvari ne treba da iznenadjuju, ali ne treba ni olako prihvatati. Najbolje je sacekati da se nesto zvanicno objavi.
[ ton_majstor @ 29.03.2006. 13:21 ] @
Tokamak baš tako i izgleda i tako sam ga i zamišljao, još 1980. u "Galaksiji" je prof. Vlada Ajdačić o tome pisao i evo...!

Stvarno su otišli daleko. Baš me zanima dal' će energija iz čaše vode da osvetljava NY ili Pariz mesec dana!

A i malo Arapi da iscooliraju sa hedonizmom i prestane ovo odvratno zagađenje i pomor.

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2006. 14:09 ] @
Citat:

Ne sumnjam da kinezi mogu da naprave bilo sta ali sam mislio da nemaju jak R&D. Do sada su vecinom radili da kupe neciju tehnologiju i iskoristiti je. Ne vidim radove kineskih naucnika (ne znaci da ih nema) koji bi pratili ovakve vesti. Ispada da oni imaju vrlo jake institute/univerzitete za nuklearnu fiziku koji proizvode kadar za ovakve poduhvate.

Sa Kinezima se nikad ne zna ;) Prilicno su iznenadili sve lansiranjem astronauta u kosmos - za sta je ipak bila potrebna pozamasna R&D zaledjina - analiticari kineskog razvoja primecuju pocetke kreiranja odrzive knowledge-ekonomije u Kini i Indiji, tj. tranziciju od jeftine radne snage za zapadni R&D ka sopstvenom R&D-u.

Osim toga, kako se vidi recimo u novom kineskom projektu za brzu zeleznicu, koji ce biti uradjen kompletno sa kineskom tehnologijom, postoje i sumnje u nesto sto je "genuine chinese advantage" - a to je da Kineze i nije bas puno briga ako krse strani IPR ;-)
[ whitie2004 @ 03.04.2006. 10:44 ] @
Ma ima toga koliko ocete : ...

Chinese Academy of Sciences (CAS), to jest Kineska Akademija Nauka, je kreirala čip "Dragon", koji prema pisanjima tamošnje štampe predstavlja kinesku verziju komercijalnog procesora. Tamošnje novine ga proglašavaju svetskim šampionom i mnogo boljim rešenjem od aktuelnih Intel i AMD procesora, pošto "Dragon čip na 1 GHz radi bolje nego Pentium 4 na 2 GHz". U Kini je trenutno aktuelna politika kreiranja domaćih varijanti zapadnih tehnologija, koja je zahvatila sve pore elektronike, pa tako Kinezi imaju svoje varijante DVD diskova sledeće generacije, svoje 3G standarde, a sada i "svoj" procesor. Dragon 2E čip će ući u ograničenu proizvodnju tokom jula meseca, prenosi Inquirer.

[ Dark Icarus @ 08.04.2006. 12:14 ] @
Obožavam kineze i samo čekam šta će sledeće da smisle. I obožavam da razmišljam o hladnom znoju koji polako ali sigurno mora da obliva direktora izvesne američke vladine agencije (one za koju nije radio Fox Mulder)...
Citat:
Ivan Dimkovic: Sa Kinezima se nikad ne zna Prilicno su iznenadili sve lansiranjem astronauta u kosmos - za sta je ipak bila potrebna pozamasna R&D zaledjina
A svi smo se slatko smejali kada su u Odiseji 2010. Kinezi pretekli Leonova... 'bem ti sunce, šta ti je vizionar.