[ djapeman @ 28.03.2006. 18:05 ] @
Imam Mustek BarPaw 2448 TA Pro više od godinu dana i nikako ne mogu da provalim kako da skeniram negativ film?! TA mu je oznaka za Transparent Adapter, valjda, i u specifikaciji piše da može da skenira negative... elem, ima i podmeni u svom twain-u za skeniranje negativa, ali to što skeniram ne može da se upotrebi ni za WC!?! :(

Uz njega nisam dobio praktično nikakvo uputstvo, a na net-u ništa živo nisam našao!

Da li neko možda ima rešenje?! Hvala.
[ calexx @ 28.03.2006. 19:50 ] @
Trebalo bi da ima i taj adapter, vidiš li nešto takvo? Ili skeniraš negative bilo gde?
[ djapeman @ 30.03.2006. 00:39 ] @
Ima, ima adapter (neki crni šablon u koji se umetnu pozitivi i negativi)... to nije problem, kao pasuje film i sve, ali stvar je u tome što te skenirane slike nisu uopšte upotrebljive... praktično ništa sem ne vidi sem eventualno nekih obrisa (nekad se nešto nazire)... ne znam da li sam ja glup i ne znam da namestim opcije, ali probao sam sve mogućnosti... nisam dobio nikakvo uputstvo za skeniranje negativa?!
[ dragancesu @ 30.03.2006. 08:28 ] @
Odes lepo na mustekov sajt i skines uputstvo, inace (na strani 12)

kod opcija programa za skeniranje

pod Scan Source imas opcije Reflective
pa ako imas TA onda biras Positive i Negative

[ djapeman @ 30.03.2006. 18:27 ] @
Da, znam, skinuo sam to uputstvo i skontao sam ja sve te opcije, ali nikako ne dobijam željeni rezultat!

Probaću još malo da čeprkam...

Interesuje me i da li je neko već radio skeniranje negativa sa ovim skenerom, a da je uspeo! :-X
[ McKracken @ 30.03.2006. 21:46 ] @
Transparent adapter bi trebalo da ima i deo za prosvetljavanje negativa. Bez njega i ne mozes da skeniras negative :)
[ djapeman @ 31.03.2006. 03:35 ] @
Da, da.. ima transparentni adapter i mesto za postavljanje filma... ali problem je rezultat skeniranja negativa...

da vam ipak dočaram slikovito:

Probao sam sve opcije u meniju za podešavanje skenera, prilikom skeniranja negativa, al ne ide :(
[ StORM48 @ 31.03.2006. 19:57 ] @
Nikad nisam pokušao tako nešto sa low-end skenerima, a vidim da nisam ništa propustio. Nije to za džabe doskora bila isključivo opcija skupljih studijskih modela.

Pozdrav
[ djapeman @ 01.04.2006. 10:17 ] @
Jel to treba da znači da ništa nema od mog skeniranja negativa sa ovim skenerom? :(
[ calexx @ 01.04.2006. 11:28 ] @
Kada sam kupovao skener, svi su mi rekli da preskočim te koji skeniraju negative, veća je cena zbog toga a rezultat je neupotrebljiv. Za tako nešto mora da se ode kod profesionalca.
[ Backy @ 01.04.2006. 15:38 ] @
mene interesuje odakle su se one šarene linije stvorile...

btw. jel ta slika treba da bude u boji ili ne?
[ djapeman @ 01.04.2006. 17:37 ] @
Da, ta slika treba da bude u boji... a [to se ti;e linija, nemam pojma. To i mene interesuje!

U zavisnosti od podešavanja dobiješ različite "linije" - debqe tawe, različitih boja... ali nikako ne mogu da skontam kako da ih nema! :/