[ tiranin @ 02.04.2006. 17:29 ] @
Nemam ruter, direktno PC na kablovski modem.
Otprilike od pre par meseci sam uocio da mi dinamcki dodeljena IP adresa ostaje ista sve dok ne resetujem kablovki modem, cak i kad PC ne koristim nekoliko dana. Cak, ponekad i nakon resetovanja modema, IP adresa ostane ista.
Podigao sam apache server, postavio testnu stranicu i zamolim drugare da otvore sa http://nn.nn.nn.nn i sve radi.
Kako stvari stoje, mogao bih da se ponasam kao da imam fiksnu IP adresu.
Sta mislite o tome ? Meni licno ne smeta, ali mislim da bi SBB ipak morao da nekako uredi da se nakon restartovanja racunara IP adresa promeni.

[ Gojko Vujovic @ 02.04.2006. 18:02 ] @
Za sada te ništa ne sprečava da se tako ponašaš.

Kad SBB-u počne da smeta to što korisnici ponekad i duže vreme imaju istu IP adresu, uvešće neko rotiranje, dnevno prekidanje konekcije, ili šta je već praksa i moguće rešenje u tim situacijama.
[ optix @ 02.04.2006. 18:36 ] @
Ukoliko ti je racunar ukljucen sve vreme (ili nije ugasen duze od 12h), IP adresa ce se promeniti tek posle mesec dana, tj. onda kada ti istekne paket i aktivira se novi.
Lease time je cini mi se 12h, tako da ako ti je sistem ugasen u tolikom periodu sledeci put dobija novu adresu.
Dhcp server dodeljuje adresu na osnovu mac adrese mrezne kartice, pa ako nju promenis dobijas automatski i novu IP adresu.

[Ovu poruku je menjao optix dana 02.04.2006. u 19:38 GMT+1]
[ pctel @ 02.04.2006. 20:19 ] @
Meni su par puta promenili, ne mnogo cesto. Ovo mislim da nije tacno:

Citat:
optix: Dhcp server dodeljuje adresu na osnovu mac adrese mrezne kartice, pa ako nju promenis dobijas automatski i novu IP adresu.
Kablovski modem dobije IP adresu bez obzira da li je povezan sa mreznom kartom ili ne. Ako se dobro secam, vise puta sam u toku rada prebacivao UTP kabl iz jednog racunara u drugi i ako sam dobro primetio ne dolazi ni do kakve promene.
[ mrkidivx @ 02.04.2006. 20:26 ] @
Citat:
Lease time je cini mi se 12h

Da, lease time je 12 sati, što se može proveriti klikom na sbb vezu pa support pa details.
[ optix @ 02.04.2006. 20:55 ] @
@Pctel

Jeste, kablovski modem dobija adresu nezavisno od mrezne kartice, medjutim ta adresa se ne koristi u normalnoj komunikaciji racunara sa internet-om, vec za kontrolu modema od strane operatera. Pogledaj kod sebe stranu http://192.168.100.1 deo Status, tu ti je zapisana i adresa modema (oblika 10.x.x.x) i adresa CPE konekcija - mrezne kartice (iz javnog opsega). Mrezna (ili usb svejedno) je tu adresu dobila preko dhcp servera. Ono sto sam rekao oko mac adresa kartice mozes lako i da proveris, pri svakom njenom menjanju menja se i IP adresa.