[ petar0001 @ 03.04.2006. 20:22 ] @
Dosta sam vrtio po forumima trazeci najbolji nacin da prebacim film sa Sony DCR-HC42E miniDV kamere na DVD, te VHS kazete preko kamere (ima dv in/out i av in/out). medjutim, svako ima neka svoja iskustva, svoje "favorite" programe, codece....Od te gomile rijeci, tehnika i nacina ne znam odakle poceti, koji program koristiti, na koji nacin, koji u "pravi" koraci....E sad, imam ulead video studio 8 SE i dvd movie factory 3, Adobe premiere pro 7, Pinnacle studio 9.3 od "krupnijih" programa, te dosta ovih "manjih" kao sto su virtualdub, dvd-lab pro, windv,.....
Radio sam u Ulead video studiju pa nisam zadovoljan kvalitetom, citajuci po forumima vidim da se moze dobit kvalitet identican originalu sta nije kod mene slucaj.
Evo par pitanja, ako vam nije problem odgovoriti...Znam da ce neki od vas mozda kazati da se puno o ovome govorilo, ali, na ovo nisam bas naisao.

1. U Adobe premieru sam napravio capture, medjutim pod device type premier ne kuzi modele miniDV-a, samo digital 8. Da li to moze stvoriti problem u kvaliteti?

2. Da sam capture napravio u WinDV-u bi li dobio isti kvalitet avi-ja?

3. Koja je razlika izmedju type-1 avi i type-2 avi?

4. Da li nakon avi file-a trebam ici odmah na PAL DV u nekom od encodera i sta je codecima, koje treba koristiti?

5. Vidio sam pitanje na forumu kako napraviti renderiranje u dva prolaza...Sta je renderiranje, cemu sluzi i kako se radi (recimo u premieru), te zasto se rade dva prolaza, da li je to povezano sa filterima (noise reduction...itd)?

6. Sto je interlace i deinterlace? Sta koristiti?

Znam da sam nadrobio puno toga, ali, stvarno bih vise volio da mi je to jasno te da mogu prebacivati na DVD kvalitetnu sliku, a ne losu kao do sada.

A za VHS-via miniDV-DVD ako mi netko moze kazat svoja iskustva, sto se pokazalo najboljim.

PUNO HVALA!!!!
[ Styxx @ 06.04.2006. 00:16 ] @
Kao prvo ne znam prebacivanje VHS--->DVD, nit me zanima.
A šta je toliko problem za miniDV?
Uzmeš kameru, spojiš ju firewire kablom na PC, vršiš capturing i nakon capturinga dobijaš *.avi file.
Taj *.avi zatim obradiš (najbolje za tebe početnika) sa npr. Pinnacle Studiom 9.4 ili sličnim jednostavnijim programom (verzija 10 čujem da je puna bugova). Obradom ga pretvaraš u mpeg2, a taj mpeg2 autoriraš u DVD.
Nije loš ni Premiere, vegas, i sl. ali su malo složeniji za rukovanje.
Ako ti nije nešto jasno (konkretno za Pinnacle) javi mi na privatnu poruku.
[ Cileinteractiv @ 06.04.2006. 20:00 ] @
1. DV device type 2 ili nešto slično mi je uvek pisalo, ne bitno da li je kamera ili DV plejer, ne znam zašto bi to bio problem.
2. Da.
4. Kada se snimi sa FW kartice on je DV avi za DVD ga kompresuješ u mpeg2...
5. Rendering u dva prolaza odnosi se na kompresovanje video materijala pri eksportovanju u mpeg2 ili pri konverziji u DivX ... U prvom prolazu program analizira svaki frejm video klipa, složenost pokreta u scenama ... tek u drugom prolazu na osnovu prvog pasa vrši se kompresija i kreiranje novog video klipa.
6. Interlaced- "isprepletena" slika sa field-ovima ... takva je televizijska slika i ako radimo nešto za TV tj. gledanje na TV-u treba raditi Interlaced i uvek izabrati Lower Field first... Progressive-slika bez field-ova namenjena reprodukciji na PC monitorima... Pri eksportu za interlaced method izabrati none ili progressiive.

Na 3. pitanje neka odgovori neko drugi ja se sad ne sećam specifikacija i tačnih razlika.

Pozdrav.


[ petar0001 @ 07.04.2006. 19:03 ] @
Styxx, Cileinteractiv, hvala vam obojici. Vi to nekako jednostavno govorite, a meni se cini kao neka velika umjetnost. Citao sam dosta vasih postova, ali, nekako svako ima razlicite nacine rada, zelje, programe...Znate, jedan kaze jedno, drugi se javi i kaze da to ne valja...Toliko toga sam procitao, pretrazio da mi je napola jasno...
Probat cu ovo sta ste mi rekli pa cu vam javit.
PUNO HVALA!!!!!