[ petkozaric @ 04.04.2006. 11:17 ] @
Ljudi ako neko moze u par reci da opise po kom principu radi spajanje delova Assembly Design u CATIA-i (koliko sam ja upucen to se radi jos u part design preko Boolean Operations ako sam pogodio,tek sam poicetnik u ovoj platformi ...

hvala vam...

[Ovu poruku je menjao petkozaric dana 04.04.2006. u 12:31 GMT+1]
[ Djomloun @ 04.04.2006. 12:32 ] @
Evo ukratko, otvoris u Catia-i Mechanical Design>Assembly Desing i pre nego sto pocnes da ubacujes delove (i pre svakog ubacivanja delova) kliknes na Product1 levim tasterom misa (jer mozes imati vise producta pa da zna na koji product mislis da insertujes partove). Zatim ides na Insert>Existing Component.
Delove pozicioniras sa komandama kao sto su Manipulation, Snap, Coincidence Constraint, Offset Constraint...da ti ne bih objasnjavao svaku ponaosob reci cu samo da saosonost postizes sa Coincidence Constraint, da sa Offset Constraint namestas rastajnje izmedju delova itd...
Ako budes ima josx nekih pitanja, slobodno pitaj.
Vrlo je bitno da partove lepo imenujes da se ne bi pomesali posle u assemblyu!!
[ petkozaric @ 04.04.2006. 13:29 ] @
ok to sam pokusao i uspeo, samo jos malo vezbe i to je to!!
Da li je potrebno u samom part design-u jos nesto odraditi posto sam na pojedinim primerima video da im u grani pored body,open body ...itd, pise assembly??????hvala ti u svakom slucaju
[ srdjan milic @ 05.04.2006. 10:10 ] @
mislim da ne biste trebali da koristite bulove operacije pri spajanju razlicitih parts u okviru part des_ modula, jer mislim da su sto se tice dizajna, bulove operacije namenjene spajanju razlicitih delova (body, tako se zove u catia) istog solida u okviru jednoga istog parta...kada napravis vise razlicitih parts u part des_ i isnimis ih u dir, onda ih mozes uvesti u assem_ modul, na nacin koji ti je objasnio Djomloum. takav pristup je mnogo bolji posto kasnije mozes da koristis ugradjene mehanizme analize sklopa u assem_ modulu, kao i da takav assembly pripremis za kinematiku ili kvalitetnu scenu.
[ Alkemicar @ 29.09.2008. 02:06 ] @
Pa i ja bih postavio poneko pitanje iz CATIA-i posto sam takodje pocetnik.Nisam jos dosao do sklapanja tijela nego se jos uvijek bavim Part Design-om.Imam knjigu CATIA V5-Fred Karam i Charles Klesmit i moram priznati da nisam bas odusevljen njome.Pokusavao sam da radim prema primerima iz te knjige i ne ide bas dobro.Naprimer tamo gdje se spominju tijela i novootvorena tijela.Kada pokusam da u specifikaciono stablo ubacim novo tijelo vidim da to ne mogu uciniti jer ga u padajucem meniju Insert uopste nema.Tu postoji Body,ali nema Open Body.Pokusavao sam da ga ubacim pomocu:Tools/Customize/Toolbar/ali nije islo,najavljivalo je gresku.Posle toga sam pokusavao pomocu:View/Customize/Toolbar.Slucaj je bio potpuno isti.Kasnije sam to uspio pronaci pomocu:View/Commands i uspio sam to ubaciti u padajuci meni Insert.Kada sam pokusavao da to ubacim u specifikaciono stablo nisam nikako uspijevao da ga ubacim u glavnu granu nego uvijek kao dio(podmeni)Part Body-ja.To je problem koji nisam jos rijesio.
Napomenuo bih jos i to da imam i neku zbirku zadataka Pocetak rada sa CATIA V5.Tu ima zadataka osim Part Design-a jos iz Assembly Design-a,Drafting- i Shape Design-a.Kao sto sam rekao radim u Part Design-u i na cetvrtom zadatku sam opet naisao na nesto sto nisam mogao rijesiti.Pojednostavicu taj zadatak da bi bilo jasnije to sto pokusavam da kazem.Neka se nprtreba uraditi kocka koja na dvije suprotne strane ima dva udubljenja dubine h nastala od konture kvadrata.Radio sam ovako:Po ulasku u Part Design odabrao sam ravan XY,zatim ikonu Sketch,Nacrtao kvadrat npr 100×100 i izasao iz okruzenja za crtanje,kliknuo ikonu Pad i upisao dimenziju 100mm i dalje sam radio kako pise u knjizi gdje se naglasava da se kontura moze napraviti u istoj ravni tj da treba ici desnim klikom na Sketch 1,pa Copy,a zatim takodje desnim na Part Body pa na Paste i tako se dobija novi Sketch 2 koji je kopija prvog sketch-a.Tako sam uradio i aktivirao taj novi sketch 2,zatim sam morao kliknuti ikonu View Normal i na toj stranici sam nacrtao kvadrat 50×50,ponovo izasao iz okruzenja za skiciranje,kliknuo ikonu Pocket i odredio dubinu 10 mmm,zatim OK.I opet kako u knjizi pise isto to udubljenje sa suprotne strane moze se uraditi koristeci ista kontura.Potrebno je napraviti kopiju sketch-a tj kliknuti na Sketch 2,zatim Copy pa na Paet Body,zatim Paste i dobijemo novi Sketch 3.Dalje treba ponovo da se ukljuci funkcija Pocket i aktivira Sketch 3 i u prozoru Pocket Definition Treba odabratiopciju More.Otvara se opcija Second Limit potrebna da kontura Sketch-a bude pravilno postavljena.Ovo sam pokusavao nekoliko puta da ostvarim i nisam uspio.Pa eto zamolio bih ako neko moze da mi to pojasni ukoliko nisam bio komplikovan u predocavanju problema.


[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 30.09.2008. u 11:01 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 30.09.2008. u 11:03 GMT+1]
[ srdjan milic @ 29.09.2008. 07:37 ] @
Pozdrav.....

Zvuci veoma komplikovano, po tvom objasnjenu....
Molim te mozes li da postavis sliku trazenog problema i resenje ili nesto slicno, makar skicu...Mislim da ce biti lakse...

Takodje kazes da si pokusavao nekoliko puta da realizujes, ali koji deo, celu pricu ili samo kraj, stvaranje pocket preko datog sketch...

Koji deo ti bas ne ide ?

Milic Srdjan
[ SlavishaT @ 30.09.2008. 02:23 ] @
Citat:
Alkemicar: Kada pokusam da u specifikaciono stablo ubacim novo tijelo vidim da to ne mogu uciniti jer ga u pada-
jucem meniju Insert uopste nema.Tu postoji Body,ali nema Open Body.


U novijim verzijama Catia Open Body se zove Geometrical Set i mora biti u Insert meniju.

Citat:
Alkemicar: i dalje sam radio kako pise u knjizi gdje se naglasava da se kontura moze napraviti u istoj ravni tj da treba ici desnim klikom na Sketch 1,pa Copy,a zatim takodje
desnim na Part Body pa na Paste i tako se dobija novi Sketch 2 koji je kopija prvog sketch-a.Tako sam uradio i aktivirao taj novi sketch 2,zatim sam morao kliknuti ikonu View Normal i na toj stranici sam nacrtao kvadrat 50×50,ponovo izasao iz okruzenja za skiciranje,kliknuo ikonu Pocket i odredio dubinu 10 mmm,zatim OK.


Prema tome što si napisao pretpostavio sam da je to ''udubljenje'' ovog oblika:


Ako bi pak udubljenje bilo ovakvo

onda je jednostavnije da skicu kreiraš tako što ćeš selektovati ravnu stranu kocke i pozvati Sketcher. Tako je jednostavnije nego skicu za taj Pocket raditi sa Copy/Paste, jer ako je udubljenje ovakvog oblika onda ti ne treba kontura iz prve skice, nego samo kvadrat 50x50 mm.

Citat:
Alkemicar:I opet kako u knjizi pise isto to udubljenje
sa suprotne strane moze se uraditi koristeci ista kontura.Potrebno je napraviti kopiju sketch-a tj kliknuti na Sketch 2,zatim Copy pa na Paet Body,zatim Paste i dobijemo novi Sketch 3.Dalje treba ponovo da se ukljuci funkcija Pocket i aktivira
Sketch 3 i u prozoru Pocket Definition Treba odabratiopciju More.Otvara se opcija Second Limit potrebna da kontura
Sketch-a bude pravilno postavljena.


Za First limit odaberi opciju Up to plane i selektuj suprotnu stranu kocke. A za Second limit odaberi dimension i upiši 90 (90=visina kocke-udubljenje h = 100-10). Evo kao na slici:
To je malo složeniji postupak, ali pretpostavljam da je autor knjige htio tako, kako bi pokazao i tu mogućnost.

Jednostavnije je to drugo ''udubljenje'' dobiti kreiranjem skice na suprotnoj strani kocke, te sa Project 3D elements kreirati potrebnu konturu a potom odraditi Pocket kao kod prvog ''udubljenja''.

Ili još jednostavnije preslikati prvi pocket sa Symmetry (prethodno postaviti ravan simetrije udaljenu 50mm od strane kocke).

[ Alkemicar @ 30.09.2008. 18:35 ] @
[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 30.09.2008. u 21:54 GMT+1]
[ Alkemicar @ 30.09.2008. 18:47 ] @
Hvala,rijesio sam problem prema tvom objasnjenju za First Limit i Second Limit.Inace moj primjer je onakav kako je prikazan na tvojoj drugoj sliki tj radi se o udubljenjima,a ne ispupcenjima.

[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 30.09.2008. u 21:52 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 01.10.2008. u 00:00 GMT+1]
[ Alkemicar @ 05.02.2009. 20:47 ] @
Imao bih jedno pitanje u vezi Assembly Design:Ako bih naprimjer neki uradjeni sklop pomocu Assembly-ja raspakovao pomocu Explode i pri izlazu iz tog sklopa tu izmjenu sacuvao,na koji nacin mogu,kada ponovo udjem u taj sklop,sastaviti sve rastavljene Part-ove u jednu cjelinu.
[ Alkemicar @ 05.02.2009. 21:54 ] @
Pronasao sam u medjuvremenu da se to radi pomocu-Update All

Pozz
[ tubok @ 05.02.2009. 22:10 ] @
pa u tom assembly-u je bitno da postavis da nema slobodnih kretanja ako ti treba u DMU ili da ga postavis na zeljuenu poziciju.
Ide kao da rucno sklapas. Stavljas podudarnost osa, kontakt povrsine zakrivljenost (Angle), Ugaljenost povrsina ili osa.
i tako ga dovedes u zeljeni polozaj.
A hamza pa imas u toj knjizi objasnjenjo oko sklapanja tj. pokretanja u DMU pa vidi kako tamo ide, pa ces onda skontati za dalje.
Inace ja sam taj assembly shvatio pomocu te knjige i primjera iz nje.
[ Alkemicar @ 06.02.2009. 11:08 ] @
Hvala Tubok,ali meni je sve jasno to sto si napisao tj na koji nacin se vrsi sklapanje u Assembly.Pitanje koje sam postavio odnosilo se bas na jednu sitnicu tj kad sam jedan sklop sastavio i onda sam ga pomocu Explode rastavio na sastavne dijelove i kad sam ga ponovo htjeo sastaviti nisam odmah skuzio kako se to radi pa sam u vezi toga postavio pitanje,ali sam u medjuvremenu pronasao da se to radi pmocu Update.Sto se tice DMU imam onu knjigu Dizajn mehanizama i njihova animacija,ali jos bas nista iz toga nisam ni poceo raditi.To imam u planu raditi,ali kad dobro ovladam modulima:Part Design,Assembly Design i Generative Shape Design jer sam slucajno krenuo tim redom.

Pozz
[ Alkemicar @ 10.02.2009. 17:22 ] @
Imao bih jos jedno pitanje u vezi Assembly-ja.Uradio sam neki sklop u tom modulu i isti sacuvao i izasao iz CATIA-e.
Kada sam nakon nekog vremena ponovo usao u CATIA-u i u taj sklop nije mi bilo toga sklopa nego neki dialog box pod nazivom "Open".Na njemu su se nalazila dva dugmeta:Close i Desk.Klikom na Close nije se nista desilo,a klikom na Desk
pojavilo se neko umanjeno stablo pomocu kojeg nisam znao povratiti izgubljeni sklop.Moze li mi neko reci usljed cega dolazi do ovoga i moze li se u ovakvom slucaju povratiti izgubljeni sklop.
[ Tex707 @ 10.02.2009. 17:36 ] @
Da nisi slucajno premestao fajlove tog sklopa u neke druge foldere?
[ Alkemicar @ 10.02.2009. 18:26 ] @
Pa radio sam ovako:izmodelovao sam nekoliko pozicija i sastavio ih u sklop,sacuvao to i izasao iz iz catia-e.Kada sam ponovo usao u CATIA-u opet sam izmodelovao nekoliko pozicija zatim usao u Assembly sklop pa i te pozicije ugradio u taj sklop i tako nekoliko puta.I onda mi se desilo to sto sam vec naveo.Ne mogu se tacno sjetiti prebacivanja u foldere,ali posto sam ja u fazi vjezbanja moguce je da sam i to radio.Radio sam i na nacin da uradim dva podsklopa i da ih sastavim
u jedan sklop,a zatim tome dodavao modele pojedinacnih pozicija.A,sjetio sam se prebacivao sam fajlove modela pomocu
Cut/Paste u foldere.

[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 10.02.2009. u 19:36 GMT+1]
[ Tex707 @ 10.02.2009. 19:00 ] @
Citat:
Alkemicar: Pa radio sam ovako:izmodelovao sam nekoliko pozicija i sastavio ih u sklop,sacuvao to i izasao iz iz catia-e.Kada sam ponovo usao u CATIA-u opet sam izmodelovao nekoliko pozicija zatim usao u Assembly sklop pa i te pozicije ugradio u taj sklop i tako nekoliko puta.I onda mi se desilo to sto sam vec naveo.Ne mogu se tacno sjetiti prebacivanja u foldere,ali posto sam ja u fazi vjezbanja moguce je da sam i to radio.Radio sam i na nacin da uradim dva podsklopa i da ih sastavim
u jedan sklop,a zatim tome dodavao modele pojedinacnih pozicija.A,sjetio sam se prebacivao sam fajlove modela pomocu
Cut/Paste u foldere.

[Ovu poruku je menjao Alkemicar dana 10.02.2009. u 19:36 GMT+1]Problem je u tom prebacivanju fajlova. Postoje tri resenja: koristi Save Manager, pomocu komande Desk "pronadji" fajlove koji fale u assembly-u ili uvek sve fajlove jednog assembly-a, dakle sve CATPart fajlove koji pripadaju sklopu i podsklopovima, kao i CATProduct fajlove drzi uvek na "istom mestu", pozeljno sve u istom folderu.
[ Alkemicar @ 10.02.2009. 19:39 ] @
Kod mene su se dijelovi(mislim CATPart fajlovi) podsklopa jednog podsklopa nalazili u jednom folderu,dijelovi drugog podsklopa u drugom folderu itd.Takodje su se u tom folderu nalazili i neki pojedinacni CATPart fajlovi,dok se CATProducti
tih podsklopova kao ni glavni CATProduct nisu nalazili u tom folderu.
CATPart fajlove mogu dobiti pomocu komande Desk,medjutim ja te fajlove imam i u folderu,ali CATProduct-e ne mogu vratiti pomocu komande Desk.Kad kazes da koristim Save Manager kod mene postoji(CATIA V5R18) File/Save Management.
Je li to to.
[ Tex707 @ 10.02.2009. 20:02 ] @
Da, ta opcja ti omogucuje da sejviras fajlove kako hoces i da se oni kasnije ne "gube", ili da slucajno ne sejviras nesto sto ne bi hteo (kada sejviras assembly, sejviraju se automatski i sve promene u svim partovima koje si napravio na njima dok si radio na assembly-u)...pokusaj malo da se pozabavis tom komandom.

Naravno, ostaje ti, za pocetak, opcija da sve fajlove drzis u folderima u kojima si ih stavio kada si ih napravio i uopste ih ne pomeras odatle...
[ Alkemicar @ 10.02.2009. 20:11 ] @
Pa naravno.Drzat cu odsad sve fajlove na istom mjestu.To bi bilo dovoljno.Hvala i pozdrav.
[ oeno @ 02.10.2013. 20:23 ] @
Kako na definisem contact constraits zakrivljenih povrsina,kao npr kod lanca[ seriousm @ 29.10.2013. 14:54 ] @
Mislim da nije moguce. Sto se tice lanca postavio bih koordinatne sisteme u centre zakrivljenosti karika (jedna karika dva koord. sistema) i definisao odgovarajuce constraintse izmedju odgovarajucih osa tj. rastojanje=2r izmedju osa koje stalno ostaju medjusobno paralelne i ugao constraint izmedju osa koje medjusobno mijenjaju ugao.
[ Alkemicar @ 17.01.2021. 13:33 ] @
https://www.sendspace.com/file/6kr8ae
[ Alkemicar @ 04.07.2023. 10:55 ] @
Arm Robotic