[ lazemi @ 04.04.2006. 22:56 ] @
Zdravo! Imam dva diska Maxtor Sata 80 GB 8MB kes. Pre nesto vise od pola godine jedan od diskova je poceo da otkazuje bas po isteku garantnog roka (1 godina) , ustvari SMART je prijavio stanje BAD. Proverio u Everest i zaista sve je na dusku ispravno osim Reallocated Sector Count koi je bio oznacen sa crvenom, vrednost u polju najmanja vrjednost stoi 63, u polju trenutna vrjednost stoi 1 i u polju najlosije daje isto tako vrjednost 1. Sad cu sacekati da padne na 0 pa da vidim dali ce uopste HDD raditi ili to ce biti kraj. Ostalo je sve sasvim ispravno. U radu osecam problema i to plavi ekran u sred radu pa restart i svaki put kad proverim u Everestu ove gore pomenute cifre su padale pa tako danas sam stigo do 1. Muci me i problem sto sam primetio da i vrednost drugog diska koi je ispravan i SMART prijavljuje stanje OK, poceo da pada u svojim vrednostima, ustvari njegovo momentalno stanje je sve OK a vrednost u polju najmanja vrednost je 63, trenutna vrednost 91 a bila je 143, i najlosije 91 a i tamo je bilo 143 ????? Pitao sam druga kako stoje stvari kod njega pa on mi kaze: najmanja vrednost 63, trenutna vrjednost 243, najgore 243. Ovo ispada da i ovaj drugi disk polako gubi u svoje performanse u polju Rellocated Sector Count, medzutim za sada se nalazi u nekom jos dobrom rasponu od na primjer 243 do 60 a kad dodze na ovu najnizu vrjednost ( ispod 60), verovatno tada ce ga SMART prijaviti BAD. Ovi diskovi kao da su od sapuna za odredzeni broj pranja a nemaju ni dve godine. Sta je ovo Reallocated Sector Count, i dali se moze nekako softverski to popraviti, i kako mogu spreciti opadanje njegove vrednosti bar na ovaj drugi koji je u dobrom stanju? Jel se moze ovaj prvi disk nekako regenerirati ili je s njime vec sve gotovo, jer nema bad sektore i sve ostalo je u redu? Oba HDD-a imaju hladnjake i ne prelaze vise od 21 do 25 stepeni. Svaki prijedlog i pomoc je dobrodosla. Pozdrav! |