[ z@re @ 07.04.2006. 01:44 ] @
Kako oni zaradjuju? Ja sam firma, prodajem kompjutere :

- Kupim Linspire Linux
- Sav kod je releasan under terms of GNU General Public Licence
- Under those terms, Linspire je obvezan meni dat sourceove
- Oni njihovi graficki tweakovi na KDE-u su i dalje pod GPL, jer svaka promjena GPL koda mora bit GPL.
- Ja uzmem source, i prekompajliram ga, bez da promjenim liniju koda
- Sprzim na CD.
- Instaliram to na masine koje prodajem.
- Gubim pravo supporta od Linspirea, jer sam ipak prekompajlirao kod.
- Jebe me se, imam dva lokalna Linux deckica koji otklanjaju inicijalne probleme musterijama
- Ako je problem problem za moje Linux deckice, kazem lijepo :
- Dobio si sistem djabe, sta bi ti, 0-24 critical support?
- Ja zaradjujem jer djelim koliko toliko dobro easy desktop rjesenje besplatno sa svojim kompovima, a ne neki Ubuntu
- Linspire je zaradio 50 dolara na meni.

E gdje je ovdje profit njima? Prosvjetlite me Linuxasi. Nije ovo cinizam niti sarkazam, jednostavno mi nije jasno kako netko ovako moze zaradjivati?
[ bojan_bozovic @ 07.04.2006. 01:54 ] @
Ne mozes downloadovati linspire pakete ako nemas registrovani linspire

Tim momcima koji rade sa tobom jos da kazes da nonstop kompajliraju nove pakete

Hint: uz samo jedan mali paket menadzer koji je proprietary, prakticno cela distribucija ne moze da se kopira i koristi normalno jer je njen vitalni deo proprietary pod copyright law.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 07.04.2006. u 03:02 GMT+1]
[ z@re @ 07.04.2006. 02:11 ] @
Cekaj, gdje je tu problem. Pari da ce neka sekretarica kojoj ja prodam kompjuter uopce koristit packet manager. Dobit ce lijep desktop, sa uredskim alatima. Boli nju q'rac sta ne moze spustit prekompajlirani binary zadnjeg libpanga ili slicno.

[ bojan_bozovic @ 07.04.2006. 02:13 ] @
Uz komercijalnu distribuciju, dalje, mozes imati i proprietary stvari, WMWare, cedegu, stogod, dalje, i ta sekretarica ce jednog dana primetiti da nema original sistem vec kopiju Dalje, ti mozes da se izvuces sa kopiranjem proprietary paket menadzera kao sa Windowsom, ali, sto si veci to je veca opasnost da za sva vremena zazalis pirateriju takvih stvari.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 07.04.2006. u 03:14 GMT+1]
[ z@re @ 07.04.2006. 02:39 ] @
Sta ce sisatoj sekretarici VMWare i Transgaming? :)

Nju fascinira saren desktop, i da moze odkucat i odstampat stagod, i poslat kakav mail. Eventualno provjerit horoskop na web-u :)
[ VRider @ 07.04.2006. 12:40 ] @
Ako joj samo to treba, onda bolje uzmi neku drugu distribuciju. Zasto uopste da gubis vreme sa Linspireom? Koje su njegove prednosti u odnosu na neke druge distribucije?
[ tdjokic @ 07.04.2006. 16:23 ] @
Citat:
E gdje je ovdje profit njima? Prosvjetlite me Linuxasi. Nije ovo cinizam niti sarkazam, jednostavno mi nije jasno kako netko ovako moze zaradjivati?

Pa, izgleda da i ne zaradjuju bas nesto mnogo. Koliko vidim na Distro Watch, zadnja verzija im je izasla jos 2005/03/16. A ako nekome treba slicna stvar, to ima i besplatno. Recimo PCLinuxOS ima svoj repozitorij na netu, tamo imas gomilu stvari koje mozes skinuti i odmah instalirati, sve je pripremljeno za verziju koju koristis, garantovano radi i - dzabe. Mislim da on nema one proprietary stvari, ali njih ionako moras platiti, bilo Linspire-u bilo firmi koja to pravi, pa ti dodje isto. Ovaj PCLinuxOS dodje i sa svim mogucim Javama, Flash-evima itd, sto mi opet nije jasno kako, jer iste te stvari SUSE, Fedora i jos neki ne daju, iz zakonskih razloga. Kako za PCLinuxOS ne vaze ti isti zakoni, nemam pojma.
[ z@re @ 07.04.2006. 17:09 ] @
Citat:
VRider: Ako joj samo to treba, onda bolje uzmi neku drugu distribuciju. Zasto uopste da gubis vreme sa Linspireom? Koje su njegove prednosti u odnosu na neke druge distribucije?

Zasto sa je u Linspireu vec sve fino podeseno, a to je mozda main point za desktop OS-ove.

Citat:
tdjokic: Pa, izgleda da i ne zaradjuju bas nesto mnogo. Koliko vidim na Distro Watch, zadnja verzija im je izasla jos 2005/03/16. A ako nekome treba slicna stvar, to ima i besplatno. Recimo PCLinuxOS ima svoj repozitorij na netu, tamo imas gomilu stvari koje mozes skinuti i odmah instalirati, sve je pripremljeno za verziju koju koristis, garantovano radi i - dzabe. Mislim da on nema one proprietary stvari, ali njih ionako moras platiti, bilo Linspire-u bilo firmi koja to pravi, pa ti dodje isto. Ovaj PCLinuxOS dodje i sa svim mogucim Javama, Flash-evima itd, sto mi opet nije jasno kako, jer iste te stvari SUSE, Fedora i jos neki ne daju, iz zakonskih razloga. Kako za PCLinuxOS ne vaze ti isti zakoni, nemam pojma.

E vidis Tomo, u tome je glavna razlika zasto bi ja uzeo Linsipire, a ne neki free Linux desktop OS. Posto je Linspire komercijalna firma, ja sam uvjeren da s njihovom distribucijom necu dobit nista ilegalno.

[Ovu poruku je menjao z@re dana 07.04.2006. u 18:09 GMT+1]
[ VRider @ 07.04.2006. 17:18 ] @
Ovo "sve fino podeseno" ces ipak morati dodatno da objasnis.
[ z@re @ 07.04.2006. 23:06 ] @
Sam desktop rad, onako kako to izgleda na Windowsima. I recimo, da nakon instalacije sve radi, a ne da moras editirat ovaj ili onaj .conf, patchat ovo ili ono, itd.
[ VRider @ 08.04.2006. 13:30 ] @
Izgled grafickog okruzenja i ovako svako podesava prema sopstvenim potrebama, za 5-6 godina koliko se bavim linuxom samo sam jednom patchovao kernel i to je to.
Jedino sto drzi vodu je ovo da se u toku instalacije sve prepozna i instalira, ali, danas sve distribucije, vise manje, nadju sve, a za nekoga ko se razume, ni onaj ostatak ne bi trebalo da predstavlja problem. Treba i da zaradis te pare sto ces da im uzmes.
[ z@re @ 08.04.2006. 16:33 ] @
Ma dobro, shvacam ja ta nisu velike razlike izmedju tog Linspirea i nekog besplatnog "user friendly" Linuxa. Samo ne shvacam kako oni mogu zaradjivat na GPL kodu?

Da li taj Linspire ima nekakav proprietary installer, i da li su alati za administraciju sistema samo modifikacija KDE-ovih, ili je i to njihovo? U tom slucaju bi moj "plan" bio nemoguc. Osim da ona dva Linux dripca iz price pocnu kodirat novi installer ;)
[ VRider @ 08.04.2006. 17:28 ] @
GPL licenca ti ne zabranjuje da nesto prodajes. Tako da su tu cisti.
Samim tim sto stave neko svoje parce koda u distro koji su pisali od nule, vise ne mozes da kopiras cele diskove, jer time krsis licencu, ali pojedinacne pakete i dalje mozes da valjas. Upravo iz tog razloga su neke distribucije izbacile podrsku za mp3 i divx, da zbog tih par komponenti ne bi ogranicili mogucnost kopiranja cele distribucije. Neki drugi (Linspire) to pak namerno rade.
U svakom slucaju, ako zelis da pokreces svoj posao na bazi Linuxa, preporucujem ti Ubuntu (Debian) ili Gentoo, a ako je nesto specijalizovanije, mozes i Slackware.
[ z@re @ 08.04.2006. 21:52 ] @
Ne, ne planiram pokrenut nikakav posao oko Linuxa, samo me interesiralo kako takve firme poput Linspirea mogu zastititi svoj proizvod. Znaci moguce je unutar iste "kape" drzat GPL-izirani sistem, sa samo nekim proprietary djelovima koji nisu direktno vezani na nista od tog GPL-koda, tipa installer, package manager, system control panel, itd... ?
[ VRider @ 09.04.2006. 12:55 ] @
Takve firme ne zanima mnogo piraterija. Njima je svaki korisnik znacajan, jer su samim tim i oni znacajniji. Te firme ne prave pare od pojedinacnih korisnika, vec od velikih proizvodjaca kompjutera koji njima placaju licence u hiljadama primeraka za "prvu ugradnju", odnosno, da bi isporucivali distribuciju preinstaliranu. Slicno tome Ahead veci deo para pravi prodajom Neroa proizvodjacima rezaca koji ga isporucuju uz svoje proizvode.
[ Nedeljko @ 09.04.2006. 13:34 ] @
Linspire je softverski paket koji se sastoji iz velikog broja komponenti. Nisu sve pod GPL i nisu sve slobodne.

Primera radi, Linux kernel je komponenta Linspire paketa koja jeste pod GPL. Oni su dužni da ti isporuče jezgro zajedno sa izvornim kodom pod uslovima i odredbama GPL. To znači da ti niko ne brani da sve te komponente koje jesu slobodne iskopiraš i daš/prodaš toj sekretarici ili bilo kome drugom.

Međutim, tu ima i vlasničkih paketa (od kojih je neke proizveo baš Linspire). E, njih ne možeš da redistribuiraš kako hoćeš. Kada kupiš Linspire, suštinski gledano, platio si samo ono što je vlasničko. To je ono što se plaća. Niko ti ne brani da slobodne komponente izdvojiš i koristiš pod uslovima i odredbama licenci pod kojima se distribuiraju.
[ bojan_bozovic @ 09.04.2006. 13:37 ] @
@z@re

Nego sta, napravim custom format paketa i custom package manager i gotovo. Ko trazi od mene da bude GPL kad je to 100% moj kod npr. bez traga GPL? Samim tim, sors, sve sto raspakujes, moze biti GPL ali krucijalni deo sistema nije. Mozes onda da raspakovane pakete pakujes u RPM npr. i da distribuiras, ali ne i za takvu custom distribuciju :)
[ z@re @ 09.04.2006. 23:05 ] @
OK, to me interesiralo. Znaci moguce je uzet Linux kernel, GNU userland, i xorgov server, i za sva ta tri davat sourceove prilikom distribucije, ali isto tako napravit proprietary desktop, i sve aplikacije za njega, koje su opet pod komercijalnom licencom.

I sad neko, u mom primjeru, smije izdvojit samo kernel, userland i X11, a ostatak i dalje pripada i u direktnom je vlasnistvu kompanije koja je to napravila.
[ Marko_R @ 13.04.2006. 14:46 ] @
Pa da, tako je nastao CentOS od Red Hat Enterprise Linux-a. Razmisli i o njemu. Uzeli su source-ove, izbacili sve što je zaštićeno, iskompajlirali i eto ti distribucija. Samo nemaš tehničku podršku i uputstvo. A mogu ti reći da pravo štampano uputstvo zlata vredi ako nemaš prethodno iskustvo. Pet puta manje vremena će ti trebati da naučiš da koristiš taj proizvod nego preko nekih šturih dokumentacija koje idu uz open source aplikacije.

[Ovu poruku je menjao Marko_R dana 13.04.2006. u 15:47 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 13.04.2006. 15:51 ] @
@marko_r

http://www.netbsd.org/Documentation/
http://www.netbsd.org/Security/

Za razliku od mucenja sa nekim TrteMrteLinux 3.0 (hint:kupusara)

http://www.netbsd.org/guide/en/

Obrati paznju na kvalitet dokumentacije

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 13.04.2006. u 16:53 GMT+1]
[ VRider @ 13.04.2006. 19:06 ] @
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/index.xml
Izvoli...
[ tdjokic @ 14.04.2006. 00:14 ] @
Nisam konkretno nesto istrazivao, ali sam ubedjen da je uputstvo za RHEL sasvim upotrebljivo i za CentOS. Ono sto NIJE upotrebljivo, jer ga neces ni dobiti posto nisi ni platio je podrska - da ih zovnes a oni dotrce da ti rese problem (koliko dotrce ) Ako pogledas ovde http://distrowatch.com/table.php?distribution=centos pod rubrikom Dokumentacija nema nista, ubedjen sam da je razlog ovo sto sam vec rekao. CentOS je tehnicki 100% kompatibilan sa RHEL-om, onda su verovatno svi fajlovi slicni itd., samo nigde ne pise RHEL.

Evo sta pise na RH sajtu:

"Red Hat Manuals

Most of our manuals are available in HTML, HTML tarball, and PDF. Some of the latest manuals are also available in RPM format for easier installation." Prema tome, moze se pogledati i / ili skinuti (i odstampati).

Interesantno - na sajtu CentOS-a nema dokumentacije a na sajtu RHEL-a nema foruma (ide preko Mailing Lists).

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 14.04.2006. u 01:20 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 00:21 ] @
@Vrider

jao gde nadje Gentoo Da cekam tri dana da mi se kompajlira sistem Gentoo je tek budzevina

Hint: za svo to mucenje verovatno imas eventualno par procenata u brzini.

Nego, sta se desava ako imas exploit u Apache 2.0.stogod a imas Gentoo na serveru? Jel' kompajliras pola dana novu verziju (i sopstveni server bacis na kolena za to vreme) Budzevina.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 14.04.2006. u 01:25 GMT+1]
[ VRider @ 14.04.2006. 00:33 ] @
To da je Gentoo budzevina moze da kaze samo neko ko ga nikad nije koristio. Jeste malo problem da se pregrmi ta instalacija, ali, daleko od toga da traje 3 dana. Na postenoj masini moze da se zavrsi full desktop za manje od 48 sati kompajliranja. Jos ako ne koristis KDE i GNOME nego nesto lakse kao ja (Fluxbox i XFce), onda za dan imas sistem. Ako ti treba za neki server - 12 sati maksimum.
Nekon toga - blazenstvo. Mogucnost da instaliras bukvalno bilo koji program "na klik" ili bolje reci na jednu komandu. I to ne samo da ga instaliras kakvog ga je neko drugi zamislio (kao kod Debiana) vec potpuno optimizovanog za ono sto tebi treba (i to opet kroz jednu komandu). Kasnije osvezavanje sistema je takodje nesto sto se zavrsava automatski. Pravi update a ne ono sranjce kod windowsa. Kad smo kod toga, evo jedan zanimljiv tekst, koji najbolje opisuje moc linux updatea naspram windows updatea.
http://blogs.zdnet.com/Ou/?p=172

Na kraju, to "budzevina" uopste ne mora da bude pogrdno. Ako znas da budzis, za mnogo manje para ces da dobijes nesto sto leti. Kao kola. Nasviras Civika i onda ti BMW guta prasinu.
[ VRider @ 14.04.2006. 00:39 ] @
Ajde da odgovorim i na tvoju dopunu. Ne mozes da imas "exploit u Apachu 2.0", nego moze da postoji "exploit za bug u Apachu 2.0". Kada se to i desi, odradicu isto ono sto i ti na windowsu. Pustim da se kompajlira nova verzija, a za to vreme "kontrolisem stetu". Onog trena kada se nova verzija kompajlira, sistem te obavesti da ce morati nesto da restatuje, odbrojava 5 sekundi, ukloni stari Apache, pokrene novi, i cica mica gotova prica. Ako je tvoja poenta bila da meni treba mnogo vremena da rekompajliram Apache a tebi se patch brzo instalira, i nije bas tako. Rekompajliranje Apacha nije nesto sto traje sto godina. Jos ako je mali patch u pitanju, uopste nece biti sve kompajlirano iz pocetka, vec samo razlika. Vreme reakcije MSa protiv vremena reakcije programera kojekakvih free programa je druga prica.
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 00:46 ] @
da a ja uradim

setenv PKG_PATH=ftp://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/packages/3.0/i386/All;pkg_add -u apache-2.0.6

Hint: nesto i rpm -stogod to moze, a to je mnogo bolje nego da sopstveni server bacis na kolena sa kompajliranjem i rekompajliranjem. Sistem sluzi za rabotu, ne za zajebanciju.

Pitanje: a ako ti gcc izbaci gresku u sred kompilacije zbog nekih levih switcheva, sta onda

Nije tri nego dva dana instalacija Dalje, ti da mi objasnis gde sam ja to pomenuo Windows? Uporedi mi Gentoo instalaciju sa instalacijom koje god normalne distribucije, cak i sa Slackware, ili sa *BSD. Update koji ne dize load na serveru necu da spominjem.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 14.04.2006. u 02:11 GMT+1]
[ VRider @ 14.04.2006. 01:13 ] @
Ajde i ja tebi da odgovorim. Hocu postfix sa sasl-om, bez tls-a, sa IPv6, bez MySQLa... i tako dalje. Gde ces ti da nadjes takav prekompajliran paket? Nigde. Moraces iz sourcea. Pa onda ide hvatanje zavisnosti, koje samo vode u... haos. Da ne kazem - budzevina. Gentoo ce te postedeti takvih stvari.
GCC ne moze da izbaci gresku u sred kompilacije zbog levih swithceva, nego ce ti jos na pocetku reci sta ce on da uradi da bi zadovoljio to sto ti zelis. Kraj price. Ali, to ces da vidis tek ako probas.
I zivo me interesuje kvo ti tolko rabotis pa nam sg solis pamet? Sve si ti najubavo znajes. Sve moj do mojega, a za mojega mesta nema.
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 01:23 ] @
@Vrider

Odnosno, hoces da se igras a neces production server, desktop ista, pa tako i reci, jer ces brze sto paketa rucno da apdejtujes u slekveru nego da pustis kompilaciju istih sto paketa. Dva dana da instaliram ista, pa ne pada mi na pamet. Ako imas vremena da se igras napred u Gentoo. Toliko, jer je to zamlacivanje. Jos to ne razumes? Uzmi npr. Fedoru - imas postfix za sekund (ili qmail ili sendmail, stogod) i odmah mozes da koristis. Npr. da ti treba openoffice sada za posao, a nemas ga na kompu, hoces li da pustis 12 sati da se kompajlira (i to pod uslovom da si na broadbandu, a ne dialupu) u Gentoo? Ako hoces, upitaj sebe zasto.

GCC itekako moze da ne uspe da kompajlira bilosta.c uz neki switch.

postfix i mysql - je li, u cemu to radis pa su ti baza i MTA u istom paketu?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 14.04.2006. u 02:28 GMT+1]
[ z@re @ 14.04.2006. 01:32 ] @
Dakle zelje nasih admina su :

- Imat mogucnost kompajliranja svjezih paketa, sa optimizacijom na nivou programskih ovisnosti, i na nivou samog hadrvera
- Imat mogucnost instaliranja binarnih paketa, neoptimiziranih, ali je neusporedivo brze nego gornji slucaj

Pa na *BSD-u postoji oboje ;) Packages repository i ports collection. Jedna komanda je dovoljna da to se package dovuce s neta, i instalira na sistem vrlo vrlo brzo. S druge strane, u ports repository-u globalno mozes namjesit specifikacije svog sistema za optimizirano kompajliranje, s tim da te svaki kompajl ima tendenciju pitat preko urednog polugrafickog izbornika sta ces od dodatnog. Recimo, udjes u /usr/ports/lang/php4, i udres "make install". Dovuce source, pa ti iskoci izbornik gdje mozes odabrat oces support za Apache 1.3.x, ili 2.x, hoces li OpenSSL support, IPv6...Ne treba kucat ./configure --ENABLE-OpenSSL --ENABLE-IPv6 --ENABLE yadayada...
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 01:49 ] @
Komentarisao sam Gentoo zato sto primorava na nesto sto nekome ne odgovara. Da ima package repository, ne bih nista rekao. Na svakom bogovetnom sistemu moze da se kompajlira od nule BTW, ako to nekome odgovara. Zato sto nisam imao Gentoo nisam imao XOrg na starom slekveru 9.1 (a je dolazio sa XFree)? Skines sors, pa moze i paket da se napravi. Radi se o tome da ako neces LFS, da je Gentoo smaranje i glavobolja, a jednostavno drugacije ne mozes.
[ z@re @ 14.04.2006. 02:03 ] @
Pa je smaranje u neku ruku - jer ne predstavlja fleksibilno rjesenje.
[ VRider @ 14.04.2006. 15:06 ] @
@bojan_bozovic: Izvini, ali ti si neki total beginner. Jesi li ti cuo za dependency hell? Kad cujes (osetis na svojoj kozi) onda ces mi pricati o tome da li je Gentoo za igranje ili ne. Veci paketi, BTW, imaju i binarnu verziju (upravo spomenuti OpenOffice, Mozilla...). Zasto postoji podrska u Postfixu za MySQL? Samo cu da se nasmejem. Stalno u istoj recenici stavljas LFS i Gentoo. LFS je ime distribucije i Gentoo je ime distribucije. Jedino zajednicko je da obe distribucije kompajliraju pakete, i to je to. Ostalo nema veze s vezom. Ne mesaj te dve stvari!
Ako i dalje mislis da Gentoo nije za ozbiljan posao, odgovor na pitanje zasto imas u prvoj mojoj recenici ove poruke.

@z@re: Portage i jeste ideja koja je skinuta sa BSDja. Da ne kazem - portovano na linux.
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 15:13 ] @
Nema dependency hell-a to ne postoji - rpm --nodeps Dependency hell ne postoji. BTW ja ga nisam imao ni kad sam koristio RPM distribucije, upravo zato sto mogu da primetim kad je maintainer distribucije bas preterao. Tad skinem sors i procitam README i ostale fajlove da bas vidim sta zaista treba paketu. Ili kompajliram od nule. Ako hoces da koristis linux kao Windows, isto i dobijas.

Vidis, nema razlike izmedju Slekvera i Fedore. Nisi znao za ovo? Ko te tera da koristis dependencies ako ti smetaju? Moze RPM paket na Slekver - moze. Buni se rpm sto nema libgtk+ pa sta? Ako je tu, radice.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 14.04.2006. u 16:21 GMT+1]
[ VRider @ 14.04.2006. 15:20 ] @
'Ajde, 'leba ti, procitaj nesto sa ovih linkova kada ti posaljem! Jel' znas da citas?

rpm --nodeps je dobar nacin da upadnes u dependency hell, a ne da ga sprecis!
I stavi neki zarez, tacku, i tako to.

[Ovu poruku je menjao VRider dana 14.04.2006. u 16:23 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 15:27 ] @
Nije bas tako. Veruj mi, odrzavao sam Slack koji je imao bas dosta RPM paketa. Dalje, bar distribucija ima koliko hoces, upadnes u dependency hell pa narezi novi distro i instaliraj. Kad imas vremena Gentoo da kompajliras od nule, mozes i 20 distribucija da isprobas, ali nemoj da smaras vise. Smaras, odrzava se i sistem sa TGZ+RPM+make install.
[ VRider @ 14.04.2006. 15:39 ] @
Citat:
upadnes u dependency hell pa narezi novi distro i instaliraj.

E ovako govori neko ko se igra. Total beginner.
Citat:
TGZ+RPM+make install.

Samo mali savet, mada si ti profi. Umesto ovoga "make install", stavi checkinstall, i uzivaj... Do prve reinstalacije.
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 15:46 ] @
Je li, ti imas nesto protiv mene licno? Bezi, bre imam pametnija posla nego da se zamlacujem sa takvima poput tebe.

Hajde da proanaliziramo glupost koju si pokusao da iskoristis kao argument:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dependency_hell

Citat:
Dependency hell is a colloquial term for the frustration of many users who have installed Linux software packages which have dependencies on specific versions of other packages.

Tj dependency hell su medjuzavisnosti paketa.

Citat:
Even if the version is newer than the one being requested by the installing software, it may present conflicts, and package managers like RPM and Dpkg will refuse to install. Although most package managers can be forced to install packages with options such as --nodeps or --force-depends, these can often lead to worse problems than those they were intended to solve.

Sto si rekao da stvara dependency hell.

Dakle, dependency hell je koriscenje bilo kojih paketa sa medjuzavisnostima, na bilo koji nacin, govori cisti logicki rezon.

Ako ne zelis da koristis pakete sa medjuzavisnostima, preporucujem "Slack update nightmare", nema medjuzavisnosti, niti, samim tim "Dependency hell". Ili je mozda "dependency hell" termin koji luseri koji ne umeju ni u tekst fajl da zapisu koje su pakete rucno instalirali, koriste? Ne vodis racuna o sistemu, ne znas koje novije biblioteke trebas da instaliras, ne znas ni sta je instalirano - to je dependency hell za lusere.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 14.04.2006. u 17:04 GMT+1]
[ VRider @ 14.04.2006. 16:18 ] @
Licno protiv tebe nemam, ali imam protiv takvih kao sto si ti. Kratko i jasno.
Kako ti engleski nije jaca strana: dependency hell je ono sto nastaje kada moras prilikom svake instalacije da zadovoljis gomilu zavisnosti, sto vuce drugu gomilu zavisnosti, druga gomila vuce trecu gomilu, a treca gomila je u koliziji sa prvom. E to je dependency hell. Nastaje tako sto slozenost sistema prevazidje mogucnosti za pracenje zavisnosti u glavi. Ako budes pametan pa pocnes da pises sve to u neku svesku, onda ces malo kasnije upasti u pakao, ali mozes doci i do toga. Ako napravis (kompjuterski) sistem koji ce te cuvati od toga, onda si napravio Portage. 'Oces da ti crtam?
Dependency hell ne nastaje tako sto koristis pakete bez provere medjuzavisnosti. Provera i postoji da ne bi upao u s*****.
Portage nisam izmislio ja, vec drugi ljudi kojima je trebalo to sto on nudi. Ako si ti genije kome to ne treba, onda si jedan jako umisljen lik.
Mada, sve se to svodi na - total beginner.
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 16:38 ] @
Vidis, ono sto ti nazivas dependency hellom je ono sta je normalno odrzavanje sistema. Ako nesto zahteva medjuzavistost koja je u koliziji, kompajlira se od nule, ili se lepo proveri sta je maintainer pogresio (i ubacio kao medjuzavisnost iako nije bilo potrebno). A ti ako zelis od nule da kompajliras, kompajliraj, i misli da si l337 hax0r.
[ VRider @ 14.04.2006. 16:51 ] @
Citat:
Ako nesto zahteva medjuzavistost koja je u koliziji, kompajlira se od nule,
Ovo radi Portage.
Citat:
ubacio kao medjuzavisnost iako nije bilo potrebno
Medjuzavisnosti iskljucujes ti pomocu USE flagova.
E to je Gentoo, decko.
Kad porastes i vise ne budes total beginner, shvatices to.
Ovo ti je besplatno skolovanje.

Over & out.
[ bojan_bozovic @ 14.04.2006. 17:02 ] @
E ajde! Onaj koji odrzava RHEL na http://www.hp.com/products1/se.../superdome_high_end/index.html

Integrity Superdome (128 procesora, 1 TB RAM) ne koristi portage. Odrzava tradicionalnu Linux distribuciju.

I takvi li su total beginner?
[ z@re @ 15.04.2006. 00:31 ] @
Dobro, dobro koljite se vas dvojica koliko hocete.

Samo da napomenem, u cemu lezi moc ports sistema...tamo imas 15000 portova (na FBSD-u), a svi su garantirani da rade jedan s drugim. On ce tebi dovuc tocno sta mu treba. Kao, malo mi je puta skidao neku verziju gcc-a 3.4.5.6, zato sta se program moze iskompajlirat sa samo tom verzijom.

I onda ne dolazi do dependency hell-a. Zna on nekad i skinut 10 portova sta su potrebni za kompajliranje jedne, ali nema sanse da dodje do kolizije...osim ako nesto ne skines s neta, pa rucni configure&compile. Onda se moze desit do kolizije, ako koja aplikacija zatrazi drugu verziju tog programa, preko portsa.

No medjutim, uz toliki repozitorij i sourceova i binary-a, tesko da ces se nac u situaciji da nesto sam rucno budzis.
[ z@re @ 15.04.2006. 00:33 ] @
Bojane, jel ti palo na pamet da taj sistem koristi RHEL, zato sta navedeni ima IBM-ove alatke za administraciju sistema, support, itd...Sad da HP ide pravit neki svoj Gentoo, pa prave svoje administracijske alate, pa osnuju jos i support team za to sve skupa. Mislim da ne.

Nemaju oni volje za to. Sta mislis da je lako davat support za HP-UX, Digital UNIX, i OpenVMS odjednom ;) Jos im samo fali i cetvrti operativni sistem...
[ bojan_bozovic @ 15.04.2006. 07:15 ] @
@z@re

Naravno, samo Vrider mora to i da ukapira. Nece mu dati da instalira Gentoo na HP mini, morace da odrzava ono sto mu se kaze, makar to nazivao "dependency hell"-om. Problem moze da nastane ako maintainer napravi gresku pri pravljenju paketa - a ni to nije toliko strasno. Uz nadu da ce Vrider da proba dobro odrzavan OS (*BSD) i da napise ovde da li do kolizije zavisnosti i sl. uopste moze doci :)
[ z@re @ 15.04.2006. 17:45 ] @
Da...na onoj wikipedia stranici se "Dependency Hell" veze direktno sa Linuxom ;)