Opet napominjem da Java 5 ima automatski boxing i unboxing, kao sto sam i napomenuo u prethodnom postu. To znaci da (kao C#, verovatno su i odande "uzeli fazon") moze automatski da konvertuje primitivne tipove u njihove "wrapper" klase i obrnuto. To je dosta korisno resenje, ubrzava i olaksava programiranje, elegantnije je, prirodnije, a mislim (nisam siguran, cini mi se da sam negde procitao) da moze da se generise i efikasniji "byte code". Pre poslog posta sam za primer napisao i izvrsio sledeci program:
Code:
package boxing;
public class UnBoxing {
public static void main(String args[]) {
Character cha = new Character('a');
Object o = new Object();
o = cha;
Character ch = (Character) o;
char c = ch.charValue();
System.out.println(c);
probaUnbox(o);
}
private static void probaUnbox(Object o) {
char c = (Character)o;
System.out.println("Sa unboxing-om: "+c);
}
}
Program, naravno radi:). Ne bih ni poslao prethodni post. Interesantna je metoda "probaUnbox".
Inace, imam jednu interesantnu knjigu o novim stavrima u Javi 5. Spisak je podugacak, a vise detalja se moze naci i na Internetu. Evo neke od njih: genericki tipovi, nabrojivi tipovi, lista argumenta metoda varijabilne duzine, "Annotations",
for petlja slicna
foreach iz PHP-a, staticko importovanje, formatiran ispis... Ovo nije sve, a promene su zaista znacajne. Dosta toga je vec vidjeno implementirano u drugim programskim jezicima na razlicite nacine.
Pogledajte npr. sledeci pdf fajl:
Code Camp: Java SE 5 The roar of the Tiger
http://developers.sun.com/even...oronto2005/TigerCC_Toronto.pdf
[Ovu poruku je menjao dany dana 11.04.2006. u 23:51 GMT+1]