PRVO SVI SMO MI BILI POCETNICI !!
Evo ovako moj primer:
Posto sam cuo nesto o programiranju u skoli malo me je zainteresovalo, mada tada nisi imao predstavu sta je to. Uopste to je za mene bilo kako spansko selo iako sam imao solodno poznavanje rada na racunaru.
Tako ja jednog dana pre 4 godine odlucim da odma krenem u tu pustolovinu i da pocnem da ucim neki programski jezik.
Kao pocetnika prvo su me ubedili da ne ucim nista drugo nego c++. I tako posto je dosta njih reklo da ucim C++ to sa i uradio. Znaci bez ikakve predstave sta je C++, kako se pise obican ZDRAVO SVETE program u c++ ja odlucujem da ucim C++.
Znaci ja sam ozbiljno odlucio da se bavim programiranjem i da stvarno nesto naucim!!
Tog dana odma sam otisao u NS Preko puta PM fakulteta i kupio svoju prvu knjigu iz programiranja
MISLITI NA C++ "Koju i dan danas posedujem"
Kako su prolazili tako sam citao knjigu i sam vezbao programiranje u c++. Tada nisam ni koristio internet niti trazio pomoc na nekom od foruma, pre svega sto sam bio uporan da nesto sam savladam.
Posle jednog izvesnog vremena pored C++"Znao sam HTML i imao svoju prezentaciju" drugar mi predlozi da pocnem da ucim PHP. Tada mi preporucio da se pocnem baviti web aplikacijama zasnovanim na PHP-u. Ja njega Pitam sta ti je PHP ?? Jel to slicno kako C++ a on meni kaze idi na
www.php.net naces sve potrebne informacije.
I tako ja odma odem u VP skolu u ucionicu za vezbe gde su bili kompjuteri pa se bacim na pretrazivanje interneta
www.google.com kljucna rec PHP. Tada nisam znao Engleski ali je bilo dovoljno da uz pomoc recnika se snadjem u silnim informacijama sta je PHP. Sve sto mi je bilo potrebno sam nasao na
www.php.net.
Tada sam uvideo da je PHP jednostavno, mocno i besplanto resenje za web aplikacije. Posle par dana istrazivanja ja odem preko puta PM fakulteta i kupim knjigu PHP i MySQL: razvoj aplikacija za Web, prevod drugog izdanja (+ CD) mada sad ima i PHP i MySQL: razvoj aplikacija za Web, prevod trećeg izdanja (+ CD) i isto sam kupio PHP4 Vodič za programere.
PS: Svako moze da ustedi 800 -1500 din da kupi neku knjigu. Drugo je ako neko to nece, sto znaci da on nije zainteresovan za programiranje. Mada moze sve da se nauci i bez knjiga jer ima gomile informacija na netu. Mada meni je knjiga jako dragocena. Ja do sad sam kupio dosta knjiga. Cak sta vise sad iz Australije kupujem knjige u MikroKnjizi i CET-u.
Knjiga i znanja nikad dosta. Jbg ja se ozbiljno bavim programiranjem a jos studiram Programming. VB.NET & JAVA u Sydneyu
E tada uporedno sa C++ ja sam ucio PHP malo jedno malo drugo. Kad sam video koliko je PHP meni bio interesantan i lak za ucenje posvetio sam mu dosta vremena. Gotovo sve sto mi je kao pocetniku nalazio se u knjigama. Mada uvek sam isao posecivao
http://www.php.net/manual/en/ . Uporedno sa ucenjem programiskih jezika savladjivao sam i Engleski koji mi je dosta pomogao prilikom citanja ogromne dokumentacije o PHP-u
http://www.php.net/manual/en/
Ali ja sam bio uporan da nesto naucim. Imao sam svoj cilj.
Tek nakon jedno godinu dana ucenja C++ i PHP ja se pojavljujem sa svojim prvim pitanjima o PHP-u i C++ i to bas na ovome forumu.Ali tada sam imao vec dobro znanje o istim.
STALNO CITAM OVDE POCETNI ITD...
Je ne kritikujem nikog ovde sto je pocetnih i sto postavlja glupa pitanja o kojim se milion puta govorilo, Ja vam samo iskreno kazem ako zelite nesto da postignete potrudite se malo, pretrazite forumu, upotrebite google itd... za svako vase pocetnicko pitanje vec postoji odgovor.
Znaci:
1) Pretraga foruma
2) Google
3) Ako si vec odlucio sta ces da radis onda kupovina knjiga ili nabavka PDF knjiga
4) Odvojiti vreme i ozbiljno se baciti na ucenje
5) Dobro dosao u svet programera !!
Poz sale;
[Ovu poruku je menjao sale83 dana 10.04.2006. u 12:14 GMT+1]