[ itf @ 11.04.2006. 12:14 ] @
Već dugo polako ludim glede ovog pitanja. O čemu ovisi broj konekcija na neku bazu? O OS-u ili tipu baze? Molim što detaljniji odgovor. Hvala |
[ itf @ 11.04.2006. 12:14 ] @
[ dragancesu @ 11.04.2006. 19:18 ] @
Nekad je mozda bilo i hadvera, ali danas je to softverski.
Kad su se pojavile ozbiljne baze bilo je da se za svakog korisnika na bazu "trosi" 2 MB memorije, recimo Oracle verzija 5 ili 6. To je bilo krajem 80-tih, danas su uslovi drugi pa ovo deluje kao neozbiljno ogranicenje, medjutim tada je memorija kostala, a i diskovi. Pa prema tome ostaje ogranicenje koje postave autori. Kad se neka baza deli dzabe onda je nekako normalno da bude dizajnirana za 5-10 korisnika sto je dovoljno za razvoj. Razvije se sistem i prelazi na produkcionu bazu za mnogo korisnika, a to kosta. Sistem koji koristi Microsoft. Ili jedna baza ali licencni kljuc odredjuje za koliko korisnika ce da "radi", kako radi Borland. Ne pratim vise Oracle, ali i tamo imas Personal verzije, jednokorisnicke za razvoj. Ali zato za vise korisnika kosta. Uglavnom, skoro svaka firma ima neku malu bazu koju daje da bi se nesto razvilo, a kad aplikacija krene predje se na odgovarujucu bazu, uglavnom prema broju korisnika. [ misk0 @ 11.04.2006. 23:15 ] @
Dragan ti je odgovorio sa vishe finansijskog aspekata ali izostavio u slucaju freeware baza, zasto se ogranicava i na koliko?....
Svaka konekcija troshi odredjene resurse. Na osnovu kolicina resursa (CPU, memorija) dodijelis bazi broj konekcija koje moze da 'primi' da bi radila normalno. Ukoliko povecas resurse, povecas i broj konekcija. Ako budes malo precizniji sa pitanjem, mozda dobijes i precizniji odgovor :) [ itf @ 13.04.2006. 09:14 ] @
Ma već duže vrijeme programiram sa bazama, i uvijek koristim stalnu konekciju jer mi je lakše tako raditi nego petljati sa datasetom u memoriji, ali me zanimalo da li mogu očekivati probleme u radu sa takvim programima ukoliko imam npr. 15-25 klijenata na takvoj bazi (ACCESS), ili o čemu to ovisi? Hvala
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|