[ fimalbonegaculo @ 04.12.2002. 19:35 ] @
Možda ću da radim aplikaciju za predstavljanje malih oglasa. Neko ko te oglase već izdaje u štampanoj formi ih valjda obrađuje u PageMaker-u i naravno bilo bi mu najlakše da ih ne unosi dva puta: u PMaker i u web interface. Pošto se ja nikad nisam upoznao sa PageMaker-om (Adobe) da li neko može, ako ima iskustva, da mi ukaže na što jednostavniju saradnju nekog PMaker formata i eventualno neke .php skripte ili čega već?

Ovo je prilično generalno postavljeno pitanje, ali niti sam ja lično razgovarao, niti taj čovjek tačno zna šta hoće .

Nadam se da će biti odgovora...
[ -zombie- @ 05.12.2002. 00:12 ] @
pogledaj koje sve formate (za export) podrzava taj page maker.

ako medju njima postoji neki "textualni" (bilo koji koji nije binarni, znaci da lici na txt, html, xml, rtf i slicno, znaci sa tagovima ili necim slicnim) onda je parsiranje tako neceg prilicno lako izvodljivo...

postuj ovde formate, da ti kazem koji je najlaksi za parsiranje...
[ mika @ 05.12.2002. 13:20 ] @
Ako smem da se uključim: kako se parsira u PHP-u?
[ -zombie- @ 05.12.2002. 14:33 ] @
pa, zavisi sta podrazumevash pod "parsiranje".

ja ne znam tacan prevod za ovu rec, a i ona se na engleskom koristi da se ozaci vise pojmova, uglavnom "izvlacenje nekog texta iz fajla", iliti stavec.

ako imash xml dokument, onda parsiranje prepustish xml dom, ili sax funkcijama u php-u. http://php.net/xml (potrazi i sax)

ako imash neki drugi tip fajla, onda najcesce pcre funkcijama http://php.net/pcre ali moze i drugim (string) funkcijama (strpos, substr i slicno...)
[ broker @ 05.12.2002. 14:51 ] @
Momci, pogrešno ste postavili problem, tj. naopako.

Radite drugačije: oglase ukucavajte u neki program koji će eventualno da ih čuva u pravoj bazi. Odatle je lako izgenerisati i web a i podatke koje je lako uvesti u PageMaker ili bilo koji drugi program.

[ -zombie- @ 05.12.2002. 18:34 ] @
ma to sam ja mislio, ali rekoh, ajde da ne govorim coveku sta mu je bolje, vec da mu odgovorim to sto je pitao.

a i nemam pojma sta je to pagemaker, i kakve fajlove pravi, i da li je moguce izgenerisati ih iz php-a...
[ fimalbonegaculo @ 07.12.2002. 12:32 ] @
Problem je u tome što ja NE MOGU da određujem čovjeku kako će on da unosi oglase! Znam i ja da je najbolje sa bazom, ali on valjda već tako radi i ima štampani oglasnik koji izlazi jednom sedmično. I meni je nerazumljivo zašto to raderučno, ali znaš kako kod nas (Bosna) rade te štamparije i ko radi u njima (čast izuzecima).

Fazon je što čiko hoće i te „štampane“ oglase da stavlja na net i da ima mjesto za unos besplatnih oglasa preko Mreže. U međuvremenu sam našao gotovu aplikaciju PHPClassifieds: http://deltascripts.com/phpclassifieds/ . Samo je malo „bagrljavo“ napisana, po mom ličnom mišljenju, ali to je subjektivno... Ima li neko više iskustva sa aplikacijom?
[ mikis @ 07.12.2002. 14:14 ] @
Jesi ti baš siguran da je u pitanju PageMaker? On je malo neozbiljan program za te stvari. Pre će biti da se radi o QuarkXPressu ili Adobe InDesignu. Anyway, i jedan i drugi (a i prvi -- PageMaker) imaju opciju izvoza u HTML, pa ti ostaje samo da taj izlaz parsiraš i prebaciš u bazu. Ako se malo potrudiš, možeš skinuti (besplatan) SDK za ove programe sa sajtova proizvođača, pa videti kako "ispod haube" rade i prilagoditi to rešenje.
[ broker @ 07.12.2002. 18:52 ] @
Citat:
fimalbonegaculo:
Problem je u tome što ja NE MOGU da određujem čovjeku kako će on da unosi oglase! Znam i ja da je najbolje sa bazom, ali on valjda već tako radi i ima štampani oglasnik koji izlazi jednom sedmično.


Ček, ako je čovek tebi tražio rešenje za problem na tebi je da mu ponudiš dobro rešenje. ako već koristi neku bazu (što je i inače jedino logično rešenje) onda iskoristi nju. Ako ej ne koristi, ubedi ga da treba da je koristi.

Ako ti ne upse da ga ubediš, onda mu traži OGROMAN novac da to uradiš onako kako on traži (da parsiraš ukucan tekst).