[ miki_250 @ 13.04.2006. 22:26 ] @
zanima me par stvari
uveo sam sa 2 komsija adsl i extra radi...768kbs e sad ima jos par komsija sa kojima bih se nas 3 povezali u LAN pa me zanima da li mogu da na ruter(speed stream) nakacim 8 portni svic i da svi budemo u LAN ali da samo nas 3 imamo izlaz na net?kako ovim ostalim da ogranicim pristup netu??hvala
[ djricky @ 15.04.2006. 15:32 ] @
iskljuci DHCP server, setuj fixne IP adrese kod adsl komsija i sebe, a kod ostalih (bez adsl-a) setuj adrese iz istog opsega kao sto je i vas, ali nemoj upisivati default gateway i DNS servere...

ako ti nije jasno, reci, pa cu biti mnogo detaljniji...
[ Dule123 @ 17.04.2006. 21:57 ] @
A sta sprecava korisnike da sami upisu adresu gateway-a i dns-a (ako znaju, naravno). Koji je ruter u pitanju, verovatno moze u njemu da se podesi da odredjeni klijenti imaju (nemaju) izlaz na net.
[ djricky @ 17.04.2006. 22:25 ] @
Citat:
Dule123: A sta sprecava korisnike da sami upisu adresu gateway-a i dns-a (ako znaju, naravno).

pa poenta je da se IP routera (samim tim i gateway-a) promeni, da ga ne bi slucajno provalili, mada ako ce da budu takvi, mozda i ne zasluzuju da budu u LAN-u

Citat:
Koji je ruter u pitanju, verovatno moze u njemu da se podesi da odredjeni klijenti imaju (nemaju) izlaz na net.

blago sumnjam, ja bar nisam video takve...
[ Dule123 @ 09.05.2006. 12:40 ] @
Na mom ADSL modem+ruteru (DLink 504T) ima mogucnost da zabrani izlaz klijentima na wan i to u samo dva klika. A rec je o konfekcijskom modelu rutera, znaci ~60e.