[ vladared @ 14.04.2006. 09:28 ] @
Problem je sledeće prirode.
Znam kako se namešta (pomoću naredbe chage) datum kada je zadnji put promenjena šifra, ali kako ovo uraditi za sve korisnike odjednom, a ne korisnika po korisnika da menjam????
[ vladared @ 15.04.2006. 05:34 ] @
ugh
pa nije valjda da sam postavio komplikovano pitanje?!?!
elem, uvodim u firmu sistem logovanja sa istcanjem lozinke, medjutim posto ne menjaju svi lozinku isti dan, mislio sam da kada istekne period za disableavanje naloga jednostavno zadam chage naredbu sa kojojm bi jednostavno sve naloge postavio da su odradili refreshovanje recimo 1 u mesecu, cime bi jednostvno namestio countere gde treba.
znam da bi skripta koju bi napravio bio jedno od resenja (samo ima dosta korisnika). da li postoji neki drugi nacin sa kojim je ovo moguce namestiti? ja kompjuteru pristupam po (pozitivnom) crnogorskom fazonu, ak oje nesto moguce odraditi jednom naredbom, zasto onda koristiti dve?!
[ VRider @ 15.04.2006. 09:47 ] @
Nisam razumeo sta hoces da radis sa vremenom isticanja passworda, ali, evo ovako...
grep ':100:' /etc/passwd | cut -d: -f 1 | xargs chage ....
Samo umesto 100 stavi GID grupe u kojoj su korisnici. Ne znam koliko ti ovo zavrsava posao. Javi.
[ random @ 15.04.2006. 12:07 ] @
VRideru, dobra je i deja, ali malo je treba doraditi

# egrep '^[^:]*:[^:]*:[^:]*:100:' /etc/passwd | cut -d: -f1 | xargs -n 1 chage -d ${DATUM}

${DATUM} je naravno datum koji hoćeš

Ko ne voli xargs, može i sa for petljom:

# for KORISNIK in $( egrep '^[^:]*:[^:]*:[^:]*:100:' /etc/passwd | cut -d: -f1 ); do chage -d ${DATUM} ${KORISNIK}; done
[ random @ 15.04.2006. 12:14 ] @
Može i awk-om

# awk -F: '{ if ( $4 == 100 ) system ( "chage -d 2006-04-15 " $1 ) }' /etc/passwd

I verovatno još na mnogo načina je to moguće jednom naredbom uraditi.
[ random @ 16.04.2006. 10:36 ] @
E da, ovde se pretpostavlja da su svi korisnici u grupi sa GID-om 100.
[ vladared @ 16.04.2006. 11:08 ] @
da video sam, ali je to upravo ono sto mi je trebalooooo.