[ Aleksandar Marković @ 15.04.2006. 12:58 ] @
Treći operater mobilne telefonije u SAD po broju korisnika “Sprint Nextel”(http://www2.sprint.com/mr/news_dtl.do?id=11280) ponudio je novu uslugu koja omogućuje korisnicima-roditeljima da odrede trenutnu lokaciju svoje dece. Roditelji-korisnici usluge će na svom mobilnom telefonu ili kompjuteru moći da gledaju na mapu i tako lociraju svoju decu koja kod sebe imaju mobilne telephone. Pored toga, roditelji će moći da zatraže da im operater svaki dan u određeno vreme šalje SMS poruke koje će potvrditi da je dete stiglo kući ili u školu.

Usluga nazvana "porodični lokator" je pokrenuta kako bi operaterima omogućila da ostvare profit na osnovu tehnologije za lociranje, koju su po zakonu obavezni da ugrađuju u mobilne telefone kako bi hitne službe mogle da odrede položaj ljudi koji ih zovu u slučaju opasnosti.

Kad roditelj locira dete, ono prima SMS poruku koje ga obaveštava o tome da ga je roditelj "proverio". Mobilni paketi za porodicu su postali ključ rasta američkih operatera, što pokazuje podatak da od ukupnog broja novih pretplatnika, čak 60 odsto njih uzima porodični paket usluga.

Uprkos tome što je ova usluga kompanije "Sprint" prva takve vrste na američkom tržištu, uspeh nije zagarantovan, budući da usluga mesečno košta 9,99 dolara, a procenjuje se da je samo dva odsto korisnika mobilne telefonije u SAD zainteresovano za usluge lociranja ljudi.

http://today.reuters.com/busin...elecomm&storyID=nN12402286


[ vivicav @ 17.04.2006. 13:18 ] @
http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2248

Mesecno ne kosta nista, samo prenos podataka GPRS-om.