[ fox2 @ 19.04.2006. 14:17 ] @
Vozdra svima.

Prije sedam dana od ISP sam dobio novu statičku IP adresu unutar ADSL paketa. Sada imam veliki problem posto se IP adresa koju sam dobio nalazi na sorbsovoj listi oznacena kao Dinamyc IP i iz tog razloga ogroman broj e-mailova se vraca. Tamo na sorbsovoj stranici nasao sam objasnjenje da moj ISP mora da obavijesti SORBS da je ta IP adresa sada staticka, međutim radnici ISP-a to negiraju. Interesuje me da li je jos neko iskusio slicne probleme i da li sam u pravu sto okrivljujem mog ISP-a.

Fox.
[ Marcony @ 19.04.2006. 15:15 ] @
Da se nadovezem na pricu...juce sam poslao mail sa yahoo.com -a na SBB, i vratio se. Prvi mail je sadrzao samo link, a drugi je bio bez ikakvog teksta, cisto da vidim da li ce da prodje. Oba su imala subject. Oba mail-a su se vratila. U povratnom mail-u je stajalo da vracanje ima nekakve veze sa SORBS listom.
[ fox2 @ 20.04.2006. 13:59 ] @
SORBS ne bi trebao imati nikakve veze sa Yahoo-om, ali ko zna da nisu smislili nesto novo :-)
[ Gojko Vujovic @ 20.04.2006. 14:23 ] @
ISP i ti zajedno treba da odradite par stvari da bi ti email radio kako treba:

1. ISP treba da ti kreira rDNS zapis za tvoju staticku adresu i to takav da nedvosmisleno ukazuje na non-dynamic IP assignment.
2. Ovaj rDNS će pointovati na neki hostname, npr. mail.tvojdomen.co.yu. Takođe je potrebno dodati odgovarajući A record koji pointuje na tvoju statičku adresu. Da li ovo radiš ti ili taj tvoj isti ISP, zavisi od toga ko drži DNS zonu za tvojdomen.co.yu.
3. Kada su ova dva uslova ispunjena i DNS veza (A i PTR zapisi) pravilno podešena, možete da kontaktirate sorbs i tražite delisting. Mislim da možeš i sam to da uradiš tada, ako baš zapne, traži od provajdera da ih oni kontaktiraju.