[ valeksic @ 20.04.2006. 19:56 ] @
http://draganvaragic.com/weblog/index.php?itemid=55

Prema pouzdanim i dobro obaveštenim izvorima u narednih 2 do tri nedelje NBS će pustiti javne instrukcije bankama i procesorima za puštanje u opticaj online opcije plaćanja i naplate putem Interneta u dinarima. Veoma je verovatno da će se za plaćanje i naplatu putem Interneta preporučiti kreiranje posebne kartice, a ovaj projekat se zove virtuelna Dina kartica.

Bitno je da bi ovaj tip usluge mogao biti kombinovan i sa funkcijom klasičnih pos terminala, što bi trebalo da ima za posledicu da će se virtuelna Dina moći koristiti i za dizanje para preko bankomata, ali će ovo zavisiti od odluke pojedinačnih banaka. Najverovatnije će banke u početku kreirati posebne Internet Dina kartice, slično kao i postojeće kartice Visa Virtuon i Visa Internet kartica.

Ako se izračunaju potrebna vremena za izdavanje instrukcija, njihovo prihvatanje od strane procesora i banaka, najverovatnije je da će prve kartice ovog tipa, kao i prvi procesori koji će omogućiti naplatu preko Interneta pojaviti na jesen (uzimajući u obzir godišnje odmore).

Mislim da je bitno da će se ipak, bez obzira na to kada će Banka Intesa pustiti naplatu Visa i MasterCard kartica online, ovaj sistem plaćanja proraditi kod nas i to sa domaćom karticom.
[ valeksic @ 20.04.2006. 20:32 ] @
Nova usluga za korisnike DinaCard platnih kartica: Dopuna kredita za mobilne telefone SMS-om

Korisnicima DinaCard platnih kartica uskoro će biti omogućeno da izvrše dopunu kredita za mobilne telefone SMS-om. Pilot projekat novog servisa već je zaživeo u nekoliko banaka, a i ostale banke u DinaCard sistemu su u mogućnosti da u svoju ponudu uvrste i ovu uslugu. SMS dopuna je jednostavno i komforno rešenje (uz mogućnost korišćenja ove usluge čak i u roaming režimu), kojim će korisnici moći da dopune pre-paid korisnički račun, u bilo koje vreme i sa bilo kojeg mesta, u iznosu koji sami izaberu, a nalazi se u dozvoljenom opsegu. Ova usluga biće realizovana u saradnji sa svim mobilnim operaterima koji budu radili na tržištu, a za početak će moći da je koriste korisnici Mobilne telefonije Srbije – Telekom Srbija, odnosno 064 i 065 mreža. Dopunu pre-paid kredita moći će da izvrši kako pre-paid tako i post-paid korisnik, koji je u isto vreme i korisnik DinaCard kartice. Neophodan preduslov za obavljanje ove vrste mobilnog plaćanja je registracija korisnika koji žele da aktiviraju uslugu dopune kredita putem mobilnog telefona, a koju obavlja banka izdavalac DinaCard kartice, od koje će korisnici dobiti i sva dalja upustva i informacije vezane za ovu uslugu.

Uvodjenje servisa dopune kredita za mobilne telefone SMS-om prihvaćeno je sa velikim interesovanjem od strane banaka – članica DinaCard sistema. Među prvim bankama koje će svojim korisnicima moći da ponude ovu uslugu nalaze se Nacionalna štedionica, Komercijalna banka, AIK banka i Kulska banka, u kojima je realizacija Pilot projekta već u toku, a ubrzo će im se priključiti i ostale banke u sistemu.

http://www.dinacard.nbs.yu/sr/news.html#n10
[ bokili @ 20.04.2006. 22:08 ] @
Neka puste oni prvo mogucnost da firme mogu da placaju preko interneta Visa karticama tj. da posluju na taj nacin, a ne kojekakvim dina karticama koje ce biti prihvatljive samo kod nas...

:)
[ Nabukodonosor @ 17.07.2017. 12:55 ] @
Evo 10-tak godina kasnije...Preko kojih banaka mogu da se kreiraju ove virtuelne kartice?