Citat:
Jelenromac: Da li je Java dobar izbor sto se tice Aplikacije?
Ja znam da pravim aplikacije u Visual Basicu 6 ali kazu da treba preci na neki bolji jezik!
Sta mislite o Oraclu/
Kad svi daju savete....
Ako znas Access i VB, oni su sasvim OK za neku desktop / small office primenu. Logican korak dalje u tom pravcu su .N(j)ET i MS SQL. Mana istih je losa skalabilnost same platforme (PC-ja) i nedovoljna sigurnost i robusnost celog resenja. Ova platforma se i pored toga dosta koristi, pre svega zbog jednostavnosti, u srednjim firmama po celom svetu.
Java i Oracle u kombinaciji su jedna od najcesce koriscnenih alata, ali vodi racuna o tome da to nije tako jednostavno resenje. Danas se uglavnom koriste 3-Tier sistemi, gde imas DB server i Aplikacioni server. Za DB server Oracle je jedan od vodecih, mada su i Sybase ASE i IBM DB2 jako visoko kotirani. Sybase bi ti mozda bio blizi, jer koristi TSQL. Za licno ucenje, kao programeru, mozda bi ti i PostgreSQL bio dovoljan za pocetak, ako trazis besplatno resenje.
Application servera opet ima dosta, Oracle ima svoj, ali imas i IBM WebSphere i BEA Weblogic od komercijalnih. Sun ima svoj koji je polu-komercijalan (placa se podrska, koriscenje je besplatno), i konacno imas JBOSS koji u zadnje vreme gura Red Hat. Za svaki od tih Application servera se programira u Java-i (J2EE). Koji ces koristiti je stvar izbora - ako trazis besplatno resenje, sve baze imaju besplatnu devel verziju, a od App servera imas Sun i JBOSS.
Mozda bi mogao videti sta se koristi po mestima gde bi hteo da radis?